Цей спосіб засолювання капусти з овочами є споконвічно сибірським, але його назва походить від українського слова «пэлюстка», що перекладається, як квітковий пелюстка. Саме такі асоціації приходять на думку при вигляді квадратних шматочків капустяного листя, забарвлених в насичений фіолетовий колір. Порадує господинь і те, що по більшості технологій маринування капуста пелюстка з буряком буде готова не пізніше, ніж через добу.
Капуста пелюстка з буряком — найшвидший спосіб
Ця рецептура допоможе з мінімальними витратами часу отримати хрусткі апетитні капустяне листя, схожі на пелюстки травневої троянди, при цьому знадобиться підготувати тільки:
- 2000 р білокачанної капусти;
- 350 г буряків;
- 1000 мл питної води;
- 60 г солі;
- 60 г цукрового піску;
- 10 горошин перцю (5 – чорного і 5 — запашного);
- 3-4 лаврових листочків;
- 100 мл оцту.
Рецепт поетапно:
- Капустяний качан порізати квадратами, попередньо позбувшись від кочережки. Буряк нашаткувати соломкою, а кожен зубок часнику просто розрізати на кілька частин. Овочеву складову заготовки перемішати і скласти в скляну банку відповідного розміру. Тара повинна бути чистою, але стерилізувати її не обов’язково.
- Закип’ятити підготовлену для розсолу відфільтровану рідина, засипати в неї сіль, цукор, спеції. Дати суміші покипіти десять хвилин, потім процідити, щоб витягти спеції, долити оцет і трохи охолодити.
- Теплий кип’ячений розчин перелити в банку з овочами для маринування. Остиглу ємність з капустяної заготівлею прибрати на полицю холодильника, де витримати рівно одну добу.
Рецепт приготування без оцту
Якщо в сім’ї похрумтіти красивими рожевими лепесточками капусти люблять діти, то краще приготувати її без оцту і великої кількості спецій.
У цьому випадку будуть потрібні на один трилітровий бутель склад продуктів:
- 2500 г капусти;
- 400 г буряків;
- 1000 мл води;
- 30 г солі;
- 30 г цукрового піску;
- запашний перець за бажанням.
Квасимо капусту з буряком:
- Знявши пошкоджені, мляві листя з капустяної головки, видалити качан і пошинкувати листя квадратами з сторонами три-чотири сантиметри. Очищену буряк розрізати навпіл і далі тоненькими півколами товщиною до 5 мл.
- Скласти капустяні квадрати в суху чисту сулію, чергуючи їх з буряковими слайсами. Щоб пилюска вийшла пружною і хрусткою, під час закладання в тару для маринування, не слід її трамбувати і м’яти.
- Для розсолу в холодній, але кип’яченій воді розчинити кристали солі і цукру, додати перець. Отриманим розчином залити овочі.
- Тару з капустою встановити в зручну по глибині миску або тарілку відповідного діаметра і залишити кваситься 5-7 днів на кухні. Все це час не забуваємо випускати вуглекислий газ, який виділяється в процесі бродіння, щоб готові продукт не гірчив, а мав приємний запах.
Гостра капуста пелюстка з буряком
Любителі гострих гастрономічних відчуттів по достоїнству оцінять пікантний рецепт капусти з часничком і пекучим перцем, замаринованной гарячим способом.
Кількість продуктів, що необхідна для приготування дволітрової банки, буде наступним:
- 1000 г капусти білоголової;
- 200 г буряків;
- 150 г моркви;
- 2-3 шт. пекучого перцю;
- головка часнику;
- 500 мл води;
- 70 г цукрового піску;
- 25 г солі;
- 70 мл оцту;
- 3 лаврових листа;
- по 3 горошини запашного і чорного перцю.
Хід роботи:
- Овочі промити, очистити, нашаткувати: капусту – квадратами по 3 см, буряк – тоненькими півколами, моркву і перець – тонкими кільцями та кільцями, часник – кожен зубок навпіл уздовж.
- На дно чистої тари для засолювання викласти трохи пекучо-коренеплідного міксу, зверху – шар капусти. Повторювати дії, поки ємність повністю не заповниться.
- У воду додати всі інгредієнти для маринаду, крім оцту. Довести до кипіння і повного розчинення крупинок цукру і солі. Через 3-4 хвилини кипіння, прибрати з плити і влити оцет.
- Гарячий сольовий розчин зі спеціями перелити до овочів і залишити ємність при кімнатній температурі. Через 2-3 дні капуста маринована пелюстками буде готова. Місце зберігання готового продукту – полку в холодильнику.
По-грузинськи
Капуста пилюска з буряком по-грузинськи відома далеко за межами Грузії. Таку популярність вона здобула завдяки красивому кольором пелюсток, яскравого і пікантному смаку.
Для приготування закуски потрібно взяти:
- 3000 г капусти;
- 1500 г буряків;
- 2-3 пекучих гострих перців;
- 2 головки часнику;
- 30 г зелені селери;
- 90 г кухонної солі;
- 2500 мл води;
- 30 г цукру;
- 15-30 мл яблучного оцту;
- 5-6 горошин запашного перцю;
- 3-4 лаврових листки;
- 5 г зерен коріандру.
Спосіб засолювання:
- Кожен вилок капусти залежно від величини розрізати на 8-12 часточок, потім кожну часточку ще розділити поперек на 4-6 частин.
- Підготовлену (вимиту і без шкірки) буряк, перець і часник нашаткувати тонкими кільцями. Селера можна використовувати, не подрібнюючи, цілими гілочками.
- У ємність для засолювання викладати шарами капусту і подрібнені овочі з парою гілочок зелені. Повторювати шари, поки не закінчаться інгредієнти. Щоб готова капуста отримала насичений яскравий колір і забарвилася навіть між листочків, її потрібно шаткувати не крупно, а співвідношення капусти і буряків витримати в пропорції 2:1.
- Щоб приготувати рідина для маринування, у воду покласти сіль, цукор і інші спеції. Довести все до кипіння, прибрати з вогню і влити оцет. Гарячим розчином залити овочі, поставити на них зверху невеликий гніт, щоб вони не спливали.
- Витримати капусту добу в теплі, потім прибрати її в холод і через 2-3 дні можна подавати до столу.
Добова пилюска з буряком
Якщо вже дуже хочеться поласувати смачними рожевими капустяними пелюстками, а чекати немає ніякого бажання, допоможе наступний рецепт:
- 2000 р білокачанної капусти;
- 300 г столового буряку;
- 100 г моркви;
- 30 г часнику;
- 1100 мл питної води;
- 150 мл оцту 9%;
- 50 г солі;
- 150 г цукрового піску;
- 100 мл олії рослинного походження;
- 3 лаврових листа;
- 3 горошини запашного перцю.
Засолювання капусти пилюсками покроково:
- Процес починається з підготовки овочів. З моркви і буряків зрізаємо тонким шаром шкірку, промиємо коренеплоди і наріжемо їх тонкими кружечками або брусочками.
- З зубків часнику знімаємо піну, шаткуємо їх тонкими пластинками. З качанів капусти видаляємо верхні листки, вирізаємо качан, а придатні для засолювання листя розрізаємо на невеликі квадрати.
- Беремо чисту суху скляну трилітрову банку, складаємо шарами капустяні квадрати, тонкі слайсы буряка, моркви і часнику. Останнім робимо буряково-морквяний шар.
- Тепер швидкий маринад. Для нього кип’ятимо воду з сіллю, цукром, лавровими листочками і перцем. Через три хвилини кипіння дістаємо лаврушку, вливаємо олію і оцет.
- Отриманою рідиною заливаємо капусту, щоб овочі повністю потонули в ній. Залишаємо ємність на 12 годин на кухонному столі. Як тільки закінчиться час, приступаємо до дегустації.
Пікантна маринована капуста швидкого приготування
Перелік овочів, використовуваних крім капусти в процесі маринування, нічим особливим не відрізняється від попередніх рецептур. Весь смак полягає в пікантному маринаді з гвоздикою і кмином.
Співвідношення овочів, спецій та інших інгредієнтів наступне:
- 1500 г капусти:
- 300 г буряків;
- 120 г моркви;
- 25-35 р часнику;
- 1000 мл питної води:
- 60 г цукру;
- 5 г солі;
- 100 мл соняшникової олії;
- 60-100 мл оцту;
- 1-2 лаврових листки;
- 2-3 бутончики гвоздики;
- 3 г насіння кмину.
Послідовність маринування:
- Соковиті капустяне листя порізати на квадрати бажаної величини, моркву і буряк натерти на терці для заготовок по-корейськи або звичайною великої, часник перетворити на тонкі пластини. Після подрібнення ці інгредієнти скласти в одній ємності і перемішати.
- Тепер час засукати рукава і зварити маринад. У воді розчинити цукор і сіль, влити оцет і масло, викласти всі спеції. Дати цій суміші закипіти і відразу ж залити нею капусту.
- В посудину з капустяної заготівлею встановити вантаж, але не занадто важкий. Його завдання не розплющити і розім’яти пелюстки капусти, а просто не дозволити їм спливти. Після доби настоювання капуста пелюстка з буряком буде готова з’явитися на обідньому столі.