Капуста пелюстка з буряком – 6 рецептів швидкого приготування на зиму

Цей спосіб засолювання капусти з овочами є споконвічно сибірським, але його назва походить від українського слова «пэлюстка», що перекладається, як квітковий пелюстка. Саме такі асоціації приходять на думку при вигляді квадратних шматочків капустяного листя, забарвлених в насичений фіолетовий колір. Порадує господинь і те, що по більшості технологій маринування капуста пелюстка з буряком буде готова не пізніше, ніж через добу.

Капуста пелюстка з буряком — найшвидший спосіб

Ця рецептура допоможе з мінімальними витратами часу отримати хрусткі апетитні капустяне листя, схожі на пелюстки травневої троянди, при цьому знадобиться підготувати тільки:

  • 2000 р білокачанної капусти;
  • 350 г буряків;
  • 1000 мл питної води;
  • 60 г солі;
  • 60 г цукрового піску;
  • 10 горошин перцю (5 – чорного і 5 — запашного);
  • 3-4 лаврових листочків;
  • 100 мл оцту.

Рецепт поетапно:

  • Капустяний качан порізати квадратами, попередньо позбувшись від кочережки. Буряк нашаткувати соломкою, а кожен зубок часнику просто розрізати на кілька частин. Овочеву складову заготовки перемішати і скласти в скляну банку відповідного розміру. Тара повинна бути чистою, але стерилізувати її не обов’язково.
  • Закип’ятити підготовлену для розсолу відфільтровану рідина, засипати в неї сіль, цукор, спеції. Дати суміші покипіти десять хвилин, потім процідити, щоб витягти спеції, долити оцет і трохи охолодити.
  • Теплий кип’ячений розчин перелити в банку з овочами для маринування. Остиглу ємність з капустяної заготівлею прибрати на полицю холодильника, де витримати рівно одну добу.

Рецепт приготування без оцту

Якщо в сім’ї похрумтіти красивими рожевими лепесточками капусти люблять діти, то краще приготувати її без оцту і великої кількості спецій.

У цьому випадку будуть потрібні на один трилітровий бутель склад продуктів:

  • 2500 г капусти;
  • 400 г буряків;
  • 1000 мл води;
  • 30 г солі;
  • 30 г цукрового піску;
  • запашний перець за бажанням.

Квасимо капусту з буряком:

  • Знявши пошкоджені, мляві листя з капустяної головки, видалити качан і пошинкувати листя квадратами з сторонами три-чотири сантиметри. Очищену буряк розрізати навпіл і далі тоненькими півколами товщиною до 5 мл.
  • Скласти капустяні квадрати в суху чисту сулію, чергуючи їх з буряковими слайсами. Щоб пилюска вийшла пружною і хрусткою, під час закладання в тару для маринування, не слід її трамбувати і м’яти.
  • Для розсолу в холодній, але кип’яченій воді розчинити кристали солі і цукру, додати перець. Отриманим розчином залити овочі.
  • Тару з капустою встановити в зручну по глибині миску або тарілку відповідного діаметра і залишити кваситься 5-7 днів на кухні. Все це час не забуваємо випускати вуглекислий газ, який виділяється в процесі бродіння, щоб готові продукт не гірчив, а мав приємний запах.
Дивіться також:  Салат з пекінською капустою і курячою грудкою: 14 рецептів приготування

Гостра капуста пелюстка з буряком

Любителі гострих гастрономічних відчуттів по достоїнству оцінять пікантний рецепт капусти з часничком і пекучим перцем, замаринованной гарячим способом.

Кількість продуктів, що необхідна для приготування дволітрової банки, буде наступним:

  • 1000 г капусти білоголової;
  • 200 г буряків;
  • 150 г моркви;
  • 2-3 шт. пекучого перцю;
  • головка часнику;
  • 500 мл води;
  • 70 г цукрового піску;
  • 25 г солі;
  • 70 мл оцту;
  • 3 лаврових листа;
  • по 3 горошини запашного і чорного перцю.

Хід роботи:

  • Овочі промити, очистити, нашаткувати: капусту – квадратами по 3 см, буряк – тоненькими півколами, моркву і перець – тонкими кільцями та кільцями, часник – кожен зубок навпіл уздовж.
  • На дно чистої тари для засолювання викласти трохи пекучо-коренеплідного міксу, зверху – шар капусти. Повторювати дії, поки ємність повністю не заповниться.
  • У воду додати всі інгредієнти для маринаду, крім оцту. Довести до кипіння і повного розчинення крупинок цукру і солі. Через 3-4 хвилини кипіння, прибрати з плити і влити оцет.
  • Гарячий сольовий розчин зі спеціями перелити до овочів і залишити ємність при кімнатній температурі. Через 2-3 дні капуста маринована пелюстками буде готова. Місце зберігання готового продукту – полку в холодильнику.

По-грузинськи

Капуста пилюска з буряком по-грузинськи відома далеко за межами Грузії. Таку популярність вона здобула завдяки красивому кольором пелюсток, яскравого і пікантному смаку.

Для приготування закуски потрібно взяти:

  • 3000 г капусти;
  • 1500 г буряків;
  • 2-3 пекучих гострих перців;
  • 2 головки часнику;
  • 30 г зелені селери;
  • 90 г кухонної солі;
  • 2500 мл води;
  • 30 г цукру;
  • 15-30 мл яблучного оцту;
  • 5-6 горошин запашного перцю;
  • 3-4 лаврових листки;
  • 5 г зерен коріандру.

Спосіб засолювання:

  • Кожен вилок капусти залежно від величини розрізати на 8-12 часточок, потім кожну часточку ще розділити поперек на 4-6 частин.
  • Підготовлену (вимиту і без шкірки) буряк, перець і часник нашаткувати тонкими кільцями. Селера можна використовувати, не подрібнюючи, цілими гілочками.
  • У ємність для засолювання викладати шарами капусту і подрібнені овочі з парою гілочок зелені. Повторювати шари, поки не закінчаться інгредієнти. Щоб готова капуста отримала насичений яскравий колір і забарвилася навіть між листочків, її потрібно шаткувати не крупно, а співвідношення капусти і буряків витримати в пропорції 2:1.
  • Щоб приготувати рідина для маринування, у воду покласти сіль, цукор і інші спеції. Довести все до кипіння, прибрати з вогню і влити оцет. Гарячим розчином залити овочі, поставити на них зверху невеликий гніт, щоб вони не спливали.
  • Витримати капусту добу в теплі, потім прибрати її в холод і через 2-3 дні можна подавати до столу.
Дивіться також:  Салат з сухарикими і копченою ковбасою – 7 рецептів

Добова пилюска з буряком

Якщо вже дуже хочеться поласувати смачними рожевими капустяними пелюстками, а чекати немає ніякого бажання, допоможе наступний рецепт:

  • 2000 р білокачанної капусти;
  • 300 г столового буряку;
  • 100 г моркви;
  • 30 г часнику;
  • 1100 мл питної води;
  • 150 мл оцту 9%;
  • 50 г солі;
  • 150 г цукрового піску;
  • 100 мл олії рослинного походження;
  • 3 лаврових листа;
  • 3 горошини запашного перцю.

Засолювання капусти пилюсками покроково:

  • Процес починається з підготовки овочів. З моркви і буряків зрізаємо тонким шаром шкірку, промиємо коренеплоди і наріжемо їх тонкими кружечками або брусочками.
  • З зубків часнику знімаємо піну, шаткуємо їх тонкими пластинками. З качанів капусти видаляємо верхні листки, вирізаємо качан, а придатні для засолювання листя розрізаємо на невеликі квадрати.
  • Беремо чисту суху скляну трилітрову банку, складаємо шарами капустяні квадрати, тонкі слайсы буряка, моркви і часнику. Останнім робимо буряково-морквяний шар.
  • Тепер швидкий маринад. Для нього кип’ятимо воду з сіллю, цукром, лавровими листочками і перцем. Через три хвилини кипіння дістаємо лаврушку, вливаємо олію і оцет.
  • Отриманою рідиною заливаємо капусту, щоб овочі повністю потонули в ній. Залишаємо ємність на 12 годин на кухонному столі. Як тільки закінчиться час, приступаємо до дегустації.

Пікантна маринована капуста швидкого приготування

Перелік овочів, використовуваних крім капусти в процесі маринування, нічим особливим не відрізняється від попередніх рецептур. Весь смак полягає в пікантному маринаді з гвоздикою і кмином.

Співвідношення овочів, спецій та інших інгредієнтів наступне:

  • 1500 г капусти:
  • 300 г буряків;
  • 120 г моркви;
  • 25-35 р часнику;
  • 1000 мл питної води:
  • 60 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • 60-100 мл оцту;
  • 1-2 лаврових листки;
  • 2-3 бутончики гвоздики;
  • 3 г насіння кмину.
Дивіться також:  Салат з консервованої квасолею – 9 рецептів приготування

Послідовність маринування:

  • Соковиті капустяне листя порізати на квадрати бажаної величини, моркву і буряк натерти на терці для заготовок по-корейськи або звичайною великої, часник перетворити на тонкі пластини. Після подрібнення ці інгредієнти скласти в одній ємності і перемішати.
  • Тепер час засукати рукава і зварити маринад. У воді розчинити цукор і сіль, влити оцет і масло, викласти всі спеції. Дати цій суміші закипіти і відразу ж залити нею капусту.
  • В посудину з капустяної заготівлею встановити вантаж, але не занадто важкий. Його завдання не розплющити і розім’яти пелюстки капусти, а просто не дозволити їм спливти. Після доби настоювання капуста пелюстка з буряком буде готова з’явитися на обідньому столі.

Прокрутка до верху