Капуста по-гурійськи – 7 рецептів приготування

Капуста по-гурійськи доречна не тільки взимку, коли особливо сильно хочеться солінь. Ця пряна закуска ідеальний гарнір до м’яса-гриль, так і просто курки або риби. Є рецепти складніше, але відомі і зовсім прості. Розповімо топ кращих варіантів приготування хрусткої гурійському капусти.

Класична гурийская капуста з буряком

Правильний рецепт маринованої капусти належить, звичайно, грузинам – саме в Грузії першими стали готувати страву, яке зараз багато хто називає просто капустою по-кавказьки. У Грузії безліч провінцій, у кожної свій варіант приготування. Однак гурійці, що дали назву страві, використовують тільки один, і ми розповімо саме його.

Краще брати капусту зимових щільних сортів; молода надто м’яка, вона не дасть приємного фірмового хрускоту.

Нам потрібні:

  • міцний качан капусти;
  • 2 великі моркви (солодкі!);
  • великий буряк;
  • 3 зубчики часнику;
  • 500 мл води;
  • сіль – 2-3 ст. л;
  • спеції: лавровий лист, запашний перець, гвоздика, перець-чилі – за смаком.

Мжаве комбосто – так її іменують гурійці – готується відразу на кілька сімей, великими обсягами. Так що хочете годувати сім’ю смачною капустою довго – збільшуйте пропорції.

У класичну гурийскую капусту оцет і цукор не додають – вона повинна закваситься. Але є рецепти, де овочі саме маринують. Так без оцту і цукру нам не обійтися.

Як готувати:

  • Буряк і моркву миємо, очищаємо, ріжемо кружальцями товщиною 3 мм Можна робити це за допомогою особливої овочерізки, нарізати ножем – вибирайте самі. Часник чистимо. Невеликі зубчики залишаємо цілком, великі ріжемо на 2 частини. Гострий перець ріжемо кільцями, попередньо вичистивши насіння. Капусту очистити від пошкоджених листків і ріжемо на великі на четвертинки.
  • Овочі викладемо в емальовану каструлю або дерев’яний бочонок (що ще краще!) шарами в такій послідовності: капуста-буряки-морква-часник-перець.
  • Заливаємо все розсолом: водою і сіллю. Ставимо зверху вантаж і залишаємо на 3 доби при кімнатній температурі. За цей час почнеться процес бродіння: як і при квашенні класичної російської капусти, протикаємо періодично, випускаючи вуглекислий газ. Якщо розсолу занадто багато – частина має сенс злити.
  • Через три доби, бочонок або каструлю варто винести на холодно, але перед цим важливо розмішати її. Залишилося проквасити ще пару днів, і капуста буде повністю готова.

Принадність страви в особливому поєднанні кисленькой капусти, солодкуватою буряків і моркви, які набувають особливий присмак. Подаємо капусту з вареною картоплею, полив рослинним маслом.

Рецепт приготування з зеленню

Капуста по-гурійськи з буряком часто готується з зеленню, наприклад, кінзою, петрушкою або базиліком. Така капуста довго не зберігається, адже зелень псується досить швидко. Готують її на два-три рази, подаючи на святковий стіл.

Дивіться також:  Салат з вареною ковбасою – 12 смачних і простих рецептів

Нам потрібні:

  • качан капусти;
  • морква;
  • буряк;
  • 2 зубчики часнику;
  • 500 мл води;
  • пучок зелені;
  • сіль – 2-3 ст. л;
  • спеції: лавровий лист, запашний перець, гвоздика, перець-чилі – за смаком.

Як готувати:

  • Капусту ріжемо великими шматочками, буряк і моркву — кружальцями. Часник чистимо від шкірки. Зелень ріжемо довільно, але сильно не мельчим.
  • Овочі викладемо в емальовану каструлю або дерев’яний бочонок (що ще краще!) шарами в такій послідовності: капуста-буряки-морква-часник-перець-зелень.
  • Заливаємо все розсолом, а зверху притискаємо вантажем. Троє діб залишаємо кваситься в кімнаті. Через 72 години прибираємо капусту в холод і їмо з рослинним запашним маслом.

Обов’язково зберігайте капусту з зеленню в холодильнику – вона псується швидше класичної. І не робіть занадто великі порції: готуйте на тиждень-два, не більше.

Гостра закуска на швидку руку

«Скороспілки» — так по-іншому називають цей рецепт господині. Вона приготується буквально за пару годин, її легко зробити напередодні домашнього свята або до пікніка по м’ясо-барбекю.

Необхідні інгредієнти:

  • вилок міцною білокачанної капусти;
  • великий буряк;
  • 2 невеликі моркви;
  • 4 зубчики часнику (або більше, якщо любите маринований часник);
  • 400 мл води;
  • 50 г цукру;
  • 50 г кам’яної солі;
  • 50 мл оцту 9%;
  • 100 мл рафінованої олії.

Готуємо, дотримуючись інструкції:

  • Капусту ділимо на дві частини, видаливши качан, і шаткуємо її соломкою.
  • Тремо моркву і буряк на довгій «корейської» тертці; рубаємо часник шматочками.
  • Набиваємо скляну банку овочами, намагаючись щільно утрамбувати.
  • У воду додамо сіль, цукор і доводимо її до кипіння.
  • У киплячий розсіл додамо оцет і рослинне масло.
  • Ретельно розмішуєм всі компоненти, заллємо ними овочі.
  • Закриємо банку поліетиленовою кришкою.

Пройде всього кілька годин і можна пробувати: хрустка капуста з легким присмаком хрону готова. Вона чудово поєднується з вареною картоплею, пюре, і служить відмінним гарніром риби або м’яса.

Квашена капуста по-гурійськи

На перший погляд, цей рецепт трудомісткий. Але вся складність – знайти максимально свіжі овочі, що називається з грядки. Повірте, така закуска вразить домочадців і гостей яскравим насиченим смаком.

Необхідно:

  • три вилка капусти по 800 – 1000 м;
  • 4 буряка;
  • 200 г листового селери;
  • головка часнику;
  • пекучий перець;
  • 3 лаврових листки;
  • пучок кінзи і кропу;
  • щіпка рожевого перцю;
  • 2 л води;
  • 2 ст. л. великої кам’яної солі.

Йодована сіль для закваски не підходить; у всіх рецептах використовуйте велику кам’яну сіль, наприклад, Соль-Илецка.

Дивіться також:  Салат з чорносливом – 15 рецептів приготування смачних салатів

Спосіб приготування:

  • Варимо розсіл з води, солі, спецій. На смак маринад повинен нагадувати морську воду. Злегка охолоджуємо, щоб розсіл був не киплячий, а просто теплий.
  • Капусту чистимо від пошкоджених листків, ріжемо на шматочки середньої величини. Для цього качан ріжемо навпіл, а потім ще на 2-3 частини. Скибочки такої величини відмінно проквасятся за 3 дні, більшим треба трохи довше часу – до 5 днів, так і є і не так зручно.
  • Буряк нарізаємо на слайсы – тонкі скибочки. Часник ділимо максимум навпіл або залишаємо цілком, якщо зубці не великі. Селера промиваємо, видаляємо жорстку серцевину, а пекучий перець просто розрізаємо навпіл, заздалегідь видаливши насіння.
  • Овочі викладаємо шарами в довільному порядку, посипаємо зеленню, заливаємо розсолом. Він повинен повністю покривати овочеву нарізку.
  • Лишаємо в такому вигляді на 3 дні. Гурийская капуста повинна за ці дні прокваситься, овочі поділитися один з одним смаком, а розсіл перетворитися в підбадьорливий буряковий квас зі смаком овочів і прянощів.

Закуска дасть фору багатьом стравам. А ще вона ідеально поєднується з картоплею в мундирах – пробуйте, ви не розчаруєтеся.

Як приготувати без оцту

Є і ще один рецепт капусти без оцту, популярний у грузинських домогосподарок. Така квашена капуста виходить яскравою, завдяки бурякового соку, що рівномірно фарбує качани.

Нам будуть потрібні:

  • міцний вилок капусти;
  • великий буряк;
  • 4 зубчики часнику;
  • стручок гострого перчика;
  • чорний перець горошком;
  • сіль;
  • 500 мл крутого окропу.

Готувати просто:

  • Першим ділом розрізаємо на шматки капусту (качан залишаємо всередині). Буряк за традицією ріжемо на частини. Часник очищаємо, а перчик ріжемо кільцями.
  • Викладемо в скляну ємність овочі шарами у будь-якому порядку, злегка утрамбовувавши їх.
  • В окремому ковшике готуємо маринад з води, солі, спецій. Спробуйте його на смак: сіль повинна добре відчувати, тобто маринад потрібен міцний.
  • Гарячим розсолом заливаємо овочі, а зверху покладемо гніт.

От і все. Чекаємо на 4 дні, пробуємо овочі. Якщо не вистачає кислинки, вичікуємо ще добу. Зазначимо, що з цього рецепту вкрай корисний розсіл: він смачний, кисленький, нагадує буряковий квас. А ще він приносить величезну користь шлунково-кишковому тракту.

Мариновані овочі швидкого приготування

Капуста, маринована з овочами, може бути приготована всього за добу. Є і такі варіанти приготування популярної закуски. Швидкі рецепти маринування більше популярні в Азії, ніж у Грузії. Але чому б не спробувати приготувати гурийскую капусту і на такий аля-азіатський манер.

Дивіться також:  Салат з сухариками і кукурудзою – 10 смачних рецептів

В рецепті будуть доречні спеції для овочів по-корейськи; овочеве асорті можна доповнити дайконом, зеленої редькою, стручкової квасолею.

Що нам потрібно:

  • капуста – 800 г;
  • корінь селери – 1 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • часник – головка;
  • морква – велика;
  • цибуля ріпчаста червоний (ялтинський) – 1 головка;
  • сіль, перець за смаком;
  • цукор – 2 ст. л;
  • рослинне масло – 100 мл;
  • оцет -2 ст. л (9%).

Інструкція по приготуванню:

  • Для початку ріжемо овочі тонкими слайсами. Чим тонше вони будуть – тим швидше промаринується нарізка. Перемішуємо овочі з сіллю, злегка їх віджимаючи: важливо, щоб вони дали сік.
  • Поки вони злегка настоюються, нагріємо на сковороді рослинне масло практично до кипіння.
  • Поллємо овочі оцтом, приправимо спеціями, а зверху заллємо гарячим рослинним маслом.
  • Швидко перемішати салат.

Теоретично він вже готовий. Але краще дати йому настоятися. Годину-півтора поки ви готуєте гаряче, накриваєте на стіл, ріжете хліб цілком достатньо, щоб асорті добре просочилося. В ідеалі важливо дати йому можливість постояти кілька годин.

Добова капуста по-гурійськи

Класична гурийская капуста буде готова через добу, якщо ви спробуєте приготувати її за наступним рецептом. Відмінність цього варіанту в способі нарізки: ми будемо маринувати не слайсы, а овочеву соломку. Але, вірте на слово, це дуже незвично, швидко і смачно.

Підготуємо:

  • половину вилка щільною капусти;
  • велику буряк;
  • одну моркву;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 3 ст. л. укусу;
  • 80 мл рослинного масла;
  • сіль, цукор за смаком.

Як готувати:

  • Овочі натираємо на крупній тертці або на «корейської» овощерезке. Часник залишаємо цілком, або ріжемо на 2-3 скибочки.
  • Змішуємо їх в скляній мисці. Набиваємо 3 — літрову банку.
  • Готуємо маринад з цукру, солі, оцту, регулюючи солоність, солодкість, кислинку за смаком.
  • Нагріваємо маринад практично до кипіння. Масло прогріваємо до бульбашок.
  • Заливаємо маринадом овочі, а зверху доливаємо гаряче рослинне масло.
  • Накриваємо кришкою, залишаємо на столі на ніч.

Вранці добова капуста готова!

Принадність закуски в тому, що вона зберігається досить довго. Зрозуміло, тільки в холодильнику. Є її добре з тушкованою картоплею і м’ясом, подавати з курячими супами. Вона прекрасно відтіняє пріснуваті страви, і добре насичує.

Капуста по-гурійськи не просто смачна страва. Як і всі квашення, домашні солоності, вона приносить організму тільки користь. Особливо в пору зими, коли організм просто потребує вітамінів. Готуйте її частіше, не бійтеся експериментів. Впевнені, вам буде дуже смачно!

Прокрутка до верху