Капуста по-гурійськи з буряком – 7 рецептів

Сонячна Грузія славиться на весь світ своїми м’ясними стравами. Але, мало хто знає і вміє готувати національні овочеві закуски. Наприклад, хрустка капуста по-гурійськи з буряком дуже популярна в цій країні. Існує багато способів заготовки на зиму з білокачанної, але саме цей відрізняється насиченим кольором, приємним ароматом.

Класична капуста по-гурійськи з буряком

Набір продуктів для цього блюда залишається незмінним вже не одне століття:

  • 3 кг капусти білоголової;
  • 0,2 кг зелені селери;
  • 1,5 кг червоного буряка;
  • 2 великі головки часнику;
  • 3 стручка пекучого перцю;
  • 4 ст. л. солі;
  • 2 л води.

Ви помітили, що відсутні цукор і оцет, які використовуються для маринаду. За класичним рецептом необхідно заквасити овочі.

Нам знадобиться охолоджений розсіл, тому його готуємо першим. Для цього наливаємо необхідну кількість води в каструлю і кип’ятимо разом з сіллю. Відставляємо на час.

Готуємо посуд, в якій будемо заквашувати. Першим шаром викладаємо миту, очищену і нарізану кружальцями буряк. Зверху підуть качани, з яких знімаємо верхні зелене листя і ділимо на кілька секторів.

Щоб зберегти смак у грузинської заготовки, кочережки краще не видаляти.

Тепер ріжемо зелень селери, перцю надаємо форму кілець, змішуємо з очищеним часником і посипаємо поверх підготовлених продуктів.

Можна викласти ще шар. Далі, заливаємо все розсолом, накриваємо кришкою, діаметр якої менше окружності ємності, щоб поставити зверху вантаж.

Для того щоб процес пройшов правильно, залишаємо ємність при кімнатній температурі.

Через 3 дні відливаємо трохи рідини. В ній розчиняємо ще одну столову ложку солі і повертаємо назад. Через 48 годин переносимо посуд в холодне місце. На цьому етапі капуста готова до вживання, але краще почекати ще деякий час. Вважається, що саме тоді вона стане ще смачніше.

Дивіться також:  Салат кавунова часточка – 7 рецептів

Рецепт приготування з зеленню

Для тих, хто любить страви з великою кількістю зелені до інгредієнтів класичного рецепту можна додати по одному пучку:

  • кропу;
  • петрушки.

Складності ніякої немає. Просто слід перекладати всі шари овочів гілочками зелені. При бажанні її можна подрібнити і змішати з селерою і часником.

Для зручності зберігання, краще вже готову капусту з буряком по-гурійськи перекласти по скляних банках і зберігати в погребі чи холодильнику.

Квашена гурийская капуста з буряком

Зробите таку заготовку білокачанної капусти з буряком і морквою на зиму і не пошкодуєте. Вам сподобається не тільки яскравий вигляд, але хрусткий смак.

Візьміть:

  • качан на 2-3 кг;
  • по 1 великій буряку і моркви;
  • головку часнику;
  • 3 листочків лаврушки;
  • 2 ст. л. солі;
  • 3 ст. л. цукрового піску;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 1,5 ст. л. соняшникової олії;
  • 1 ст. л. оцту 9%;
  • літр води.

Не беріть скороспілу капусту і знімайте всі зелені листи. В іншому випадку хрускоту не вийде, а овочі стануть м’якими.

Підготовка овочів не відрізняється від класичного варіанту. Капусту нарізаємо великими шматками, не розділяючи листи. Починаємо укладати по банкам (краще скляним). Шаткуємо моркву з буряком, додаємо рубаний часник і посипаємо перший ряд в тарі. Повторюємо, приминаючи кожен шар.

Готуємо Маринад в сотейнику або каструлі. Для цього кип’ятимо воду, потім засипаємо все приправи з сіллю і цукром, наливаємо масло і оцет і в гарячому вигляді розливаємо по банках, які потім закриваємо і закутуємо підготовленим ковдрою. Коли вони повністю охолонуть, прибираємо в холод.

Гостра закуска на швидку руку

Це блюдо грузинської кухні можна приготувати швиденько, якщо чекаєте гостей або збираєтеся на пікнік.

Вам знадобиться:

  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • качан капусти;
  • морква – 2 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • приправа для корейської моркви – 1 ч. л.;
  • часник – 5 зубчиків;
  • вода – 2 склянки;
  • оцет (9%) – 1 ст. л.;
  • рафінована олія – ½ склянки.
Дивіться також:  Салат з ананасом і курячою грудкою – 7 рецептів приготування

Капусту споліскують під краном, даємо стекти рідини і шаткуємо крупною соломкою. Ретельно моєму буряк з морквою, чистимо шкірку і, скориставшись терткою для приготування салату по-корейськи, натираємо. Часник дрібно порізати. Все змішуємо в зручній посуді і перекладаємо у скляну банку, намагаючись утрамбувати.

У каструлю наливаємо воду і доводимо на плиті до кипіння. Насипаємо сюди цукор, приправу, сіль. Розмішуємо, щоб все розчинилося, додаємо масло, оцет і соус. Гарячим розсолом заливаємо овочі.

Рідина буде поступово йти на дно, тому не поспішаєте виливати залишки розсолу. Можливо, доведеться додавати.

Накриваємо кришкою і залишаємо на 2-3 години. Можна довше. При необхідності, остудіть і подавайте на стіл.

Як приготувати без оцту

Все, що потрібно це:

  • сама капуста;
  • часник;
  • буряк;
  • перець чилі;
  • перець горошком;
  • сіль.

Кількість інгредієнтів не вказано, та як важко вгадати з вагою вілков. Можете робити розрахунок самі за бажанням.

Готуємо велику ємність, в яку викладаємо шарами спочатку капусту, нарізану разом качаном великими шматками. Потім покриваємо кружечками червоного овоча, посипаємо часточками часнику і гострого перцю. Коли все буде готово, варимо розсіл.

Солі додаємо з розрахунку 2 ст. л. на літр води. Кип’ятимо разом з горошинами перцю і відразу заливаємо в ємність. Овочі повинні бути повністю покриті. Накрийте і покладіть вантаж. Через 4 дні можна розкласти по банках, утрамбовувавши, або просто перемістити в холодне приміщення. Капуста по-гурійськи з буряком без оцту готова.

Страва грузинської кухні швидкого приготування

Не всім по душі капуста, нарізана з качаном. Давайте розглянемо інший варіант.

Капусту, очищену від верхніх листків, шаткуємо великими квадратиками. Без серцевини вони можуть розсипатися, але в цьому нічого страшного. Буряк натираємо на крупній тертці, гіркий перець звільняємо від насіння і разом з часником нарізаємо дрібними шматочками.

Дивіться також:  Салат Мімоза – 8 рецептів: класичний з консервою з сайри, горбуші, сардини

Все перемішуємо в тазику, додаємо сіль та цукровий пісок. Мнемо Руками овочі, одночасно перемішуючи. Потрібно, щоб з’явився сік, який пробуємо і при нестачі солі додаємо. Розкладаємо по банках, притискаючи.

Можна залишити в тазику і після того, як капуста сквасится, перемістити в іншу тару.

Під гнітом при кімнатній температурі вона буде готова через 3-4 дні. Вийдуть овочі у власному соку.

Добова капуста по-гурійськи

Якщо ви вирішили розібратися з соліннями швидше, то можна трохи видозмінити рецепт, який запропонований вище.

Підготуємо овочі також, але не будемо м’яти, а заллємо киплячим маринадом.

Для його приготування знадобиться:

  • 2 літри води;
  • ¾ Склянки цукру;
  • 3 ст. л. солі;
  • 250 мл яблучного оцту.

Всі компоненти змішуємо в каструлю і доводимо до кипіння. Вимикаємо вогонь і відразу виливаємо в миску. Кладемо підходящий гніт, і через добу гурийская капуста буде готова.

Прокрутка до верху