На території слов’янських країн досі майже в кожній квартирі можна виявити банки з консервацією на зиму. Це баночки з варенням, мариновані овочі, компоти з фруктів і ягід. Одним з ласощів зимових заготовок є квашена або маринована капуста. Вона із задоволенням поглинається домочадцями як самостійний салат з різними гарнірами, а також в залежності від рецепту може бути додана в інші страви, наприклад, вінегрет. Пропонуємо кілька варіантів, як можна приготувати капусту Провансаль.
Класичний рецепт капусти Провансаль
Щоб приготувати страву, використовуючи класичний рецепт капусти Провансаль, знадобляться такі продукти:
- капуста – 1 кг;
- ⅔ Склянки води;
- цукор – 1 ½ стіл. л.;
- 1 морквина;
- пост. масло – 3 ст. ложки;
- оцет – 2 ст. ложки;
- 1 перець солодкий;
- сіль – 1 ½ чайн. ложки;
- 1 зубок часнику.
Готуємо так:
- Подрібнюємо капусту і поміщаємо в глибоку велику миску.
- Посипаємо сіллю, цукром і трохи приминаем, одночасно перемішуючи.
- Болгарський перець слід порізати на тонкі скибочки, а морквину порізати на невеликі брусочки.
- Додаємо подрібнений часник і все змішуємо.
- Для маринаду слід довести воду до кипіння, після чого її охолодити до 60 градусів і вливаємо олію і оцет.
- Заливаємо отриманим маринадом овочі і ретельно перемішуємо їх дерев’яною ложкою.
- Кладемо все під гніт і ставимо на ніч у прохолодне темне місце.
Варіант швидкого приготування
Іноді дуже хочеться похрумтіти маринованою капустою відразу ж, а не чекати кілька годин або навіть днів.
У цьому випадку можна приготувати салат Провансаль швидкого приготування:
- ½ Качана капусти;
- сіль, ростить. масло за смаком;
- 1 цибулина;
- вода – 1 ст. ложка;
- морква середня – 1 одиниця;
- 1 чайн. л. оцтової есенції;
- велика л. цукру.
Готуємо так:
- Капусту ріжемо кубиками. Моркву тремо на тертці. Ріжемо цибулину і в мисці змішуємо овочі.
- Потрібно розбавити цукор і сіль у воді, додати оцет.
- Влити отриманий маринад в овочі, туди ж відправити і масло.
- Все добре перемішуємо і можна подавати страву до столу відразу ж.
Салат допустимо перекласти в скляний посуд і зберігати в прохолодному місці.
Маринована з буряком
Буряк надає капусті ніжний рожевий колір.
Маринована капуста Провансаль з цим інгредієнтом готується наступним чином:
- невеликий качан капусти;
- літр води;
- 150 г оцту;
- часникова головка;
- велика морквина;
- пісне масло – ½ склянки;
- невеликий буряк;
- 6 горошин чорного перцю;
- велика л. кухонної солі;
- цукор – 100 р.
Готуємо так:
- Качан ріжемо великими шматками (приблизно на 8 штук). Буряк і моркву подрібнюємо в соломку. Часник розбираємо на часточки і очищаємо.
- У окріп додаємо приправи і спеції, а також оцет, часник і масло. Кип’ятимо 5 хв.
- У миску викладаємо шаром шматочки капусти, зверху кладемо моркву, буряк і заливаємо все маринадом.
Протягом 5 днів капуста з буряком повинна стояти в теплі, а потім — зберігається в холоді.
З яблуком і журавлиною
Журавлина додасть страві кислоти, але при цьому вона буде пом’якшена яблуком. Капуста виходить кисленькой і ніжною.
Які знадобляться інгредієнти?
- капусти білоголової півкіло;
- по 2 кислих яблука і солодких перців;
- часточка часнику;
- 2 морквини;
- 1 ½ стіл. л. оцту;
- стіл. ложка цукру;
- вода чиста – ½ склянки;
- ⅓ Чайн. л. коріандру;
- олія соняшникова – ⅓ склянки;
- ½ Склянки журавлини;
- сіль – 1 чайн. л.
Готуємо так:
- Качан шаткуємо, перець режим соломкою, моркву тремо на тертці. Перемішуємо інгредієнти і трохи тиснемо. При цьому капуста пускає сік і салат трохи осідає.
- З яблук видаляємо серцевину, але не чистимо від шкірки, а відразу режим на часточки.
- Відправляємо яблуко до овочів і присипаємо коріандром, сіллю і цукром. Перемішуємо.
- В кип’яченій остигнула воді розбавляємо масло і оцет, заливаємо салат.
- Зверху кладемо тарілку, на неї ставимо вантаж.
На приготування йде близько пари днів. Коли мине цей термін, гніт прибираємо і для додання закуски пікантною кислинки додаємо журавлину.
Рада! Страви, до складу яких входять ягоди і фрукти, не підлягають довгому зберіганню, а значить, для зимових заготовок не годяться.
Капуста Провансаль шматочками з часником
У холодний зимовий вечір допоможе зігрітися гострий капустяний салат шматочками.
Підготуємо необхідні продукти:
- 1 ½ кг капусти;
- оцет – ⅔ склянки;
- гвоздика – 1 бутончик;
- 1 морквина;
- 1 лавровий листочок;
- 5 горошин чорного перцю;
- часник – пол головки;
- 1 ½ стіл. л. кухонної солі;
- ростить. масло – ½ склянки;
- 3 склянки води;
- ½ Чайної ложки коріандру.
З качана потрібно прибрати зіпсовані листя і порізати великими шматочками. На тертці кришимо морквину. Дрібно ріжемо часник чи можна розчавити його в часничниці. Овочі добре перемішуємо, а ще, як варіант, їх можна скласти шарами.
В охолоджену кип’ячену воду додаємо спеції і приправи, сіль і оцет. Маринад з олії виливаємо в салат. Всі поміщаємо під вантаж і через 4 години страву вже буде готово.
З виноградом і яблуками
Більш пікантний варіант квашеної капусти виходить з яблуками та виноградом. Цей салат не годиться для консервування, але в літню спеку чудово освіжає.
Нам знадобиться:
- 1 кг капусти;
- 3 морквини;
- 300 г ягід винограду;
- ростить. масло і оцет – по ½ склянки;
- цукор, сіль – за стіл. ложці;
- 5 горошин чорного перцю;
- кисле яблуко;
- 1 л води;
- лавровий листочок.
Капусту потрібно дрібно нашаткувати, яблука нарізати кубиками, моркву натерти на тертці, виноград промити і розібрати на ягоди.
Цукор, сіль та інші спеції розчиняємо в окропі, даємо маринаду трохи охолонути і додаємо в нього масло з оцтом.
Покласти овочі в миску, заливаємо їх маринадом і залишаємо під вантажем на добу. Зберігаємо закуску в холодильнику або в підвалі.
Рецепт приготування на зиму
Вживання вітамінів у зимовий час дуже важливо. І в цьому допоможе капуста Провансаль, яка запросто простоїть в банках весь сезон.
Приступимо:
- невеликий качан капусти;
- листочок лавра;
- есенція оцтова – чайн. ложка;
- 1 морквина;
- 3 зубчики часнику;
- стіл. л. цукру;
- літр води;
- сіль поварена – 1 велика л.;
- 5 горошин чорного перцю.
Для консервації потрібно заздалегідь підготувати банки – помити і простерилізувати.
- У кожну банку викладаємо лавровий лист, кілька горошин перцю і зубок часнику.
- Нашатковану капусту і моркву викладаємо шарами поперемінно. При цьому овочеві пласти потрібно злегка утрамбувати.
- У воду засипаємо цукор, сіль, а як тільки закипить, вливаємо оцет.
- Получившимся маринадом заливаємо банки і відразу закрити їх кришками.
Відставляємо заготовки до охолодження в теплі (під ковдрою).
Добова капуста Провансаль з часником
Гостру капусту з додаванням пряного часнику можна приготувати всього за добу.
Потрібні продукти з розрахунком на двокілограмовий качан:
- 200 г солодкого перцю;
- 5 часникових зубчиків;
- морква – 400 г;
- сіль – 2 ½ ст. ложки;
- 100 г цукру;
- 2 лаврових листки;
- літр води;
- 150 мл оцту;
- 6 горошин запашного перцю;
- 100 мл ростить. масла.
Приступимо:
- Маринад – всі спеції, приправи і оцет заливаємо водою, кип’ятити протягом 5 хвилин. Відставляємо на чверть години.
- Дрібно ріжемо капусту, подрібнюємо соломкою перець, на тертці трьом моркву.
- Змішуємо овочі, заливаємо маринадом.
Коли салат охолоне, розкладаємо все по банках і зберігати в холоді.
З болгарським перцем
Яскравості салату додасть болгарський перець різних кольорів.
На двокілограмовий качан капусти потрібно:
- 2 великих морквини;
- 1 зубчик часнику;
- 3 болгарських перцю різних кольорів;
- 6 ст. ложок ростить. масла;
- ½ Ч. л. насіння кропу;
- вода – 2 склянки;
- 2 стіл. л. солі;
- оцет – 5 ст. ложок;
- листочок лавра;
- часточка часнику.
Готуємо так:
- Шаткуємо капусту середньої стружкою, соломкою нарізаємо перець, подрібнюємо на тертці почищену моркву, часникову зубчик дрібно рубаємо.
- Всі компоненти складаємо в миску і злегка перемішуємо руками. Зверху страви розсипаємо насіння кропу.
- У окріп додаємо цукор, спеції і сіль. У масу вливаємо оцет в останню чергу. Все розмішуємо, щоб цукор і сіль добре розчинилися.
- Заливаємо овочі гарячим маринадом і поміщаємо салат під гніт в холод. Щоб маринад добре просочив всі інгредієнти, закуску слід залишити «доходити» на всю ніч.