Капуста Провансаль — 9 рецептів приготування

На території слов’янських країн досі майже в кожній квартирі можна виявити банки з консервацією на зиму. Це баночки з варенням, мариновані овочі, компоти з фруктів і ягід. Одним з ласощів зимових заготовок є квашена або маринована капуста. Вона із задоволенням поглинається домочадцями як самостійний салат з різними гарнірами, а також в залежності від рецепту може бути додана в інші страви, наприклад, вінегрет. Пропонуємо кілька варіантів, як можна приготувати капусту Провансаль.

Класичний рецепт капусти Провансаль

Щоб приготувати страву, використовуючи класичний рецепт капусти Провансаль, знадобляться такі продукти:

  • капуста – 1 кг;
  • ⅔ Склянки води;
  • цукор – 1 ½ стіл. л.;
  • 1 морквина;
  • пост. масло – 3 ст. ложки;
  • оцет – 2 ст. ложки;
  • 1 перець солодкий;
  • сіль – 1 ½ чайн. ложки;
  • 1 зубок часнику.

Готуємо так:

  • Подрібнюємо капусту і поміщаємо в глибоку велику миску.
  • Посипаємо сіллю, цукром і трохи приминаем, одночасно перемішуючи.
  • Болгарський перець слід порізати на тонкі скибочки, а морквину порізати на невеликі брусочки.
  • Додаємо подрібнений часник і все змішуємо.
  • Для маринаду слід довести воду до кипіння, після чого її охолодити до 60 градусів і вливаємо олію і оцет.
  • Заливаємо отриманим маринадом овочі і ретельно перемішуємо їх дерев’яною ложкою.
  • Кладемо все під гніт і ставимо на ніч у прохолодне темне місце.

Варіант швидкого приготування

Іноді дуже хочеться похрумтіти маринованою капустою відразу ж, а не чекати кілька годин або навіть днів.

У цьому випадку можна приготувати салат Провансаль швидкого приготування:

  • ½ Качана капусти;
  • сіль, ростить. масло за смаком;
  • 1 цибулина;
  • вода – 1 ст. ложка;
  • морква середня – 1 одиниця;
  • 1 чайн. л. оцтової есенції;
  • велика л. цукру.

Готуємо так:

  • Капусту ріжемо кубиками. Моркву тремо на тертці. Ріжемо цибулину і в мисці змішуємо овочі.
  • Потрібно розбавити цукор і сіль у воді, додати оцет.
  • Влити отриманий маринад в овочі, туди ж відправити і масло.
  • Все добре перемішуємо і можна подавати страву до столу відразу ж.
Дивіться також:  Салат Цезар з креветками – 4 рецепта

Салат допустимо перекласти в скляний посуд і зберігати в прохолодному місці.

Маринована з буряком

Буряк надає капусті ніжний рожевий колір.

Маринована капуста Провансаль з цим інгредієнтом готується наступним чином:

  • невеликий качан капусти;
  • літр води;
  • 150 г оцту;
  • часникова головка;
  • велика морквина;
  • пісне масло – ½ склянки;
  • невеликий буряк;
  • 6 горошин чорного перцю;
  • велика л. кухонної солі;
  • цукор – 100 р.

Готуємо так:

  • Качан ріжемо великими шматками (приблизно на 8 штук). Буряк і моркву подрібнюємо в соломку. Часник розбираємо на часточки і очищаємо.
  • У окріп додаємо приправи і спеції, а також оцет, часник і масло. Кип’ятимо 5 хв.
  • У миску викладаємо шаром шматочки капусти, зверху кладемо моркву, буряк і заливаємо все маринадом.

Протягом 5 днів капуста з буряком повинна стояти в теплі, а потім — зберігається в холоді.

З яблуком і журавлиною

Журавлина додасть страві кислоти, але при цьому вона буде пом’якшена яблуком. Капуста виходить кисленькой і ніжною.

Які знадобляться інгредієнти?

  • капусти білоголової півкіло;
  • по 2 кислих яблука і солодких перців;
  • часточка часнику;
  • 2 морквини;
  • 1 ½ стіл. л. оцту;
  • стіл. ложка цукру;
  • вода чиста – ½ склянки;
  • ⅓ Чайн. л. коріандру;
  • олія соняшникова – ⅓ склянки;
  • ½ Склянки журавлини;
  • сіль – 1 чайн. л.

Готуємо так:

  • Качан шаткуємо, перець режим соломкою, моркву тремо на тертці. Перемішуємо інгредієнти і трохи тиснемо. При цьому капуста пускає сік і салат трохи осідає.
  • З яблук видаляємо серцевину, але не чистимо від шкірки, а відразу режим на часточки.
  • Відправляємо яблуко до овочів і присипаємо коріандром, сіллю і цукром. Перемішуємо.
  • В кип’яченій остигнула воді розбавляємо масло і оцет, заливаємо салат.
  • Зверху кладемо тарілку, на неї ставимо вантаж.

На приготування йде близько пари днів. Коли мине цей термін, гніт прибираємо і для додання закуски пікантною кислинки додаємо журавлину.

Рада! Страви, до складу яких входять ягоди і фрукти, не підлягають довгому зберіганню, а значить, для зимових заготовок не годяться.

Дивіться також:  Салат Ніжність – класичний рецепт і 8 варіантів

Капуста Провансаль шматочками з часником

У холодний зимовий вечір допоможе зігрітися гострий капустяний салат шматочками.

Підготуємо необхідні продукти:

  • 1 ½ кг капусти;
  • оцет – ⅔ склянки;
  • гвоздика – 1 бутончик;
  • 1 морквина;
  • 1 лавровий листочок;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • часник – пол головки;
  • 1 ½ стіл. л. кухонної солі;
  • ростить. масло – ½ склянки;
  • 3 склянки води;
  • ½ Чайної ложки коріандру.

З качана потрібно прибрати зіпсовані листя і порізати великими шматочками. На тертці кришимо морквину. Дрібно ріжемо часник чи можна розчавити його в часничниці. Овочі добре перемішуємо, а ще, як варіант, їх можна скласти шарами.

В охолоджену кип’ячену воду додаємо спеції і приправи, сіль і оцет. Маринад з олії виливаємо в салат. Всі поміщаємо під вантаж і через 4 години страву вже буде готово.

З виноградом і яблуками

Більш пікантний варіант квашеної капусти виходить з яблуками та виноградом. Цей салат не годиться для консервування, але в літню спеку чудово освіжає.

Нам знадобиться:

  • 1 кг капусти;
  • 3 морквини;
  • 300 г ягід винограду;
  • ростить. масло і оцет – по ½ склянки;
  • цукор, сіль – за стіл. ложці;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • кисле яблуко;
  • 1 л води;
  • лавровий листочок.

Капусту потрібно дрібно нашаткувати, яблука нарізати кубиками, моркву натерти на тертці, виноград промити і розібрати на ягоди.

Цукор, сіль та інші спеції розчиняємо в окропі, даємо маринаду трохи охолонути і додаємо в нього масло з оцтом.

Покласти овочі в миску, заливаємо їх маринадом і залишаємо під вантажем на добу. Зберігаємо закуску в холодильнику або в підвалі.

Рецепт приготування на зиму

Вживання вітамінів у зимовий час дуже важливо. І в цьому допоможе капуста Провансаль, яка запросто простоїть в банках весь сезон.

Приступимо:

  • невеликий качан капусти;
  • листочок лавра;
  • есенція оцтова – чайн. ложка;
  • 1 морквина;
  • 3 зубчики часнику;
  • стіл. л. цукру;
  • літр води;
  • сіль поварена – 1 велика л.;
  • 5 горошин чорного перцю.
Дивіться також:  Салат зі свіжим огірком – 8 рецептів

Для консервації потрібно заздалегідь підготувати банки – помити і простерилізувати.

  • У кожну банку викладаємо лавровий лист, кілька горошин перцю і зубок часнику.
  • Нашатковану капусту і моркву викладаємо шарами поперемінно. При цьому овочеві пласти потрібно злегка утрамбувати.
  • У воду засипаємо цукор, сіль, а як тільки закипить, вливаємо оцет.
  • Получившимся маринадом заливаємо банки і відразу закрити їх кришками.

Відставляємо заготовки до охолодження в теплі (під ковдрою).

Добова капуста Провансаль з часником

Гостру капусту з додаванням пряного часнику можна приготувати всього за добу.

Потрібні продукти з розрахунком на двокілограмовий качан:

  • 200 г солодкого перцю;
  • 5 часникових зубчиків;
  • морква – 400 г;
  • сіль – 2 ½ ст. ложки;
  • 100 г цукру;
  • 2 лаврових листки;
  • літр води;
  • 150 мл оцту;
  • 6 горошин запашного перцю;
  • 100 мл ростить. масла.

Приступимо:

  • Маринад – всі спеції, приправи і оцет заливаємо водою, кип’ятити протягом 5 хвилин. Відставляємо на чверть години.
  • Дрібно ріжемо капусту, подрібнюємо соломкою перець, на тертці трьом моркву.
  • Змішуємо овочі, заливаємо маринадом.

Коли салат охолоне, розкладаємо все по банках і зберігати в холоді.

З болгарським перцем

Яскравості салату додасть болгарський перець різних кольорів.

На двокілограмовий качан капусти потрібно:

  • 2 великих морквини;
  • 1 зубчик часнику;
  • 3 болгарських перцю різних кольорів;
  • 6 ст. ложок ростить. масла;
  • ½ Ч. л. насіння кропу;
  • вода – 2 склянки;
  • 2 стіл. л. солі;
  • оцет – 5 ст. ложок;
  • листочок лавра;
  • часточка часнику.

Готуємо так:

  • Шаткуємо капусту середньої стружкою, соломкою нарізаємо перець, подрібнюємо на тертці почищену моркву, часникову зубчик дрібно рубаємо.
  • Всі компоненти складаємо в миску і злегка перемішуємо руками. Зверху страви розсипаємо насіння кропу.
  • У окріп додаємо цукор, спеції і сіль. У масу вливаємо оцет в останню чергу. Все розмішуємо, щоб цукор і сіль добре розчинилися.
  • Заливаємо овочі гарячим маринадом і поміщаємо салат під гніт в холод. Щоб маринад добре просочив всі інгредієнти, закуску слід залишити «доходити» на всю ніч.

Прокрутка до верху