Капуста тушкована з грибами – 6 рецептів приготування
Просте в приготуванні і підходить на будь-який випадок страва — капуста тушкована з грибами. Варіантів приготування досить багато — підійдуть тушковані овочі як гарнір до м’ясного, а з додаванням м’яса або фаршу страва стане повноцінним, ситною вечерею.
Як загасити капусту з грибами?
Капуста краще всього поєднується з грибами, тому в такому вигляді її готують найчастіше. Можна використовувати свіжу білоголову або квашену — як більше подобається.
Список інгредієнтів наступний:
1 кг капусти
0.5 кг будь-яких грибів (смачніше всього з печерицями, лисичками і вешенками)
5 ст л олії для смаження
2 головки цибулі середнього
2 ст л томатного пюре або кетчупу
1 ст л оцту (рекомендується брати яблучний, використовується для свіжої капусти)
1 ст л цукру
1 ст л борошна
1 лист лаврушки
0.2 л свіжого грибного бульйону
0.5 год л меленого чорного перцю
0.5-1 ст л дрібної солі
Як смачно приготувати, етапи покроково:
Підготувати цибулю, гриби і капусту: почистити, вимити.
Цибулю нарізати тоненькими півкільцями, гриби невеликими шматочками. Розігріти на сковорідці ложку масла і обсмажити овочі протягом 10 хвилин, періодично помішуючи для рівномірної термічної обробки.
Капусту дрібно нашаткувати і висипати в окрему каструлю або сотейник, залити грибним бульйоном, додати половину залишився масла, зробити невеликий вогонь і тушкувати під кришкою протягом 40 хвилин, періодично помішуючи.
Додати гриби з цибулею, томат, цукор і підготовлені прянощі і спеції.Перемішати, готувати чверть години.
Влити в окрему сковорідку залишок масла і висипати в нього борошно. Обсмажувати декілька хвилин, розмішуючи лопаткою.
Викласти борошно до овочів і гарненько перемішати, залишити на вогні ще на 3-5 хвилин, після вимкнути і дати кілька хвилин настоятися.
Капуста з куркою і грибами стане прекрасним дієтичним блюдом для дотримуються дієти.
Необхідні складники на 4 порції:
1 куряче філе
0.4 кг грибів
половина середньої головки капусти
1 невелика цибулина
кілька листочків свіжого кропу
2-3 ч л солі
мелений перець та прянощі до курки
3 ст л оливкової олії
Приготування:
Вимити овочі та філе. Цибулю почистити і нарізати четвертинками кілець, інші овочі та м’ясо нарізати невеликими кубиками.
Для початку обсмажити в олії курку, через 15 хвилин, додати цибуля й гриби. Посолити і додати прянощі. Тушкувати до тих пір, поки з грибів не випарується рідина.
Додати капусту, влити склянку кип’яченої води і накрити кришкою. Вогонь трохи зменшити. Перевіряти страву на м’якість.
Коли овоч стане м’якою, додати рубаний кріп і готувати ще хвилин 10.
Рекомендується подавати капустку з чорним хлібом.
Порада: з куркою по смаковим якостям краще всього поєднуються печериці.
Капуста тушкована з м’ясом та грибами
У цьому варіанті пропонуємо додати м’ясо. Також в процесі приготування використовувати не свіжі, а сушені гриби — вони дають особливу нотку в смаку готового страви.
Інгредієнти:
50 г сухих білих грибів
1 велика цибулина
500 гр свинини без прошарків жиру або яловичої грудинки
2-3 ст л олії для смаження
сіль і прянощі для м’яса
100 гр сметани
800 гр квашеної капусти
Приготування:
Ретельно змити м’ясо, просушити за допомогою паперових рушників. Нарізаємо невеликими шматочками.
Цибулину очистити і вимити, нарізати дрібним кубиком і обсмажити до рум’яного кольору. Додати м’ясо і обсмажувати протягом 10 хвилин.
Поки смажиться м’ясо, підготувати інші продукти: прополоскати гриби, залити склянкою води і довести до кипіння. Готовий відвар перелити до м’яса і цибулі, гриби нарізати шматочками і додати в приготоване блюдо. Залишити під кришкою на чверть години.
Капусту очистити від верхнього листя, змити і дрібно нашаткувати. Викласти її до м’яса, при необхідності додати трохи води і залишити тушкуватися не менше півгодини, під кришкою.
Рада. Для приготування підливи смачніше всього використовувати домашню сметану — страва вийде дуже ніжним, з насиченим смаком. Варто відзначити, що свинина і яловичина при готуванні довше розм’якшується, ніж курка. Ніжним і соковитим м’ясо вийде при спільній обробці більше півтора годин.
Рецепт з додаванням фаршу
Досить незвичайний, але дуже смачний і ситний рецепт з фаршем і рисом.
Для приготування знадобляться:
невелика капустина
0.4 кг будь-якого м’ясного фаршу
1 невелика морква
2-3 зубчики часнику
половина склянки сирого рису
кілька гілочок зелені
сіль і перець мелений за смаком
Приготування покроково:
Розігріти на сковороді олію і обсмажити фарш, достатньо 5-7 хвилин. Трохи посолити і поперчити.
Змити овочі. Моркву і часник вимити і почистити. Моркву потерти, а часник пропустити через прес. Додати до фаршу і добре перемішати.
Капусту нашаткувати, викласти щільним утрамбованим шаром в казанок або гусятницю. Залити підсоленою водою так, щоб вона злегка доходила до краю капусти. Зверху викласти рис, а останній шар — м’ясний фарш з овочами і цілі гілочки петрушки.
Поставити ємність на дуже маленький вогонь, накривши кришкою. Таким чином готувати страву 1,5-2 години. Перевірити наявність води можна через годину, не раніше. При необхідності додати.
Подавати рекомендується зі сметаною.
Капуста тушкована з грибами і картоплею
Такий варіант овочевого рагу буде особливо смачним зимовим вечором, коли так не вистачає літніх овочевих страв.
Інгредієнти:
2 великих картоплини
300-400 гр свіжої капусти
олія для смаження
300 гр свіжих печериць
1 невелика цибулина
1 середня морква
сіль і прянощі за смаком
2 ложки томатного пюре
склянку кип’яченої води.
Приготування:
Ретельно вимити овочі, почистити від верхніх шарів. Цибулину нарізати невеликими кубиками, капусту нашаткувати, моркву потерти на крупній тертці або нарізати соломкою, картоплю — великими кубиками.
Спочатку підготувати капусту: розігріти в сотейнику масло і обсмажити в ньому овоч протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
Висипати в ємність цибулю і моркву, перемішати і залишити ще на 20-25 хвилин.
Викласти картоплю, залити приготовленою водою і накрити кришкою ще на кілька хвилин. Не забувати помішувати.
Останній штрих — томатна паста і прянощі. Вміст гарненько перемішати, готувати ще близько 10 хвилин, потім вимкнути вогонь і залишити настоятися на чверть години. Після подавати, прикрасивши зеленню.
На замітку. Щоб капуста вийшла соковитою, перед смаженням пам’ятаєте її руками.
Рецепт приготування в мультиварці
Саме просте приготування — тушкована капуста з грибами в мультиварці. Готується протягом години. Його можна подавати самостійно, але його подають як гарнір як гарнір до м’ясного.
Продукти:
невелика головка капусти
3-5 великих печериць
склянка води
2-3 ложки томатної пасти або кетчупу
сіль і прянощі за смаком.
Приготування:
Обполоснути і нашаткувати капусту. Гриби вимити і нарізати пластинками.
Чашу мультиварки змастити маслом і викласти в неї овоч. Посолити, додати прянощі, влити воду і добре перемішати.
Вибрати режим “Гасіння” і готувати протягом 45 хвилин. За 10 хвилин до кінця викласти пасту і ретельно перемішати продукти.
Звичайна тушкована капуста дуже ніжна на смак. Подавати краще всього зі сметаною, можна доповнити свіжими овочами або рубаною зеленню.