Капуста тушкована з куркою універсальне і демократичне страву на всі сезони. Легке, але разом з тим ситне, дієтичне і повністю натуральне – основи приготування швидко освоїть навіть недосвідчена домогосподарка. А невелика фантазія, зміна двох-трьох інгредієнтів, дозволить обігравати основний рецепт і страва ніколи не набридне.
Тушкована капуста з куркою — рецепт приготування покрокового
Будь-який дієтолог скаже: курка з капустою ідеальна і збалансована їжа. Особливо, якщо для приготування використовувати «пісну» курячу грудку або зняти з птиці зайвий жир і шкіру. Набір інгредієнтів простий і дещо аскетичний, щоб приготувати вечерю достатньо половини бойлера і маленький качан капусти. Спеції, овочі, сіль і оцет, кожна господиня може додавати компоненти на власний розсуд, підлаштовуючи під смаки домочадців.
Приготувати капусту дуже просто, якщо слідувати наступній інструкції:
- Крок 1. Невеликий качан капусти (для сім’ї з 4 чоловік знадобиться 1 кілограм) дуже тонко шаткуємо. Масажуємо капусту, злегка присолив. Так вона буде соковитіше.
- Крок 2. Ріжемо половину курки на невеликі шматочки (розмір з сірникову коробку), обсмажуємо на рослинному маслі.
- Крок 3. Ріжемо велику цибулину. Шаткуємо 2-3 середні морквини.
- Крок 4. На іншій сковорідці робимо обжарку з овочів. При бажанні додаємо туди столову ложку томатної пасти або виливаємо склянку томатного соку.
- Крок 5. З’єднуємо капусту, курку, овочі в сковорідці з товстими бортиками або сотейнику. Накриваємо кришкою.
- Крок 6. Тушкуємо до готовності капусти приблизно 30-40 хвилин при температурі 150 градусів (на плиті важливо виставити середню температуру).
- Крок 7. У самому кінці додаємо сіль, перець, спеції за смаком. З капустою ідеально поєднується кмин (інакше кажучи, «насіння» кропу), зіра, хмелі – сунелі. Можна збагатити смак великим пучком зелені і зубчиком часнику.
- Крок 8. Настав час подавати страву! Дуже смачно тушкована капуста поєднується зі сметаною і чорним підсушеним хлібом. Страву можна їсти в холодному і гарячому вигляді.
Можна взяти замість білокачанної сорт червоної капусти, і тоді тушкована капуста вийде незвичайна, з «чеським» акцентом (у Чехії та Німеччині капусту прийнято гасити червоного і фіолетового кольорів).
Примітка! Капуста – той самий овоч, який стає тільки смачніше трохи настоявшись. Цей той самий випадок, коли їжу можна приготувати на три-чотири дні вперед і не боятися, що вона втратить властивості.
Брюссельська капуста з курячим філе
Брюссельська капуста, цвітна або брокколі не так звичні росіянам, як білокачанні сорту. Але даремно: за користь, легкості засвоєння брюссельська капуста перевершує білоголову. А ще вона відрізняється приємними горіховими нотками, і вносить різноманітність у меню будь-якої сім’ї.
Приготувати брюссельську капусту легко по кроках:
- Крок 1. Відварюємо качанчики брюссельської капусти (700 гр.) або бланшируем (припускаємо) в підсоленому окропі.
- Крок 2. Куряче філе (500 гр.) ріжемо на квадратні кубики, обсмажуємо на рослинному або вершковому маслі з цибулею.
- Крок 3. З’єднуємо брюссельську капусту з куркою.
- Крок 4. Додаємо півсклянки курячого або овочевого бульйону.
- Крок 5. Тушкуємо 10-15 хвилин.
Спеції, часник, перець додаємо в самому кінці. Страву можна посипати пармезаном або будь-яким улюбленим сиром. Воно придбає родзинку і стане трохи прянее.
Важливий нюанс! Брюссельська капуста, зовсім як кольорова, краще варити до стадії «альденте», коли вона злегка хрумтить всередині. Так капуста буде смачніше і набагато корисніше.
Рецепт приготування з картоплею
Базовий рецепт легко зробити кілька «брутальніше», тобто ситніше і калорійніша, якщо додати тушковану капусту трохи картоплі. Варіантів два: або додати картоплю безпосередньо під час готування, або приготувати складний гарнір, тобто подати до капусти бульби відвареної картоплі, политі вершковим маслом або рослинною олією. Але ми розповімо, як змінити класичний рецепт капусти тушкованої з куркою.
Етапи приготування:
- Крок 1. Приготуємо капусту за рецептом з розділу вище (див. Тушкована капуста з куркою — рецепт покрокового приготування).
- Крок 2. Разрежем очищені бульби на акуратні шматочки, або соломку.
- Крок 3. На стадії, коли капуста ще напівсира, додамо наш картоплю і ретельно розмішуєм блюдо.
- Крок 4. Убавим вогонь до мінімуму, інакше картопля пригорить.
- Крок 5. Через 15 хвилин перевіримо страву на готовність. Картопля і капуста повинні бути м’якими.
Під кінець будь-яка господиня може додати в капусту спеції, перець, зелені.
Деталь! Пам’ятайте, тушкувати краще картоплю червоного сорту: білий більше підходить для супів і пюре, адже він містить більше крохмалю і краще розварюється.
Капуста тушкована з куркою в мультиварці
Тушкована капуста з куркою в мультиварці прекрасна їжа для дітей маленького віку і тих, хто стежить за фігурою. Великий плюс цього способу приготування полягає в тому, що він не вимагає масла, жиру й інших шкідливих добавок. Мультиварка готує автоматично на вибраному режимі, і страва не вимагає контролю.
Правильне приготування включає кілька кроків.
- Крок 1. Ріжемо капусту, курку, цибулю і моркву. Змішати у великій мисці. (за основу пропорцій можна взяти рецепт покрокового приготування Тушкованої капусти з куркою). Підсолюємо.
- Крок 2. Опустимо суміш у каструлю.
- Крок 3. Включаємо режим гасіння.
Мультиварка сама сигналізує про закінчення циклу приготування. Готову страву прикрасимо зеленню, сметаною. Подаємо з чорним хлібом.
Не забувайте! Капуста в мультиварці дає сік, так що бульйону можна додавати по мінімуму, або обійтися без нього, якщо ви любите насичену консистенцію без зайвої вологи.
Тушкована капуста з куркою в духовці
Як приготувати тушковану капусту в духовці? Базовий рецепт може залишатися таким же, як і описані в попередніх розділах. Але тут важливо вносити свої корективи: у духовій шафі волога з овочів втрачається швидше, так що бульйон слід додавати з урахуванням цієї особливості. Блюдо, приготоване за такою технологією, виглядає апетитно, має зажаристую скоринку, має більш щільним смаком.
Які корективи важливо внести в процес приготування?
- Крок 1. Капусти слід взяти трохи більше – в процесі гасіння вона має властивість «увариваться».
- Крок 2. Ємність для приготування повинна бути не більше: інакше овочевий сік буде «тікати».
- Крок 3. Краща температура готування – 220 градусів, а час – 30-40 хвилин.
Цікаво! Дуже смачно поміняти курку на свинячі реберця, додавши трохи темного пива і картоплі. Такий варіант є своєрідною альтернативи знаменитому чеському страва «вепрево коліно».
Квашена капуста тушкована з куркою
Курка і квашена капуста – традиційний польський «кулінарний тандем». Саме в цій країні готують знаменитий бігос, заснований на поєднанні м’ясних продуктів і капусти. Для наших широт рецепт дуже хороший своєю економічністю і користю в зимовий час року, коли в раціоні не вистачає овочів.
Щоб страву вийшло смачним, дотримуйтесь кількох порад:
- Порада 1. Розбавляйте квашену капусту свіжої: страва буде не таким кислим, солоним.
- Порада 2. Тушкувати страву з квашеною капустою потрібно трохи довше звичайного — на 10-15 хвилин. Так воно буде соковитіше.
- Порада 3. Не бійтеся додавати кмин – ця спеція і кисла капуста поєднуються неймовірно добре. Ви порадієте нових смакових відчуттів.
Акцент! Краще всього для закваски годиться сорт «Слава». Пухкі літні сорти для цих цілей не підходять.
В цілому капуста з куркою вдячний і невибагливий рецепт. Трохи набивши руку, кожна господиня буде здатна прикрасити його, зробити своїм фірмовим домашнім стравою. Експериментуйте, додавайте сезонні овочі, будьте щасливі й ситі!