Капуста тушкована з м’ясом вважається корисним і простим у приготуванні стравою. При цьому в дієтичному харчуванні воно займає лідируюче місце за правильного поєднання інгредієнтів. Страва набуває пікантний, неповторний смак, якщо в нього додати ковбасні вироби, гриби, копченості або фарш.
Як загасити капусту з м’ясом – класичний рецепт
Класично приготовлена тушкована капуста з м’ясом — це їжа родом з їдальні радянських часів. Готують овоч у каструлі з товстим дном або казані.
Інгредієнти:
- капуста білокачанна – 1 кг;
- м’ясо нежирне – 0,5 кг;
- цибуля-ріпка – 2 шт.;
- томатна паста – 2 ст. л.;
- оцет 6% – 1 ст. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- пшеничне борошно – 1 ст. л.;
- олія оливкова або соняшникова – 3 ст. л.;
- спеції (перець, лавровий лист);
- сіль за смаком.
Алгоритм приготування покроково:
- Сполоснути м’ясо і обсушити.
- Нарізати цибулю і капусту. Для шинкування використовувати спеціальний ніж.
- Нарізати м’ясо невеликими шматочками і обсмажити до утворення скоринки на олії. Потім викласти цибулю і готувати 5 хвилин.
- Покласти зверху нашатковану капусту. Влити півсклянки бульйону, якщо ні, то воду. Готувати на мінімальному вогні 45 хвилин.
- Викласти томатну пасту в маленьку посудину, всипати борошно перемішати. Далі приєднати оцет, сіль, цукор.
- Додати в каструлю разом зі спеціями.
- Перемішати і продовжити тушкувати ще 10 хв.
Класичний рецепт страви готовий.
Тушкована капуста з м’ясом і картоплею
Страву готують у казані або можна використовувати великий сотейник. Тушкована капуста з м’ясом і картоплею вважається всесезонним стравою, його готують цілий рік.
Необхідні продукти:
- м’ясо – 500 р.;
- капуста – 500 р.;
- картопля – 5 шт. середня;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- томатна паста – 4 ст. л.;
- цибулина;
- морквина;
- перець горошок;
- сіль.
Етапи варіння:
- Вимити, а потім нарізати невеликими кубиками м’ясо. У сотейник налити олію, обсмажити продукт до середнього ступеня готовності.
- Порізати цибулю півкільцями, а моркву соломкою.
- З’єднати овочі з м’ясом. Варити 15 хвилин.
- Очистити, а потім нарізати картоплю.
- Висипати кубики картоплі в сотейник і варити 5 хвилин.
- Нашаткувати вилок капусти, додати до овочів. Закрити кришкою, а потім готувати 10 хвилин.
- Розвести в 100 гр. води пасту, додати сіль. Вилити в казан, покласти лавровий лист і перець.
- Тушкувати до готовності.
Якщо капуста під час приготування виходить сухувата, дозволяється додати півсклянки бульйону або води.
Рецепт з додаванням сосисок
Приготувати тушковану капусту з сосисками просто.
Для цього потрібно:
- капуста середнього розміру;
- сосиски – 2 шт.;
- цибуля;
- морквина;
- помідор великий;
- олія оливкова або соняшникова – 3 ст. л.;
- сіль;
- спеції.
Починаємо готувати:
- Нашаткувати капустку, цибулину нарізати півкільцями, а моркву пропустити через тертку.
- Налити олію на дно сковороди.
- Обсмажити півкільця цибулі на слабкому вогні до золотистого відтінку.
- Додати моркву, а через 3 хвилини висипати нашатковану вилок.
- Гасити 25 хвилин і помішувати.
- Нарізати помідор і помістити в ємність з овочами.
- Очистити сосиски, дрібно нарізати і висипати в приготоване блюдо.
- Додати сіль зі спеціями.
- Продовжити тушкувати ще 20 хвилин.
Страва, зварене за цим рецептом, виходить низькокалорійним.
Квашена капуста тушкована з м’ясом
Перед приготуванням квашену капусту віджимають, пробують. Якщо смак кислий, то потрібно залити холодною водою й промити. Якщо не допомогло, то дозволяється протягом 10 хвилин проварити. Потім рідину злити і віджати.
Інгредієнти:
- капуста квашена – 700 гр.;
- м’ясо – 500 гр.;
- цибуля – 2 шт.;
- помідори 2 шт. можна замінити на томатну пасту – 4 ст. л.;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- спеції (насіння кмину, запашний з гострим перцем);
- сіль.
Починають готувати:
- Нарізати м’ясо шматочками середнього розміру.
- Подрібнити цибулю, потім трохи обсмажити.
- Обсмажити м’ясо з кмином, поки вона не придбає білий відтінок, це приблизно 10 хвилин.
- Додати томати і залити гарячою водою. Рідина повинна трохи прикрити вміст сковороди.
- Квашену капусту додати до решти інгредієнтів і томят 60 хвилин. Незадовго до готовності посолити.
Любителі часнику можуть додати його в кінці варіння.
Цвітна капуста тушкована з м’ясом
Для приготування знадобиться сковорода з кришкою.
Ще знадобляться:
- цвітна капуста – 0,2 кг;
- свинина – 0,5 кг;
- сметана – 0,5 кг;
- вода – 1 л;
- сухі, мелені спеції (паприка, коріандр, імбир і часник) – 0,5 ч. л.;
- сіль.
Етапи приготування:
- Капусту розділити на суцвіття. Опустити їх у підсолений окріп. Витримати не більше 6 хвилин. Далі відокремити від води і дати стекти рідини.
- Нарізати свинину, курку або молоду яловичину шматочками.
- Викласти на дно ємності м’ясо і полити його нежирної сметаною.
- Вилити прохолодну воду, посипати сухими спеціями, а також сіллю. Прикрити кришкою і варити 20 хвилин на слабкому вогні.
- Додати суцвіття, настоювати 15 хвилин, не забуваючи помішувати. В кінці посипати зеленню.
В приготованому блюді залишиться трохи рідини, це суміш сметани і бульйону від м’яса.
З рисом
Як загасити капусту з рисом, що б було смачно? Це насправді нескладно.
Для приготування знадобляться:
- капуста – 0,5 кг;
- рис – 150 гр.;
- томатний сік – 100 гр.;
- вода – не більше 1 л.;
- моркву і цибулю по 1 шт.;
- масло рослинне – 4 ст. л.;
- мелений перець;
- сіль.
Хід приготування:
- Нашаткувати капусту, краще не дрібно.
- Промити добре рис.
- Викласти капусту в сотейник, влити 2 ст. л. масла і трохи обсмажити помішуючи.
- Додати промитий рис.
- Залити вміст сотейника водою, вона повинна закрити всі повністю.
- Поставити гасити на помірному вогні.
- Півкільця цибулі обсмажити на сковороді до золотистого відтінку на маслі.
- Додати пропущену через крупну тертку моркву і ще 3 хвилини смажити.
- Влити в зажарку томатний сік і готувати 5 хвилин.
- Приєднати до капусти з рисом вміст сковороди. Всипати сіль і перець, перемішати.
- Тушкувати на помірному вогні до готовності.
З м’ясом і гречкою
Виходить прекрасне блюдо, коли тушкують капусту з м’ясом і гречкою.
Щоб приготувати необхідно:
- капуста – 400 гр.;
- гречка – 200 гр.;
- свинина – 700 гр.;
- цибуля – 50 гр.
Покрокове опис:
- Нарізати цибулину півкільцями, м’ясо середніми кубиками і нашаткувати капусту.
- Засмажити м’ясо до білого відтінку, далі додати цибулю і через 5 хвилин приєднати капусту. Все тушкувати 20 хвилин.
- Окремо відварити гречку.
- Змішати все, посолити і тушкувати до готовності.
Господині достатньо 50 хвилин для приготування цього прекрасного і оригінального блюда.
З м’ясом і грибами
Цей рецепт капусти з м’ясом в мультиварці вийде надзвичайно ніжним.
Продукти:
- гриби (печериці) – 200 гр.;
- м’ясо – 400 гр.;
- капуста – 700 гр.;
- олія соняшникова – 2 ст. л.;
- вода – 1 склянка;
- морквина;
- цибуля;
- 2 зубчики часнику;
- мелений перець;
- сіль.
З чого почати:
- Нарізати середніми шматочками м’ясо, нашаткувати вилок капусти. Гриби розрізати у вигляді пластиків, а цибулину півкільцями. Моркву потрібно натерти, часник прогнати через прес.
- У ємність мультиварки вилити олію і обсмажити цибулю в режимі «Смаження».
- Висипати гриби і продовжувати смажити ще 10 хвилин.
- Потім черга дійшла м’яса з морквою. Обсмажувати все чверть години.
- Приєднати подрібнену капусту, посолити, додати спеції, а також воду.
Особливості приготування тушкованої капусти
Смак готової страви залежить не тільки від якості продуктів та технології приготування, але і від ємності, в якій буде проходити процес гасіння.
У сковороді
Для гасіння капусти потрібно підібрати підходящу сковороду. Найкраще підходить сковорода, що має антипригарне покриття, стандартні бортики. Чудово впорається з поставленим завданням і чавунна сковорода. Приготований овоч на сковороді – це щось середнє між тушкованим і смаженого. Необхідно стежити, щоб рідина в сковороді повністю не випаровувалася, інакше капуста може підсмажитися, а потім і підгоріти.
В мультиварці
Мультиварка міцно влаштувалася на сучасній кухні. Тушкована капуста в неї виходить дуже ніжною, так як весь процес приготування йде при постійній невисокій температурі.
Перед запіканням в мультиварці рекомендується цвітну капусту проварити до напівготовності у воді. Вилок капусти рекомендується дрібно не шаткувати, так як інакше вона розвариться і перетвориться на кашу.
У духовці
Капуста, приготовлена в духовці, смачна і ніжна.
Але потрібно знати кілька моментів у приготуванні:
- Запікати тільки дозрілі, щільні качани.
- Вага вилка не менше 1 кг.
- Качан не повинен мати сторонніх запахів, інакше при запіканні вони посиляться.
- Запечений овоч чудово поєднується з сиром, з рибою білих сортів.
- Не рекомендується дрібно нарізати капусту, в іншому випадку вона буде нагадувати кашу.
За якою б технології не була приготована капуста, вона завжди є дієтичним продуктом. У ній міститься велика кількість вітамінів, а також мікро-і макроелементів, корисних для людини.