Приготовлена різними способами капуста в мультиварці – недороге ситна страва до обіду. Особливо смачним воно виходить при додаванні м’ясних інгредієнтів. Наприклад, свинини, курки, сосисок.
Капуста, тушкована в мультиварці
Інгредієнти:
- капуста – кіло;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- паста з помідорів – 2 десертні ложки;
- спеції, сіль.
Приготування:
- Подрібнити овочі, крім капусти. Засмажити в програмі випічки до легкого зарум’янювання.
- Засипати зверху нашатковану капусту.
- Влити 2 ст. води з пастою. Всипати сіль і спеції.
- Гасити масу 40 – 45 хвилин.
За бажанням, для аромату можна додати лаврушку, розім’ятий часник та інші подібні компоненти.
Подати з відварною свіжим картоплею.
Як приготувати з м’ясом
Інгредієнти:
- капуста – 1,2 кіло;
- свинина – півкіло;
- морква – 80 – 100 м;
- цибуля – 80 – 100 м;
- цукор – 2 щіпки;
- паста з помідорів – 2 десертні ложки;
- сіль.
Приготування:
- Дрібно нашаткувати відразу всі овочі. Присолити. Ретельно розім’яти руками.
- Додати цукор.
- Спочатку готувати овочі в режимі випічки 20 – 25 хвилин. Приблизно через 10 хвилин після старту програми всипати до них м’ясні шматочки.
- Потім перевести пристрій в режим гасіння ще на півгодини. На цьому етапі посолити продукти і додати пасту з помідорів.
Подати тушковану капусту з м’ясом зі свіжим м’яким хлібом.
З куркою
Інгредієнти:
- молода капуста – 700 – 750 г;
- цибуля – 2 головки;
- філе курки – 370 – 400 г;
- морква – 2 шт.;
- томатний сік – 1/3 ст.;
- лаврушка і суміш спецій для курки з додаванням солі.
Приготування:
- Брусочки м’яса смажити у відповідному режимі до зміни кольору. Можна відразу висипати до них суміш спецій. М’ясо не повинно вийти засмаженим і з скоринкою.
- Після побіління курятини додати до неї подрібнені овочі, крім капусти. Шаткувати їх потрібно максимально тонко.
- Тільки після розм’якшення лука і моркви можна засипати капустяну соломку.
- На цьому етапі додати в ємність також томатний сік і лаврушку за смаком.
- При використанні молодої капусти для її приготування буде достатньо 15 – 17 хвилин. Якщо овоч вже полежавший, термін збільшується до 27 – 30 хвилин.
Готове частування з куркою смачно подавати, попередньо щедро посипавши зеленню.
Капуста в мультиварці з сосисками
Інгредієнти:
- капуста – 850 – 900 г;
- цибуля – 230 – 250 м;
- болгарський перець – 1 – 2 стручка;
- паста з помідорів – 1/3 ст.;
- морквина – 230 – 250 м;
- сосиски – півкіло;
- сіль, кмин (подрібнений).
Приготування:
- Спочатку в чаші кухонного «помічниці» зарумянить дрібні кубики цибулі. Для цієї мети підійде будь-яке масло – можна взяти і рослинне і вершкове.
- Покласти до цибулі пасту з помідорів. Готувати продукти разом 3 – 4 хвилини.
- Висипати морквину. Після розм’якшення останнього овоча засипати капусту, а також брусочки перцю.
- Ще через 5 хвилин смаження додати кружечки сосисок. Готувати в тому ж режимі 12 – 14 хвилин. Всипати сіль, кмин.
- Активувати програму «Мультишеф» на 30 – 35 хвилин.
Відмінно доповнить таке блюдо з сосисками відварну картоплю з вершковим маслом і часником.
Ситне блюдо з фаршем
Для приготування такої страви можна використовувати будь-який вид фаршу, який опинився під рукою у господині будинку.
Найсмачніше блюдо виходить з сумішшю свинина + яловичина або свинина + курка. Другий варіант виходить менш жирним.
Інгредієнти:
- капуста – кіло;
- цибуля і морква – по 1 шт.;
- фарш (з будь-якого м’яса) – півкіло;
- паста з помідорів – 3 десертні ложки;
- вода – ½ ст.;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Заздалегідь прогріти чашу кухонного «помічниці» в режимі випічки з невеликою кількістю жиру. Викласти м’ясо і смажити до готовності. Можна відразу змішати зі спеціями.
- Зверху відправити дрібно порізані цибулю і моркву. Останню можна подрібнити теркою.
- Хвилин через 10 відправити у каструлю тонку соломку капусти, заздалегідь ретельно розім’яту руками. На цьому ж етапі покласти в чашу сіль, пасту з помідорів.
- Все перемішати, залити водою і тушкувати 15 – 17 хвилин.
Страва вийде особливо смачною, якщо в самому кінці приготування засипати його великою кількістю рубленого асорті свіжої зелені. На цьому ж етапі можна додати дрібні шматочки часнику. Потім слід залишити блюдо настоятися в режимі підігріву на 7 – 8 хвилин. Подати без гарніру.
З картоплею
Тушковані овочі за таким рецептом виходять дивно соковитими, смачними, ситними. Якщо м’яса в запасі не виявилося, то і без нього з перерахованих продуктів вийде ситний повноцінний обід.
Інгредієнти:
- капуста – півкіло;
- картопля – 6 – 7 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- морква – 1 шт.;
- соус з помідорів – 4 десертні ложки;
- вода – 1 повний стакан;
- сіль, лаврове листя.
Приготування:
- Першою в чашу кухонного помічниці відправити тонко нашатковану соломку капусти і 6 – 7 хвилин готувати її в режимі смаження.
- Додати довільно подрібнені цибулю і моркву. Залишити інгредієнти в тому ж режимі на 4 – 6 хвилин.
- Залити все водою, змішаної з соусом.
- Додати сіль, лаврушку і кубики сирої картоплі.
- Змінити режим «Гасіння». Готувати в ньому страву близько години.
- Вийшло частування залишити ще на півгодини на підігріві. Це необов’язково, але він зробить блюдо ніжніше і м’якше.
Подати тушковані овочі як самостійний обід або як доповнення до м’яса/птиці.
Тушкована квашена капуста в мультиварці
Інгредієнти:
- квашена капуста – кіло;
- цибуля – 420 – 450 г;
- вода – ½ ст.;
- сіль, зелень.
Приготування:
- Щоб смачно загасити капусту по такому рецепту, знадобиться використовувати велику кількість цибулі. Його потрібно ретельно очистити, після чого порізати шматочками будь-якої форми.
- На великій кількості будь-якого масла (краще всього, звичайного соняшникової) смажити цибулю до м’якого стану. Якщо функції смаження у пристрої немає, підійде режим випічки.
- У м’якому овочу всипати капусту. Якщо вона дуже кисла, попередньо потрібно промити продукт, а при гасінні всипати трохи цукру в чашу.
- Додати воду з сіллю. Підійдуть до цього частування і будь-які суміші перців.
- Гасити масу близько години.
Якщо такої програми в пристрої немає, підійде і «Випічка». Але тоді час приготування скорочується до 40 хвилин, а овочі потрібно періодично перемішувати.
Подати готову страву до столу з подрібненими пір’ям зеленого лука.
Вегетаріанський рецепт з грибами
Інгредієнти:
- капуста – 1,5 кіло;
- лісові варені гриби – 370 – 400 г;
- морква – 200 – 230 г;
- цибуля – 200 – 230 г;
- паста з помідорів – 3 десертні ложки;
- свіжа петрушка – 1 пучок;
- вода – 1 ст.;
- сіль.
Приготування:
- Готувати гриби в режимі випічки близько чверті години.
- Додати до них відразу всі подрібнені овочі. Залити все солоною водою з пастою з помідорів. Можна за смаком додати будь ароматні трави.
- Спочатку включити режим варіння на півгодини, а потім «Тушкування» на 1 годину.
Якщо овочі виявилися не дуже соковитими, можна збільшити кількість води. Готове блюдо сподобається вегетаріанцям. Актуально воно і на час посту.
Смачніше всього обговорюване страва виходить з свіжої молодої капусти з хрусткими листям. З такою основою частування в мультиварці готується дуже швидко — вже через 17 – 20 хвилин його можна подавати до обіду.