Капуста – це популярна овочева культура, яку на Русі здавна було прийнято заготовлювати на зиму. Ця традиція збереглася й донині. Останнім часом у сучасних господинь величезною популярністю користується капуста з буряком в банках великими шматками. Існує багато різних варіантів її приготування, але для прикладу можна розглянути лише найбільш цікаві з них.
Класична капуста з буряком в банках великими шматками
Сьогодні багато господинь, заготовлюючи капусту на зиму, намагаються її маринувати. Цей варіант дуже зручний для консервації в домашніх умовах. А, якщо до звичайної білокачанної капусті при цьому додати ще й інші овочі, то вийде чудовий салат, який можна буде використовувати в якості ідеального гарніру круглий рік. Причому робити його зовсім не складно. Наприклад, дуже смачною виходить капуста з буряком в банках великими шматками.
Для такого варіанту можна використовувати наступний набір інгредієнтів:
- 2 кг свіжої білокачанної капусти;
- 1 буряк (не дуже велика);
- 2 морквини.
Для маринаду:
- 150 грам цукру;
- 1,5 літра води;
- 200 грам столового оцту;
- 4 лаврових листа;
- 20 грам солі;
- по 4 горошини чорного і запашного перцю.
Для приготування такої закуски необхідно:
- Вилок капусти розділити гострим ножем навпіл і акуратно видалити качан. Після цього його треба довільно нарізати великими шматками.
- Очищену моркву покришити кільцями. Бажано зробити їх максимально тонкими.
- Буряк очистити і нарізати брусочками.
- Підготовлені овочі скласти в чисту трилітрову банку шарами.
- Окремо зварити маринад. Для цього спочатку треба налити в каструлю воду, а потім додати до нього цукор, сіль і спеції. Дати рідини покипіти приблизно 3 хвилини. Після цього залити оцет і відразу вимкнути вогонь.
- Ще гарячий маринад залити в банку і відразу закрити її кришкою.
У такому вигляді продукти повинні постояти при кімнатній температурі дві доби. Після цього банку можна відкривати і з задоволенням насолоджуватися дивовижною закускою.
Рецепт по-грузинськи
Як відомо, жителі Закавказзя віддають перевагу більш гострі закуски. Вони теж люблять заготовляти капусту.
Рецепт по-грузинськи передбачає наявність таких основних компонентів:
- 2-2,5 кілограма капусти;
- 1 буряк;
- 2 стручка гострого перцю;
- 10 грам крупної солі;
- 15 грам оцту.
Методика приготування закуски:
- Кочан розрізати на кілька великих частин, заздалегідь видаливши качан. Заготовки скласти в глибоку емальовану ємність (каструлю або таз).
- Очищену буряк покришити соломкою середнього розміру.
- Стручок перцю розрізати впоперек на кілька частин. Насіння при цьому не треба знищувати.
- Подрібнені овочі додати до капусти.
- Для приготування маринаду в сотейник налити півтора літра води, додати сіль і поставити на вогонь. Як тільки рідина закипить, залити оцет. Після цього вогонь треба одразу вимкнути.
- Гарячим маринадом залити овочі.
- Прикрити їх тарілкою і встановити на неї гніт. Це може бути звичайна трилітрова банка з водою. Зберігати при кімнатній температурі.
Через 3-4 дні капусту по-грузинськи буде готова. Вона виходить гостра, хрустка і дуже смачна.
З додаванням часнику
На Україні теж люблять заготовляти капусту з буряком. Правда, роблять вони її з часником. Виходить просто дивовижна капуста з буряком в банках великими шматками.
Приготувати її можна, використовуючи наступні продукти:
- 4 середніх вилка капусти;
- 2 головки часнику;
- 3 буряка.
Для маринаду:
- 4 літри води;
- 180 грам цукру;
- 220 грам солі;
- 3 листочка лавра;
- 7 горошин запашного перцю.
Технологія приготування капусти по-українськи:
- Першим готується маринад. Для цього у воду потрібно додати всі спеції, довести її до кипіння, а потім охолодити.
- Качани довільно розрізати на 10 частин.
- Очищений часник покришити кружечками. Акуратно вставити їх між капустяним листям.
- Буряк також треба порізати кружечками, товщиною не більше 5 міліметрів.
- Підготовлені продукти укласти в банки шарами. Причому зверху обов’язково повинна лежати капуста.
- Залити овочі холодним маринадом і стерилізувати кожну банку 20 хвилин.
- Щільно закупорити тару металевими кришками.
Зберігати банки краще в прохолодному місці. Для цього ідеально підійде погріб.
Корейська капуста з буряком на зиму
У корейців своє уявлення про маринованої капусти. Вона повинна бути ароматною і в міру гострою.
Для класичного варіанту капусти по-корейськи потрібні такі обов’язкові компоненти:
- 2 буряків;
- 1 цибулина;
- 1 качан капусти;
- 4 часточки часнику.
Для маринаду:
- 1 літр води;
- 6 горошин чорного перцю;
- 40-50 мл оцту;
- 60 грам солі;
- 2 лаврових листа;
- 80 грам цукру;
- 100 мілілітрів будь-якого рослинного масла.
Готувати таку закуску по-корейськи зовсім не важко:
- Капусту покришити акуратними квадратами 2х2 сантиметри.
- Очищену буряк нарізати тонкою соломкою. При бажанні можна використовувати навіть тертці для корейської моркви.
- Цибуля очистити від лушпиння, а потім покришити півкільцями або звичайними кубиками. Кому як подобається.
- Часник порізати соломкою.
- Всі інгредієнти подрібнені зібрати в одну глибоку ємність і гарненько перемішати.
- Для приготування маринаду всі компоненти (крім оцту) помістити в каструлю. Довести вміст до кипіння і поварити після цього приблизно 5-10 хвилин. Після цього додати оцет і одразу вимкнути вогонь.
- Гарячим розчином залити овочі і дати їм постояти на кухні не менше 7 годин. Після цього готовий салат можна буде пробувати.
Зберігати таку капусту краще в холодильнику. Але довго вона там не простоїть. Ароматний і дуже смачний салат зазвичай з’їдається досить швидко.
Швидкий варіант приготування за добу
Сучасні господині не люблять багато часу проводити на кухні. Їм обов’язково повинна сподобатися капуста з буряком швидкого приготування. Вона ще іноді називається «добовій». Адже з моменту початку до повної готовності проходить не більше 24 годин.
Для такого рецепта знадобиться:
- 1 качан капусти;
- 1 зубок часнику;
- 45 грам солі;
- 1 буряк;
- 1 моркву.
Для маринаду:
- 1 літр кип’яченої води;
- 5 горошин чорного перцю;
- 1 лавровий лист.
Методика приготування страви:
- Капусту нарізати кубиками середнього розміру.
- Моркву і буряк потерти на тертці або подрібнити за допомогою кухонного комбайна.
- Часник подрібнити тонкими пластинками. Так його смак в готовому салаті буде більш яскраво вираженим.
- В чисті трилітрові банки продукти викладати шарами: часник – капусту буряк з морквою. Повторювати чергування, поки ємність не заповниться вщерть.
- Для маринаду в гарячу воду покласти перець з лавровим листом і довести її до кипіння. Після цього рідину треба трохи остудити.
- Теплий розлити маринад по банках.
- Закрити капроновими кришками і зберігати на кухні.
Буквально через добу готову капусту можна буде подавати до столу.
Без застосування оцту
Людям, у яких є проблеми з травною системою, протипоказані гострі страви. Для них підійде варіант, при якому капусту закочують з буряком без оцту.
Для роботи знадобляться найпростіші продукти:
- 2 качана капусти;
- 1 головка часнику;
- корінь хрону довжиною 6-7 сантиметрів;
- 2 буряків.
Для заливки:
- 2 літри води;
- 3 лаврових листа;
- 160 грам солі;
- 100 грам цукру;
- 10 горошин чорного перцю;
- 2 бутончики гвоздики.
Спосіб приготування такої закуски також не відрізняється особливою складністю:
- Капусту нарізати великими кубиками.
- Очищений хрін і буряк потерти на крупній тертці.
- Часник пропустити через прес.
- Продукти скласти в глибокий посуд і добре перемішати.
- Для приготування заливки воду разом з іншими компонентами довести до кипіння, а потім трохи охолодити.
- Теплим розчином залити овочеву нарізку і залишити її під гнітом в прохолодному місці.
Через дві доби капусту можна буде пробувати. Соковита і дуже ароматна, вона буде відмінним доповненням, наприклад, до гарячої відвареної картоплі.
Капуста з буряком великими шматками в розсолі
Є ще один цікавий варіант. Порізану великими шматками капусту можна приготувати в розсолі.
Для такого рецепта знадобиться мінімальний набір продуктів:
- 1 качан капусти;
- 1 буряк.
Для розсолу:
- 1 літр води;
- 60 грам солі;
- 1 склянка оцту і стільки ж цукру.
Весь процес приготування складається з трьох основних етапів:
- Спочатку робиться розсіл. Для цього воду потрібно закип’ятити з сіллю і цукром. Потім додати оцет. Знову довести розчин до кипіння. Готовий розсіл зняти з вогню і дати йому охолонути.
- Капусту довільно покришити великими шматками.
- Буряк розрізати на кілька частин.
- У чисту скляну банку скласти капусту і щільно її утрамбувати. Це можна робити руками або товкачем.
- Зверху покласти буряк.
- Залити продукти остившім розсолом.
- Банки прикрити капроновими кришками і залишити їх стояти на кухні 48 годин.
Перебуваючи в ароматному розсолі, капуста поступово набуває від буряка приємний рожевий відтінок. У тарілці з картопляним пюре і шматочком смаженого м’яса вона буде виглядати просто чудово.