Капуста з буряком в банках великими шматками на зиму – 7 рецептів швидкого приготування

Капуста – це популярна овочева культура, яку на Русі здавна було прийнято заготовлювати на зиму. Ця традиція збереглася й донині. Останнім часом у сучасних господинь величезною популярністю користується капуста з буряком в банках великими шматками. Існує багато різних варіантів її приготування, але для прикладу можна розглянути лише найбільш цікаві з них.

Класична капуста з буряком в банках великими шматками

Сьогодні багато господинь, заготовлюючи капусту на зиму, намагаються її маринувати. Цей варіант дуже зручний для консервації в домашніх умовах. А, якщо до звичайної білокачанної капусті при цьому додати ще й інші овочі, то вийде чудовий салат, який можна буде використовувати в якості ідеального гарніру круглий рік. Причому робити його зовсім не складно. Наприклад, дуже смачною виходить капуста з буряком в банках великими шматками.

Для такого варіанту можна використовувати наступний набір інгредієнтів:

  • 2 кг свіжої білокачанної капусти;
  • 1 буряк (не дуже велика);
  • 2 морквини.

Для маринаду:

  • 150 грам цукру;
  • 1,5 літра води;
  • 200 грам столового оцту;
  • 4 лаврових листа;
  • 20 грам солі;
  • по 4 горошини чорного і запашного перцю.

Для приготування такої закуски необхідно:

  • Вилок капусти розділити гострим ножем навпіл і акуратно видалити качан. Після цього його треба довільно нарізати великими шматками.
  • Очищену моркву покришити кільцями. Бажано зробити їх максимально тонкими.
  • Буряк очистити і нарізати брусочками.
  • Підготовлені овочі скласти в чисту трилітрову банку шарами.
  • Окремо зварити маринад. Для цього спочатку треба налити в каструлю воду, а потім додати до нього цукор, сіль і спеції. Дати рідини покипіти приблизно 3 хвилини. Після цього залити оцет і відразу вимкнути вогонь.
  • Ще гарячий маринад залити в банку і відразу закрити її кришкою.

У такому вигляді продукти повинні постояти при кімнатній температурі дві доби. Після цього банку можна відкривати і з задоволенням насолоджуватися дивовижною закускою.

Рецепт по-грузинськи

Як відомо, жителі Закавказзя віддають перевагу більш гострі закуски. Вони теж люблять заготовляти капусту.

Рецепт по-грузинськи передбачає наявність таких основних компонентів:

  • 2-2,5 кілограма капусти;
  • 1 буряк;
  • 2 стручка гострого перцю;
  • 10 грам крупної солі;
  • 15 грам оцту.
Дивіться також:  Фейхоа з медом – 4 рецепта на зиму

Методика приготування закуски:

  • Кочан розрізати на кілька великих частин, заздалегідь видаливши качан. Заготовки скласти в глибоку емальовану ємність (каструлю або таз).
  • Очищену буряк покришити соломкою середнього розміру.
  • Стручок перцю розрізати впоперек на кілька частин. Насіння при цьому не треба знищувати.
  • Подрібнені овочі додати до капусти.
  • Для приготування маринаду в сотейник налити півтора літра води, додати сіль і поставити на вогонь. Як тільки рідина закипить, залити оцет. Після цього вогонь треба одразу вимкнути.
  • Гарячим маринадом залити овочі.
  • Прикрити їх тарілкою і встановити на неї гніт. Це може бути звичайна трилітрова банка з водою. Зберігати при кімнатній температурі.

Через 3-4 дні капусту по-грузинськи буде готова. Вона виходить гостра, хрустка і дуже смачна.

З додаванням часнику

На Україні теж люблять заготовляти капусту з буряком. Правда, роблять вони її з часником. Виходить просто дивовижна капуста з буряком в банках великими шматками.

Приготувати її можна, використовуючи наступні продукти:

  • 4 середніх вилка капусти;
  • 2 головки часнику;
  • 3 буряка.

Для маринаду:

  • 4 літри води;
  • 180 грам цукру;
  • 220 грам солі;
  • 3 листочка лавра;
  • 7 горошин запашного перцю.

Технологія приготування капусти по-українськи:

  • Першим готується маринад. Для цього у воду потрібно додати всі спеції, довести її до кипіння, а потім охолодити.
  • Качани довільно розрізати на 10 частин.
  • Очищений часник покришити кружечками. Акуратно вставити їх між капустяним листям.
  • Буряк також треба порізати кружечками, товщиною не більше 5 міліметрів.
  • Підготовлені продукти укласти в банки шарами. Причому зверху обов’язково повинна лежати капуста.
  • Залити овочі холодним маринадом і стерилізувати кожну банку 20 хвилин.
  • Щільно закупорити тару металевими кришками.

Зберігати банки краще в прохолодному місці. Для цього ідеально підійде погріб.

Корейська капуста з буряком на зиму

У корейців своє уявлення про маринованої капусти. Вона повинна бути ароматною і в міру гострою.

Для класичного варіанту капусти по-корейськи потрібні такі обов’язкові компоненти:

  • 2 буряків;
  • 1 цибулина;
  • 1 качан капусти;
  • 4 часточки часнику.

Для маринаду:

  • 1 літр води;
  • 6 горошин чорного перцю;
  • 40-50 мл оцту;
  • 60 грам солі;
  • 2 лаврових листа;
  • 80 грам цукру;
  • 100 мілілітрів будь-якого рослинного масла.
Дивіться також:  Варення з бананів – 7 рецептів, як приготувати смачне і ароматне домашнє варення

Готувати таку закуску по-корейськи зовсім не важко:

  • Капусту покришити акуратними квадратами 2х2 сантиметри.
  • Очищену буряк нарізати тонкою соломкою. При бажанні можна використовувати навіть тертці для корейської моркви.
  • Цибуля очистити від лушпиння, а потім покришити півкільцями або звичайними кубиками. Кому як подобається.
  • Часник порізати соломкою.
  • Всі інгредієнти подрібнені зібрати в одну глибоку ємність і гарненько перемішати.
  • Для приготування маринаду всі компоненти (крім оцту) помістити в каструлю. Довести вміст до кипіння і поварити після цього приблизно 5-10 хвилин. Після цього додати оцет і одразу вимкнути вогонь.
  • Гарячим розчином залити овочі і дати їм постояти на кухні не менше 7 годин. Після цього готовий салат можна буде пробувати.

Зберігати таку капусту краще в холодильнику. Але довго вона там не простоїть. Ароматний і дуже смачний салат зазвичай з’їдається досить швидко.

Швидкий варіант приготування за добу

Сучасні господині не люблять багато часу проводити на кухні. Їм обов’язково повинна сподобатися капуста з буряком швидкого приготування. Вона ще іноді називається «добовій». Адже з моменту початку до повної готовності проходить не більше 24 годин.

Для такого рецепта знадобиться:

  • 1 качан капусти;
  • 1 зубок часнику;
  • 45 грам солі;
  • 1 буряк;
  • 1 моркву.

Для маринаду:

  • 1 літр кип’яченої води;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 1 лавровий лист.

Методика приготування страви:

  • Капусту нарізати кубиками середнього розміру.
  • Моркву і буряк потерти на тертці або подрібнити за допомогою кухонного комбайна.
  • Часник подрібнити тонкими пластинками. Так його смак в готовому салаті буде більш яскраво вираженим.
  • В чисті трилітрові банки продукти викладати шарами: часник – капусту буряк з морквою. Повторювати чергування, поки ємність не заповниться вщерть.
  • Для маринаду в гарячу воду покласти перець з лавровим листом і довести її до кипіння. Після цього рідину треба трохи остудити.
  • Теплий розлити маринад по банках.
  • Закрити капроновими кришками і зберігати на кухні.

Буквально через добу готову капусту можна буде подавати до столу.

Дивіться також:  Варення з гарбуза з лимоном – 7 рецептів

Без застосування оцту

Людям, у яких є проблеми з травною системою, протипоказані гострі страви. Для них підійде варіант, при якому капусту закочують з буряком без оцту.

Для роботи знадобляться найпростіші продукти:

  • 2 качана капусти;
  • 1 головка часнику;
  • корінь хрону довжиною 6-7 сантиметрів;
  • 2 буряків.

Для заливки:

  • 2 літри води;
  • 3 лаврових листа;
  • 160 грам солі;
  • 100 грам цукру;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 2 бутончики гвоздики.

Спосіб приготування такої закуски також не відрізняється особливою складністю:

  • Капусту нарізати великими кубиками.
  • Очищений хрін і буряк потерти на крупній тертці.
  • Часник пропустити через прес.
  • Продукти скласти в глибокий посуд і добре перемішати.
  • Для приготування заливки воду разом з іншими компонентами довести до кипіння, а потім трохи охолодити.
  • Теплим розчином залити овочеву нарізку і залишити її під гнітом в прохолодному місці.

Через дві доби капусту можна буде пробувати. Соковита і дуже ароматна, вона буде відмінним доповненням, наприклад, до гарячої відвареної картоплі.

Капуста з буряком великими шматками в розсолі

Є ще один цікавий варіант. Порізану великими шматками капусту можна приготувати в розсолі.

Для такого рецепта знадобиться мінімальний набір продуктів:

  • 1 качан капусти;
  • 1 буряк.

Для розсолу:

  • 1 літр води;
  • 60 грам солі;
  • 1 склянка оцту і стільки ж цукру.

Весь процес приготування складається з трьох основних етапів:

  • Спочатку робиться розсіл. Для цього воду потрібно закип’ятити з сіллю і цукром. Потім додати оцет. Знову довести розчин до кипіння. Готовий розсіл зняти з вогню і дати йому охолонути.
  • Капусту довільно покришити великими шматками.
  • Буряк розрізати на кілька частин.
  • У чисту скляну банку скласти капусту і щільно її утрамбувати. Це можна робити руками або товкачем.
  • Зверху покласти буряк.
  • Залити продукти остившім розсолом.
  • Банки прикрити капроновими кришками і залишити їх стояти на кухні 48 годин.

Перебуваючи в ароматному розсолі, капуста поступово набуває від буряка приємний рожевий відтінок. У тарілці з картопляним пюре і шматочком смаженого м’яса вона буде виглядати просто чудово.

Прокрутка до верху