Капустяні оладки – це не тільки смачний сніданок, але ще й досить бюджетний. Спробуйте приготувати страву по одному із запропонованих рецептів.
Класичні капустяні оладки з білокачанної капусти
Простий рецепт з мінімальним набором продуктів.
Необхідні інгредієнти:
- кілограм капусти;
- 100 грам борошна;
- спеції на свій смак;
- два яйця.
Процес приготування:
- Капусту потрібно подрібнити за допомогою дрібної терки.
- Потім додаємо до неї сіль і будь-які інші вибрані приправи, злегка приминаем руками так, щоб з’явився сік.
- Вбиваємо яйця, кладемо борошно і перемішуємо.
- Отриману масу набираємо великою ложкою викладаємо на гарячу сковороду і обсмажуємо з двох боків до готовності.
Як приготувати з цвітної капусти?
Виявилося, приготувати оладки можна і з цвітної капусти. Вони виходять ніжними, соковитими і однаково смачними як в холодному вигляді, так і тільки що посмажені.
Необхідні продукти:
- два яйця і одна цибулина;
- півкілограма капусти;
- приблизно 100 грам борошна;
- спеції за своїм бажанням.
Процес приготування страви:
- Для початку потрібно відварити капусту. Зазвичай на це потрібно не більше 10 хвилин.
- Чекаємо, коли вона трохи охолоне, нарізаємо на дрібні шматочки і викладаємо в миску.
- Вбиваємо яйця до капусти і додаємо попередньо подрібнену цибулю.
- До тесту всипаємо борошно і вибрані спеції. Сіль використовувати обов’язково. Вимішуємо тісто ложкою або руками.
- Набираємо невелику кількість маси і доводимо до готовності на гарячій сковороді, обсмажуючи з обох сторін.
Пісний варіант приготування
Рецепт оладок без яєць, так як у піст вживати не можна. Можна додати таке блюдо і в дієтичний раціон.
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- спеції за власним бажанням;
- маленька ложка розпушувача;
- 100 грам борошна;
- невеликий качан капусти;
Процес приготування:
- Капусту дрібно шаткуємо, цибулю нарізаємо на тонкі півкільця.
- Відправляємо на сковороду цибулю для обжарювання. Через кілька хвилин, викладаємо туди і капусту. Вливаємо кілька великих ложок води і близько 15 хвилин тушкуємо під кришкою.
- Овочі потрібно перекрутити в комбайні до однорідності. Потім до них пора додати борошно, розпушувач і спеції.
- Викладаємо трохи тесту на гарячу сковороду і обсмажуємо з обох боків до рум’янцю.
З квашеної капусти
Напевно мало хто пробував оладки за таким рецептом. І дуже даремно! Це смачне і недороге блюдо.
Необхідні продукти:
- одне яйце і одна цибулина;
- півсклянки борошна;
- сіль, цукор, сода – по щіпці;
- 200 грам квашеної капусти.
Процес приготування:
- Цибулю подрібнюємо і обсмажуємо на сковороді до утворення красивого кольору.
- Капусту пропускаємо через м’ясорубку. Можна скористатися блендером або комбайном.
- З’єднуємо цибулю і капусту, додаємо до них яйце.
- В отриману масу додаємо борошно і засипаємо залишилися інгредієнти (сіль, соду і цукор).
- У результаті повинно вийти досить густе тісто. Потроху викладаємо його на сковороду і смажимо з двох сторін по кілька хвилин.
З додаванням манки
Якщо ви з якоїсь причини не хочете готувати на борошні, то спробуйте зробити оладки з манкою.
Необхідні продукти:
- стакан молока;
- спеції за смаком;
- половина капусти;
- одне яйце;
- чотири ложки манки.
Процес приготування:
- Капусту шаткуємо, трохи дрібніше, ніж на борщ. Викладаємо в каструлю, заливаємо молоком, кладемо трохи солі і тушкуємо на слабкому вогні.
- Після цього додаємо до капусти манку, перемішуємо і даємо настоятися близько 15 хвилин, щоб крупа розбухла.
- Залишилося тільки вбити яйце, додати приправи за смаком.
- Ложкою набираємо трохи тіста, кладемо на гарячу сковороду і смажимо по кілька хвилин з двох сторін.
На кефірі
Капустяні оладки на кефірі – страва, що недовго буде лежати у вас на столі. Воно настільки просте і смачне, що спробувавши один раз, ви будете готувати його ще і ще.
Необхідні продукти:
- півсклянки кефіру;
- спеції за смаком;
- близько 500 грам капусти;
- п’ять ложок борошна;
- дві ложки сметани;
- одне яйце.
Процес приготування:
- Капусту дуже дрібно нарізаємо, викладаємо на сковорідку, змішуємо зі сметаною і тушкуємо пару хвилин.
- В цей час з’єднуємо яйце з сіллю і перцем, збиваємо. Сюди ж додаємо кефір і борошно.
- Перемішуємо цю масу з капустою, має вийти не дуже рідке тісто.
- Ложкою викладаємо його на гарячу поверхню і смажимо до готовності.
Ніжна і смачна випічка з сиром
Ще один варіант, який можна приготувати з капустою. Оладки з сиром стануть гарним сніданком для ваших дітей.
Необхідні продукти:
- одне яйце;
- ложка сметани;
- одна морква;
- близько 300 грам капусти;
- дві великі ложки борошна;
- 100 грам сиру;
- спеції за бажанням.
Процес приготування страви:
- Капусту перетворюємо на невеликі тонкі смужки, а моркву натираємо.
- Відправляємо овочі на сковороду вливаємо трохи води, кладемо спеції і сметану. Тушкуємо деякий час до м’якості.
- Потім додаємо до всіх інгредієнтів борошно і тертий сир.
- У підсумку виходить маса середньої густоти. Ложкою викладаємо тісто на сковороду і смажимо на середньому вогні до готовності, не забуваючи перевертати.
У духовці
Якщо дуже вже хочеться оладок, але зовсім немає бажання возитися з ними, то рецепт приготування в духовці як раз на цей випадок.
Необхідні продукти:
- дві ложки кефіру;
- два яйця;
- шість ложок борошна;
- приблизно 400 грам капусти;
- спеції за смаком і розпушувач на кінчику ложки.
Процес приготування страви:
- Капусту подрібнюємо ножем. Поки ви це робите, потрібно поставити на плиту воду. Коли вона закипить, викладаємо туди капусту і на слабкому вогні варимо до м’якості.
- Чекаємо, поки капуста охолоне, потім додаємо до неї яйця, додаємо борошно, вибрані спеції, розпушувач і ретельно все перемішуємо.
- З отриманої маси формуємо невеликі оладки і викладаємо їх на деко. Щоб вони не прилипли, використовуйте папір для випічки або змастіть форму маслом.
- Випікайте оладки на розігрітій до 180 градусів духовій шафі близько 20 хвилин. Подавати краще всього зі сметаною.