Капустяний пиріг – хороший варіант смачного недорогого обіду. Це одночасно десерт і основне блюдо. Для приготування підходить квашена і свіжа капуста. З начинкою можна експериментувати, додаючи нові компоненти. А завдяки різним варіаціям тесту, кожен раз можна робити нове ласощі.
Класичний капустяний пиріг
Цей пиріг – класика російської кухні.
Інгредієнти:
дріжджі – пів пакетика сухих;
вода – 410 мл теплої;
капуста – 1100 м;
сіль;
олія рослинна;
цукор – 2 ч. ложечки;
борошно – 5 склянок;
цибулю – 2 голівки.
Приготування:
Воду змішати з дріжджами. Користуйтеся швидкодіючими.
Всипати цукор. Додати сіль.
Змішати з борошном.
Вкрити пакетом. Відставити. Треба дочекатися, поки тісто збільшиться в об’ємі.
Нашаткувати капусту.
У каструлю влити воду. Посолити.
Закинути капусту. Відварити. Стан має бути напівготове.
Нарізати цибулину. Знадобляться півкільця.
Покласти у сковорідку. Влити олію. Засмажити.
Злити воду з капусти.
Перемішати цибулю і капусту.
Посипати перцем. Розмішати.
Розрізати тісто.
Першу частину розкачати.
Розмістити на деко.
Викласти капусту.
Розкачати другу половину.
Накрити начинку.
Краї защипнути.
Виставити режим духовки. Знадобиться 180 град.
Запікати півтори години.
Остудити. Нарізати на порційні частини.
Якщо верхня частина вийшла жорсткою, накрийте її вологою серветкою.
Рецепт для ледачих
Капустяний пиріг для ледачих – це швидкий і простий рецепт. Він виходить завжди і у всіх. Більшу частину становить начинка.
Якщо ви хочете поласувати пирогом, а часу на приготування не вистачає, то цей рецепт для вас знахідка. Не треба займатися підготовкою тіста і капусти. Виходить смачне несолодке ласощі.
Інгредієнти:
цибуля – 2 цибулини;
перець;
готове тісто – 250 г листкового;
сіль;
капуста – 600 г квашеної;
олія соняшникова;
яйце – 4 відварених.
Приготування:
Цибулини нашаткувати. Обсмажити.
Зняти шкаралупу з яєць.
Нарізати. Потрібні кубики.
Змішати з капустою цибулю і яйця. Підсолити.
Перемішати.
Тісто розкачати.
Помістити у форму. Зрізати зайве. Борти повинні бути закриті.
Розмістити начинку.
Злегка загорнути краї.
Взяти обрізки.
Розкачати.
Нарізати смужками.
Викласти по поверхні пирога візерунки.
Готувати приблизно півгодини в духовці.
Температура 200 град.
Капустяний пиріг на майонезі
Ласощі одночасно нагадує запіканку і пиріг. Воно не тільки просто готується, але виходить дуже смачним. Спробуйте приготувати за цим рецептом, і ваша сім’я залишиться ситій і задоволеною.
Інгредієнти:
капуста – 550 г;
перець;
масло вершкове – 55 г;
сіль;
розпушувач – 7 г;
олія соняшникова;
борошно – 7 ст. ложок;
яйця – 3 ст. ложки;
майонез – 6 ст. ложок.
Приготування:
Порубати основний компонент.
Капусту слід обім’яти руками. Від цього процесу вона пустить сік і стане м’якше. Страва вийде соковитіше і смачніше.
Промазати маслом деко.
Розмістити по поверхні капусту.
Масло порізати. Розкласти по овочу.
Присипати перцем.
Яйця перемішати з розпушувачем і майонезом. Підсолити.
Всипати борошно. Збити.
Залити капусту.
Помістити деко в духовку.
Встановити температуру 180 град.
Запікати 40 хвилин.
З дріжджового тіста в духовці
Тісто ніжне, як пух. Смачна начинка з капусти. Пиріг виходить пишним, м’яким, апетитним. Спробуйте приготувати за цим рецептом, і він стане «фірмовим» у вашій родині. Замість звичного приготування на молоці, в рецепті використовується кефір. Завдяки цьому, тісто не боїться протягу, готовий продукт довго залишається свіжим. Улюблений багатьма пиріг на Русі і зараз залишається самим затребуваним.
Розігріти кефір. Будьте уважні, якщо перегреете, він згорнеться.
Всипати дріжджі. Використовуйте швидкої дії.
Всипати цукор. Підсолити.
Всипати борошно. Відразу всю не додавайте. Найкраще поступово. Тоді можна регулювати процес замісу. Місити потрібно довго. Не менше восьми хвилин. Вийде м’яка маса, яка зовсім не буде липнути. Головне не переборщити борошна, а то пиріг вийде важким і жорстким.