Карамелізована цибуля буде відмінним доповненням для будь-якої страви. Технологія карамелізації посприяє тому, щоб прибрати всю зайву кислоту з продукту, натомість подарувавши йому божественну насолоду.
Процес приготування не займає багато часу, а для приготування необхідно мати тільки цибулю, олію, спеції, а також інструменти, такі як ніж і сковорода.
З чим їдять цибулю карамелізовану
Подібне блюдо найчастіше готують в якості закуски. Зазвичай подається з булочками або хлібом. Іноді використовують як один із інгредієнтів у приготуванні бургерів, супів та інших основних страв.
Як приготувати карамелізовану ріпчасту цибулю для бургера
Розглянемо докладніше приготування карамелізованого цибулі для бургера.
Інгредієнти, які можуть вам знадобитися на 1 порцію:
- булка – 1;
- бургерная котлета – 200 г;
- гірчиця за смаком – 5 м;
- сир – 15 г;
- в’ялені помідори – 15 г;
- цибуля (ріпчаста) – 50 р;
- оцет – 50 г;
- цукор – 10 г;
- соус за смаком;
- рослинне масло – 10 мл;
- сіль – 2 г;
- білий перець – 2 р.
Перейдемо безпосередньо до процесу приготування.
Для початку, потрібно нарізати цибулю великими кільцями, товщина яких буде близько 4 мм, після чого на рослинному маслі обсмажити продукт до моменту готовності. Далі додамо цукор і оцет, выпарим отриманий інгредієнт, прикрутивши конфорку до рівня «слабкий», посолимо і посиплемо перцем.
Після того, як ми приготували карамелізований цибулю, потрібно помістити на сковороду котлету для бургера і обсмажити її до потрібного стану, не забувши поперчити, посолити і заправити гірчицею. Після виконання цих дій добре прогріваємо булку, кладемо невеликий шматочок сиру в її нижню частину, а зверху розмістити заздалегідь приготовану котлету і зверху неї помістити цибулю, помідори (їх завбачливо варто нарізати у формі соломки), а також полити соусом.
Рецепт хрусткої цибулі на сковороді
Для того щоб на сковорідці приготувати хрустку цибулю, нам потрібно виконати такі дії:
- На середньому вогні необхідно розтопити 3 ст. л. вершкового масла до стану однорідної маси.
- Нарізати 1 кг цибулі (кожну цибулину розрізати навпіл, потім розділити на тонкі шматочки пошарово).
- Викласти отримані інгредієнти в сковороду, після чого додати сіль і перець за смаком.
- Карамелізований цибулю необхідно смажити, поки він не розм’якне на сковороді. За часом це займає не більше 5 хвилин. Після того, як цибуля досягне потрібного стану, додайте 2 ч. л. цукру.
- Після цього цибулю потребує додаткової прожарювання – для досягнення доброго результату, смажити його слід, як мінімум, 20 хвилин. Продукт потребує частих помешиваниях, із-за ризику пригорання. Про повну готовність буде свідчити утворення золотої скоринки в цей момент можна бути впевненим у тому, що закуска вже готова.
Солодкий варіант з медом
Для того щоб карамелізувати цибулю з додаванням в нього меду, вам знадобляться такі інгредієнти:
- червоний цибуля – 7-8 шт.;
- чебрець;
- червоне вино (сухе) – 1 склянка;
- цукор – 150 г;
- мед – 100 г;
- оцет на основі вина – 120 мл;
- перець чорний мелений – за смаком;
- коріандр – 1 ч. л. насіння.
Процес приготування здійснюється наступним чином:
- Цибулю потрібно нарізати великими півкільцями.
- Оливкова олія розігріти на сковороді, потім додати трохи чебрецю і коріандр.
- Висипати на сковороду цибулю, прикрутити конфорку до помірного рівня, смажити вміст сковороди в протягом 20 хвилин.
- Розтопити мед, влити в нього вино і оцет, додати щіпку перцю. Смажити на помірному вогні протягом 40 хвилин разом з цибулею. Ви зрозумієте, що страва вже готове, коли цибуля стане червоно-карамельним – тепер залишилося тільки його посолити.
Червона карамелізована цибуля
Інгредієнти, які можуть знадобитися вам у приготуванні червоного карамелізованого лука:
- цибуля (обов’язково червоний) – 800 г;
- рослинне масло – близько 80 г;
- масло вершкове з вмістом жиру 72,5% — 2 ст. л.;
- тростинний цукор – 3,5 ст. л.;
- дрібна сіль – 2 ч. л.;
- оцет будь – 5 ч. л.
Процес і технологія приготування страви:
- Для початку варто очистити цибулю від непотрібної лушпиння, після чого нарізати соломкою для кращого збереження форми по закінченню готування.
- Візьміть глибоку велику сковороду і розігрійте на ній масло (не важливо, вершкове масло або олію), після чого додайте весь нарізану цибулю і смажте його до моменту випаровування вологи, прикрутивши конфорку до рівня «середній вогонь».
- Після того, як цибуля испарил всю вологу, необхідно вилити потрібну кількість оцту, додати сіль і цукор.
- Постійними помешиваниями не дозволяємо луку підгоряти. Це буде сприяти рівною карамелізації.
- Коли цибуля стане густим, почне процес карамелізації, і він буде тривати протягом 15 хвилин.
- По закінченню зазначеного вище часу, перекладаємо готовий цибулю в інший посуд і закриваємо її кришкою до повного охолодження. Найкраще місце для подальшого зберігання – середні полиці холодильника.
Готуємо з цибулі-шалот
З карамелізованого цибулі можна приготувати багато страв, але сьогодні ми зупинимося на секрети приготування теплого салату, головний інгредієнт якого – карамелізований цибулю сорту шалот.
В процесі нам знадобляться такі продукти:
- 100 г цибулі-шалот;
- 15 г вершкового масла;
- 1 ч. л. тростинного цукру;
- 1 ч. л. оцту на основі вина;
- 100 г тонкої стручкової квасолі;
- 8 шт. молодої картоплі;
- 4 в’ялених помідора;
- 12 оливок;
- 50 г зеленої цибулі;
- зелень для прикраси;
- часник, попередньо висушений;
- чорний перець;
- сіль.
Олія з оливок і оцет змішуються 4:1.
Як же приготувати смачний салат з карамелізованої цибулі?
- Попередньо розігріваємо духовку до температури 200 градусів.
- Очищаємо цибулини, але не зрізаємо їх верхній шар.
- Розтоплюємо масло в сковороді, потім в отриману субстанцію висипаємо цукор, викладаючи шалот зверху однорідної маси.
- Протягом 5 хвилин витримки цибулі на вогні, постійно помішуємо.
- Знявши сковороду з плити, вливаємо в суміш оцет, перемішуємо і ставимо отриману масу в духовку десь на 4 хвилин.
- Після того, як цибуля придбав м’яку форму, викладаємо отриманий продукт на тарілку і після поливаємо соусом, який виділився з шалот в процесі приготування.
Тепер готуємо інші інгредієнти для теплого салату:
- Добре обмиемо картоплю, після чого будемо варити її близько 12 хвилин у воді, попередньо доведеної до кипіння. Після цього бризкаємо її оливковою олією і солимо.
- Варимо квасолю 7 хвилин, після готовності відкидаємо на друшляк. Розрізаємо на 2 частини, до цього зрізавши гострим ножем непотрібні кінчики. Насіння не чіпаємо. Далі чинимо так само, як і з картоплею: збризкуємо оливковою олією і за смаком додаємо сіль.
- Помідори поміщаємо в воду теплої температури і тримаємо їх протягом 15 хвилин.
- Після того, як всі інгредієнти були підготовлені, необхідно тонко нарізати картоплю і помідори, а оливки розрізати навпіл.
- Далі потрібно змішати всі продукти в глибокій мисці, додати спеції і перемішати.
- Теплий салат з карамелізованого цибулі-шалот готовий!