Карась у сметані — 7 рецептів, як приготувати в духовці на сковороді і в мультиварці

Рибні страви смачні і насичені вітамінами, а карася в сметані можна назвати справжніми ласощами. Ці риби відрізняються невеликими розмірами і до того ж повільно ростуть, тому більшість особин можна вмістити в сковороду, не розрізаючи на шматки. Розглянемо різні способи приготування карася зі сметаною.

Готуємо в духовці

Найпростіше приготувати карася в сметані в духовці.

Для цього знадобляться наступні продукти:

  • кілька невеликих рибних тушок;
  • густа сметана;
  • сіль і спеції;
  • фольга.

Як приготувати карася в духовці:

  • Миємо й чистимо рибу, зрізаємо плавці.
  • Змішуємо сметану з сіллю і приправами, наносимо на тушку, не забуваючи про внутрішні поверхні.
  • Кладемо карася на шматок фольги, загортаємо, поміщаємо в деко і запікаємо.

Подають таку страву з відварною або смаженою картоплею, прикрасивши свіжою зеленню і дольками лимона.

Як посмажити на сковороді

Дуже смачним і ароматним, покритим красивою золотистою скоринкою, виходить карась у сметані на сковороді.

Для цієї страви потрібні такі складові:

  • невеликі рибні тушки;
  • сметана;
  • трохи вершків, молока або води;
  • борошно;
  • гілочки зелені;
  • щіпка спецій і солі.

Як приготувати страву:

  • Підсолюємо і приправляємо помитих і очищених карасів, обвалюємо в борошні і підсмажуємо на розігрітому маслі.
  • Додаємо в сковорідку сметану, розведену вершками, молоком або водою.
  • Коли соус закипить, насипаємо зелень і залишаємо страва недовго потомитися під кришкою.

Рада. Оскільки карась є дуже костистою рибою, перед обсмаженням на тушках потрібно зробити поперечні розтини ножем з обох боків. Тоді дрібні кісточки вигорить під час готування.

В сметанному соусі в мультиварці

Якщо кухня обладнана мультиварка, можна зробити приголомшливо смачного карася в сметані з застосуванням цього приладу.

Для роботи знадобиться:

  • тушки риби;
  • сметана;
  • ріпчаста цибуля;
  • сік лимона;
  • трохи борошна;
  • щіпка солі і приправ;
  • листочки лаврушки;
  • трохи води.
Дивіться також:  Смажена картопля з м’ясом – 5 рецептів на сковороді і в мультиварці

Як зробити карася в мультиварці:

  • Нарізаємо рибу на порції, оскільки в чаші приладу не так багато місця, і цілі тушки не помістяться.
  • Поливаємо шматки карася соком лимона, посипаємо сіллю і приправами, паніруємо в борошні і трохи прижариваем до світло-золотистої скоринки, а потім виймаємо.
  • Кладемо в прилад порізану півкільцями цибулю, припускаємо до м’якості, а потім розрівнюємо по дну і поверх сформованої «подушки» розкладаємо рибу.
  • Сметану розводимо невеликим об’ємом води, заливаємо нею страву, кладемо лаврове листя і закриваємо чашу приладу.

Готувати карася в сметані в мультиварці потрібно в режимі випікання або гасіння.

Карась, тушкований в сметані з картоплею

Гасити карася з картоплею в сметані потрібно в глибокій посуді з товстими стінками. Рибу при цьому краще розташувати поверх порізаних бульб.

Для такої страви потрібні наступні компоненти:

  • свіжі карасі;
  • картопляні бульби;
  • цибулина;
  • морквина;
  • сметана;
  • невеликий об’єм води;
  • борошно;
  • трохи солі і приправ;
  • лаврові листочки.

Як загасити карася в сметані з картоплею:

  • Ріжемо рибну тушку широкими шматками, солимо, приправляємо, паніруємо в борошні і трохи підсмажуємо.
  • У тій же сковорідці, де готувався карась, припускаємо цибулю і моркву до м’якості, а потім кладемо сметану і доводимо масу до закипання.
  • Вливаємо в каструлю з товстими стінками трохи рослинного жиру, кладемо порізану картоплю, змішаний з сіллю і приправами.
  • Поверх нарізаних бульб розміщуємо шматочки риби, заливаємо їх соусом із сметани і овочів, кладемо листочків лаврушки, вводимо невеликий об’єм води і тушкуємо на плиті.

Увага! Вогонь під ємністю потрібно зробити маленьким, інакше соус почне інтенсивно кипіти, а картопля, розташований внизу, пригорить.

Готуємо по-турецьки

Тим, хто любить спеції, зелень і ароматні прянощі, обов’язково сподобається карась, смажений в сметані по-турецьки.

Дивіться також:  Бутерброди з червоною рибою — 13 рецептів приготування на святковий стіл

Знадобляться такі продукти:

  • маленькі рибні тушки;
  • сметана;
  • трохи вершків або молока;
  • борошно;
  • часник;
  • волоські горіхи;
  • кілька яєць;
  • гілочки кінзи;
  • дрібка меленої паприки і солі.

Як готувати рибу по-турецьки в сметані:

  • Збиваємо в глибокій мисці яйця з сіллю і паприкою до утворення легкої пінки.
  • Помиті рибні тушки мачає в яєчну суміш, потім паніруємо в борошні і підсмажуємо до густо-золотистої скоринки.
  • Змішуємо сметану з подрібненими волоськими горіхами, трохи розвести соус з допомогою вершків або молока.
  • Заливаємо масою рибу, присипаємо зеленню і даємо потомитися, поки рідина не закипить, а потім відразу знімаємо з вогню.

На замітку. Зелень можна не додавати в соус, а посипати нею готове до подачі блюдо.

Запікаємо з грибами

Гостям і домашнім доведеться за смаком карась, запечений в сметані з грибами.

Для цієї страви будуть потрібні такі інгредієнти:

  • кілька тушок карася;
  • свіжі гриби;
  • цибуля ріпчаста;
  • моркви середнього розміру;
  • сметана;
  • трохи води;
  • сіль і приправи.

Як запікати карася з грибами:

  • Робимо зажарку з порізаних грибів, подрібненої цибулі і тертої моркви, солимо і перчимо.
  • Розподіляємо масу по дну глибокої вогнетривкої посуду, зверху кладемо помиті і натерті приправами тушки риби.
  • Заливаємо блюдо сумішшю сметани і води, ставимо в духову відсік.

Подавати карася з грибами до столу краще в тій же ємності, де він запекался, а в якості прикраси підійде зелень.

Карась у сметані, приготований в горщиках

Перед приготуванням карася в горщиках його доведеться трохи обсмажити, щоб вигоріли дрібні кісточки, інакше є таке блюдо буде незручно.

Для роботи потрібні:

  • тушки риби;
  • картопля;
  • цибуля;
  • морква;
  • помідори;
  • сметана;
  • борошно;
  • кип’ячена вода;
  • трохи солі і приправ.

Робимо карася в сметані в горщиках:

  • Ріжемо рибні тушки, солимо, приправляємо, паніруємо в борошні і трохи підсмажуємо.
  • У кожен горщик наливаємо трохи жиру без запаху, укладаємо порізану соломкою картоплю.
  • Поверх картоплі розміщуємо рибу, потім кладемо кільця цибулі, терту моркву і гуртки помідорів. Кожен шар потрібно посолити.
  • Додаємо в ємності сметану, наливаємо воду і ставимо в духовку.
Дивіться також:  Соус карбонара – 4 рецепта в домашніх умовах

Перед подачею до столу кожну порцію потрібно присипати дрібно посіченою зеленню.

Приготувати карасів у сметані можна різними способами, страва обов’язково вийде смачним. Головне — використовувати свіжі та якісні продукти, з особливою увагою підходити до вибору риби.

Прокрутка до верху