Рецептів приготування карася існує настільки багато, що можна видавати окремі кулінарні книги в декількох томах. Напевно, це обумовлено порівняльної низькою ціною це рибки та її відмінною сполучуваністю практично з будь-якими продуктами. До того ж, карась, особливо в літньо-осінній період, дуже жирний, що робить його ще більш смачним і на кілька сходинок піднімає над іншими видами риб.
Дуже смачним виходить карась, запечений в духовці з картоплею та іншими овочами. Взагалі, запікати карасів в духовці з різними соусами і гарнірами – справа нехитра, а виходить дуже смачно.
Рецепт запеченого карася в духовці у фользі дуже простий, потрібно мінімальну кількість інгредієнтів, а результат виходить просто чудовий. Таке приготування, на відміну від звичайного смаження на сковороді, допомагає розкритися смаковим особливостям риби, робить карасів дуже соковитими і м’якими. Неможливо передати словами неймовірний смак і насичений аромат, який витає по кухні, коли ви готуєте карасі, запечені в духовці в сметані.
Оригінальним маринадом для карасів є також майонез, карась, запечений в духовці з майонезом – не тільки дуже смачно, але і ситно. А якщо доповнити блюдо часточкою лимона і посипати пряними травами, то блюдо можна буде сміливо ставити на святковий стіл.
Карась, запечений в духовці у фользі
Час приготування: 50 хвилин
Кількість порцій: 3-4
Інгредієнти:
- Карасі (великі) – 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста (середнього розміру) – 2 шт.;
- Зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) – 1 пучок;
- Спеції для риби – 1 ст. ложка;
- Майонез – 100 г;
- Сіль – за смаком;
- Часник – 3 зубчики;
- Рослинна олія для пасерування;
- Лимон для прикраси.
Спосіб приготування:
1. Карасі очистити від луски, нутрощів і плавників точно так само, як ви це робите зазвичай.
2. Рибку посолити і пересипати прянощами, скласти в миску і відправити в холодильник.
3. Ріпчасту цибулю порізати півкільцями і злегка спасерувати на сковороді у вершковому маслі.
4. Змішати обсмажені цибулю з дрібно нарубаною зеленню. Отриманою сумішшю нафарширувати черевце промариновавшихся карасів.
5. Викласти рибку на фольгу, змастити з обох боків майонезом і накрити зверху фольгою. Дуже щільно загортати не варто, достатньо буде просто накрити і щеп краю.
6. Запікати карасів в духовці близько півгодини. На останні 10 хвилин запікання фольгу слід розгорнути, щоб карасі підрум’янилися, а по кухні пішов чудовий аромат і скликав до обіднього столу всіх домочадців.
7. Перед подачею перекласти карасі на тарілку, прикрасити гілочками петрушки і пару часточок лимона.
Рецепт карася, запеченого в духовці в сметані
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 5-6
Інгредієнти:
- Карасі (середнього розміру) – 1,5 кг;
- Сметана – 200 г;
- Часник – 4 зубчики;
- Лимонний сік – 2 ст. ложки;
- Кардамон на кінчику ложки;
- Сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
1. Карасі очистити і добре промити. Голову відрізати не варто, без неї карасі вийдуть не настільки смачними, більш сухими і менш ароматними.
2. Приготувати сметанную заправку. Змішати сметану жирністю 21% з кардамоном, лимонним соком і пропущеними через землянку зубчиками часнику.
3. У глибоку форму для запікання в один шар скласти карасі (попередньо їх необхідно приправити сіллю і перцем).
4. Залити все сметаною рівним шаром. Карасі не повинні плавати в сметані, але кожна рибка зверху повинна бути змащена заправкою.
5. Запікати страву в духовці 30 хвилин.
Відмінним гарніром до карасів, запечений в духовці в сметані, буде картопляне пюре. Воно підкреслить вершковий смак карасів, зробить ваш вечеря ще більш поживним. Карасів слід подавати до столу в тій же формі, в якій вони випікалися, можна зверху посипати січеною зеленню і прикрасити декількома дольками лимона.