Класичний рецепт карбонара – це справжнє чоловіче страву, а тому і дуже ситна. В оригіналі воно готується з гуанчиле, тобто свинячими щічками, але у нас його звикли робити з беконом.
Класичний італійський рецепт спагетті карбонара
Сфабрикувати пасту карбонара за таким рецептом зможе кожна господиня. Якщо традиційно використовуваних інгредієнтів ви не знайшли, їх завжди можна замінити.
Необхідні продукти:
- гуанчиле, панчетта або шматочки простого бекону – 100 грам;
- п’ять ложок масла оливок;
- приправи;
- 2 яйця;
- приблизно 100 грам твердого сиру;
- спагетті – 0,2 кг.
Процес приготування:
- У миску викладаємо вміст яєць, злегка збиваємо їх, з’єднуємо з половиною перетертого сиру і заправляємо чорним перцем. Що залишився сир теж перемішуємо з перцем, але вже в іншій ємності.
- Доводимо до готовності спагетті в підсоленій воді так, щоб вони не зварилися, а були трохи твердуватими.
- На гарячій сковороді обсмажуємо шматочки обраного м’яса так, щоб білі його частини стали майже прозорими.
- Вимикаємо вогонь, чекаємо, поки сковорода трохи охолоне, і вливаємо туди яєчну суміш. Помішуючи, доводимо до однорідності.
- Сюди ж, в соус, викладаємо відварені спагетті, перемішуємо і перед подачею посипаємо сиром, що змішали з перцем.
Варіація карбонара з грибами
Ще один рецепт карбонара, де гриби дуже виграшно поєднуються з м’ясом і вершковим соусом.
Необхідні продукти:
- половина цибулини;
- 0,4 кг спагеті;
- 150 грам бекону;
- 20 грам вершкового масла;
- приправи;
- 0,25 кг грибів;
- 0,2 літра вершків.
Процес приготування:
- Гриби і цибулю подрібнюємо будь-яким способом, відправляємо на сковороду і смажимо, поки цибуля не стане красивого кольору і не випарується вся рідина від грибів.
- Зменшити рівень нагріву, влити вершки, приправити обраними спеціями і тримати близько п’яти хвилин, постійно заважаючи вміст.
- У каструлі готуємо спагетті так, щоб вони були м’якими, а злегка твердими. В іншій сковороді смажимо на вершковому маслі подрібнену на смужки бекон.
- При подачі спочатку кладемо на тарілку спагетті, зверху — теплий бекон і поливаємо все грибним соусом.
Готуємо в мультиварці
Якщо ви вже не уявляєте собі процес готування без використання мультиварки, то цей рецепт точно для вас. Адже за допомогою цього приладу теж можна зробити смачну пасту.
Необхідні продукти:
- 150 грам бекону;
- 0,2 літра вершків;
- сир твердий – 150 грам;
- приправи;
- потрібну кількість спагеті;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- Виставляємо на приладі режим «Випічка», викладаємо в чашу нарізаний на шматочки часник і бекон або інший м’ясний продукт. Все це смажимо близько 10 хвилин.
- Додаємо вказану кількість вершків, заправляємо спеціями (наприклад, чорним перцем) і тримаємо в чаші, трохи помішуючи, поки вміст не стане більш густим і схожим на соус.
- Сир натремо на тертці, відправимо до решти інгредієнтів, перешкодимо і дамо йому повністю розчинитися.
- Зверху на підготовлені компоненти кладемо спагетті. Їх потрібно повністю покрити чистою водою і переключити чудо-піч у відповідний режим на чверть години.
З куркою під вершковим соусом
Дуже смачний рецепт приготування звичайних макаронів з того, що обов’язково знайдеться вдома. Просто, бюджетно, але результат неодмінно порадує.
Необхідні продукти:
- 100 мілілітрів вершків;
- приправи;
- 0,3 кг спагеті;
- два зубчики часнику;
- 50 грам пармезану;
- три яйця;
- 200 грам курячого філе.
Процес приготування:
- Курку промиваємо, подрібнюємо на шматочки невеликого розміру і викладаємо на добре прогріту сковороду. Заправляємо спеціями і смажимо до красивого золотистого кольору.
- В процесі обсмажування додаємо до м’яса нарізану часник, а коли вона буде майже готова, вливаємо вершки. Зменшуємо вогонь і тримаємо на плиті, поки вони трохи не загустеют.
- Відварюємо спагетті до твердоватого стану в киплячій, підсоленій воді. Потім відправляємо їх до курку, перемішуємо, а зверху покриваємо соусом, приготованим з збитих яєць, тертого сиру і приправ.
Залишається загасити страву ще дві хвилини, і воно готове до подачі на стіл.
Як приготувати без вершків?
Звичайно, карбонара з вершками набагато смачніше, насиченішим, ніжніше і взагалі вони обов’язково присутні у класичному варіанті, але якщо з деяких причин немає можливості використовувати саме їх, то варто розглянути інший варіант.
Необхідні продукти:
- 0,25 кг спагеті;
- приправи;
- бекон – 0,1 кг;
- яйце;
- 50 грам будь-якого твердого сиру;
- ложка оливкової олії.
Процес приготування:
- Для початку доводимо до готовності макаронні вироби, не забуваючи посолити воду.
- У сковороді нагріваємо оливкову олію, кладемо туди порізаний на бруски бекон і смажимо, поки його білі частини не стануть майже прозорими.
- Яйце трохи збиваємо, можна додати туди чорного перцю, і з’єднуємо цю масу з гарячою пастою. Даємо їй постояти, так щоб яйце взялося і побіліла.
- Потім туди ж кладемо бекон — він зробить яйце вже не сирим, але при цьому соковитим. Зверху посипаємо натертим сиром і добре перемішуємо до однорідності, так щоб він підтанув від гарячих продуктів.
Як готувати класичний соус для пасти карбонара?
Є багато варіацій соусів для цієї страви, але, звичайно ж, найкращий, смачний і найбільш підходящий – традиційний, який придумали італійці.
Необхідні продукти:
- 150 грам бекону;
- 0,2 літра вершків;
- оливкова олія – ложечка;
- 2 зубчики часнику;
- чотири жовтка;
- близько 60 грам будь-якого твердого сиру;
- спеції.
Процес приготування:
- Масло потрібно прогріти на сковороді. Викладіть туди роздавлений часник, краще всього пропустити його під пресом. Потримайте пряну масу на сковороді, поки вона не зарум’яниться.
- Перетворіть бекон в тонкі смужки, з’єднайте з часником, смажте приблизно п’ять хвилин. Білі частини повинні стати прозорими, а червоні – красивого золотистого кольору.
- Жовтки трохи збийте, з’єднайте з вершками і злегка підігрійте. Коли повинен буде піти процес кипіння, викладіть туди бекон з часником і потримайте дві хвилини на вогні. Приправте перцем, покладіть заздалегідь перетертий сир і перемішайте.