Про таке м’ясному делікатес, як карпаччо з курячої грудки, почали говорити в Італії в другій половині минулого століття. Ідея належить творцеві культового коктейлю «Белліні» Джузеппе Чіпріані. Свою закуску він назвав по імені живописця Вітторе Карпаччо, картини якого були наповнені образами у всіх відтінках білого і червоного кольорів. Сьогодні закуска настільки популярна, що її навчилися готувати навіть на домашніх кухнях.
Класичне карпаччо з курячої грудки
Традиційно карпаччо роблять з яловичини, але сьогодні для приготування м’ясного делікатесу беруть будь-які види м’яса і навіть використовують овочі. Калорійність карпаччо з курки набагато менше, та й приготувати таку закуску вдається набагато швидше.
Інгредієнти:
- шість курячих грудок;
- за дві ч. л. чорного і запашного перцю;
- одна ч. л. паприки;
- вісім ч. л. солі.
Спосіб приготування:
- З курячих грудок потрібно видалити весь жир і очистити їх від плівки. Потім добре промити і висушити.
- В піалі з’єднуємо всі сухі спеції, обвалюємо в них грудки і залишаємо так на кілька годин, щоб м’ясо добре просолилось.
- Потім струсіть з грудок зайві приправи і на дві доби підвісьте їх сушитися.
- Після, оберніть заготовки папером і залишити в холоді на 12 годин дозрівати.
Готуємо по швидкому рецептом
Приготування карпаччо не передбачає ніякої термічної обробки м’яса, тому у виборі основного інгредієнта варто проявити особливу обережність.
Інгредієнти:
- два курячих філе;
- лимон;
- ложка олії оливи;
- сіль і обраний вид перцю за власним уподобанням.
Алгоритм дій:
- Очищену і просушену філе обертаємо харчовою плівкою і ставимо в морозильну камеру.
- Чекаємо, поки м’ясо замерзне. Але не варто довго тримати в морозилці – заморожування необхідна для того, щоб було зручно тонко нарізати м’ясо.
- Віночком збовтуємо сік одного вичавленого лимона разом з маслом, сіллю і перцем.
- Гострим ножем нарізами підмерзлі філе і як тільки м’ясо відтане, викладаємо його на тарілку і поливаємо приготовленої заправкою.
- Подаємо з лимонними часточками, руколою і Пармезаном.
Варіант для коптильні
Якщо у вас є коптильня, то італійський делікатес ви зможете приготувати прямо в ній. Закуска вийде неймовірно ароматної і смачної.
Інгредієнти:
- філе птиці;
- три ложки крупної солі;
- 35 мл коньяку.
Спосіб приготування:
- Куряче філе збризкуємо коньяком і ретельно натираємо м’ясо крупними гранулами солі. Складаємо його в ємність, прикриваємо і залишаємо на два дні при кімнатній температурі.
- Після двох днів м’ясо промиваємо від солі, підвішуємо в провітрюваному приміщенні і вичікуємо ще добу. Якщо ви готувати карпаччо влітку, то м’ясо краще накрити марлею, щоб захистити його від навали мух та інших комах.
- На наступному етапі загортаємо м’ясо в марлю і витримуємо його в холоді ще добу.
- Тепер готуємо коптильню. Беремо ємність для обвуглювання, насипаємо в неї тріску і закріплюємо її в чаші установки.
- М’ясо викладаємо, закриваємо кришку, вибираємо режим «Холодне копчення» і встановлюємо час 20 хвилин.
- Куряче карпаччо можна відразу подавати до столу.
Куряче карпаччо з цитрусами або одягають
Сьогодні є різні варіації приготування карпаччо. Так, можна знайти рецепт, в якому використовуються навіть цитруси. Якщо взяти сік лимона і апельсина, то такий фреш додасть делікатесу пікантний смак. Замість лимона можна використовувати лайм.
Інгредієнти на кілограм курячого філе:
- лимон;
- третя частина апельсина;
- дві ложки олії оливи.
Спосіб приготування:
- Кожне філе розрізаємо навпіл, потім загортаємо шматочки в харчову плівку і кладемо в морозилку.
- З лимона і апельсина вичавлюємо сік, вливаємо олію і додаємо спеції. Перемішуємо.
- Подмерзшее м’ясо тонко нарізаємо, розкладаємо на тарілку і поливаємо цитрусовим міксом. Прикрашаємо делікатесне блюдо помідорами чері та зеленої руколою.
Дієтичний рецепт приготування
Таку м’ясну закуску можна приготувати в домашніх умовах з мінімальною шкодою для фігури.
В 100 г продукту міститься 150 ккал, тому карпаччо з курки можна включати в раціон всім, хто дотримується дієтичного харчування.
Інгредієнти:
- чотири грудки птиці;
- три ложки солі;
- одна ч. л. перцю;
- ложка паприки;
- дві ложки олії оливи;
- по половині лайма і лимона.
Спосіб приготування:
- Спочатку витримуємо м’ясо в морозилці, обернувши кожен шматочок в харчову плівку.
- В піалу видавлюємо сік лайма і лимона, змішуємо його з оливковою олією і спеціями.
- Нарізаємо Тонкими слайсами грудку, занурюємо її в маринад і витримуємо в холоді дві години.
- Потім м’ясо просушуємо і подаємо до столу разом із зеленню.
З додаванням коньяку
Є варіанти приготування карпаччо з додаванням алкоголю. Найчастіше для цих цілей використовують коньяк. Звичайно, можна обійтися і без нього, але саме такий міцний напій надає закуски незвичайний аромат і смак.
Інгредієнти:
- куряча грудка;
- півсклянки крупної солі;
- 85 мл коньяку;
- паприка.
Спосіб приготування:
- Філе птиці розрізаємо на дві частини.
- Сіль вливаємо коньяк і перемішуємо.
- Беремо ємність, дно промазуємо сумішшю з солі та алкоголю, викладаємо шматочки птиці пошарово. Кожен пласт обмазуємо коньячної сумішшю. Розподіливши все м’ясо, викладаємо на нього залишки маринаду.
- Закриваємо і відправляємо курятину маринуватися в холод на 24 години.
- Замариновані грудки промиваємо від солі, просушуємо, посипаємо паприкою і, при бажанні, перцем (чорним або червоним). Кожен пряний шматочок загортаємо в марлю і знову повертаємо в холод, але вже на тиждень.
Через чотири дні карпаччо буде вже готове, але чим більше часу м’ясо простоїть в холоді, тим пахучіше і смачніше вийде закуска.
Салат з карпаччо з курячої грудки
Салат з карпаччо – це не просто закуска, а справжній вишуканий делікатес. Особливий ефект додасть салату заправка, яка підкреслить унікальність інгредієнтів і посилить їх аромат.
Заздалегідь підготуйте:
- 170 г курячого карпаччо;
- 160 г помідор черрі;
- 180 г листя зеленого салату;
- десять перепелиних яєць;
- лайм;
- половинку солодкого перцю;
- по 1 ч. л. сушеного базиліка і майорану;
- масло оливи.
Спосіб приготування:
- Листя салату просто рвемо руками і викладаємо на блюдо.
- Зверху розкладаємо тонкі слайсы карпаччо, красиво розподіляємо половинки чері та четвертинки перепелиних яєць.
- Для заправки змішуємо масло з соком лайма і сушеними травами.
- Салат солимо, перчимо, поливаємо соусом і прикрашаємо смужками солодкого перцю.
В’ялена куряча грудка володіє чудовим смаком, але щоб по-справжньому відчути цей неповторний смак, при подачі м’ясо неодмінно потрібно дуже тонко нарізати.