Карпаччо – це найпопулярніше італійське блюдо, основою якого є тонко нарізана сира яловичина. М’ясо доповнюють соусом і зеленню і подають як закуску. У цій рубриці ми розглянемо, як приготувати карпаччо з яловичини в домашніх умовах.
Історія появи і опис страви
Історія карпаччо зовсім нетривала, вперше це блюдо було приготовлено в 1950 році. Власник відомого «Бару у Гаррі», венеціанець Джузеппе Чіпріані, зробив його спеціально для графині Амалії Нані Моченіго. Шляхетної пані за медичними показаннями було заборонено вживати м’ясо, яке піддавалося тепловій обробці.
Чому ж блюдо отримало назву «карпаччо»? Так звали відомого художника, який жив в епоху Відродження. Його полотна, привертають увагу великою кількістю білих і червоних відтінків, вважалися шедеврами образотворчого мистецтва. І так сталося, що в момент створення страви у Венеції відбувалася велика виставка його картин.
Сьогодні карпаччо користується величезною популярністю, і, потрапляючи в Італію, багато гостей країни обов’язково пробують це блюдо.
Класичний рецепт
Щоб приготувати карпаччо, краще скористатися слайсером – ця кухонна машина дозволяє м’ясо нарізати дуже тонко. Але якщо такого пристосування немає, підійде і гострий ніж.
Страву за класичним рецептом, так, як робив його сеньйор Чіпріані, готують з таких продуктів:
- сире яловиче філе;
- майонез;
- вустерський соус;
- лимонний сік;
- молоко;
- сіль;
- мелений перець.
Порядок роботи:
- Помістити яловичину в морозильну камеру, поки вона не затвердіє. В закладі «Бар біля Гаррі» м’ясо перед нарізанням обжигалось, але з часом більш популярним стало заморожування.
- Коли шматок стане твердим, нарізати дуже тонкими невеликими пластами.
- Приготувати соус для карпаччо, змішавши майонез, вустерський соус, лимонний сік, молоко і мелений перець. При необхідності можна підсолити заправку, а потім нанести її на м’ясо.
Увага! Карпаччо з яловичини подається в охолодженому вигляді зразу ж після приготування. Не варто тримати його при кімнатній температурі, якщо блюдо зроблено кілька завчасно, краще зберігати його в холодильнику.
З м’ятною заправкою
Якщо додати в карпаччо м’яту, вона додасть яловичині пікантний смак і свіжий аромат, а ситніше блюдо зроблять горішки.
Для приготування знадобиться:
- яловичина;
- фундук або мигдаль;
- 5 – 7 гілочок м’яти;
- трохи сиру «Пармезан»;
- оливкова олія;
- винний оцет;
- лимонний сік;
- мелений перець;
- сіль.
Порядок приготування:
- З’єднати винний оцет, сік лимона, сіль і перець. Ретельно перемішати.
- В іншій мисці звести разом подрібнені горішки, нарізану м’яту і тертий «Пармезан».
- Порізати м’ясо тонкими шматками, розкласти на плоскій тарілці і змастити сумішшю оцту, лимона і приправ.
Подавати страву потрібно, виклавши в центр «салат» із сиру, м’яти і горішків.
Карпаччо з яловичини з руколою
З часом з’явилося безліч варіацій рецептів карпаччо, в тому числі і з руколою.
Для приготування такої страви потрібно:
- яловича вирізка;
- рукола;
- 2 яйця;
- трохи сиру «Пармезан»;
- гірчиця;
- оливкова олія;
- лимонний сік;
- сіль;
- чорний перець;
- каперси для прикраси.
Послідовність дій:
- Нарізати подмороженную яловичину тонкими шматочками і покласти в один шар на велику плоску тарілку.
- Посипати нарізку сіллю і перцем, трохи скропити оливковою олією, після чого прибрати в холодильник.
- Покласти в чашу блендера жовтки сирих яєць, гірчицю, влити лимонний сік і оливкову олію, трохи посолити і перемішати до однорідності.
- Витягнути м’ясо з холодильника, у центрі помістити промиту рукколу, полити блюдо соусом і прикрасити каперсами.
Після того як карпаччо буде заправлено, його потрібно відразу ж подавати на стіл.
Як приготувати карпаччо з смаженої яловичини
Не кожна людина здатна вживати в їжу сире м’ясо, навіть під смачним соусом. Можна приготувати карпаччо з смаженої яловичини, тоді нарізані шматочки м’яса прикрасяться рівномірним темним обідком».
Для роботи знадобиться:
- яловиче філе;
- трохи каперсів;
- цибулина;
- зелень;
- оливкова олія;
- лимонний сік;
- гірчиця;
- бальзамічний оцет;
- сіль і мелений перець.
Порядок роботи:
- Вимити шматок яловичини, обсушити і обсмажити на рослинній олії, по 1 хвилині з кожного боку, поки не з’явиться ледь помітна скоринка.
- Остудити вирізку, обернути плівкою і покласти в морозильну камеру на 30 – 40 хвилин.
- Нашаткувати цибулину півкільцями, додати оливкову олію, лимонний сік, бальзамічний оцет і гірчицю.
- Вийняти з морозилки м’ясо, нарізати прозорими скибочками і розкласти на тарілці.
- Посипати страву сіллю і перцем, полити невеликою кількістю соусу, в якому маринується цибулю, і з допомогою пензлика рівномірно розподілити його по поверхні.
- Прикрасити страву каперсами і зеленню, а в центр викласти замариновавшийся цибулю.
На замітку. Якщо нарізані шматки яловичини вийшли не дуже тонкими, рівними і красивими, можна покласти їх між двома листами кальки, а зверху придавити качалкою. Тоді м’ясо стане майже прозорою.
Готуємо з копченої яловичини в домашніх умовах
Щоб не витрачати час на заморожування або смаження яловичини, можна взяти для карпаччо копчене м’ясо.
В процесі приготування знадобляться такі продукти:
- шматок копченої яловичини;
- помідори черрі;
- часник;
- сир щільної структури;
- оливкова олія;
- лимонний сік;
- бальзамічний оцет;
- сіль;
- мелений перець.
Порядок роботи:
- Видавити сік з лимона, додати оливкову олію, сіль і перець. Ретельно розмішати.
- Намазати частиною отриманого соусу блюдо, на якому буде подаватися м’ясо.
- Тонко порізати копчену яловичину, викласти на тарілку, полити соусом і прибрати в холод.
- Розрізати навпіл помідори черрі, змастити половинки оливковою олією, посипати тиском часником і тертим сиром, після чого запекти в духовці.
- Вийняти з холодильника м’ясо, розмістити зверху остиглі помідори, трохи збризнути бальзамічним оцтом і подати до столу.
При бажанні можна прикрасити блюдо рубаною зеленню.
Соус для карпаччо з яловичини
Карпаччо подають з різними соусами, але найбільш популярними варіантами є такі склади:
- суміш оливкової олії з лимонним соком або оцтом;
- соус з майонезу, соку лимона, тертого хрону та молока;
- заправка на основі оливкової олії і лимонного соку з сіллю і зернами гірчиці.
Можна придумати соус для карпаччо самостійно, орієнтуючись на власний смак і наявні компоненти.
Особливості подачі та вживання карпаччо
Карпаччо з яловичини подають на плоских тарілках, прикрасивши тертим сиром, листям салату або рукколи, зеленню, помідорами чері, горішками або каперсами. А також можна доповнити страва тостами з білого хліба.
Ця страва є холодною закускою, та подавати його потрібно на початку застілля. Яловичина в поєднанні з соусом сприяє поліпшенню апетиту, а приправи пробуджують смакові рецептори.
Карпаччо чудово поєднується зі столовими винами і більш міцними напоями. Ставити на стіл його потрібно відразу, не чекаючи, поки м’ясо нагріється до кімнатної температури.