Карпаччо з яловичини – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Карпаччо – це найпопулярніше італійське блюдо, основою якого є тонко нарізана сира яловичина. М’ясо доповнюють соусом і зеленню і подають як закуску. У цій рубриці ми розглянемо, як приготувати карпаччо з яловичини в домашніх умовах.

Історія появи і опис страви

Історія карпаччо зовсім нетривала, вперше це блюдо було приготовлено в 1950 році. Власник відомого «Бару у Гаррі», венеціанець Джузеппе Чіпріані, зробив його спеціально для графині Амалії Нані Моченіго. Шляхетної пані за медичними показаннями було заборонено вживати м’ясо, яке піддавалося тепловій обробці.

Чому ж блюдо отримало назву «карпаччо»? Так звали відомого художника, який жив в епоху Відродження. Його полотна, привертають увагу великою кількістю білих і червоних відтінків, вважалися шедеврами образотворчого мистецтва. І так сталося, що в момент створення страви у Венеції відбувалася велика виставка його картин.

Сьогодні карпаччо користується величезною популярністю, і, потрапляючи в Італію, багато гостей країни обов’язково пробують це блюдо.

Класичний рецепт

Щоб приготувати карпаччо, краще скористатися слайсером – ця кухонна машина дозволяє м’ясо нарізати дуже тонко. Але якщо такого пристосування немає, підійде і гострий ніж.

Страву за класичним рецептом, так, як робив його сеньйор Чіпріані, готують з таких продуктів:

  • сире яловиче філе;
  • майонез;
  • вустерський соус;
  • лимонний сік;
  • молоко;
  • сіль;
  • мелений перець.

Порядок роботи:

  • Помістити яловичину в морозильну камеру, поки вона не затвердіє. В закладі «Бар біля Гаррі» м’ясо перед нарізанням обжигалось, але з часом більш популярним стало заморожування.
  • Коли шматок стане твердим, нарізати дуже тонкими невеликими пластами.
  • Приготувати соус для карпаччо, змішавши майонез, вустерський соус, лимонний сік, молоко і мелений перець. При необхідності можна підсолити заправку, а потім нанести її на м’ясо.
Дивіться також:  Як варити квасолю червону з замочуванням

Увага! Карпаччо з яловичини подається в охолодженому вигляді зразу ж після приготування. Не варто тримати його при кімнатній температурі, якщо блюдо зроблено кілька завчасно, краще зберігати його в холодильнику.

З м’ятною заправкою

Якщо додати в карпаччо м’яту, вона додасть яловичині пікантний смак і свіжий аромат, а ситніше блюдо зроблять горішки.

Для приготування знадобиться:

  • яловичина;
  • фундук або мигдаль;
  • 5 – 7 гілочок м’яти;
  • трохи сиру «Пармезан»;
  • оливкова олія;
  • винний оцет;
  • лимонний сік;
  • мелений перець;
  • сіль.

Порядок приготування:

  • З’єднати винний оцет, сік лимона, сіль і перець. Ретельно перемішати.
  • В іншій мисці звести разом подрібнені горішки, нарізану м’яту і тертий «Пармезан».
  • Порізати м’ясо тонкими шматками, розкласти на плоскій тарілці і змастити сумішшю оцту, лимона і приправ.

Подавати страву потрібно, виклавши в центр «салат» із сиру, м’яти і горішків.

Карпаччо з яловичини з руколою

З часом з’явилося безліч варіацій рецептів карпаччо, в тому числі і з руколою.

Для приготування такої страви потрібно:

  • яловича вирізка;
  • рукола;
  • 2 яйця;
  • трохи сиру «Пармезан»;
  • гірчиця;
  • оливкова олія;
  • лимонний сік;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • каперси для прикраси.

Послідовність дій:

  • Нарізати подмороженную яловичину тонкими шматочками і покласти в один шар на велику плоску тарілку.
  • Посипати нарізку сіллю і перцем, трохи скропити оливковою олією, після чого прибрати в холодильник.
  • Покласти в чашу блендера жовтки сирих яєць, гірчицю, влити лимонний сік і оливкову олію, трохи посолити і перемішати до однорідності.
  • Витягнути м’ясо з холодильника, у центрі помістити промиту рукколу, полити блюдо соусом і прикрасити каперсами.

Після того як карпаччо буде заправлено, його потрібно відразу ж подавати на стіл.

Як приготувати карпаччо з смаженої яловичини

Не кожна людина здатна вживати в їжу сире м’ясо, навіть під смачним соусом. Можна приготувати карпаччо з смаженої яловичини, тоді нарізані шматочки м’яса прикрасяться рівномірним темним обідком».

Дивіться також:  М’ясні рулетики – 10 смачних рецептів приготування

Для роботи знадобиться:

  • яловиче філе;
  • трохи каперсів;
  • цибулина;
  • зелень;
  • оливкова олія;
  • лимонний сік;
  • гірчиця;
  • бальзамічний оцет;
  • сіль і мелений перець.

Порядок роботи:

  • Вимити шматок яловичини, обсушити і обсмажити на рослинній олії, по 1 хвилині з кожного боку, поки не з’явиться ледь помітна скоринка.
  • Остудити вирізку, обернути плівкою і покласти в морозильну камеру на 30 – 40 хвилин.
  • Нашаткувати цибулину півкільцями, додати оливкову олію, лимонний сік, бальзамічний оцет і гірчицю.
  • Вийняти з морозилки м’ясо, нарізати прозорими скибочками і розкласти на тарілці.
  • Посипати страву сіллю і перцем, полити невеликою кількістю соусу, в якому маринується цибулю, і з допомогою пензлика рівномірно розподілити його по поверхні.
  • Прикрасити страву каперсами і зеленню, а в центр викласти замариновавшийся цибулю.

На замітку. Якщо нарізані шматки яловичини вийшли не дуже тонкими, рівними і красивими, можна покласти їх між двома листами кальки, а зверху придавити качалкою. Тоді м’ясо стане майже прозорою.

Готуємо з копченої яловичини в домашніх умовах

Щоб не витрачати час на заморожування або смаження яловичини, можна взяти для карпаччо копчене м’ясо.

В процесі приготування знадобляться такі продукти:

  • шматок копченої яловичини;
  • помідори черрі;
  • часник;
  • сир щільної структури;
  • оливкова олія;
  • лимонний сік;
  • бальзамічний оцет;
  • сіль;
  • мелений перець.

Порядок роботи:

  • Видавити сік з лимона, додати оливкову олію, сіль і перець. Ретельно розмішати.
  • Намазати частиною отриманого соусу блюдо, на якому буде подаватися м’ясо.
  • Тонко порізати копчену яловичину, викласти на тарілку, полити соусом і прибрати в холод.
  • Розрізати навпіл помідори черрі, змастити половинки оливковою олією, посипати тиском часником і тертим сиром, після чого запекти в духовці.
  • Вийняти з холодильника м’ясо, розмістити зверху остиглі помідори, трохи збризнути бальзамічним оцтом і подати до столу.
Дивіться також:  Грибна підлива – 8 рецептів приготування

При бажанні можна прикрасити блюдо рубаною зеленню.

Соус для карпаччо з яловичини

Карпаччо подають з різними соусами, але найбільш популярними варіантами є такі склади:

  • суміш оливкової олії з лимонним соком або оцтом;
  • соус з майонезу, соку лимона, тертого хрону та молока;
  • заправка на основі оливкової олії і лимонного соку з сіллю і зернами гірчиці.

Можна придумати соус для карпаччо самостійно, орієнтуючись на власний смак і наявні компоненти.

Особливості подачі та вживання карпаччо

Карпаччо з яловичини подають на плоских тарілках, прикрасивши тертим сиром, листям салату або рукколи, зеленню, помідорами чері, горішками або каперсами. А також можна доповнити страва тостами з білого хліба.

Ця страва є холодною закускою, та подавати його потрібно на початку застілля. Яловичина в поєднанні з соусом сприяє поліпшенню апетиту, а приправи пробуджують смакові рецептори.

Карпаччо чудово поєднується зі столовими винами і більш міцними напоями. Ставити на стіл його потрібно відразу, не чекаючи, поки м’ясо нагріється до кімнатної температури.

Прокрутка до верху