Картопля Айдахо – просте американське блюдо, яке зовсім легко приготувати. Кому-то воно нагадає нашу картоплю по-селянськи.
Картопля Айдахо – класичний рецепт
Класичний рецепт приготування включає в себе мінімум інгредієнтів.
Картоплю очищати не потрібно, досить добре промити.
Необхідні продукти:
- близько кілограма картоплі;
- 50 мл оливкової олії;
- будь-яка приправа для картоплі;
- ложка гірчиці.
Процес приготування:
- Бульби ретельно промиваємо за допомогою щітки, нарізаємо на шматочки середнього розміру і опускаємо їх у киплячу, підсолену воду на три хвилини, після чого даємо обсохнути.
- Змішуємо всі зазначені інгредієнти зі списку і в цей маринад покласти часточки так, щоб він повністю покривав. Залишаємо на 30 хвилин.
- Включаємо грітися духовку, виставляємо 200 градусів і відправляємо в неї картоплю, викладений на деко шкіркою вниз. Готуємо близько 30 хвилин.
Як приготувати гарнір в духовці?
Картопля Айдахо в духовці майже нічим не відрізняється від класичного варіанта, хіба що виходить більш м’яким, оскільки готується без варіння.
Необхідні продукти:
- дві ложки оливкової олії;
- два зубки часнику;
- суміш трав;
- 300 грам картоплі.
Процес приготування:
- Картопля добре промиваємо, нарізаємо на невеликі часточки. Чистити шкірку не потрібно.
- Змішуємо трави з маслом і тиском часником. Цією масою добре натираємо кожну часточку.
- Викладаємо все на деко так, щоб скибочки картоплі не стикалися між собою. Готуємо їх у заздалегідь прогрітому духовій шафі близько 25 хвилин. Температури буде досить до 200 градусів.
В мультиварці
Картопля Айдахо в мультиварці готується простіше і виходить набагато корисніше.
Необхідні продукти:
- два зубки часнику;
- потрібну кількість картоплин, приблизно, 7 бульб;
- дві ложки оливкової олії;
- спеції та трави на свій смак.
Процес приготування:
- Необхідну кількість картоплин вимиваємо, використовуючи щітку, так щоб прибрати бруд. Потім нарізаємо на невеликі шматочки у вигляді часточок.
- Викладаємо скибочки в чашу на деякій відстані один від одного, додаємо трохи води з сіллю і включаємо режим «Гасіння» на три хвилини.
- Поки триває цей процес, з’єднуємо масло з часником і вибраними спеціями. Добре, якщо там буде перець прованські трави.
- Дістаємо картоплю, натираємо її приготовленим маринадом і знову поміщаємо в чашу. Включаємо прилад в режим «Випічка» на 25 хвилин.
Простий варіант смаження на сковороді
Якщо немає духової шафи, але хочеться скуштувати нове блюдо можна приготувати картоплю на сковороді.
Необхідні продукти:
- дві ложки оливкової олії;
- будь-які приправи на свій смак;
- один зубчик часнику;
- п’ять бульб картоплі.
Процес приготування:
- Почніть з промивання картоплі. Приберіть всю грязь, поріжте бульби на часточки. Якщо хочете, щоб овоч вийшов більш хрустким, можна відварити його пару хвилин в солоній воді.
- В будь-якої ємності з’єднайте вибрані приправи з маслом і подрібненим часником. Цим маринадом добре натріть кожну часточку, можна навіть залишити їх у нього на деякий час.
- Надішліть картоплю на сковороду і смажте до появи красивого рум’яного кольору, встановивши середній рівень нагріву.
Як зробити картопля Айдахо в мікрохвильовці
Необхідні продукти:
- 30 мілілітрів оливкової олії;
- 0,5 кг картоплі;
- спеції за смаком.
- чарка води.
Процес приготування:
- Вимиваємо бульби картоплі, нарізаємо на невеликі шматочки, покласти в ємність, яку можна використовувати в мікрохвильовій печі.
- Заливаємо зазначеною кількістю води, кладемо трохи солі, перцю і будь-які інші приправи, які вам подобаються.
- Прикриваємо кришкою (вона так само повинна бути термостійкою) і готуємо 10-15 хвилин, включивши прилад на повну потужність.
Готуємо в духовці без варіння
Необхідні продукти:
- близько кілограма картоплі;
- дві великі ложки оливкової олії;
- спеції і трави.
Процес приготування:
- Як завжди, спочатку добре вимиваємо картопля, оскільки готується він разом зі шкіркою. Звичайно, її можна зняти, але тоді це буде вже інша страва. Так і шкірка зберігає в собі багато корисних речовин.
- Нарізаємо бульби на часточки.
- Змішуємо масло з будь-якими спеціями, які вам подобаються. Добре поєднується картопля з прованськими травами. Не забуваємо про невелику кількість солі. Також можна додати часнику.
- Отриманою сумішшю обмазуємо картоплю і даємо йому постояти в ній приблизно 10 хвилин.
- Нагріваємо духовку до 200 градусів, викладаємо овочеві скибочки на деко, прикриваємо їх зверху фольгою і готуємо близько 40 хвилин.
Класичний набір спецій для картоплі Айдахо
Сама по собі картопля не володіє яким-небудь особливим або яскравим смаком. Зробити її більш насиченою можна за допомогою різних спецій. Які ж з них ідеально підійдуть для картоплі Айдахо?
- Можна купити вже готові набори для цієї страви або скористатися приправою до картоплі по-селянськи. Так само підійде суміш прованських трав.
- Зробити страву більш ароматним можна за допомогою базиліка, кропу, кінзи або м’яти.
- Гостроти додасть перець чилі або суміш мелених перців.
- Ідеально гармонують з стравою: каррі, мускатний горіх, часник, куркума.
Які соуси підходять
Крім спецій, роблять картоплю більш смачною і апетитною, є і соуси, з якими вона обов’язково повинна подаватися. Найпопулярніші серед них – це табаско, томатний, соєвий, барбекю і грибний.
Приготувати томатний соус можна самостійно.
Необхідні продукти:
- кетчуп або кілька помідор;
- кріп і петрушка;
- паприка, часник.
Процес приготування:
- Зелень промити, дуже дрібно нарізати і змішати з кетчупом. Якщо ви вирішили використовувати помідори, знімаємо з них шкірку. Це легко зробити, якщо обдати їх окропом.
- Подрібнюємо помідори в блендері, так щоб вийшло пюре, і теж змішуємо із зеленню.
- Додаємо паприку і роздавлений часник. Томати доведеться ще трохи підсолити.
- За своїм смаком можна покласти й інші спеції. Все добре перемішуємо і подаємо картоплю з цим соусом.
Це страва дійсно готується дуже просто, але це не заважає йому бути головним навіть на святковому столі. Спробуйте — вам обов’язково сподобається!