Картопля фрі в духовці – 7 рецептів в домашніх умовах
При бажанні кожна господиня зможе приготувати картоплю фрі в духовці і отримати результат нічим не гірше, ніж у популярних кафе швидкого харчування. В духовій шафі страва виходить малокалорійним і практично нешкідливим, адже воно не смажиться в киплячому жирі. Удосконалити смак частування допоможуть всілякі спеції.
Картопля фрі в духовці без масла
Склад продуктів: 4 великих картопляні бульби, велика ложка морської солі, велика пучку прованських трав.
Варто вибрати великі рівні овальні картоплини, щоб у підсумку вдалося приготувати довгу хрустку соломку. Спочатку вони ріжуться пластинами товщиною близько 0,5 см, після чого шинкують брусками.
Вийшла соломка ретельно промивається холодною водою, після чого обсушивается серветками з паперу.
Шматочки овоча приправляють сіллю і прованськими травами. Приправи повинні виявитися на кожному шматочку.
Форма для запікання застеляється пекарської папером. Зверху одним шаром викладається картопляна соломка. Розташовувати соломку треба таким чином, щоб кожен шматочок мав свій простір і не торкався «сусідів».
Форма відправляється в духову шафу. Останній варто заздалегідь розігріти до 160-170 градусів.
Запікається картопля фрі в духовці без масла всього 9-11 хвилин. У страві за таким рецептом немає ні краплі олії, тому його можна сміливо пробувати, не хвилюючись за свою фігуру.
Молода картопля для такого частування використовувати не вийде — він дуже розсипчастий. Овоч, який вам підійде, повинен пролежати не менше двох місяців.
Бульби ріжуться дуже гострим ножем товстою соломкою. Картопля заливається водою і залишається хвилин на 20.
З яєць будуть використовуватися тільки білки. Останні потрібно збити до стану міцної піни, після чого посолити і посипати сухим часником.
Картопляна соломка ретельно обсушивается від рідини, а після, гарненько змащується збитою сумішшю з третього кроку і розкладаються на решітці.
Випікається картопля фрі в духовці з яєчним білком 8-9 хвилин при високій температурі.
У фользі
Склад продуктів: кіло картопляних бульб, велика ложка олії оливи, 2 щіпки солі, куркума мелена і чебрець за смаком.
Як зробити картоплю фрі будинку у фользі, розглянемо нижче.
Першим ділом, картопля ретельно очищається від шкірки. Для обговорюваного страви відмінно підійдуть рівні великі бульби. Очищені овочі рубаються рівними брусками, після чого замочуються в крижаній некип’яченої води приблизно на півгодини.
Духовку варто заздалегідь включити розігріватися до 220 градусів.
Деко застеляється широким листом фольги. З боків повинні залишитися звисаючі краї.
Зверху розподіляються картопляні шматочки. Вони повинні лежати на відстані один від одного і не стикатися.
Картопля сбрызгивается маслом оливи із спеціального кулінарного розпилювача. Після цього овоч можна присипати сіллю і спеціями за смаком.
Зверху картопляні шматочки накриваються звисаючими краями фольги.
Спочатку частування запікається 5-6 хвилин при 220 градусах.
Далі температура знижується до 180 градусів, фольга розгортається, і приготування триває ще 13-15 хвилин.
Готова картопля вийде м’якою і ніжною всередині і хрусткою, рум’яної зовні. Подається вона як гарнір або самостійне блюдо з різними соусами.
У духовці на пергаменті
Склад продуктів: 5-6 великих рівних картоплин, 20 мл якісного масла оливи, по дрібці крупної солі, кмину і меленої куркуми, 1-2 великі ложки томатної кисло-солодкою пасти.
Картопля чиститься, ретельно промивається холодною водою і рубається довгими брусочками. Головне, не робити шматочки занадто товстими, інакше час приготування страви помітно збільшиться. Достатньо товщини 0,7-1 див.
Оливкова олія змішується з сіллю, куркумою і пастою. Коли маса стане однорідною, її можна викладати в миску з картоплею. Потрібно добре перемішати продукти, щоб ароматним соусом виявився покритий кожен окремий скибочка картоплі.
Овочеві шматочки розкладаються на деку, застеленому пергаментом. Додатково змащувати його маслом не потрібно. Зверху картопля посипається кмином.
Деко переставляється в заздалегідь добре розігрітий духову шафу.
Спочатку частування готується на нижньому рівні при 180-190 градусах 17-20 хвилин.
Далі ємність з картоплею переміщається на середній рівень і залишається там до появи на скибочках апетитної рум’яної скоринки.
Перевіряється готовність страви сухий зубочисткою. Картоплю, приготовану за таким рецептом, смачно їсти навіть без додаткових соусів.
Дієтичний спосіб приготування
Склад продуктів: 7-8 великих рівних картоплин, 2 великих яйця, дрібку крупної солі, кмин, суха паприка, червоний мелений перчик.
Духова шафа відразу розігрівається до 210-220 градусів.
Овочі миють, чистяться від шкірки і ще раз ретельно промиваються. Далі, бульби гарненько обсушиваются за допомогою паперових рушників.
Залишається нарізати картоплю спочатку пластами, а потім – нетовстий соломкою.
Тепер шматочки обсушиваются вже від виділився соку з крохмалем.
Соломка складається в миску і залити збитими яєчними білками. Жовтки в цьому рецепті використовуватися не будуть.
Картопля присипається сіллю і приправами, розсипається по деку з антипригарним покриттям.