Всі існуючі мультиварки не мають якихось глобальних відмінностей, оскільки головна їх мета – приготування їжі. Єдине, в чому може бути розбіжність, це найменування режиму і тривалість готування. Ці основні критерії визначає потужність і функціональний потенціал кухонних гаджетів. Також, в залежності від моделі, можуть відрізнятися обсяги чаші мультиварки. Отже, цей фактор буде впливати на розміри порцій фрі, які можна буде приготувати. Однак, в цілому, процес смаження картоплі фрі в мультиварці брендів Polaris і Redmond аналогічний. Втім, цей висновок можна зробити, ознайомившись з рецептами, які ми для вас підготували.
Класична картопля фрі в мультиварці
Щоб зробити картопля фрі знадобляться наступні продукти:
- 6 середніх бульб картоплі
- 800 мл соняшникової олії
- сіль
Як приготувати картоплю фрі:
- Картоплю почистити від шкірки, порізати шматочками.
- У каструлю налити холодну воду, трохи посолити і покласти туди картопляну соломку на півгодини. Так піде непотрібний крохмаль.
- Цю каструлю поставити на вогонь і поварити 9 хвилин. Причому, воду, в якій лежала картопля, зливати не треба. Її потрібно буде вилити вже після варіння. До речі, бруски повинні залишитися недовареними.
- На паперовому рушнику дати картоплі охолонути і висохнути.
- Залити в каструлю олію і нагріти його, включивши режим «Фрі».
- Далі акуратно опускаємо картопельку і готуємо до появи золотистої скоринки.
- Просочити фрі з допомогою паперових рушників.
- Подавати з овочами, зеленню або соусом до смаку.
Пікантний варіант приготування
Для приготування ароматної і вишуканого хрусткого фрі в мультиварці приготуйте ці компоненти:
- сім картоплин
- 0,7 л соняшникової олії
- сіль, суміш мелених перців, паприка
Що треба робити:
- Бульби почистити, порізати на бруски і просушити.
- В іншому посуді поєднати приправи, сіль і масло (двох столових ложок буде достатньо).
- Картоплю залити масляною сумішшю, перешкодити і прибрати в сторону.
- Тим часом на мультиварці включити програму «Випічка» і вибрати час 2/3 години.
- Залити інше масло і покласти туди картопляні бруски.
- Готування при закритій кришці – півгодини.
- Перемішати, готувати, не закриваючи кришку, ще 10 хвилин.
Картопля фрі в режимі «Мультиповар», «Смаження», «Випічка»
Ваша мультиварка не передбачає режим «Фрі»? Не впадайте у відчай, скористайтеся режимом «Мультиповар».
Будемо робити з фрі 200 г замороженої картоплі (напівфабрикати), 1500 мл соняшникової олії, спецій і солі.
Приготування:
- Мультиварку наповнити маслом і поставити її на режим «Мультиповар» з температурою 160 градусів.
- Обов’язково використовуйте кошик для фритюру. В неї треба покласти картоплю і опустити в каструлю тоді, коли масло буде прогрітим.
- Готувати не більше 15 хвилин.
- Обсушіть фрі перед подачею.
- Укладіть порцію на тарілку, доповніть сіллю і спеціями.
Інгредієнти для фрі в режимі «Смаження»:
- кілограм картоплі
- літр соняшникової олії
- сіль, приправи
Ось як робити:
- Помити і почистити бульби. Помістити їх в прохолодну воду, щоб уникнути потемніння. Це важливо, тому що фрі буде готуватися частинами.
- Налити масло в каструлю і вибрати програму «Смаження».
- Під час нагрівання масла, розрізати пару картоплин на бруски (в ідеалі їх товщина – 1 на 1 см).
- Нарізану картоплю залити водою. Це дозволить позбутися від зайвого крохмалю.
- Час нагрівання масла – до 15 хвилин. Як перевірити, чи достатньо вона прогрілося? Візьміть один брусок і опустіть його кінчик в масло. Бульбашки свідчать про те, що можна починати готувати.
- Витягнути картоплю з води, обсушити на серветці, а потім опустити в мультиварку на 14-16 хвилин.
- Після обжарювання фрі просочити паперовим рушником, щоб прибрати надлишки жиру. Посолити і поперчити.
- Такі ж дії проробити з іншою частиною картоплі.
Компоненти для приготування картоплі фрі в режимі «Випічка»:
- картопля – 300 г
- 800 г масла
- сіль, перець
Готуємо фрі:
- Помити і почистити бульби. Нарізати на бруски не товщі 1 див.
- Залити холодною водою і залишити на 12 хвилин, щоб вийшли надлишки крохмалю.
- Налити в мультивраку масло, вибрати програму «Випічка» і півгодинне час, закрити кришку і дати маслу нагрітися.
- Вилити воду, прибрати зайву вологу з допомогою паперових рушників.
- Смажити фрі краще порційно, за 11 хвилин кожну частину, при цьому помішувати, щоб картопля не прилип.
- Після смаження знову скористатися паперовими рушниками, але на цей раз для того, щоб позбутися зайвого жиру.
- Все це проробити з усіма частинами картоплі.
- Збільшити температуру вище 160 градусів і знову прожарити порції картоплі протягом трьох хвилин. Фрі повинна стати апетитного золотистого кольору.
- Обсушити паперовими рушниками фрі.
- Перед подачею посолити.
Соуси до картоплі фрі в домашніх умовах
Картопля фрі улюблена багатьма. Смакові якості цього ароматного хрусткого страви можна прикрасити за рахунок соусу. Існує чимало варіацій соусів, які ідеально гармонізують з фрі. Для вас ми приготували три найбільш популярних рецепта.
- Для приготування часниково-сметанного соусу знадобиться 10 хвилин вільного часу, склянку сметани (20% жирності), пучок кропу, два часникового зубчики і сіль. Зелень треба дрібно накришити і всипати до сметані. Туди ж додати сіль і часник, пропущений через прес. Масу добре перешкодити до утворення однорідної консистенції.
- Завдяки натуральному і аппетитному томатного соусу, фрі буде ще смачніше. Візьміть 3 середніх помідора, стебло селери, 3 зубчики часнику, дві ложки томатної пасти, ложку оливкової олії, перець і сіль. На кожній помидорке треба зробити хрестоподібний розріз. Обдати червоні овочі окропом, сполоснути холодною водою і зняти шкірку, після чого порізати на шматочки. Часник і селеру подрібнити. У розігрітому на сковороді олії протягом п’яти хвилин смажити шматочки помідорів. Додати туди ж інші інгредієнти і підсмажувати ще 6 хвилин, не забуваючи помішувати.
- Соус айолі є дуже смачним і простим у приготуванні. Зробити його можна за 15 хвилин.
Для цього потрібні:
- часник – 4 зубчики
- один яєчний жовток
- оливкова олія – 1 стакан
- лимонний сік – ½ чайної ложки
- вода – 1 столова ложка
- щіпка солі
Як робити:
Розтерти часник і влити в нього частинами оливкова олія. Доповнити жовтком і ретельно перетерти суміш. Додати сіль і цитрусовий сік. Влити прохолодну воду і заважати кілька хвилин. У підсумку повинна бути густа консистенція.