Дане блюдо люблять всі, а обожнює кожен другий. Але від недовіри до якості кухні в кафе і ресторанах часто ми відмовляємо собі в задоволенні поласувати хрустким картоплею. Втім, ця проблема вирішується простим способом – слід приготувати вдома картопля фрі в мультиварці. Цей процес займе зовсім небагато часу, а результат обов’язково порадує відмінним смаком, ароматом і, звичайно, хрусткої скоринкою.
Класичний картопля фрі в мультиварці
Найпоширенішим і популярним є класичний варіант смаження хрусткої картоплі. Спосіб і модель кухонного девайса, в якому вона буде смажитися, мають значення. Тому варто звернути увагу на особливості використання кожної конкретної мультиварки перед приготуванням такого апетитного страви.
Redmond (Редмонд)
Картопля фрі – це просте і універсальне страва, яка може стати як гарніром, так і основною стравою.
В мультиварці картопля виходить не гірше, ніж у фритюрниці. Пощастить, якщо в комплекті буде йти спеціальний контейнер. Якщо такого немає, можна обійтися і шумівкою.
Як приготувати картоплю фрі в мультиварці «Редмонд», знають багато домогосподарки, адже кухонна техніка цієї фірми досить популярна.
Для цього знадобиться:
- олія соняшникова – літр;
- картоплини однакового розміру – 6 шт.;
- кріп, сіль, червоний і чорний перець – на смак.
Методика приготування проста:
- Необхідно для початку добре промити і почистити бульби картоплі. Після чого вони розрізають на пластини розміром в 1 см. Кожна з них рубається соломкою середнього розміру. Легше придбати спеціальний прес, який виконає цю копітку роботу швидше і витонченіше.
- Соломка переміщається в глибоку миску, заливають холодною водою і настоюється біля півгодини. Це необхідно для видалення зайвого крохмалю. Додатково можна потримати брусочки в холодильнику – це зробить їх більш хрусткими.
- Після, картопля поміщається на серветки або паперові рушники.
- Поки він сохне, можна підготувати мультиварку. Включається чудо техніки в режимі «Смаження» або «Випікання». У чашу заливається масло і розігрівається з відкритою кришкою.
- Суха картопляна соломка опускається в киплячу олію до придбання золотистого звичного відтінку.
- Виймається ласощі шумівкою (якщо в комплекті немає спеціальної кошики) і поміщається на паперові рушники, які вберуть зайве масло.
- Перед подаванням страву посипається сіллю, перцем і кропом.
Залишається лише приготувати смачний соус.
Polaris (Поларіс)
«Поларіс» – не менш популярна мультиварка. В ній можна зробити картопля фрі в сотню разів смачніше, ніж в «Макдональдсі».
Для цього потрібно:
- олія соняшникова – літр;
- картоплини однакового розміру – 6 шт.;
- кріп, сіль, червоний і чорний перець – на смак.
Готуємо так:
- Спершу необхідно очистити і промити картоплю. Після, він ріжеться на пластини, які поділяються на довгі брусочки.
- Ці брусочки поміщаються в глибоку посуд, заливаються солоною водою на півгодини. Потім вони висушуються і відправляються в морозилку на 2 години. Так картопля буде більш хрустким.
- На мультиварці включається режим «Випічка» або «Смаження». В її чашу вливається масло і розігрівається до кипіння.
- Брусочки не повинні відтавати, тому необхідно їх діставати з холоду безпосередньо перед готуванням і відразу кидати в киплячу олію.
- Як тільки фрі придбає золотистий колір, порцію можна діставати.
- Готова картопля поміщається на паперові рушники, посипається спеціями і тільки після цього подається на стіл.
Philips (Філіпс)
Рецепт приготування страви в техніці «Філіпс» досить простий.
Для цього потрібно:
- олія соняшникова – літр;
- картоплини однакового розміру – 6 шт.;
- кріп, сіль, червоний і чорний перець – на смак.
Блюдо вважається універсальним, тому не заборонено додавати додаткові інгредієнти.
- Картопля очищається, а після ріжеться на довгі брусочки бажаної товщини (але вони повинні бути однаковими).
- На деякий час картоплю заливають солоною водою, просушується і поміщається в морозилку на пару годин.
- Далі слід встановити «Філіпс» в режим смаження і залити в чашу масло. Коли воно почне кипіти, варто всипати порційно картоплю і тримати до золотистого відтінку.
- Готову картоплю висипається на паперовий рушник, посипається спеціями, сіллю і перцем і після цього подається до столу.
Moulinex (Мулинекс)
Посмажити картоплю фрі в кухонній «помічниці» фірми «Мулинекс» простіше простого.
Для цього необхідно:
- олія соняшникова – літр;
- картоплини однакового розміру – 6 шт.;
- кріп, сіль, червоний і чорний перець – на смак.
Готуємо так:
- Підбирається картопля однакового розміру, очищається від шкірки, промивається і нарізається на однакові брусочки.
- Картоплю залити солоною водою приблизно на годину. Це дозволить видалити надлишки крохмалю.
- Мультиварка включається в режимі смаження, у чашу вливається масло. Як тільки вона закипить, можна всипати порційно майбутній картопля фрі.
- Смажиться він до золотистого відтінку, після чого висипається на паперові рушники, посипається сіллю і перцем.
Можна подавати до столу!
Panasonic (Панасонік)
«Панасонік» – не менш популярна фірма, яка виробляє якісне обладнання.
Для приготування хрусткого ласощі потрібно:
- олія соняшникова – літр;
- картоплини однакового розміру – 6 шт.;
- кріп, сіль, червоний і чорний перець – на смак.
Деякі різновиди «Панасонік» мають залізну кошик для фрі. При такій комплектації пристрою готувати обговорюване страву можна і під закритою кришкою.
- Підбирається картопля однакового розміру. Очищається від шкірки і промивається.
- Після, він ріжеться на однакові брусочки, які заливаються водою на годину. Через деякий час вода зливається, а картопля просушується.
- На мультиварці встановлюється режим випічки, в чашу заливається олія.
- Після закипання останнього порційно всипається майбутній фрі і доводиться до стану готовності.
- Готова картопля висипається на паперовий рушник і посипається крупною сіллю перед відправкою на стіл.
Картопля фрі в режимі «Мультиповар», «Смаження», «Випічка»
Деякі різновиди мультиварок передбачають спеціальний режим «Фрі». Якщо цього режиму немає – не біда. Для смаження хрусткого картоплі підійдуть режими смаження, випікання і «Мультиповар».
Для приготування знадобиться:
- олія соняшникова – літр;
- картоплини однакового розміру – 6 шт.;
- кріп, сіль, червоний і чорний перець – на смак.
Щоб приготувати обговорюваний гарнір в режимі «Мультиповар» необхідно:
- Почистити, помити і нарізати картоплю.
- Після, наповнити чашу маслом і виставити необхідний режим на 160 градусів.
- Якщо є кошик для фрі, в ній же порційно і смажать коренеплоди. Якщо її немає, то доведеться почекати їх готовності, після чого виловити шумівкою.
- Готову картоплю викласти на паперові серветки, там же посипати спеціями і сіллю.
Для режиму «Смаження» потрібно:
- Промити, почистити картоплю і нарізати брусочками.
- Помістити його в холодну підсолену воду.
- У чашу налити олію, виставити необхідний режим.
- Перед приготуванням брусочки висушуються, а після частинами висипаються в киплячу олію.
- Готову картоплю висипається на серветки або рушник паперовий, притрушивается спеціями і подається до столу.
Режим «Випічка» мало чим відрізняється від описаного вище.
Для приготування знадобиться виконати прості дії:
- Картопля очищається, промивається і нарізається.
- Заливається холодною водою для позбавлення від надлишків крохмалю.
- В мультиварку виливається олію, яка нагрівається до кипіння.
- У нього висипаються овочеві брусочки і смажаться хвилин 15. По закінченні цього часу картопляні скибочки виловлюються і висипаються на паперові рушники.
- Коли надлишки жиру підуть, можна посипати кожну порцію спеціями і приступати до дегустації.
Із замороженого напівфабрикату
Заморожена картопля фрі готувати найпростіше, адже його не потрібно чистити, ні нарізати.
Для приготування потрібно:
- олія соняшникова – літр;
- заморожений напівфабрикат – кілограм;
- кріп, сіль, червоний і чорний перець – на смак.
Процес приготування як завжди не складний:
- У чашу мультиварки наливається масло і доводиться до стану кипіння.
- Картопля всипається в чашу порціями, які відправляються на паперові рушники після закінчення приготування.
- Тільки після того, як рушники вбере зайвий жир, можна буде додати спеції і знімати пробу з ароматного страви.
Соуси до картоплі фрі в домашніх умовах
Різновидів соусів існує дуже багато. Вибір залежить від смакових уподобань. Кількість інгредієнтів визначається виходячи з кількості картоплі. Готувати їх дуже просто і швидко.
- Для сметанного соусу необхідно буде купити сметану, соєвий соус, часник і кріп. Всі інгредієнти готуються і змішуються в бажаних пропорціях.
- Томатний соус схожий з вже описаних присутністю часнику в рецепті. Для нього потрібно придбати селера, часник, томатну пасту, оливкова олія, спеції. Готується він практично за тим же принципом, тільки потрібно, крім змішування, загасити інгредієнти 10 хвилин на повільному вогні.
- Сирний соус є найпопулярнішим. Слід придбати м’який сир, вершкове масло, молоко, кетчуп, спеції. Спершу основний компонент топиться на паровій бані, після чого всі інгредієнти добре перемішуються між собою.
Головне, пам’ятати, що домашня їжа набагато корисніше і смачніше тієї, що подають в точках швидкого харчування. А крім того, для її приготування необхідно витратити зовсім не багато часу і продуктів.