Картопля по-французьки – досить просте у приготуванні блюдо, але, незважаючи на всю скромність, воно виходить смачним, красивим і відмінно підходить для святкового столу.
Картопля по-французьки – класичний рецепт
Не знаєте чого б такого зробити, щоб не возитися і здивувати гостей? Приготуйте картопля по-французьки в духовці, використовуючи базовий рецепт.
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- кілограм картоплі;
- 100 грам сиру;
- два зубчики часнику;
- дві склянки молока або вершків;
- близько 50 грам вершкового масла.
Процес приготування:
- Видаліть шкірку з картоплі, добре промийте і наріжте на тонкі кружечки.
- Поставте молоко на плиту, приправте обраними спеціями, не забувши, звичайно ж, посолити і доведіть до кипіння.
- Коли процес піде, молоко викладіть підготовлені кружальця і варіть їх на середньому вогні близько 10 хвилин.
- У форму для запікання перекладаємо половину картоплі, покриваємо його подрібненим на скибочки часником, а потім залишилася картоплею і кубиками масла. Зверху присипаємо тертим сиром і готуємо на 180 градусах близько 25 хвилин.
Як приготувати з куркою в духовці
Необхідні продукти:
- кілограм картоплі;
- спеції за смаком;
- 0,15 кг сиру;
- одна цибулина;
- шматочок курячого філе;
- чотири ложки майонезу;
- два помідори.
Процес приготування:
- Всі зазначені інгредієнти зі списку необхідно нарізати картоплю і помідори кружечками, цибулю кільцями, а філе як більше подобається.
- Підготуйте форму, першим шаром викладіть туди картоплю, потім курку, зверху цибулю, помідори, промажте все майонезом і нарешті присипте тертим сиром. Зверніть увагу, що всі верстви потрібно приправляти спеціями, наприклад, сіллю і перцем.
- Приберіть в духовку на 35 хвилин, включивши нагрівання на 180 градусів, і швидше подавайте до столу.
Швидкий картопля по-французьки на сковороді
Необхідні продукти:
- 150 грам сиру;
- півкілограма картоплі;
- приблизно 100 грам майонезу;
- спеції за бажанням;
- одна цибулина;
- 0,3 кг м’яса.
Процес приготування:
- Вибране м’ясо нарізаємо на пластинки, бажано його ще трохи відбити для м’якості, приправляємо спеціями, а картоплю перетворюємо на тонкі кружечки.
- На сковороду спочатку викладаємо м’ясо, потім картопля, який необхідно посолити, цибулю кільцями, і верх ретельно промазуємо майонезом, присипаємо тертим сиром. Можна влити трохи води до інгредієнтів, щоб м’ясо не підгоріло.
- Сковороду прикриваємо кришкою, робимо слабкий рівень нагріву і доводимо до готовності протягом приблизно 70 хвилин, можливо, буде потрібно трохи більше.
Готуємо з фаршем в мультиварці
Рецепт приготування в мультиварці включає в себе всі ті ж продукти, які використовуються при випіканні в духовці.
Блюдо виходить дуже соковитим, якщо готувати зі свинячим фаршем.
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- будь-які приправи за смаком;
- 0,4 кг фаршу;
- два помідора;
- 600 г картоплі;
- 4 ложки майонезу;
- близько 100 грам сиру.
Процес приготування:
- Картопля з фаршем почнемо робити з підготовки останнього. Фарш необхідно присипати спеціями, також можна відразу змішати з цибулею, або використовувати його окремо.
- Викладіть на дно чаші картопля, подрібнений на кружечки, а потім фарш і цибулю кільцями. Не забудьте злегка посолити, поперчити його і весь шар змастити майонезом.
- Тепер черга помідор, які нарізаються теж у вигляді кілець і промащуються майонезом. Завершує все – натертий на дрібній тертці сир.
- Готувати цю страву необхідно 50 хвилин в режимі «Випічка» і не діставати відразу, а дати постояти ще 10 хвилин.
Картопля в духовці зі свининою
Картопля в духовці з м’ясом – ще один дуже ситний варіант приготування. М’ясо можна брати абсолютно будь-яку на свій смак.
Необхідні продукти:
- 0,2 кг майонезу;
- 400 грам свинини;
- приправи;
- кілограм картоплі;
- дві цибулини і стільки ж зубчиків часнику;
- приблизно 0,15 кг сиру.
Процес приготування:
- Для початку підготуємо м’ясо, його потрібно нарізати на не дуже товсті шари, приправити спеціями і добре натерти тиском часником.
- Цибулю і картоплю нарізаємо у вигляді кілець і переходимо до викладання.
- Спочатку у форму відправляється м’ясо, потім цибулю змащений майонезом, картопля, яку обов’язково потрібно посолити, поперчити і теж покрити майонезом.
- Покриваємо вміст шаром тертого сиру, сіточкою з майонезу і готуємо 60 хвилин у духовці на 180 градусах.
Готуємо з додаванням помідорів
Необхідні продукти:
- дві цибулини;
- спеції;
- 150 грам сиру;
- близько кілограма картоплі;
- два помідора;
- 100 грам майонезу.
Процес приготування:
- Всі овочі подрібніть на кільця і гуртки, приправте спеціями за смаком, наприклад, сіллю, перцем або сумішшю трав.
- Викладіть у форму в будь-якій послідовності, як вам більше подобається, не забуваючи промащувати майонезом, але не кожен шар, а тільки після цибулі та помідорів. Але зверніть увагу, що останнім обов’язково повинен бути тертий сир. Прибираємо в духовку на 45 хвилин при нагріванні до 180 градусів і подаємо.
Картопля по-французьки з грибами
Необхідні продукти:
- упаковка майонезу;
- 600 г картоплі;
- шматочок сиру вагою близько 200 грам;
- спеції на свій смак;
- 0,3 кг грибів.
Процес приготування:
- Гриби наріжте на пластинки, викладіть на сковороду і обсмажте до рум’яності, так щоб випарувалася вся виділяється волога.
- Цибулю і картоплю перетворіть в тонкі кільця і викладіть у форму. У вас повинна вийти наступна послідовність: картопля, цибуля, гриби і знову картопля. Всі складові необхідно присипати спеціями, а останній шар ще добре промазуємо майонезом і покриваємо натертим сиром.
- Приблизний час приготування на 180 градусах – 45 хвилин, але все залежить від товщини нарізки картоплі.
Ніжне блюдо у вершковому соусі
Необхідні продукти:
- спеції (прованські трави;
- кілограм картоплі;
- 0,2 літра вершків;
- два зубчики часнику;
- три ложки майонезу.
Процес приготування:
- Майонез змішуємо з вершками, подрібненим часником і приправами, це буде заправка.
- Картоплю очищаємо, промиваємо, перетворюємо в круглі скибочки і відправляємо в форму.
- Заливаємо вміст приготованим соусом і готуємо 40 хвилин на 200 градусах.
Картопляний гратен з сиром, по-французьки
Необхідні продукти:
- 50 грам вершкового масла;
- приблизно 700 грамів картоплі;
- три зубчики часнику;
- спеції на свій смак;
- половина склянки молока;
- 0,3 кг сиру;
- маленька упаковка вершків.
Процес приготування:
- Готуємо ємність для випікання, промазуємо її маслом і викладаємо рівним шаром картопля, який заздалегідь нарізали на тоненькі скибочки, солимо.
- Зазначене кількість вершків доводимо до кипіння, додаємо до них приправи і роздавлений часник, робимо самий слабкий вогонь і варимо близько п’яти хвилин, потім вливаємо молоко і тримаємо на плиті ще пару хвилин.
- Отриманою сумішшю заливаємо картоплю у формі, а страва обертаємо фольгою. Готуємо заздалегідь прогрітому духовій шафі близько 30 хвилин, включивши температуру на 180 градусів.
- Через відведений час знімаємо фольгу, рясно посипаємо інгредієнти натертим сиром і залишаємо в духовці ще на 10 хвилин до утворення красивого рум’яного кольору.