Картопля по-селянськи в духовці – 7 рецептів приготування
Дуже незвичайним смачним гарніром є картопля по-селянськи. Овоч, приготований за таким рецептом, завжди виходить пікантним з яскравим смаком. Як готувати картоплю по-селянськи в духовці різними способами, описується далі.
Картопля по-селянськи в духовці — базовий рецепт
Інгредієнти: 8-9 картоплин, по 1 ч. ложці солі, солодкої паприки, суміш мелених перців, орегано, базиліка, 5 ст. ложок рафінованої олії, 2 часникових зубка.
Бульби картоплі добре миються і прямо зі шкіркою нарізати довгастими шматочками. Далі овоч знову промивається холодною водою, щоб прибрати зайвий крохмаль. Бульби картоплі висипаються на рушник і злегка обсушиваются.
Масло змішується з усіма заявленими спеціями, сіллю і розчавленим часником. Ця ароматна суміш виливається у посуд з картоплею.
На деко, застелене пергаментом, викладаються овочеві часточки шкіркою вниз.
Спочатку блюдо готується півгодини при 190 градусах, потім картопля перевертається і запікається ще 10-12 хвилин до скоринки.
Подається запечена картопля в духовці з будь-яким пікантним соусом.
Овочі дуже ретельно миються. Бажано зробити це з допомогою жорсткої щітки.
Прямо з шкіркою овочі ріжуться на 7-8 частин приблизно однакового розміру.
Всі спеції зсипаються разом. Цією сумішшю і сіллю присипається картопля. У посуд вливається і олію. Інгредієнти добре перемішуються. Картопля залишається на 15-17 хвилин для настоювання.
На деку, застеленому папером для випічки, викладаються картопляні часточки. Важливо залишити між заготівками хоча б мінімальну відстань, щоб вони не злиплися під час запікання.
Щоб приготувати картоплю смачною і рум’яною, потрібно виставити температуру духовки на 190 градусів. Запікатися в ній страва буде 35-45 хвилин.
З паприкою та зеленню
Інгредієнти: кіло свіжого картоплі, по невеликому пучку свіжого базиліка та кропу, 3 ст. ложки рафінованої олії, по великій дрібку меленої паприки і сушеного орегано, сіль.
Картопля миється під проточною водою і треться твердою щіткою. Це позбавить овочі від в’ївся бруду. Далі картопля ріжеться на шматочки.
Ароматна заправка для овоча готується дуже просто. Для цього потрібно змішати рафінована олія з сіллю і всіма заявленими спеціями. В загальну суміш додається мелкорубленая зелень.
Картопляні часточки в окремій мисці змішуються з отриманої заправкою. Потрібно перемішати продукти дуже ретельно, щоб спеції рівномірно розійшлися по кожному окремому шматочку.
Овочі розкладаються по листу, заздалегідь застеленному фольгою.
Страва готується близько півгодини в добре розігрітій духовій шафі.
У рукаві для запікання
Інгредієнти: 1,5 кіло картоплі, 4-5 зубків свіжого часнику, 90 мл якісного оливкової олії, 2 ч. ложки солодкої паприки і така ж кількість будь-яких приправ для картоплі, кухонна сіль.
Овочі добре миються, чистяться від шкірки. Картопля ріжеться на шматочки. Кожна з них ділиться на 7-8 зубчиків.
В окремий посуд відразу поміщаються всі приправи і сіль. Замість солоного компонента можна використовувати соєвий соус. Сюди ж видавлюється через прес часник.
Останнім у маринад вливається оливкова олія. Всі компоненти збиваються виделкою або вінчиком.
В отриману масу занурюються картопляні часточки. Продукти добре перемішуються.
Разом з маринадом картопля перекладається в рукав для запікання. Важливо не забути зробити в ньому отвори для виходу пари.
Готуватися картопля в духовці в рукаві буде близько 80-90 хвилин.
Рецепт приготування з м’ясом
Інгредієнти: 1,5 кіло курятини, 1 ч. ложка гірчиці, 130 мл рафінованої олії, 2 ч. ложки меленої солодкої паприки, по пучку розмарину, куркуми, коріандру, 3 ч. ложки сушеного часнику, сіль. Як приготувати картоплю по-селянськи в духовці з м’ясом курки, розповідається далі.
Спочатку птицю потрібно замаринувати в суміші з 70 мл олії, половини сушеного часнику, солі, 1 ч. л. солодкої паприки, гірчиці, розмарину.
Тушка добре миється, після чого в неї руками ретельно втирається маринад. Потрібно дати птиці постояти не менше 2,5-3 годин. В ідеалі – залишити на всю ніч.
Курка викладається на застелений пергаментом деко. У процесі запікання її потрібно періодично поливати виділився жиром.
Картопля миється, чиститься, нарізають на великі часточки. Шматочки овоча потрібно залити маринадом, приготованим з решти компонентів. Далі вони викладаються на деко поряд з куркою.
Запікається картопля з куркою в духовці 80-90 хвилин.
З гірчицею
Інгредієнти: кіло свіжого картоплі, по 2 повні столові ложки рафінованої олії та французької гірчиці, 5-6 гілочок розмарину, сіль.
Бульби картоплі потрібно першою справою дуже добре вимити під крижаною проточною водою. Далі вони очищаються від шкірки. Цей етап можна пропустити тільки в тому випадку, якщо береться молода картопля.
Підготовлений овоч ріжеться невеликими часточками гострим ножем. Якщо не планується відразу переходити до його приготування, потрібно на час залити картоплю холодною водою, щоб вона не потемніла.
У невеликій скляній ємності змішується рафінована олія, гірчиця з цілими зернятками, сіль. Можна взяти будь ароматні трави на свій смак.
Ароматна суміш додається до шматочків картоплі. Компоненти ретельно перемішуються. Далі їх слід накрити кришкою і прибрати на нижню полицю холодильника маринуватися на кілька годин.
Підготовлена картопля викласти на деко, застелене пергаментом. Поверх шматочків овочу в різних місцях розкладаються гілочки розмарину.
Готується страва в добре розігрітій духовій шафі 45-55 хвилин до апетитної рум’яної скоринки.
Як приготувати хрустку картоплю без шкірки?
Інгредієнти: 370 г картоплі, 70 мл рафінованої олії, невеликий пучок свіжого чебрецю, 1 ч. ложка кмину, пучок сушеного часнику, 1 ч. ложка кухонної солі, суміш перців. Як приготувати картоплю в духовці без шкірки смачною і хрусткою, розбираємося разом.
Овоч добре миється і гострим ножем позбавляється від шкірки. Далі картоплю потрібно нарізати невеликими шматочками.
Щоб приготувати заправку, потрібно в окремій мисці змішати рафінована олія, сіль, суміш мелених перчиком і інші заявлені в рецепті приправи. Гілочки чебрецю попередньо дрібно рубаються гострим ножем. Вони додаються в заправку в кінці.
Якщо замість сушеного береться свіжий часник, то спочатку його варто стовкти в ступці.
У миску з картоплею виливається ароматна заправка. Продукти дуже ретельно перемішуються. Спеції повинні потрапити на кожну картопляну часточку.
Шматочки розкладаються по листу, застекленному фольгою.
Готується блюдо близько півгодини при 190-200 градусах. Це дозволить овочу придбати хрустку скоринку.