Смачно запекти картоплю в духовці під силу навіть молодої недосвідченої господині. Головне, не шкодувати приправ і постаратися не пересушити овоч. Далі зібрані кращі рецепти приготування картоплі в духовій шафі.
Картопля по-селянськи в духовці
Інгредієнти: кіло немолодий картоплі, 120 мл рафінованої олії, велика кам’яна сіль, 1 – 2 малий. ложки меленої солодкої паприки, щіпка меленого червоного перцю.
- Сира картопля добре промивається, позбавляється від шкірки. Кожен коренеплід ділиться на 6 – 8 частин. Шматочки повинні вийти досить великими. Вони обсушиваются паперовими серветками.
- В розпеченому маслі в один шар обсмажується картопля. Далі вона перекладається на паперові рушники, щоб прибрати зайвий жир.
- Трохи остиглі шматочки овоча зсипаються в глибоку ємність. До картоплі додаються сіль, перець. Шматочки з сипучими добавками добре вимішуються.
- На деко, покритий пергаментом, висипається підготовлена картопля. Вона повинна розташовуватися одним шаром.
- Зверху лист покривається фольгою.
Картопля по-селянськи запікається в заздалегідь добре розігрітій духовій шафі 20 – 25 хвилин.
М’ясо по-французьки з картоплею
Інгредієнти: кіло свинини, 2 кг картоплі, 200 г ріпчастої цибулі, жирного майонезу і сиру, сіль, свіжий кріп, перець, олію, суміш приправ для м’яса.
- Широка глибока форма промащується жиром. У неї викладається очищена і промита картопля, нарізана тонкими круглими скибочками.
- Зверху картоплю поливається сумішшю з масла, подрібненого кропу і солі.
- Свинина ріжеться невеликими шматочками, трохи відбивається кухонним молотком. Скибочки ретельно обтираються сумішшю подсоленных спецій.
- М’ясо викласти на картоплю.
- Далі розсипаються найтонші полуколечки лука.
- Овочевий шар промащується великою кількістю майонезу.
- Залишилося посипати заготівлю тертим сиром. Останній покривається тонкою майонезній сіточкою.
Якщо картопля молода, м’ясо по-французьки з нею готується трохи менше години при 200 – 210 градусах.
Запечена картопля в фользі
Інгредієнти: 5 великих рівних картоплин, приблизно 20 см фольги на кожен бульба.
- У приготуванні такої страви головне – вибрати відповідну картоплю. Бажано, щоб бульби були дуже великими і рівними – овальної форми. Саме такі подаються в мережі кафе «Крошка-картошка».
- Овочі добре миються, але не позбавляються від шкірки. Вони обсушиваются за допомогою паперових рушників, після чого кожен бульба загортається у відрізок фольги.
- Картопля запікається від 40 до 70 хвилин при високій температурі. Точний час готування страви залежить від розміру овочів.
Картопля, запечена у фользі, подається до столу гарячим. Кожен бульба розрізається на дві частини. Його вміст виделкою розмішується з сіллю, спеціями, вершковим маслом. Можна додавати сир, зелень, часник або навіть шматочки м’яса.
Картопля з беконом
Інгредієнти: 8 середніх картоплин, сирокопченого бекону грам сто і стільки ж сиру, кубик масла вершкового, 1 мал. ложка дрібної солі, мікс трав з перцями.
- Кожна картоплина добре вимивається і чиститься. Далі бульби розрізають навпіл. Всі вони натираються сумішшю перців і солі.
- Сир ріжеться досить товстими пластинками. Один шматочок викладається між двома половинками бульби, після чого вони з’єднуються.
- Бекон нарізане тонкими смужками. Кожна з них обертається навколо картоплини з сирною начинкою.
- Дно форми застеляється промасленим пергаментом. Зверху викладаються заготовки.
- На кожну картоплину з беконом поміщається по платівці вершкового масла.
Частування запікається в добре прогрітій духовці до півгодини. Подається хоч у вигляді гарніру, хоч в якості основного блюда.
З куркою
Інгредієнти: по кілограму курятини і картоплі, 2 ст. л. рафінованої олії, сіль, 1 мал. ложка солодкої гірчиці, стільки ж свіжовичавленого соку лайма, щіпка цукрового піску, 2 часникові часточки, мелений перець, 1,5 ч. л. дрібної солі.
- Тушка курки рубається на шматки. Можна купити вже оброблену курку, щоб прискорити процес приготування обговорюваного страви.
- В окремій ємності зводиться масло з гірчицею, цукром і соком лайма. Виходить відмінний маринад! Він виливається на шматочки курятини і втирається до них руками. Курка в маринаді забирається в прохолоду мінімум на півгодини.
- Далі м’ясо викласти на деко.
- Картопля чиститься, ріжеться четвертинками і вариться до готовності в солоній воді. Досить буде 14 – 16 хвилин варіння.
- Потім картопля відправляється на деко до курятині. Зверху виливається залишився маринад, висипається сіль, перець, подрібнений часник.
- Спочатку картопля з куркою по такому рецепту готується близько півгодини при 210 градусах. Потім інгредієнти поливаються соком, що виділився і запікаються ще хвилин 25 до рум’яної скоринки.
Готове блюдо відмінно доповнить овочевий салат.
Готуємо з сиром покроково
Інгредієнти: кіло сирої картоплі, 4 великі ложки жирного майонезу, стільки ж сметани, 110 г сиру, свіжий кріп, головка цибулі, половина склянки холодної кип’яченої води, сіль, спеції.
- Підготовлена картопля ріжеться четвертинками. Потім вона вариться до м’якості в солоній воді.
- В окремому посуді готується соус із дрібно тертого сиру, майонезу, сметани, солі і спецій. Після перемішування в масу засипаються мініатюрні кубики цибулі і подрібнена зелень.
- Вливається холодна вода.
- Відварену картоплю перекладається в жароміцну форму. Зверху розподіляється весь соус. Кожен шматочок повинен бути покритий заливкою.
Блюдо запікається 35 – 45 хвилин при 190 градусах.
Як зробити картоплю фрі в духовці?
Інгредієнти: 4 великі довгі картоплини, 3 – 4 зубчики свіжого часнику, велика ложка меленої солодкої паприки, сіль, рафінована олія.
- Олія (близько 3 – 4 ст. ложок) виливається в глибоку миску. Туди ж додається тертий часник, сіль, паприка.
- Картопля чиститься і ріжеться довгою тонкою соломкою. Далі скибочки обсушиваются паперовими рушниками.
- Підготовлені шматочки овочів поливаються пряним маслом і добре перемішуються руками.
- Соломка картоплі викласти на деко, застелене пергаментом. Шматочки не повинні торкатися один одного.
Картопля фрі готується в духовці 25 хвилин при високій температурі.
Запіканка з фаршем і картоплею
Інгредієнти: 750 г сирої картоплі, півкіло будь-якого м’ясного фаршу (краще – змішаного), 3 великих яйця, 140 г Пармезану, 3 ст. л. просіяного борошна, цибулина, жменя сухарній крихти, сіль, 4 ст. л. жирної сметани, мелений чорний перець, олія оливи.
- Картопля вариться в солоній воді до розм’якшення. Готовий овоч пюрируется з сирими яйцями і борошном. Складові добре перемішуються.
- Цибуля мельчится кубиками, смажиться на олії оливи до рум’яності. Далі до нього додаються фарш, сіль і перець. Разом продукти готуються до тих пір, поки м’ясо не змінить колір.
- Сир крупно треться.
- Форма промаслюється, посипається сухарній крихтою. Зверху викладається половина пюре і сиру. Далі розподіляється фарш.
- Потім викладається залишився тертий сир і пюре. Верх страви змащують сметаною.
Запіканка з фаршем і картоплею в духовці готується 45 хвилин при 210 градусах.
Печена картопля в духовій шафі
Інгредієнти: 6 великих картоплин, 180 г ріпчастої цибулі, 70 г вершкового масла, 30 мл олії оливи, 60 р тертого сиру, щіпка сушеного чебрецю і паприки, морквина, сіль.
- Великі довгасті картопляні бульби добре миють, але не позбавляються від шкірки.
- Далі вони відправляються в окріп і варяться близько 20 хвилин.
- З картоплин зрізається «верхівка». М’яка середина выскребается маленькою ложкою.
- Витягнута з «човників» м’якоть змішується з обсмаженими до рум’яності кубиками цибулі, приправами, сіллю.
- Картопляні основи наповнюються начинкою з попереднього кроку і посипаються тертим сиром.
Запікаються овочі близько півгодини при високій температурі.
Картопля «Айдахо»
Інгредієнти: кіло картоплі, 60 мл рослинного масла, 1 ч. л. дрібної кухонної солі, стільки ж солодкої меленої перуки, щіпка розмарину, пучок петрушки, кілька часточок часнику, 2 ст. л. кетчупу, 1 ч. л. гірчиці.
- Картопля миється зі щіткою. Ріжеться на 6 – 8 частин довгими скибочками разом з шкіркою.
- Отримані шматочки на 3 – 4 хвилини занурюються в окріп, після чого остуджувати.
- Для заправки з’єднуються подрібнений часник за смаком, всі спеції, кетчуп, гірчиця, рубана петрушка, сіль.
- Підготовлена картопля перемішується з соусом з попереднього кроку.
- Шматочки викладають на деко, застелене пергаментом.
Готується картопля «Айдахо» півгодини при 200 – 210 градусах.
З додаванням грибів
Інгредієнти: кіло сирої картоплі, 620 г великих свіжих печериць, 2 ріпчасті цибулинки, щіпка свіжомеленого чорного перцю, сухого розмарину і чебрецю, 40 мл олії, 5 ст. л. жирної сметани, 620 мл очищеної кип’яченої води, 2 ст. л. просіяного борошна, 1 мал. ложка куркуми, сіль.
- Півкільця цибулі обсмажують на розігрітому маслі до золотистого відтінку.
- Гриби крупно нарізати і разом з овочем смажать до готовності.
- Для соусу в воді розчиняється борошно. Туди ж додається сіль, куркума, сметана, чебрець. Суміш вливається в сковороду до грибів. Разом компоненти прогріваються 5 – 6 хвилин. Головне, щоб рідина не закипіла, інакше в соусі з’являться грудочки.
- У жаростійку підготовлену форму висипаються кубики сирої картоплі, присипані сіллю і розмарином.
- Зверху відправляється вміст сковорідки.
- Під кришкою страва готується 90 хвилин при 160 градусах.
Такий рецепт з грибами можна удосконалити на свій смак, додаючи в нього вершки замість сметани, інші спеції, свіжу або сушену зелень.
Картопляна гармошка з сиром
Інгредієнти: 8 картоплин, 190 г сиру, 40 г вершкового масла, 5 ст. л. рафінованої олії, 6 часникових зубчиків, щіпка прованських трав, сіль, склянка сметани, половина пучка зеленого цибулі.
- Картопляні бульби миються і обсушиваются. На кожному з них робиться безліч надрізів (але не до кінця!) за принципом гармошки.
- У ступці розминаються половина часнику, трави, сіль. Сюди ж вливається масло.
- Між пластинками картоплі вкладаються тонкі шматочки вершкового масла,
- Зверху виливається ароматне масло.
- Картопля готується в духовці. Для цього вона викладається у форму, покривається фольгою і запікається до м’якості.
- Далі покриття знімається, в «гармошку» вставляються шматочки сиру, страва відправляється в духовку ще хвилин на 20.
Подається частування з соусом із сметани, залишився розчавленого часнику, подрібненого лука і солі.
З м’ясом в рукаві
Інгредієнти: півкіло свинини, 360 г картоплі, 2 ст. л. соняшникової олії, по 1 шт. цибулі і моркви, часник за смаком, гілочка розмарину, спеції, сіль.
- Картопля чиститься, миється, ріжеться середніми шматочками і висипається в рукав для запікання. Один його кінець закріплюється спеціальним затиском.
- Морквина нарізане тонкими кружечками, цибулю – кільцями.
- Овочі відправляються до картоплі в рукав разом з жирного м’яса порційними шматочками.
- Туди ж додаються пластинки часнику, гілочка розмарину, спеції, сіль, олію. Продукти встряхиваются і добре перемішуються.
- Рукав закріплюється другим зажимом.
По такому рецепту картопля з м’ясом у духовці запікається 70 хвилин при 180 градусах.
З рибою
Інгредієнти: великий короп (1 – 1,5 кг), половина лимона, щіпка меленого перцю, 60 мл оливкової олії, сіль, зелень петрушки, 6 зуб. часнику, кіло картоплі.
- Риба позбавляється від луски, з неї зрізаються зябра, видаляються потрухи. Короп промивається, обсушивается і зі всіх сторін натирається сіллю, перцем.
- Картопля миється, ріжеться навпіл прямо в шкірці. Вона поливається маринадом з олії оливи, солі і перцю.
- На деко, застелене фольгою, укладається рибна тушка. Вона поливається маринадом, що залишився з попереднього кроку і лимонним соком. Поруч розкладається картопля. На половинки бульб викладається суміш з рубаною зелені і дрібних кубиків часнику.
Блюдо запікається в духовці близько години при 200 – 210 градусах.
Картопля, запечена в сметані
Інгредієнти: півкіло картоплі, 130 г жирної сметани, 2 часникового зубчики, цибулина, 2 ст. л. соняшникової олії, кріп, сіль.
- Коренеплоди чистяться і ріжуться дуже тонкими кружечками.
- Сметана з’єднується з подрібненим часником, кропом, а також з сіллю.
- Цибулю нарізати найтоншими кільцями.
- У підготовлену форму (змащену маслом) викладаються шарами: картопля – соус – цибулю. Вони повторюються, поки не закінчаться продукти.
- Ємність накривається фольгою і поставити в духовку на 35 хвилин при 200 градусах).
Готову страву можна залишити запікати ще хвилин на 6 – 7 вже без покриття, щоб домогтися рум’яної скоринки.
В соєвому соусі
Інгредієнти: кіло сирої картоплі, по 30 мл соєвого соусу без добавок і соняшникової олії, 3 – 4 часникові часточки, 1 мал. ложка спецій для картоплі, стільки ж дрібної солі.
- Овочі чистяться і нарізати часточками на 4 – 6 частин. Далі скибочки варяться до напівготовності.
- Залишилися компоненти перемішуються. Часник попередньо подрібнюється будь-яким зручним способом.
- Напівготові картопля заливається соусом з попереднього кроку. Її шматочки викладають на деко, застелене пергаментом.
Блюдо запікається 17 – 20 хвилин при високій температурі.
З майонезом і часником
Інгредієнти: 630 г сирого картоплі, склянка легкого майонезу, 2 – 4 зубки часнику, морська сіль, перець, мелений коріандр.
- Картопля чиститься, миється і дуже тонко шинкуется.
- Майонез змішується з меленим коріандром, перцем, морською сіллю і розчавленим часником. За смаком у ароматний соус можна додати й інші свої улюблені приправи.
- Тонко нашаткована картопля (в ідеалі – молода) у великій каструлі змішується з соусом з другого кроку. Кожен її шматочок повинен просочитися ароматною масою.
- Підготовлений коренеплід укладається у форму, промазану маслом.
- Зверху натягується лист фольги.
Запікається страву близько години в добре розігрітій духовці.
Картопляний гратен з вершками
Інгредієнти: 8 картоплин, 2 ст. жирних вершків, 3 ст. л. сметани, 120 г сиру, часник за смаком, сіль, щіпка мускатного горіха.
- Картопля ріжеться тонкими пластинками, солиться, перчится і викладається у форму, змащену маслом і натерту часником.
- Кружечки коренеплоду викладаються в ємність шарами. Між ними висипається мускатний горіх і дрібні кубики свіжого часнику.
- Овоч заливається подсоленными вершками.
- Зверху розсипається тертий сир і розподіляється сметана.
- Запікається блюдо 45 хвилин при 200-210 градусів.
Готовий гратен нарізають порціями і прикрашається зеленню.
Картопля по-селянськи з хрусткою скоринкою
Інгредієнти: кіло картоплі, 6 – 7 ст. л. соняшникової олії, суміш спецій для картоплі, сіль.
- Духова шафа заздалегідь розігрівається до 200 – 210 градусів.
- Картопля чиститься, миється, ріжеться шматочками.
- Зверху коренеплід за смаком посипається спеціями і сіллю. Скибочки картоплі розтираються руками. За бажанням, можна додати роздавлений часник.
- Картопля поливається соняшниковою олією.
- Шматочки овоча викладаються на застелений пергаментом деко.
- Блюдо запікається 40 – 45 хвилин.
Частування подається до столу з будь-яким гострим соусом або звичайним кетчупом.