Картопля в мундирі – один з найпоширеніших способів приготування цього овоча. Спосіб, що дозволяє зберегти його форму і всі корисні речовини. Довести картоплю до готовності можна по-різному.
Картопля в мундирі – рецепт варіння в каструлі
Для варіння краще брати не дуже великі бульби, тоді на процес не піде багато часу, і вони добре проварятся.
Необхідні продукти:
- потрібну кількість картоплі;
- по 1 чайній ложці солі на кожен літр води.
Процес приготування:
- Бульби добре промийте, так щоб на них не залишилося бруду, покладіть в каструлю і повністю покрийте водою.
- Додайте сіль у зазначеній пропорції. Вона потрібна не тільки для того, щоб зробити картопля більш смачним, але і щоб він не потріскався в процесі варіння.
- Як тільки вміст закипить, зробіть невеликий рівень нагріву, закрийте ємність кришкою і доведіть блюдо до готовності протягом 35 хвилин.
Скільки варити картоплю в мундирі?
Дуже важливо правильно розрахувати час приготування для того, щоб отримати овоч в потрібному вам стані. Адже для салату картопля потрібна більш щільна, не розварена і повинна добре чиститься.
- При готуванні в каструлі, для того щоб отримати пропечений овоч на гарнір, вам буде потрібно близько 30 хвилин після закипання води. Можливо, вистачить і 20 хвилин – все залежить від потужності плити. Для картоплі на салат буде досить 18 хвилин.
- Приготування в мультиварці буде трохи швидше, ніж на плиті — всього 20 хвилин. І можна не боятися, що картопля втратить форму.
- І найшвидший варіант – в мікрохвильовці. Якщо ваша піч підтримує такий режим, то вже через 10 хвилин картопля буде готова.
- А ось в духовці на процес піде не менше години, а то і майже два.
Печена картопля в духовці в мундирі
Картопля в мундирі в духовці виходить ще краще, ніж на плиті, при цьому вона трохи нагадує за смаком ту, що роблять у вогнищі. Але, звичайно, без того, особливого аромату.
Необхідні продукти:
- потрібну кількість бульб;
- приправи за смаком.
Процес приготування:
- Печена картопля готується зовсім просто. Обов’язково добре промийте її. За бажанням, можна обробити бульби різними приправами, наприклад, сіллю, перцем, травами і навіть злегка намазати рослинним маслом.
- Зробити кілька проколів виделкою на кожній бульбі.
- Відправити на решітку духовки і готувати близько години при 200 градусах або 90 хвилин при 180-в.
В мультиварці
Картопля в мундирі в мультиварці вимагає приготування набагато менше часу, ніж варіант в духовці.
Необхідні продукти:
- приблизно 0,5 кг картоплі;
- сіль та інші спеції за бажанням.
Процес приготування:
- Як завжди, спочатку добре промиваємо картоплю і очищаємо від налиплого бруду.
- Викладаємо його в чашу, заповнюємо ємність водою так, щоб її рівень був приблизно нарівні з бульбами.
- Додаємо сіль і інші приправи за смаком і вмикаємо прилад в режим «Варка на пару». Звичайно ж, не забувши закрити кришку. Час встановлюємо на 20 або 30 хвилин, в залежності від потужності роботи моделі мультиварки.
Рецепт приготування на вугіллі
Найсмачнішою, насиченою і ароматною виходить картопля у вугіллі. Якщо з’явилася можливість приготувати її таким способом, то не пропустіть цей шанс!
Для приготування знадобиться:
- потрібну кількість картоплі;
- фольга.
Процес приготування:
- Для початку потрібно розвести багаття. Він може бути як на природі, на землі, так і в мангалі. Але в другому випадку бажано використовувати не готові покупні вугілля, а дерево.
- Чекаємо, поки все перегорить до вугілля.
- А поки йде процес, готуємо картоплю. Добре промиваємо, очищаємо, і кожен бульба обертаємо фольгою.
- Трохи розгрібаємо вугілля в самому низу і акуратно викладаємо туди картоплю. Готуватися він буде близько 40 хвилин. Щоб перевірити готовність, досить витягнути одну картоплину, дати їй трохи охолонути і спробувати.
Запечена у фользі
Картопля в фользі виходить більш соковитою. До того ж, є можливість додати до неї та інші інгредієнти, наприклад, шматочок сиру, помідора або ковбаси.
Необхідні продукти:
- кілька бульб картоплі;
- спеції та трави за смаком;
- 50 мл рослинного масла.
Процес приготування:
- Увімкніть грітися духовку до 200 градусів і переходьте до підготовки картоплі.
- Обов’язково добре промийте її, приберіть всю грязь. Бажано скористатися щіткою, тоді процес очищення буде більш ретельно.
- Зазначене кількість рослинного масла змішайте зі спеціями, добре, якщо ви будете використовувати ароматні трави, наприклад, розмарин.
- Цією сумішшю потрібно натерти кожен бульба, а потім укласти їх у фольгу окремо та повністю обернути нею.
- Викладіть всі заготовки на решітку і тримайте близько 60 хвилин. Звичайно, картопля буде готовий вже через 40 хвилин, але більш тривалий запікання зробить його шкірку красивою і золотистою.
Як варити в мікрохвильовій печі?
Приготування картоплі в мундирі за допомогою мікрохвильовки – самий швидкий процес. Але він підійде тільки для тих пристроїв, в яких є програми, які передбачають не тільки підігрівання їжі, але і доведення страв до готовності.
Бульби беріть не надто великі — такі будуть швидше пропікається і не займуть багато місця, що важливо, адже мікрохвильова піч має невеликі габарити.
Необхідні продукти:
- приправи за своїм смаком;
- потрібне вам кількість картоплі.
Процес приготування:
- Не нехтуйте підготовкою бульб. Їх потрібно добре промити і очистити так, щоб бруду взагалі не залишилося. Дочекайтеся повного висихання. Можна скористатися паперовими рушниками для прискорення цього процесу.
- Візьміть ємність, яку дозволено використовувати в мікрохвильовці, і викладіть в неї картоплю. Бульби необхідно проткнути виделкою і присипати сіллю або іншими спеціями.
- Відправити все в піч, встановивши час на 10 хвилин, а потужність повинна бути приблизно в 600 Вт або трохи більше (але до 800 Вт).
- Через виставлене час, дістаньте картоплю, дайте йому трохи постояти, щоб пішла утворилася волога, і можна подавати страву домашнім.