Є велика кількість варіантів, як запекти картоплю з фаршем в духовці. Зробити блюдо цікавіше і різноманітніше допоможуть спеції і різні інгредієнти, додані до складу страви: сир, томати, гриби.
Картопля з фаршем в духовці — базовий рецепт
Просте в приготуванні ласощі виходить яскравим, смачним, дивним, досить апетитним і незабутнім. Якщо запікати з фаршем, то отримаєте блюдо, яке можна подавати як основну. За смаковими якостями воно сподобається всій родині.
Інгредієнти:
- яйце куряче – 1 шт.;
- зелень;
- фарш – 210 г яловичого;
- спеції;
- картопля – 210 г;
- сіль;
- сметана – 4 ст. ложки;
- масло вершкове – 5 р.
Приготування:
- Почистити бульби картоплі.
- Промити.
- Подрібнити брусками. Намагатися нарізати однакового розміру і товщини. У процесі приготування тонкі шматки будуть готові, а великі не пропечуться.
- Фарш присолити.
- Посипати спеціями і перцем.
- Розмішати.
- Підготувати форми, які можна використовувати для запікання.
- Промазати маслом вершковим.
- Вистелити дно фаршем.
- Руками придавити. Залишити улоговинки для картоплі.
- Підсолити картоплю. Розмішати.
- Викласти картоплю в фарш.
- Влити яйце в сметану. Збити.
- Залити продукти у формі.
- Прибрати в духовку (220 гр).
- Запекти.
- Витратити доведеться близько години часу, в залежності від розміру форм.
Запіканка з курячим фаршем
Запіканка з фаршем і картоплею порадує не тільки вас на вечерю, але і здивує гостей за святковим столом чудовим смаком і ароматом.
Інгредієнти:
- фарш – 550 г курячого;
- сир – 210 г;
- цибуля – 1 цибулина;
- часник – 2 зубки;
- яйце – 2 шт.;
- картопля – 950 г;
- сіль;
- масло вершкове – 55 г;
- олія соняшникова;
- молоко – 110 мл;
- перець.
Приготування:
- Очистити бульби картоплі.
- Помістити в ємність. Залити водою. Проварити.
- Взяти сито. Протерти.
- Закинути в пюре масло вершкове.
- Присолити.
- Залити молоком.
- Перемішати. Потрібна однорідна маса.
- Цибулину нашаткувати. Чим дрібніше вийде, тим смачніше.
- Часник порізати на дрібні кубики.
- Змішати.
- Закинути в сковорідку.
- Засмажити.
- Закинути фарш. Потомити пів години.
- Підсолити.
- Посипати перцем. Перемішати.
- Деко промазати маслом соняшниковим.
- Викласти пюре (половину від норми).
- Вкрити фаршем.
- Натерти сир. Посипати фарш.
- Вкрити картоплею.
- Яйце влити в кухоль.
- Збити.
- Залити пюре.
- Прибрати в духовку (200 гр.).
- Запікати до появи скоринки золотого кольору. Буде потрібно близько півгодини.
Готуємо по-французьки під сиром
Картопля по-французьки з фаршем – це святкове, ситне і смачне блюдо.
Інгредієнти:
- сир твердий – 210 г;
- майонез – 210 мл;
- каррі – пол ч. ложечки;
- картопля – 2500 г;
- перець суміш – 1 ч. ложечка;
- вода;
- м’ясний фарш – 1000 м;
- сухий майоран – 2 ч. ложечки;
- кріп – 15 г;
- цибуля – 2 цибулини дрібних;
- базилік – 1 ч. ложечка;
- часник – 3 зубки.
Приготування:
- Почистити бульби картоплі.
- Промити.
- Порізати. Потрібні кружечки товщиною в п’ять міліметрів.
- Влити воду в каструльку.
- Підсолити.
- Закип’ятити.
- Закинути картоплю.
- Проварити сім хвилин.
- Цибулини очистити. Нашаткувати. Знадобляться півкільця.
- Взяти сир. Натерти. Використовуйте дрібну тертку.
- Зелень порубати.
- Влити в піалу майонез. Посипати каррі, майоран, половину базиліка, половину суміші перців. Перемішати.
- Взяти землянку. Видавити в майонезну суміш. Розмішати заправку.
- Духовку виставити на 210 гр.
- Злити з картоплі рідина.
- Картоплю перемістити на деко.
- Присипати кропом.
- У фарш засипати сіль, базилік, суміш перців.
- Викласти зверху на картоплю. Розрівняти.
- Присипати кропом.
- Розкласти цибулю.
- Розподілити заправку.
- Посипати сиром.
- Укрити фольгою.
- Сховати в духову шафу.
- Через чверть години викинути фольгу.
- Запікати ще чверть години.
Варіант з додаванням томатів
Ще один ситний варіант приготування. Помідори надають страві особливий, притаманний тільки їм присмак. Для приготування підходить будь-улюблений для вас фарш. Смачно використовувати суміш телятини з індичкою.
Інгредієнти:
- сіль;
- картопля – 7 бульб;
- часник – 5 зубків;
- м’ясний фарш – 330 г;
- вода – 50 мл;
- томати – 4 шт.;
- сметана -5 ст. ложок;
- трави прованські;
- перець;
- сир – 110 г твердого.
Приготування:
- Фарш підсолити.
- Посипати перцем. Розмішати.
- Часник подрібнити.
- Закинути в фарш.
- Перемішати.
- Очищену картоплю порізати. Знадобляться кружечки.
- Підсолити.
- Присипати спеціями і прованськими травами.
- Влити сметану (половину від норми). Розмішати.
- Підготувати форму для запікання.
- Розмістити картоплю.
- Розподілити фарш.
- Помідори нарізати тонкими пластинками.
- Накрити фарш.
- Присипати прованськими травами.
- Сметану змішати з кількома ложками води.
- Розподілити поверх томатів.
Картопля з фаршем і грибами в духовці
Особливий смак і аромат блюдо отримує завдяки грибочкам. Це поєднання – безпрограшний варіант для обіду в колі сім’ї.
Інгредієнти:
- перець;
- картопля – 850 м;
- майонез;
- цибуля – 160 г;
- гриби – 320 г печериць;
- сіль;
- фарш – 550 р.
Приготування:
- Очистити цибулинки. Порізати. Смачно якщо по формі кільця.
- Тоненько подрібнити печериці.
- Очистити картоплю.
- Нарізати тонкими кружками.
- Підготувати форму. Вона повинна бути сухою.
- Розмістити фарш.
- Посипати перцем.
- Підсолити.
- Розташувати печериці.
- Викласти цибулька.
- Закрити картоплею.
- Підсолити.
- Посипати перцем.
- Промазати майонезом. Прибрати в духовку.
- Готувати півгодини.
- Режим 180 гр.
У горщиках
Для приготування можна використовувати будь фарш. Горщики допоможуть набути незабутній смак страви, який вам нагадає запечену картоплю з печі. Щоб страву у горщику не вийшло сухим, необхідно додати томатну пасту, молоко, бульйон або сметану.
Інгредієнти:
- курячий бульйон – 2 кубика;
- картопля – 4 бульби;
- лаврове листя – 4 аркуша;
- олія рослинна;
- вода – 1 літр;
- фарш – 330 г;
- часник – 5 зубків;
- зелень;
- цибулина – 5 шт.;
- морквина — велика.
Приготування:
- Бульби картоплі почистити. Промити. Для приготування використовувати бульби дрібніші.
- Моркву натерти. Потрібна терка велика.
- Нашаткувати цибулинки. Потрібні кубики великого розміру.
- Розжарити сковорідку.
- Засипати цибулю.
- Засмажити. Він повинен стати м’яким.
- Помістити стружку морквини. Потомити вісім хвилин.
- Цілими викласти бульби картоплі в горщики, розрізати не треба.
- Посипати спеціями фарш. Підсолити.
- Перемішати.
- Скрутити кульки. Вони повинні бути маленькими.
- Викласти на картоплю.
- Закрити засмажкою.
- Закинути лаврушку.
- Натерти часник.
- У миску насипати сіль. Розкришити курячі кубики. Покласти часник.
- Влити теплу воду.
- Розмішати. Всі кубики повинні розчинитися.
- Зелень порубати. Закинути в рідину. Розмішати.
- Влити рідину в горщики.
- Виставити духовку на 180 гр.
- Помістити горщики. Витримати три години.
Картопля з начинкою з фаршу — запікаємо в фользі
Виходить оригінально блюдо, яке здатне підкорити серця багатьох. Щоб все вийшло ідеально, скористайтесь найсвіжішими і перевіреними інгредієнтами високої якості.
Інгредієнти:
- сіль;
- картопля – 2 великих;
- чорний перець мелений;
- свинина – 430 г;
- цибуля – 1 шт.;
- сир – 120 г твердого;
- часник – 3 зубки;
- олія соняшникова.
Приготування:
- М’ясо краще всього використовувати свіже, яке не заморожували. Зрізати прожилки і плівки. Промити.
- Нарізати.
- Зняти лушпиння з цибулинок. Порубати.
- Очистити часник.
- Закинути в м’ясорубку м’ясо, часник потім цибулю. Перекрутити.
- Посипати фарш сіллю. Додати перець. Перемішати.
- Зрізати скоринки з сиру. Взяти тертку. Вона повинна бути середньою. Перетерти.
- Промити картоплини.
- Зрізати шкірку. Якщо молода картопля, то можна залишити шкірку.
- Розрізати на дві частини.
- Вирізати серединку. Повинні вийти човники.
- Посипати сіллю. Приправити.
- Ложечкою викласти фарш у поглиблення. Утрамбувати.
- Деко промазати маслом соняшниковим.
- Викласти картоплю.
- Присипати сиром. Повинна на кожній човнику вийти гірочка.
- Укрити фольгою.
- Прибрати в духовку (190 гр.).
- Запікати півгодини. Якщо фарш ще сирий – збільшити час.
Пиріг з фаршем і картоплею
Приготуйте несолодкий пиріг, який має особливий смак і аромат. Це один з найбільш популярних варіантів.
Інгредієнти:
- фарш – 320 г;
- перець;
- цибуля – 1 цибулина;
- сіль;
- кефір – 200 мл;
- часник – 2 зубки;
- яйце – 3 шт.;
- картопля – 3 великих бульби;
- розпушувач – 2 ч. ложки;
- борошно – 2 склянки;
- сметана – 200 г;
- вершкове масло – 120 г розтопленого.
Приготування:
- Порубати цибулинку. Зробити це слід якомога дрібніше.
- Закинути в фарш. Підсолити. Присипати перцем.
- Подрібнити зубки часнику. Закинути в фарш. Перемішати.
- В масло влити сметану з кефіром. Перемішати.
- Залити яйцями. Підсолити. Засипати розпушувач. Змішати.
- Засипати борошном.
- Замісити.
- Подрібнити картоплини. Шматочки повинні бути схожі за виглядом і товщині на чіпси.
- Промазати маслом форму.
- Половину тіста розподілити по дну.
- Розкласти картоплю (половину).
- Вкрити фаршем.
- Закрити картоплею.
- Залити залишками тіста.
- Випікати 2/3 години.
- Режим 190 гр.
Картопляне пюре під шубою
Для приготування цієї страви не потрібно багато часу, а в результаті отримаєте ситна і смачна страва. Картопля під сиром виходить красивою на вигляд і ароматною.
Інгредієнти:
- сир – 260 г;
- картопля – 850 м;
- фарш – 470 г;
- гірчиця – 1 ч. ложечка;
- сметана – 120 мл;
- цибуля – 5 бульб;
- яйце – 1 куряче;
- майонез – 120 мл
Приготування:
- Очищені бульби картоплі нарізати. Потрібні тонкі кухлі.
- Зняти лушпиння з цибулин. Нашаткувати.
- Сир подрібнити. Використовуйте тертку.
- Фарш посолити. Поперчити. Перемішати.
- Змішати гірчицю, сметану, яйце, сметану. Збити.
- Духова шафа необхідний 200 гр.
- Промазати маслом деко.
- Розташувати картоплю.
- Посипати перцем. Присолити.
- Вкрити фаршем.
- Прибрати в духовку.
- Запекти.
- Коли покриється золотою скоринкою дістати. Розсипати по поверхні цибулю. Залити соусом.
- Прибрати на чверть години в духовку.
- Дістати. Присипати сиром. Запікати до золотистого кольору.