Картопля з грибами в духовці – 7 смачних рецептів приготування

Ультрасучасна кухонна техніка для запікання їжі, оснащена масою «наворочених» опцій, перетворила процес приготування їжі в справжнє задоволення. Наші бабусі не могли собі й уявити, що картопля з грибами в духовці, яка замінила російську піч, можна оформити настільки вишуканим, смачним і корисним. А скільки розкішних варіацій цієї страви вигадали сучасні кулінари — порахувати неможливо!

Картопля з грибами в духовці шарами

Взяти хоча б представлений рецепт — це ж казка, а не страва! Готувати таку їжу (правда, в печі) наші предки стали тільки в XVIII столітті, коли коренеплоди почали свій переможний хід по Русі.

Склад інгредієнтів:

  • яйця — 2 шт.;
  • масло (вершкове масло і соняшникову) — по 60 г;
  • цибуля ріпчаста — 200 г;
  • картопля (червоний або білий) — 17 бульб;
  • домашня сметана — 250 г;
  • печериці свіжі — 1 кг;
  • сухарі — 2 ст. л.;
  • зелень, сіль, перець — за вподобанням.

Спосіб приготування:

  • Для отримання смачного і соковитого страви використовуємо якісні печериці — пружні, зрілі, без будь-яких темних плям. Нарізаємо гриби безпосередньо перед запіканням, інакше вся краса зів’яне прямо на очах!
  • Відварюємо коренеплоди в «мундирі». Звільняємо остиглий картоплю від шкірки, розрізаємо кружечками, підсмажуємо до ніжно-золотавого відтінку.
  • Очищаємо і гриби промиваємо, просушуємо серветками. Нагріваємо сковороду, обробляємо ємність маслом, посипаємо сухарями і підсмажуємо в цьому складі капелюшки печериць.
  • Ніжки рубаємо кільцями і пасеруємо разом з дрібно нашаткованим цибулею, подрібненим кропом і петрушкою.
  • Поміщаємо в жароміцний посуд шари рум’яного картоплі, перекладаючи його грибними капелюшками. Залишилися скибочки коренеплодів змішуємо з цибульним складом, розміщуємо зверху зібраної «піраміди».
  • З’єднуємо яйця і сметану, заливаємо продукти отриманим соусом і відправляємо форму з їжею на 40 хвилин в духовку (180 °C).

Так готували картоплю з грибами в російської печі. Але і сьогодні старовинна страва не втратила колишньої популярності, воно все так само любимо і затребуване.

Готуємо з куркою

Невибаглива їжа, в якій є м’ясо птиці, завжди бажаний гість на наших столах.

Список продуктів:

  • олія оливкова і соняшникова — по 20 і 70 мл відповідно;
  • філе курчати — 4 шт.;
  • томат-паста — 20 г;
  • соус соєвий — 20 мл;
  • цибуля-порей;
  • бульби картоплі — 10 шт.;
  • херес сухий — 6 ст. л.;
  • перці зелені — 2 стручка;
  • капелюшки печериць — 16 шт.
Дивіться також:  Як зварити молочну рисову кашу

Порядок приготування:

  • З’єднуємо в чаші томат-пасту, соєвий соус, приправу і міцне іспанське вино.
  • Нарізаємо філе курчати тонкими скибочками, рубаємо трохи навскіс цибулю-порей, додаємо продукти до складу соєвого разом зі спеціями і приправами. Ретельно все перемішуємо.
  • Для оформлення страви використовуємо промиті і просушені капелюшки великих грибів. Викладаємо їх на застелений фольгою деко, зверху кожної порції розміщуємо по рівній кількості приготовленої суміші.
  • Навколо грибний «полянки» маємо кружечки нарізаної картоплі. Приправляємо його сіллю, скроплюємо маслом оливи, відправляємо на 40 хвилин в духову шафу (190 °C).

Представлене оригінальне блюдо стане чудовою окрасою будь-якого святкового столу. Беремо на замітку!

У горщиках

Дивно простий рецепт, який дозволяє приготувати дуже смачний картопля, запечена з грибами в глиняному посуді.

Перелік компонентів:

  • розтоплене сало — 400 г;
  • цибуля-ріпка — 3 шт.;
  • картопля — 2 кг;
  • печериці (свіжі гриби) — 700 г;
  • сіль, кріп, петрушка і селера — по 8 г;
  • горошини перцю.

Процес приготування:

  • Очищені і промиті бульби нарізаємо невеликими шматочками, засипаємо прянощами, солимо і перчимо, розподіляємо по глиняним горщикам.
  • Заздалегідь оброблені гриби шаткуємо пластинами, додаємо в ємності з коренеплодами.
  • Заливаємо продукти розтопленим салом, добре все перемішуємо, щільно закриваємо і відправляємо на 60 хвилин у піч, нагріту до 180 °C.

Подаємо страву в гарячому вигляді.

Картопля з грибами і свининою в духовці

Ароматні печериці і ніжний окіст — ідеальне поєднання для отримання смачного і дуже соковитого запеченої страви.

Набір продуктів:

  • зрілі помідори — 6 шт.;
  • якісний майонез — 500 мл;
  • шампіньйони — 600 г;
  • свинина 2 кг;
  • картопля — 1 кг;
  • сир твердих сортів — 250 г;
  • сіль, перець.

Техніка приготування:

  • Промиваємо і просушуємо шматок свинини, поділяємо його на скибочки товщиною до 1,5 см. Якщо є час, можна замаринувати продукт в соєвому соусі.
  • Викладаємо пласти м’яса в форму для запікання. Робимо це злегка внахлест, так як в процесі термічної обробки розмір порцій трохи зменшиться, а нам бажано отримати щільну основу страви.
  • На свинині розміщуємо кружечки картоплі, потім маємо великі частини нарізаних грибів і тонкі часточки помідорів. Не забуваємо все помірно посолити і поперчити.
  • Змішуємо сирну стружку з майонезом і оформляємо з отриманої суміші верхній шар. Його кількість при бажанні можна збільшити. Запікаємо страву 1,5 години в духовці, нагрітій до t 200 °C.
Дивіться також:  Голубці зі свіжої капусти класичні - 10 покрокових рецептів

Представлене страву подаємо на широкій тарілці або відразу ділимо на порції. Прикрашаємо страву нарубаною зеленню.

В сметанному соусі

Гармонія грибів і сметани — класика російської кухні. А якщо до таких інгредієнтів додати ще й картопля, отримаємо виразний ніжно-пікантний смак.

Необхідні компоненти:

  • свіжі гриби (наприклад, опеньки або улюблені печериці) — 500 г;
  • сир (за бажанням) — до 70 г;
  • масло пісне;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • густа сметана (селянська) — 300 мл;
  • сіль, перець.

Поетапне приготування:

  • Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно шаткуємо, пасеруємо до прозорості. Додаємо не дуже крупно нарізані гриби, смажимо до готовності.
  • Вливаємо в отриману масу сметану, з допомогою лопатки розподіляємо її по всім продуктам, тушкуємо страва 5 хвилин на тихому вогні.
  • Підійшла черга шинкованої кубиками картоплі. Відправляємо його в грибний склад, присмачую сіллю і перцем, ретельно все перемішуємо.
  • Тепер перекладаємо оформлене блюдо в посуд для запікання, ставимо на 40 хвилин в духову шафу (t 200 °C). За 10 хвилин до закінчення процесу посипаємо їжу тертим сиром або сухарями.

Подаємо страву зі свіжим хлібом або пишними коржиками. Істинно добротна селянська їжа — навіть ложки не потрібні!

Під сирною скоринкою

Французький варіант оформлення картоплі з печерицями і майонезом — це страва-загадка. Кулінарна інтрига прихована під апетитною сирною скоринкою.

Склад інгредієнтів:

  • масло пісне;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • свіжі гриби — 400 г;
  • якісний майонез — 300 г;
  • сир «Пармезан» — 350 м;
  • горіх мускатний;
  • картопля — 10 шт.;
  • сіль, перець, петрушка.

Для швидкого отримання закінченого страви краще всього підійдуть гливи або печериці. Такі гриби мають розкішним смаком і не потребують попереднього відварювання.

Методика приготування:

  • Очищаємо і гриби промиваємо, зрізаємо темні місця. Шаткуємо заготовки рівними пластинами, обсмажуємо в нагрітому маслі. Коли википить остання крапля соку, грибні скибочки покриються симпатичною світло-коричневою скоринкою.
  • Звільняємо коренеплодів від шкірки, цибуля — від лушпиння. Бульби оформляємо кружечками, товщиною не більше 3 см, ріпчаста овоч нарізаємо півкільцями.
  • Обробляємо жаростійку форму олією, викладаємо шаром половину кількості картоплі, на ньому маємо цибульний складу. Тепер розміщуємо шматочки грибів і інші частини коренеплодів.
  • Залишилося створити «смачну» таємницю — заховати компоненти страви під сирним складом. Для цього змішуємо крихту «Пармезану» з шматочком тертого горіха та нарубаної петрушкою. Посипаємо продукти отриманою сумішшю, запікаємо в духовці протягом однієї години при t 180 °C.
Дивіться також:  Хот-дог – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Подаємо страву до столу. Збудливий апетит аромат приховати неможливо — рука так і тягнеться до цієї дивовижної ніжної скоринки!

Картопляна запіканка з грибами

Дуже поживна їжа, яку з задоволенням їдять і дорослі, і малята. Жувати практично не доведеться, так як дуже смачна страва миттєво тане в роті.

Список продуктів:

  • масло вершкове — 30 г;
  • бульби картоплі — 1 кг;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • свіжі вершки — 500 мл;
  • шампіньйони — 600 г;
  • майонез — 60 г;
  • часникові часточки — 2 шт.;
  • спеції за смаком.

Приготування страви:

  • Очищені і промиті гриби промокаємо паперовими рушниками, поділяємо на плоскі шматочки, обсмажуємо у вершковому жирі до 10 хвилин. Потім відставляємо сковороду в сторону.
  • Подрібнюємо зубки часнику і цибулю пасеруємо все в сотейнику до прозорості, потім з’єднуємо складу з вершками.
  • Звільняємо картоплю від шкірки, шаткуємо тонкими слайсами. Половину кількості викладаємо у велику форму для запікання. Солимо і перчимо шматочки бульб, поливаємо вершковою сумішшю.
  • Далі маємо грибний шар, закриваємо його іншими коренеплодами. Приєднуємо залишився соус, верхній ряд картоплі обробляємо сіткою майонезу і відправляємо страву на 50 хвилин в духовку (160 °C).

Подаємо апетитну запіканку в гарячому вигляді.

До речі, якщо зберетеся порадувати сім’ю фаршированими печерицями, не забудьте в кожну капелюшок покласти по шматочку масла. Тепер ваші вироби точно не зморщаться при запіканні. А поки готуємо картоплю з грибами в духовці. З задоволенням експериментуємо, отримуємо нові смаки та чудові аромати.

Прокрутка до верху