Картопля і куряче м’ясо – два продукту, ідеально доповнюють один одного. Переконатися в цьому дуже легко, приготувавши ароматна картопля з куркою в духовці за класичним рецептом або урізноманітнивши його додатковими інгредієнтами.
Класичний картопля з куркою в духовці
Апетитний картоплю і рум’яна курочка – популярне блюдо, яке приходить на виручку в будь-якій ситуації: несподівано нагрянули гості, необхідно швидко приготувати смачну вечерю на велику родину та інше.
Для виконання рецепта необхідні:
- тушка вагою 2,5 кг;
- 1 кг картоплі;
- сіль, спеції і соняшникову олію.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:
- Тушка промивається і добре натирається сіллю, спеціями, рослинним маслом.
- Картопля очищається, нарізається кругляком і солиться.
- На змащене маслом деко викладається птиця, яка обкладається картоплею.
- Під час випікання при 220 °C протягом 90 хвилин тушка і картоплю час від часу поливаються виділився жиром.
Готуємо в рукаві
Соковите блюдо із збереженням найбільшої кількості поживних елементів готується в рукаві з:
- 1 кг курятини;
- 6 картопляних бульб;
- 2 цибулин;
- 2 морквин;
- помідори;
- головки часнику;
- зелені, солі і спецій.
У приготуванні смачного другого використовується такий алгоритм:
- Промита курятина обробляється на порційні шматки.
- В піалі готується суміш спецій, солі, рубаною зелені і часникової кашки, після чого м’ясні шматочки гарненько нею обмащуються.
- Картоплю нарізати пластинами, моркву – кругляком, а цибулю і помідори – кубиками.
- В рукав шарами поміщаються підготовлені інгредієнти: картопля, морква, цибуля, томати та курка.
- Пакунок з отворами для виходу пари добре зав’язується і відправляється в духовку на 90 хвилин випікатися при 180 °C.
Як зробити в горщиках
Страву в горщиках володіє чудовим смаком і дуже легко готується.
Досить мати під руками:
- по 300 г курятини та картоплі;
- по 1 цибулині і моркви;
- шматочок сиру;
- ½ Головки часнику;
- 30 мл сметани;
- ½ Л бульйону.
- сіль, спеції і соняшникову олію.
Щоб подати до столу порційні горщики з куркою та картоплею:
- Овочі, як і частина філе, нарізати кубиками.
- На одній сковороді обсмажується підсолене і приправлене м’ясо, на іншій – овочеві кубики.
- В горщики викладаються м’ясо і овочі, після чого заливається бульйоном на ¼ висоти ємності.
- В піалі готується соус шляхом змішування товченого часнику і сметани.
- Вміст горщиків змащується соусом зі сметани з часником.
- Страва готується при 180 °C 45 хвилин, за 20 хвилин до закінчення яких присипається сирної стружкою і рубаною зеленню.
Запіканка з картоплі і курки
Картопляна запіканка з куркою – просте, але дуже смачне і ефектне блюдо, яким не соромно сервірувати святковий стіл.
Для втілення в життя знадобиться:
- 500 г філе;
- в 2 рази більше картоплі;
- 150 г цибулі;
- 200 г сиру;
- 50 мл майонезу;
- 300 мл сметани;
- сіль, спеції і соняшникову олію.
Спосіб підготовки полягає в наступному:
- Філе нарізати шматочками, які перемішуються з сіллю, приправами і майонезом. А потім в мисці відправляються на 20 хвилин у холодильник.
- Очищений картопля нарізати кружечками, а цибулю – півкільцями.
- На деку формується цибульна подушка, яка покривається ½ картоплі.
- З сметани, солі і спецій готується соус, половиною якого змащується картопляний шар.
- Далі розподіляється ½ курятини, яка притрушивается ½ тертого сиру.
- Потім повторюються шари з картоплі і м’яса зі сметанною прошарку.
- Блюдо посипається сиром і ставиться в духовку на 60 хвилин.
З додаванням грибів
Якщо додати в блюдо з 1 кг курячих гомілок і 800 г картоплі 300 г грибів, то вийде неймовірно ароматна страва, від якого просто неможливо відірватися.
Крім основних продуктів, будуть потрібні:
- 150 г сиру;
- олія соняшникова;
- 100 мл води;
- сіль і спеції.
У процесі приготування виконуються наступні дії:
- Ніжки натираються сіллю і спеціями, а потім витримуються близько 30 хвилин на холоді.
- Картоплю нарізати шайбами, а гриби діляться на кілька частин.
- Останні відварюють в підсоленій воді близько 5 хвилин.
- У форму для запікання викласти картоплю, що солиться і взбрызгивается маслом.
- Поверх розподіляються підійшли ніжки, в проміжках між якими розміщуються гриби.
- Форма закривається і відправляється в духовку, розігріту до 190 °C, на 45 хвилин.
- За 5 хвилин до готовності курочка з картоплею посипається тертим сиром.
За французьким рецептом
Смачний рецепт в стилі французької кухні виконується з:
- 800 г картоплі;
- такої ж кількості курячих стегенець;
- 200 г цибулі;
- шматочки сиру;
- упаковки майонезу;
- солі і спецій.
Етапи створення полягають у виконанні таких маніпуляцій:
- Картоплю нарізають пластинками, цибулю – тонкими кільцями.
- На деко, застелене фольгою, викласти картоплю.
- Цибульні кільця змішуються з ½ майонезу, після чого ½ маси розподіляється по картоплі.
- Зверху розміщуються приправлені стегенця, які покриваються залишилася цибулевої масою.
- Блюдо накривається фольгою і відправляється на випікання на 1 годину при 180 °C.
- По закінченні вказаного часу фольга знімається, вміст перемазывается сирної стружкою, змішаної з рештою майонезом.
- Випікання триває ще 20 хвилин.
Курка, фарширована картоплею в духовці
Вишуканий смак і оригінальність подачі страви дозволяють готувати його не тільки до повсякденного столу, але і на різні урочистості.
Необхідно підготувати:
- курячу тушку;
- 6 картопляних бульб;
- цибулину;
- 100 мл сметани;
- 50 мл аджики;
- спеції і сіль.
Покрокова інструкція виконання рецепта являє собою наступне:
- В піалі змішуються сметана, аджика, сіль і спеції.
- Тушка промивається, обсушивается і натирається соусом, після чого залишають на півгодини.
- Овочі нарізаються кубиками, які щільно набиваються в тушку.
- Курка поміщається в рукав і викласти на деко.
- Випікається фарширована птиця 90 – 120 хвилин при 190 °C.
По-селянськи
Щоб покуштувати картопля, запечена з куркою по-селянськи, будуть потрібні:
- 1 кг картоплі;
- 5 стегенець;
- упаковка майонезу;
- 15 г гірчиці;
- 1,5 стопки соняшникової олії;
- головка часнику;
- сіль і спеції.
При підготовці:
- З майонезу, товченого часнику, гірчиці, солі і спецій готується маринад, в якому маринуються стегенця близько 60 хвилин.
- Картоплю нарізати брусками, які розподіляються по политому олією деку.
- Зверху викладається мариноване м’ясо разом з маринадом.
- Запікається страву за півгодини при температурі 180 °C.
З овочами в сметанному соусі
Ідеальний вечерю з пікантним смаком готується легко і швидко, якщо в холодильнику знайшлися:
- на 1 кг картоплі і філе;
- помідор;
- болгарський перець;
- шматочок сиру;
- 1 морквина;
- 70 мл сметани;
- ½ Головки часнику;
- 5 р аджики;
- сіль і спеції.
Спосіб створення апетитного другого:
- Перець нарізати смужками, томат – довільними шматочками, картопля – шматочками, а морква – кругляком.
- З філе готуються великі скибочки.
- Сир натирається.
- З майонезу, товченого часнику і аджики готується соус.
- Овочі, м’ясо і соус добре перемішуються, після чого маса розподіляється по листу.
- Блюдо присипається сиром і поставити в духовку на 40 – 50 хвилин.
Рецепт запікання у фользі
Ситна страва вийде ще більш соковитим, якщо при випіканні використовувати фольгу.
Достатньо підготувати:
- 4 гомілки;
- 3 картопляні бульби;
- шматочок сиру;
- цибулину;
- ½ Головки часнику;
- сіль і спеції.
При створенні ситного другого з гарніром виконуються наступні кроки:
- Часник товчеться.
- Промиті гомілки натираються сіллю, приправами і часниковою кашкою.
- Картопля ріжеться смужками.
- Сир натирається.
- Цибуля шинкуется тонкими півкільцями.
- На фольгу, змащену маслом викладаються картоплю з цибулею, які покриваються шматочками промариновавшегося м’яса.
- Зверху страву посипається сиром.
- Деко накривається фольгою і відправляється на 40 хвилин у духовку, розігріту до 180 – 190 °C.
Таким чином, якщо гості на порозі, а на кухні виявився набір, на перший погляд, занадто простих продуктів, не варто все кидати і бігти в магазин. Застосувавши трохи фантазії, можна приготувати дуже смачне і красиве блюдо навіть з ординарних інгредієнтів.