Гриби цінуються кулінарами завдяки великій кількості білка, тому їх ще називають «лісове м’ясо». Перед початком приготування гриби необхідно перебрати і промити. При необхідності зачистити місця зрізів і ніжки. Промийте в холодній воді.
Якщо гриби сушені, то їх потрібно залити холодною водою не менше, ніж на 6 годин. А воду, в якій вони замочували, використовуйте для приготування соусів і бульйонів.
Спробуйте приготувати лисички разом з картоплею, вони дуже ефектно виглядають в готовому вигляді.
Рецепт лисичок смажених з картоплею:
Це блюдо складається з таких продуктів:
- 0,5 кг свіжих лисичок;
- 1 цибулини;
- 0,6 кг картоплі;
- 3 столових ложок вершкового масла;
- 1 столової ложки мелених сухарів;
- 2 столових ложок пшеничного борошна;
- спеції за смаком.
На приготування цієї страви витратите всього 30 хвилин, розраховане на 4 порції.
А сам процес приготування полягає в наступному:
Підготовлені лисички, обсушіть від зайвої вологи і обваляйте в мелених сухарях. Цибулину дрібно нарізати і з’єднайте з грибами. Цю суміш підсмажуйте до апетитного кольору. Окремо зажарте борошно, розбавити її водою або бульйоном і з’єднайте з лисичками. Картоплю відваріть в шкірці, після чого наріжте кружальцями і покладіть до грибів. Обсмажуйте лисички з картоплею до готовності, а наприкінці посоліть і поперчіть.
На стіл страву подавати, притрусивши січеною петрушкою.
До цієї страви приготуйте сметанний соус, який гармонійно поєднає всі смакові відтінки компонентів.
Сметанний соус зробіть так:
Прогрійте сметану до кипіння, невеликими порціями всипте борошно і така ж кількість вершкового масла, перемішайте і варіть приблизно 7 хвилин. Далі, соус процідіть, і приправте спеціями.
Рецепт смаженої картоплі з лисичками:
Для 5 порцій страви візьміть таку кількість продуктів:
- 1 кг картоплі вже смаженого;
- 100 г цибулі (обсмаженого);
- 200 г лисичок свіжих або 100 г сушених;
- рослинна олія, сіль і перець;
- 200 г огірків або помідорів;
- свіжа зелень.
Як приготувати картоплю з лисичками
Цибулю очистіть і наріжте півкільцями, обсмажте до золотистої забарвлення. Сюди додайте проварені лисички, посоліть і продовжуйте смажити.
Окремо смажену картоплю викладіть гіркою на тарілку, зверху покладіть гриби з цибулею. Все це присипте рубаною зеленню, а поруч раскладите свіжі або солоні огірки з помідорами.
Рецепт тушкованої картоплі з лисичками
Якщо смажені страви намагаєтеся не вживати, а дуже хочеться лисички з картоплею, то приготуйте їх в тушкованому вигляді. Ось такий рецепт:
На 4 порції візьміть:
- 400 г лисичок;
- 300 г картоплі;
- 100 г сметани;
- 1 столову ложку томату;
- 30 г вершкового масла;
- цибулину, лавровий лист і спеції.
Лисички промийте і покладіть на 5 хвилин в окріп. Потім відкиньте їх на друшляк, щоб стекла вода. Обсмажте їх на олії близько 7 хвилин, вогонь повинен бути сильним. Перекладіть лисички в сотейник і залийте сметаною, додайте томат і спеції. Протушкувати не більше 8 хвилин і додайте обсмажену кубиками картоплю. Сюди ж додайте пасеровану цибулю і акуратно розмішайте. Залишилося протушкувати ще кілька хвилин і страва готова. Перед подачею посипте рубаним кропом.