Картопля з м’ясом у казані однаково прекрасна на плиті і на відкритому вогні. Здається, більше немає страви, яке з легкістю заміняла б перше, друге і була улюблена дітьми і дорослими. Навіть дами, захоплені підрахунком калорій, ніколи не відмовляться від тарілки наваристою картопельки. У всякому разі на природі. Варто записати кілька популярних рецептів цього смачного страви.
Правильний рецепт на плиті
У казані на плиті, картопля з м’ясом виходить чудовою. Весь секрет в казані: його товсті стінки чудово тримають тепло, томят, не гірше, ніж у пеклі. Недарма дымляма, плов, хашлама та інші азіатські страви готуються виключно в цьому посуді.
Краще використовувати м’ясо без кістки – свинину або телятину.
Для приготування нам знадобиться:
- важкий шматок свинини без кісточки (краще окіст);
- 1,5 кг картоплі;
- велика ріпчаста цибулина;
- трохи олії соняшнику;
- сіль, спеції за смаком;
- велика морквина.
Можна додати і лавровий лист. Але приправа дає характерну гірчинку, так що це – не обов’язковий компонент. А тепер приступимо до приготування. Якщо хочете, щоб страва нагадувало перше, вийшло «з юшечкой», додайте в казан трохи води.
Етапи приготування:
- На плиті розігріваємо казан, ллємо туди масла.
- Обсмажуємо шматки м’яса, нарізані великими (як на шашлик) шматками.
- Додаємо цибулю, моркву, порізані кубиками.
- Кладемо картоплю, нарізану дольками.
- Перемішуємо. Перчимо, солимо.
М’ясо, овочі, повинні дати сік, і в ньому вже тушкуватися до м’якості, тобто готовності. Для цього убавим вогонь і протушкуйте всі компоненти жаркого. Всі, хто любить ароматну скоринку внизу, можуть включити вогонь сильніше в самому кінці приготування і як би підсмажити блюдо. Залишилося сервірувати все, виклавши на велике плоске блюдо або розклавши по тарілках. Буде правильно доповнити все свіжими овочами, зеленню, будь-яким смачним соусом.
З додаванням грибів
З м’ясом і грибами картопля виходить ще пахучіше і вже точно ситніше. Гриби не обов’язково купувати. Підійдуть і заморожені опеньки, солоні грузді. Останні рекомендуємо злегка вимочити у воді – видалити зайву сіль. І додатково солити картоплю, швидше за все, не буде потрібно.
Для приготування нам потрібні:
- великий шматок свинини без кісточки або яловичини (окіст або м’якоть);
- 1,5 кг картоплі;
- велика ріпчаста цибулина;
- трохи олії соняшнику;
- спеції за смаком;
- велика морквина;
- гриби – 400 г;
- великий пучок зелені.
Етапи приготування:
- На плиті розігріваємо казан, розжарюємо масло.
- Обсмажуємо великі шматки м’яса.
- Додаємо цибулю, моркву і гриби, порізані кубиками.
- Кладемо картоплю, нарізану квадратиками.
- Перемішуємо. Приправляємо спеціями.
- Тушкуємо на середньому вогні до м’якості м’яса і картоплі.
Практично перед подачею висипаємо казан пучок зелені, даємо трохи настоятися: вона повинна наситити ароматами блюдо. Подаємо в глибоких тарілках.
Як приготувати в духовці
Покласти картоплю в духовці можна прямо в казані. Вийде соковите, трохи печене, одночасно томлене блюдо. Гасіння в духовій шафі надає особливий присмак, його важко отримати на плиті. Купуємо соковитий шматок свіжого м’яса і приступаємо до готування!
Не у всіх казанів є в комплекті кришка: при необхідності її роль виконає шматок щільної фольги.
Що нам буде потрібно:
- великий шматок телятини або баранини без кістки;
- 1,5 кг картоплі;
- одна ріпчаста цибулина;
- масло соняшнику – 100 мл;
- спеції, сіль;
- стакан води;
- морквина;
- великий пучок зелені.
Як готуємо:
- Картоплю, м’ясо, цибулю, моркву ріжемо на великі шматочки.
- На плиті розігріваємо масло в казані і злегка обсмажуємо всі інгредієнти.
- Заливаємо водою, присаливаем, відправляємо в розігріту до 220 градусів духовку.
- Залишаємо приблизно на 60 хвилин.
- Якщо відчуваєте, що картопля тікає – зменшуйте температуру до 180 градусів.
- В кінці обов’язково додайте зелень, трохи роздавленого часнику.
Розкладаємо по глибоким керамічним тарілках і їмо, смакуючи! Не повірите, але дуже смачно поливати такий картопля сметаною або будь-вершковим соусом, то тільки домашнього виробництва.
Картопля з м’ясом у казані на багатті
Ви скажете, що на багатті все виходить набагато смачніше. У цьому є частка істини. Але картопля, та ще й м’ясом, притушенная на відкритому вогні – це класика похідного жанру. Найкраще, що є в кулінарії на повітрі. Навчимо правильно готувати!
Якщо вже нести на природу картоплю, то білого сорту: він розсипчастий і смачний; рожеві залишимо будинку для супу.
Потрібні компоненти:
- свинина – окіст або шийка -1 кг;
- картопля – 2 кг;
- 500 мл води;
- сіль, перець за смаком;
- 70 мл рослинного масла.
Етапи готування:
- На природі, як відомо, не до вишукувань. Свіже повітря, запах багаття – ось головні приправа до картоплі. Так що для початку моєму її чистимо.
- Доки розгоряються дрова, ріжемо м’ясо на кубики.
- Смажимо картоплю і м’ясо разом на дні казана.
- Якщо є цибулю – теж додаємо, а ні, то не біда. Обійдемося їм, що є.
- Заливаємо вогонь і тушкуємо до готовності, періодично помішуючи.
- Жінки не дуже добре розбираються: яким повинен бути правильний багаття для приготування їжі. Покличемо на допомогу чоловіків: вогонь під казаном не повинен палахкотіти занадто сильно.
- Тушкуємо до готовності.
Залишилося зібратися біля багаття, розкласти все по тарілках, прославляючи вдалий момент і прекрасний ситний вечеря.
Готуємо по-узбецьки
Картопля другий хліб не тільки в Росії. В Узбекистані теж дуже часто готують тушковану картоплю й тушкують її саме з м’ясом в казані. Там взагалі казан – посуд універсальна, і люблять її за великий обсяг і товсті стінки: їжа виходить абсолютно особливою. Родзинка картоплі по-узбецьки, звичайно, в особливому наборі спецій і ще один нюанс: спочатку картопля обсмажується з цибулею, а тільки потім його притушивают.
Цибулю в Азії використовують особливий — він солодкуватий і зовсім не їдкий; він так і називається: узбецький цибуля; у нас його можна знайти на овочевих рыночках, де торгують жителі сонячної Азії.
Що нам знадобиться:
- 2 кг картоплі,
- 2 великі цибулини;
- великий шматок баранини;
- 500 мл води;
- 100 мл рослинного масла;
- насіння зіри, щіпка червоного перцю;
- сіль за смаком.
Додатково підготуємо велику зелену редьку, велику морквину для салату і червону цибулину – для салату: цей салат узбеки обожнюють і завжди їдять з пловом, картоплею, дымлямой та іншими національними стравами.
Покрокова інструкція виглядає так:
- Картоплю і м’ясо ріжемо на великі кубики.
- Цибулю шаткуємо півкільцями.
- Розігріваємо в казані масло і підсмажуємо цибулю до золотистого кольору.
- Додаємо картоплю, м’ясо, зіру, перець, сіль і знову обсмажуємо все разом.
- Заливаємо водою і тушкуємо, поки волокна баранини не стануть м’якими.
Поки м’ясо гаситься, робимо салат. Для цього редьку і моркву ріжемо на тонкій довгій тертці (овощечистке), цибулю шаткуємо полуколечками, присаливаем і злегка обминаємо все, щоб виділився сік. В кінці збризкуємо оцтом, рослинним маслом, можна посипати перцем.
Не забудьте подати до м’яса великий пучок зелені! В Азії її просто обожнюють! Залишилося побажати один одному «екимли иштаха» — так «приємного апетиту» звучить на узбецькій мові.
У томатному соусі
З додаванням томату виходить цікавий пікантний варіант, що нагадує азу, але тільки без солоних огірків (хоча ви завжди можете їх додати). У сезон використовуйте стиглі томати, а взимку підійде і якісна паста.
Що нам потрібно:
- 1 кг картоплі,
- 1 цибулина;
- шматочок нежирної свинини – 500-600 г;
- 100 мл води;
- 2 ст. л томатної пасти;
- спеції, сіль-за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Як будемо готувати:
- Картопля наріжемо кубиками, і підготуємо такі ж за розміром шматочки свинини.
- Лук наріжемо великими кубиками.
- Казан розігріємо на плиті, наллємо туди трохи олії і обсмажимо цибулю, м’ясо, картоплю.
- У воді розведемо томатну пасту.
- Виллємо її до м’яса.
- Протушкуйте все до готовності.
Готову картоплю посипаємо петрушкою або будь-якою іншою зеленню. І їмо зі свіжим бородінським хлібом і будь-яким салатом з овочів або маринованими огірочками вприкуску. Надзвичайно здорово їсти картоплю з оселедцем, кількою: її покладемо на чорний хліб і будемо їсти вприкуску.
Як гасити в казані
Тушкована картопля з м’ясом у казані буде смачна навіть із звичайної бюджетної куркою. Іноді вона виручає, коли кошти в родині обмежені. Для страви підійде рожеве м’ясо – стегенця або гомілки. Їх ми поріжемо на великі шматки.
Що нам знадобиться:
- 800 кг картоплі,
- одна цибулина;
- 800 г курки;
- 100 мл крутого окропу;
- приправи і сіль за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Етапи приготування виглядають так:
- Картоплю ріжемо кубиками, курку порубаємо великими шматками.
- Цибулю подрібнити на кубики.
- Посуд розігріємо на плиті, прогреем в ньому масло, а потім обсмажимо цибулю, курку та картоплю.
- Заллємо все водою і протушкуйте, поки картопля і м’ясо не стануть м’якими.
У цей рецепт завжди можна додати моркву, болгарський перець, баклажани, кабачки, томати. Вийде дивно ніжне і насичене по смакам рагу. Воно ідеально навіть в холодному вигляді!
Приголомшливе печеня в казані
Цікавий варіант ніжного жаркого з телячих ребер називається «Вушне». Блюдо вважається споконвічно російською, готується з м’яса з картоплею, а до вух в будь-якому вигляді не має ніякого відношення. Вчимося готувати «вушне»!
Що нам буде потрібно:
- 800 кг картоплі,
- одна цибулина;
- морквина;
- 900 г телячих реберець;
- 300 мл води;
- спеції, сіль-за смаком;
- зелень;
- великий болгарський перець;
- рослинна олія для смаження.
Готуємо по етапах:
- Картопля наріжемо кубиками, реберця поріжемо шматочками.
- Цибулю подрібнити півкільцями.
- Казан розігріємо на плиті, прогреем в ньому масло, а потім обсмажимо цибулю, курку та картоплю.
- Картопля наріжемо кубиками, курку порубаємо великими шматками.
- Цибулю подрібнити на кубики.
- Казан розігріємо на плиті, прогреем в ньому масло, а потім обсмажимо цибулю, курку та картоплю.
- Заллємо все водою і протушкуйте, поки картопля і м’ясо не стануть м’якими.
Додамо туди порізаний крупно перець, заллємо водою і протушкуйте поки м’ясо не почне сповзати з реберець.
Виходить густа, ситна юшка. Полупервое-полувторое. Ароматна, надзвичайно ніжна, і є її можна ложка за ложкою. Зрозуміло, що багато чого буде залежати від якості м’яса. Стара яловичина не годиться, шукайте молоде м’ясо. Не шкодуйте зелені, присмачують страву сметаною, їжте вприкуску з хлібом: робіть так, як вам смачно.
Картопля з м’ясом у казані виходять завжди добре. А знаєте чому? Блюдо вкрай важко зіпсувати! Так що сміливо можна довірити його приготування чоловікові, а в цей час зайнятися десертом.