Картопля з м’ясом у казані – 8 рецептів приготування на плиті, на багатті і в духовці

Картопля з м’ясом у казані однаково прекрасна на плиті і на відкритому вогні. Здається, більше немає страви, яке з легкістю заміняла б перше, друге і була улюблена дітьми і дорослими. Навіть дами, захоплені підрахунком калорій, ніколи не відмовляться від тарілки наваристою картопельки. У всякому разі на природі. Варто записати кілька популярних рецептів цього смачного страви.

Правильний рецепт на плиті

У казані на плиті, картопля з м’ясом виходить чудовою. Весь секрет в казані: його товсті стінки чудово тримають тепло, томят, не гірше, ніж у пеклі. Недарма дымляма, плов, хашлама та інші азіатські страви готуються виключно в цьому посуді.

Краще використовувати м’ясо без кістки – свинину або телятину.

Для приготування нам знадобиться:

  • важкий шматок свинини без кісточки (краще окіст);
  • 1,5 кг картоплі;
  • велика ріпчаста цибулина;
  • трохи олії соняшнику;
  • сіль, спеції за смаком;
  • велика морквина.

Можна додати і лавровий лист. Але приправа дає характерну гірчинку, так що це – не обов’язковий компонент. А тепер приступимо до приготування. Якщо хочете, щоб страва нагадувало перше, вийшло «з юшечкой», додайте в казан трохи води.

Етапи приготування:

  • На плиті розігріваємо казан, ллємо туди масла.
  • Обсмажуємо шматки м’яса, нарізані великими (як на шашлик) шматками.
  • Додаємо цибулю, моркву, порізані кубиками.
  • Кладемо картоплю, нарізану дольками.
  • Перемішуємо. Перчимо, солимо.

М’ясо, овочі, повинні дати сік, і в ньому вже тушкуватися до м’якості, тобто готовності. Для цього убавим вогонь і протушкуйте всі компоненти жаркого. Всі, хто любить ароматну скоринку внизу, можуть включити вогонь сильніше в самому кінці приготування і як би підсмажити блюдо. Залишилося сервірувати все, виклавши на велике плоске блюдо або розклавши по тарілках. Буде правильно доповнити все свіжими овочами, зеленню, будь-яким смачним соусом.

З додаванням грибів

З м’ясом і грибами картопля виходить ще пахучіше і вже точно ситніше. Гриби не обов’язково купувати. Підійдуть і заморожені опеньки, солоні грузді. Останні рекомендуємо злегка вимочити у воді – видалити зайву сіль. І додатково солити картоплю, швидше за все, не буде потрібно.

Для приготування нам потрібні:

  • великий шматок свинини без кісточки або яловичини (окіст або м’якоть);
  • 1,5 кг картоплі;
  • велика ріпчаста цибулина;
  • трохи олії соняшнику;
  • спеції за смаком;
  • велика морквина;
  • гриби – 400 г;
  • великий пучок зелені.

Етапи приготування:

  • На плиті розігріваємо казан, розжарюємо масло.
  • Обсмажуємо великі шматки м’яса.
  • Додаємо цибулю, моркву і гриби, порізані кубиками.
  • Кладемо картоплю, нарізану квадратиками.
  • Перемішуємо. Приправляємо спеціями.
  • Тушкуємо на середньому вогні до м’якості м’яса і картоплі.
Дивіться також:  Кальмари, смажені з цибулею – 7 рецептів щоб кальмар залишився м’яким

Практично перед подачею висипаємо казан пучок зелені, даємо трохи настоятися: вона повинна наситити ароматами блюдо. Подаємо в глибоких тарілках.

Як приготувати в духовці

Покласти картоплю в духовці можна прямо в казані. Вийде соковите, трохи печене, одночасно томлене блюдо. Гасіння в духовій шафі надає особливий присмак, його важко отримати на плиті. Купуємо соковитий шматок свіжого м’яса і приступаємо до готування!

Не у всіх казанів є в комплекті кришка: при необхідності її роль виконає шматок щільної фольги.

Що нам буде потрібно:

  • великий шматок телятини або баранини без кістки;
  • 1,5 кг картоплі;
  • одна ріпчаста цибулина;
  • масло соняшнику – 100 мл;
  • спеції, сіль;
  • стакан води;
  • морквина;
  • великий пучок зелені.

Як готуємо:

  • Картоплю, м’ясо, цибулю, моркву ріжемо на великі шматочки.
  • На плиті розігріваємо масло в казані і злегка обсмажуємо всі інгредієнти.
  • Заливаємо водою, присаливаем, відправляємо в розігріту до 220 градусів духовку.
  • Залишаємо приблизно на 60 хвилин.
  • Якщо відчуваєте, що картопля тікає – зменшуйте температуру до 180 градусів.
  • В кінці обов’язково додайте зелень, трохи роздавленого часнику.

Розкладаємо по глибоким керамічним тарілках і їмо, смакуючи! Не повірите, але дуже смачно поливати такий картопля сметаною або будь-вершковим соусом, то тільки домашнього виробництва.

Картопля з м’ясом у казані на багатті

Ви скажете, що на багатті все виходить набагато смачніше. У цьому є частка істини. Але картопля, та ще й м’ясом, притушенная на відкритому вогні – це класика похідного жанру. Найкраще, що є в кулінарії на повітрі. Навчимо правильно готувати!

Якщо вже нести на природу картоплю, то білого сорту: він розсипчастий і смачний; рожеві залишимо будинку для супу.

Потрібні компоненти:

  • свинина – окіст або шийка -1 кг;
  • картопля – 2 кг;
  • 500 мл води;
  • сіль, перець за смаком;
  • 70 мл рослинного масла.

Етапи готування:

  • На природі, як відомо, не до вишукувань. Свіже повітря, запах багаття – ось головні приправа до картоплі. Так що для початку моєму її чистимо.
  • Доки розгоряються дрова, ріжемо м’ясо на кубики.
  • Смажимо картоплю і м’ясо разом на дні казана.
  • Якщо є цибулю – теж додаємо, а ні, то не біда. Обійдемося їм, що є.
  • Заливаємо вогонь і тушкуємо до готовності, періодично помішуючи.
  • Жінки не дуже добре розбираються: яким повинен бути правильний багаття для приготування їжі. Покличемо на допомогу чоловіків: вогонь під казаном не повинен палахкотіти занадто сильно.
  • Тушкуємо до готовності.

Залишилося зібратися біля багаття, розкласти все по тарілках, прославляючи вдалий момент і прекрасний ситний вечеря.

Дивіться також:  Тюфтелі в соусі – 15 рецептів приготування в духовці на сковороді і в мультиварці

Готуємо по-узбецьки

Картопля другий хліб не тільки в Росії. В Узбекистані теж дуже часто готують тушковану картоплю й тушкують її саме з м’ясом в казані. Там взагалі казан – посуд універсальна, і люблять її за великий обсяг і товсті стінки: їжа виходить абсолютно особливою. Родзинка картоплі по-узбецьки, звичайно, в особливому наборі спецій і ще один нюанс: спочатку картопля обсмажується з цибулею, а тільки потім його притушивают.

Цибулю в Азії використовують особливий — він солодкуватий і зовсім не їдкий; він так і називається: узбецький цибуля; у нас його можна знайти на овочевих рыночках, де торгують жителі сонячної Азії.

Що нам знадобиться:

  • 2 кг картоплі,
  • 2 великі цибулини;
  • великий шматок баранини;
  • 500 мл води;
  • 100 мл рослинного масла;
  • насіння зіри, щіпка червоного перцю;
  • сіль за смаком.

Додатково підготуємо велику зелену редьку, велику морквину для салату і червону цибулину – для салату: цей салат узбеки обожнюють і завжди їдять з пловом, картоплею, дымлямой та іншими національними стравами.

Покрокова інструкція виглядає так:

  • Картоплю і м’ясо ріжемо на великі кубики.
  • Цибулю шаткуємо півкільцями.
  • Розігріваємо в казані масло і підсмажуємо цибулю до золотистого кольору.
  • Додаємо картоплю, м’ясо, зіру, перець, сіль і знову обсмажуємо все разом.
  • Заливаємо водою і тушкуємо, поки волокна баранини не стануть м’якими.

Поки м’ясо гаситься, робимо салат. Для цього редьку і моркву ріжемо на тонкій довгій тертці (овощечистке), цибулю шаткуємо полуколечками, присаливаем і злегка обминаємо все, щоб виділився сік. В кінці збризкуємо оцтом, рослинним маслом, можна посипати перцем.

Не забудьте подати до м’яса великий пучок зелені! В Азії її просто обожнюють! Залишилося побажати один одному «екимли иштаха» — так «приємного апетиту» звучить на узбецькій мові.

У томатному соусі

З додаванням томату виходить цікавий пікантний варіант, що нагадує азу, але тільки без солоних огірків (хоча ви завжди можете їх додати). У сезон використовуйте стиглі томати, а взимку підійде і якісна паста.

Що нам потрібно:

  • 1 кг картоплі,
  • 1 цибулина;
  • шматочок нежирної свинини – 500-600 г;
  • 100 мл води;
  • 2 ст. л томатної пасти;
  • спеції, сіль-за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

Як будемо готувати:

  • Картопля наріжемо кубиками, і підготуємо такі ж за розміром шматочки свинини.
  • Лук наріжемо великими кубиками.
  • Казан розігріємо на плиті, наллємо туди трохи олії і обсмажимо цибулю, м’ясо, картоплю.
  • У воді розведемо томатну пасту.
  • Виллємо її до м’яса.
  • Протушкуйте все до готовності.

Готову картоплю посипаємо петрушкою або будь-якою іншою зеленню. І їмо зі свіжим бородінським хлібом і будь-яким салатом з овочів або маринованими огірочками вприкуску. Надзвичайно здорово їсти картоплю з оселедцем, кількою: її покладемо на чорний хліб і будемо їсти вприкуску.

Дивіться також:  Як швидко зварити квасолю червону і білу без замочування?

Як гасити в казані

Тушкована картопля з м’ясом у казані буде смачна навіть із звичайної бюджетної куркою. Іноді вона виручає, коли кошти в родині обмежені. Для страви підійде рожеве м’ясо – стегенця або гомілки. Їх ми поріжемо на великі шматки.

Що нам знадобиться:

  • 800 кг картоплі,
  • одна цибулина;
  • 800 г курки;
  • 100 мл крутого окропу;
  • приправи і сіль за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

Етапи приготування виглядають так:

  • Картоплю ріжемо кубиками, курку порубаємо великими шматками.
  • Цибулю подрібнити на кубики.
  • Посуд розігріємо на плиті, прогреем в ньому масло, а потім обсмажимо цибулю, курку та картоплю.
  • Заллємо все водою і протушкуйте, поки картопля і м’ясо не стануть м’якими.

У цей рецепт завжди можна додати моркву, болгарський перець, баклажани, кабачки, томати. Вийде дивно ніжне і насичене по смакам рагу. Воно ідеально навіть в холодному вигляді!

Приголомшливе печеня в казані

Цікавий варіант ніжного жаркого з телячих ребер називається «Вушне». Блюдо вважається споконвічно російською, готується з м’яса з картоплею, а до вух в будь-якому вигляді не має ніякого відношення. Вчимося готувати «вушне»!

Що нам буде потрібно:

  • 800 кг картоплі,
  • одна цибулина;
  • морквина;
  • 900 г телячих реберець;
  • 300 мл води;
  • спеції, сіль-за смаком;
  • зелень;
  • великий болгарський перець;
  • рослинна олія для смаження.

Готуємо по етапах:

  • Картопля наріжемо кубиками, реберця поріжемо шматочками.
  • Цибулю подрібнити півкільцями.
  • Казан розігріємо на плиті, прогреем в ньому масло, а потім обсмажимо цибулю, курку та картоплю.
  • Картопля наріжемо кубиками, курку порубаємо великими шматками.
  • Цибулю подрібнити на кубики.
  • Казан розігріємо на плиті, прогреем в ньому масло, а потім обсмажимо цибулю, курку та картоплю.
  • Заллємо все водою і протушкуйте, поки картопля і м’ясо не стануть м’якими.

Додамо туди порізаний крупно перець, заллємо водою і протушкуйте поки м’ясо не почне сповзати з реберець.

Виходить густа, ситна юшка. Полупервое-полувторое. Ароматна, надзвичайно ніжна, і є її можна ложка за ложкою. Зрозуміло, що багато чого буде залежати від якості м’яса. Стара яловичина не годиться, шукайте молоде м’ясо. Не шкодуйте зелені, присмачують страву сметаною, їжте вприкуску з хлібом: робіть так, як вам смачно.

Картопля з м’ясом у казані виходять завжди добре. А знаєте чому? Блюдо вкрай важко зіпсувати! Так що сміливо можна довірити його приготування чоловікові, а в цей час зайнятися десертом.

Прокрутка до верху