Картопля з м’ясом в духовці – 12 смачних рецептів приготування

Картопля з м’ясом в духовці — одне з найбільш улюблених страв, складових повсякденні та святкові страви. Приготування смачної, апетитною і дуже поживної їжі володіє дивовижним кулінарним ефектом — таку страву неможливо зіпсувати!

Найпростіший рецепт

Запечена картопля з м’ясом не вимагає особливих кулінарних прийомів, продукти для приготування завжди знайдуться в холодильнику.

Склад інгредієнтів:

  • цибуля — 2 головки;
  • масло пісне;
  • свинина — 500 г;
  • натуральний майонез — 150 г;
  • картопля — 500 г;
  • приправи та спеції.

Спосіб приготування:

  • Ретельно промиваємо шматок м’яса, просушуємо серветками, нарізаємо невеликими кубиками.
  • Очищаємо овочі, цибулю шаткуємо півкільцями, з’єднуємо зі свининою.
  • Бульби картоплі ділимо на шматочки, додаємо до м’яса. Приправляємо продукти сіллю, майонезом, улюбленими приправами. Добре все перемішуємо, викладаємо на деко, оброблений маслом, запікаємо 40 хвилин в духовці (180 °C). Періодично переміщуємо наверх нижній шар продуктів, щоб кожен компонент блюда отримав свою «порцію» золотистого відтінку.

Подаємо апетитну їжу в гарячому стані, прикрашаємо нарубаною зеленню. Все дуже просто, швидко і смачно!

Готуємо по-французьки

М’ясо по-французьки з’являється на святкових або повсякденних трапезах з такою ж регулярністю, що і олів’є або вінегрет.

Список продуктів:

  • цибуля-ріпка — 250 г;
  • сир (бажано вибрати з твердих сортів) — 300 г;
  • вирізка свиняча — 700 г;
  • майонез — 100 г;
  • картопля — 600 г;
  • масло пісне — 20 мл
  • сіль, перець, зелень.

Спосіб приготування:

  • Очищаємо і промиваємо овочі. Бульби шаткуємо не дуже тонкими кружальцями, цибулинки рубаємо півкільцями.
  • Зрізаємо з м’яса сухожилля і плівки, поділяємо вирізку на невеликі частини товщиною до сантиметра, злегка з двох сторін відбиваємо, приправляємо спеціями.
  • Обробляємо жароміцний посуд маслом. Укладаємо на дно форми шар картоплі, солимо і перчимо коренеплоди, наносимо сіточку майонезу.
  • Продовжуємо оформлення страви м’ясних поруч, поверх якого маємо цибулю. Знову використовуємо бажану кількість спецій і приправ. Присмачую компоненти їжі білим соусом. Завершуємо збірку страви шаром з стружки тертого сиру.
  • Запікаємо продукти в духовці при 180 °C, орієнтуючись на готовність картоплі. Подаємо страву, максимально зберігаючи послідовність шарів. Не забуваємо прикрасити її зеленню.

Кількість і співвідношення м’яса по-французьки цілком допустимо коригувати за власним уподобанням, змінюючи і направляючи бажані смаки і аромати.

З додаванням грибів

М’ясо з картоплею і грибами — ідеальний варіант поєднання продуктів, можливість створення прекрасного страви на недільний сімейний обід.

Перелік компонентів:

  • картопля — 1 кг;
  • цибуля-ріпка — 4 шт.;
  • свинина (бажано ошийок) — 700 г;
  • печериці (інші гриби) — 500 г;
  • свіжий майонез;
  • спеції, зелень;
  • масло пісне;
  • сир твердий — 350 р.

Етапи приготування:

  • Промиваємо і просушуємо паперовими рушниками свинячий ошийок. Відокремлюємо місця з жировим шаром, рубаємо на дрібні шматочки. М’ясо розрізаємо на пласти товщиною до 2 см, накриваємо плівкою, легко відбиваємо. При бажанні трохи збризкуємо червоним (краще сухим) вином, після чого обробляємо продукт сіллю і перцем, улюбленими приправами. Залишаємо заготовку на час, поки працюємо з іншими компонентами страви.
  • Картопля без шкірки поділяємо на слайсы товщиною до 1,5 див. Очищаємо гриби, обполіскуємо, просушуємо серветками, шаткуємо тонкими пластинами. Рубаємо цибулю півкільцями, обсмажуємо продукти в олії до золотистого відтінку, в кінці процесу все солимо і перчимо.
  • Викладаємо нарізані з жирком шматочки м’яса на дно форми. На них маємо кружечки бульб, потім поміщаємо замариновану свинину. Завершуємо збірку продуктів грибним складом і сіточкою майонезу.
  • Відправляємо блюдо запікатися на 40 хвилин у духовку (200 °C). Якщо з’являться ознаки підгоряння, накриваємо форму листом фольги. В кінці процесу прибираємо папір, підрум’янюємо верхній шар страви.
Дивіться також:  Тісто для лазаньї — 6 рецептів приготування листів для лазаньї

Подаємо м’ясо з картоплею та грибами разом з домашніми соліннями. Приголомшливо смачно і апетитно!

Картопляна запіканка з м’ясом в духовці

Представляємо неймовірно поживне і смачне блюдо. Готується запіканка з картоплі також просто і швидко. Незамінний варіант на випадок раптово «несподіваних гостей.

Необхідні продукти:

  • яйце;
  • картопля — 1 кг;
  • домашня сметана — 200 г;
  • якісний м’ясний фарш — 1 кг;
  • цибулина;
  • масло пісне;
  • незбиране молоко — 400 мл;
  • сіль, перець.

Процес приготування:

  • Очищаємо картоплю, нарізаємо пластинами, половину кількості поміщаємо рівним шаром в оброблену жиром форму.
  • Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно шаткуємо, пасеруємо на олії до прозорого стану, з’єднуємо з готовим фаршем. Приправляємо складу сіллю і перцем, маємо на картопляному шарі.
  • Вирівнюємо м’ясну масу, накриваємо її залишилися часточками коренеплодів.
  • З’єднуємо в піалі збите яйце, сметану та молоко. Перчимо і солимо суміш, виливаємо отриманий склад у форму з продуктами, відправляємо їх на 60 хвилин в духовці (200 °C).

Минуло трохи більше години, і ось вже на столі з’явилося чудове м’ясне блюдо, будинок наповнився ароматом апетитною їжі.

Печеня в горщиках

Головна умова вживання цього чудесного страви полягає в тому, що печеня в горщиках має бути справді яскравим. Тільки в гарячому стані смак і аромат їжі не буде втрачений.

Необхідні компоненти:

  • солодка морква;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • масло пісне;
  • цибулина;
  • перець солодкий;
  • томати — 3 шт.;
  • яловичина (бажано з прошарками жиру) — 400 г;
  • картопля — 800 г;
  • лист лавра, сіль, паприка, перець, зелень.

Технологія приготування:

  • Добре промиваємо яловичину, поділяємо на невеликі кубики (2х2), викладаємо на сковороду з гарячим рослинним маслом. Швидко обсмажуємо шматочки, перевертаючи після появи рожевої скоринки.
  • Очищаємо цибулину, дрібно шаткуємо, приєднуємо до м’яса. Смажимо продукти до м’якого стану овоча, потім покласти нарізану соломкою моркву, нарізаний солодкий плід (без насіння), подрібнені зубки часнику, скибочки помідорів. Все перемішуємо, приправляємо перцем, сіллю і паприкою. Готуємо їжу на середньому вогні ще хвилин десять.
  • Розподіляємо м’ясо з овочами по горщикам. Далі викладаємо нарізану кубиками картоплю. Не переповнюючи ємності продуктами, щоб апетитний бульйон залишався всередині посуду, а не на деку.
  • Завершуємо збірку страви нарубаною зеленню. Вливаємо питну воду, щоб вона покрила верхній шар коренеплодів. Закриваємо керамічний посуд, відправляємо на 40 хвилин у духовку, нагріту до 200 °C.

Картопля з м’ясом у горщиках вийшов на славу — запашним, ніжним, привабливо красивим.

Спосіб приготування шарами з сирною скоринкою

Рум’яна «шапочка» на запеченому в духовці м’ясо з картоплею апетитно прикрашає приготоване блюдо, надає йому особливий кулінарний шарм.

Набір компонентів:

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • сир «Голландський» — 300 г;
  • свинина — 600 г;
  • масло пісне — 30 мл;
  • картопля — 6 бульб;
  • майонез — 50 г;
  • петрушка, спеції.

Порядок приготування:

  • Ретельно промиваємо свинину, зрізаємо плівки і сухожилля, підсушуємо серветками, поділяємо м’ясо на дуже тонкі пласти.
  • Очищені коренеплоди шаткуємо такими самими мініатюрними кружечками. Частина з них викладаємо шаром на обробленому маслом деко, посипаємо перцем, сіллю, запашними приправами. Наносимо густу сіточку майонезу. Білий соус виконує функцію своєрідного цементу, скріплюючого шари продуктів, тому не шкодуємо його кількості.
  • Звільняємо цибуля від лушпиння, рубаємо кільцями, половину складу розміщуємо на білому соусі.
  • Вище маємо м’ясні пластини, обробляємо їх спеціями, накриваємо залишеними кружечками овоча.
  • Закінчуємо оформлення страви картопляними слайсами і новим шаром ароматного соусу. Густо посипаємо продукти сирної стружкою, запікаємо 35 хвилин в духовці (200 °C).
Дивіться також:  Класична Лазанья – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Якщо комусь не до душі майонез, його можна розбавити домашньою сметаною, щоб зберегти присмак пікантною заправки. Не забудемо посипати страву нарубаної петрушкою.

Картопля, фарширована м’ясом в духовці

Аромат запеченої в духовці картоплі, фарширований м’ясом, найчастіше знаменує про майбутній святковому застіллі.

Склад інгредієнтів:

  • цибулинки — 2 шт.;
  • картопля (бульби округлі середнього розміру) — до 10 шт.;
  • м’ясо (нежирна свинина і яловичина) — 350 г;
  • соус томатний — 20 г;
  • стружка натертого сиру — 150 г;
  • сіль, зелень.

Технологія приготування:

  • Оскільки коренеплоди у страві використовуються в якості своєрідної «посуду», вибираємо приблизно однакові, не дуже великі бульби. Очищаємо картоплю, готуємо його на пару. При такому способі теплової обробки продукт зберігає соковитість, передає її м’ясній начинці.
  • Зрізаємо з остиглих коренеплодів верхні і нижні напівкруглі місця, витягаємо ложечкою м’якоть, намагаючись залишити стінки в цілому стані.
  • Свинину і яловичину подрібнюємо в домашньому комбайні разом з цибулею. Приправляємо масу перцем і сіллю, добре перемішуємо. Наповнюємо фаршем порожнисті картоплини, встановлюємо їх вертикально в змащеній маслом формі з високими бортами.
  • Запікаємо страва 30 хвилин при 220 °C, потім посипаємо вироби тертим сиром, переставляємо на верхній рівень, добре підрум’янюємо утворилася корочку.

Подаємо картоплю на красивому широкому блюді.

Надзвичайно смачний пиріг

Готуємо приголомшливий пиріг з м’ясом в духовці без тесту. Оригінальний спосіб отримання ніжної і соковитої випічки.

Список продуктів:

  • тонкий вірменський лаваш — до 500 м;
  • сир (твердий сорт) — 250 г;
  • цибуля-ріпка, морква;
  • яйце;
  • м’ясний фарш — 600 г;
  • масло вершкове — 40 г;
  • свіжий кефір — 260 мл;
  • сіль, перець, перо цибулі.

Порядок приготування:

  • Злегка пасеруємо дрібно нарізану цибулю і натерту моркву. Приправляємо овочі сіллю і перцем, додаємо м’ясний фарш.Ретельно перемішуємо склад, смажимо до готовності.
  • З’єднуємо начинку з натертим сиром і нарубаним пером лука.
  • Форму застеляємо двома листами лаваша, викладаючи їх у формі хреста, один на одного. Кінці виробів повинні виходити за межі ємності.
  • Поміщаємо на лаваші половину приготовленої начинки. Розриваємо частина листів на шматочки. Занурюємо їх у суміш з збитого яйця і кефіру, віджимаємо, не розправляючи, маємо на шарі фаршу.
  • Тепер викладаємо залишився м’ясної склад, загортаємо на нього кінці одного лаваша. Змащуємо листи кефірної сумішшю, закриваємо вільними частинами другого пласта. Виливаємо залишки соусу, покласти шматочок вершкового масла, відправляємо їжу в духовці (180 °C) для утворення рум’яної скоринки.

Більш смачного рецепта дивного пирога з м’ясом без приготування тесту, ви навряд чи зустрінете!

Картопля-гармошка з м’ясом

Це смачна страва готуємо в лічені хвилини. Його апетитна «гра» доставить справжнє задоволення всім нашим смаковим рецепторам.

Перелік компонентів:

  • масло оливи;
  • картопля — 7 шт.;
  • свинина — 300 г;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • приправка для запеченого м’яса.

Процес приготування:

  • Для цієї страви використовуємо великі коренеплоди. Очищаємо картоплю, «озброюємося» гострим ножем, виробляємо глибокі паралельні розрізи, залишаючи бульби цілими.
  • М’якоть свинини поділяємо на дуже тонкі пластини, злегка їх відбиваємо, укладаємо між картопляними скибочками. Приправляємо продукти сумішшю з солі, пекучого перцю, подрібненого часнику.
  • Збризкуємо заготовки оливи маслом, кладемо у форму, накриваємо фольгою. Перші 40 хвилин запікаємо їжу в закритому вигляді при 180 °C, потім прибираємо папір, практично «обугливаем» страву ще 7 хвилин.
Дивіться також:  Гратен з цвітної капусти – 7 простих і смачних рецептів

Ми отримали повну харчову гармонію: м’ясо, передала свій сік бульб, стало м’яким і хрустким, неймовірно смачним.

У рукаві для запікання

Кулінарні пристосування звільнили господинь від маси не дуже приємної роботи з прибирання кухонної техніки, дозволили готувати смачну і корисну їжу.

Список інгредієнтів:

  • моркву і цибулю — по 1 шт.;
  • масло пісне;
  • свинина — 600 г;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • картопля — 400 г;
  • спеції, розмарин.

Особливості приготування:

  • Очищаємо картоплю від шкірки, поділяємо на великі шматки, покласти в рукав для запікання. Один кінець пакету фіксуємо спеціальним затиском.
  • Шаткуємо півкільцями цибулю ріжемо кружечками солодку моркву, відправляємо овочі в упаковку.
  • Щоб страву вийшло ніжним і соковитим, використовуємо свинину з жировими прошарками. Нарізаємо шматок м’яса порційно, маємо на овочевий «подушці». Приправляємо продукти спеціями і прянощами, вливаємо 40 грамів пісного (оливкової) олії.
  • Видавлюємо з пакету повітря, зав’язуємо вільний кінець. Добре струшуємо вміст рукава, перемішуючи компоненти страви, викладаємо у термостійку форму, випікаємо в духовці близько години (200 °C).

Щоб блюдо вийшло підсмажений, в кінці приготування обережно розрізаємо упаковку, підрум’янюємо страву.

Зі сметаною заливкою

Хтось любить добре запечене м’ясо з картоплею під хрусткою скоринкою, а комусь до душі м’які і ніжні страви зі сметаною заливкою.

Необхідні компоненти:

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • сметана домашня — 200 г;
  • м’ясо на свій смак — 500 г;
  • сир — 50 г;
  • картопля — 1 кг;
  • масло пісне;
  • спеції, приправи.

Методика приготування:

  • Нарізаємо м’ясо, очищене від плівок і сухожиль, шарами товщиною до 1 див. Злегка відбиваємо скибочки, перчимо їх і солимо.
  • Цибулю шаткуємо півкільцями, промиваємо рослини, просушуємо серветками, дрібно рубаємо.
  • Викладаємо цибулю, м’ясо і зелень в чашу, змішуємо з половиною складу сметани.
  • Очищену картоплю нарізаємо на великі частини, приправляємо перцем і сіллю, з’єднуємо з рештою кисломолочним продуктом. Відправляємо обидва складу (м’ясної та овочевої) на 2 години в холодильник.
  • Далі поміщаємо картоплю в оброблену маслом форму, зверху маємо замариновану яловичину або свинину. Додаємо в ємність залишки сметаною заливки, накриваємо посуд фольгою, запікаємо 1 годину в духовці (200 °C).

В кінці процесу прибираємо папір, страву посипаємо тертим сиром, через кілька хвилин подаємо гаряче страву.

Картопля з м’ясом в духовці у фользі

Рідкісне блюдо, приготоване в печі, сьогодні обходиться без використання металевої папери. З її допомогою зберігаємо соковиті якості продуктів, корисні властивості їжі.

Склад продуктів:

  • свіжа свинина — 600 г;
  • часникові зубки — 3 шт.;
  • картопля — 8 шт.;
  • кетчуп або майонез;
  • чебрець, сіль, перець.

Приготування страви:

  • Очищене і промите м’ясо промокаємо серветками, нарізаємо на порційні шматочки, перчимо, солимо, шпигуємо половинками зубків часнику. Приправляємо свинину чебрецем, залишаємо на годину маринуватися.
  • Картопля звільняємо від шкірки, поділяємо на кружечки товщиною до 1 см, викладаємо на фольгу, промазану майонезом або кетчупом.
  • Розміщуємо шматочки м’яса на коренеплодах, вливаємо сік від маринаду. Щільно загортаємо папір, обжимаем упаковку, видаляючи залишки повітря. Викладаємо заготовку на деко, відправляємо на 40 хвилин в духову шафу (220 °C).

За чверть години до закінчення процесу відкриваємо фольгу, підрум’янюємо страву, через 5 хвилин подаємо до столу.

Картопля з м’ясом в духовці — страва універсальне, що дозволяє при мінімальному наборі інгредієнтів приготувати просту і корисну їжу або отримати вишукану страву на будь-урочисте застілля.

Прокрутка до верху