Печена картопля, слова, які повертають у далеке дитинство. При їх вимові спливають солодкі спогади про картоплю, яку діставали з вугілля. Нічого в той момент смачнішого на світі не було. Роки пройшли, у смак дитинства залишився, правда трохи видозмінився, але основним інгредієнтом, як і залишилася улюблена картопелька.
У нашій підбірці рецептів приготування картоплі з салом в духовці, ви обов’язково знайдете варіант, який стане «коронним» стравою на вашому столі. Страви підкуповують своєю простотою приготування і доступністю продуктів, а смак не поступиться будь вишуканому ресторанного шедевру.
Класичний рецепт
Для приготування картоплі з салом по класичному рецепту знадобиться:
- Картопля середніх розмірів – 10 шт.;
- Сало свиняче свіже – 100-150 гр.;
- Перець чорний мелений – 0,5 чл.;
- Сіль – за смаком.
Приготування:
- Увімкніть духовку на температуру 200°C.
- Бульби промийте, очистіть від шкірки, обсушіть.
- Розріжте їх навпіл і покладіть в чашку.
- Посипте картоплю сіллю і перцем, перемішати.
- Выгладите на змащене соняшниковою олією деко.
- Зверху, на кожну половинку картоплі покладіть тонко нарізаний свинячий продукт.
- Поставити на 30-35 хвилин в розігріту духовку.
- Готовність перевіряють сірником або шпажкою, якщо половинки легко протикається, готово.
- На стіл подавати в гарячому вигляді, зверху посипати зеленню.
Окремо поставити соуси для картопляних страв.
З додаванням часнику
Картопля в духовці з салом та часником, не залишить байдужим любителів гостренького.
Інгредієнти:
- Картопля середнього розміру – 10 шт.;
- Сало свиняче свіже – 100-150гр.;
- Часник – 3-4 зубчики;
- Соус томатний – 3 ст. л;
- Сіль, перець — за смаком;
- Зелень — 1 пучок;
- Базилік або чебрець – 0,5 чл., за бажанням.
Приготування:
- Картоплю помити, очистити від шкірки, обсушити серветкою.
- Розрізати на дві половинки і на пару довести до напівготовності.
- На змазану олією форму з високими бортами, укладаємо картоплю.
- Зверху розкладаємо натертий на дрібній тертці часник і посипаємо сумішшю сухих інгредієнтів.
- Змащуємо томатним соусом, можна покласти тонко нарізаний помідор.
- Підготовлений продукт накрити салом, тонкість шматків регулюйте за бажанням.
- На дно форма налити трохи води, щоб блюдо не вийшло сухим і не підгоріло.
- Відправляємо в розігріту духовку до 200°C.
- Готувати картоплю 20-25 хвилин.
На стіл подавати в гарячому вигляді. На гарнір підійдуть страви з овочів. Для приправи – майонез, сметана, різні соуси для картоплі.
Оригінальна картопля-гармошка
Картопля-гармошка в духовці, проста в приготуванні. Страва виглядає красиво і найголовніше, воно дуже соковите і смачне.
Інгредієнти:
- Картопля будь, але однакового за розміром — 10 шт.;
- Сало свиняче свіже, солене, копчене) – 150 гр.;
- Сіль, перець, розмарин – за смаком.
Приготування:
- Картоплю помити, очистити від шкірки, обсушити. Молоді бульби, досить промити і висушити.
- Гострим ножем уздовж кожної картоплини зробити надрізи, відстань між ними 3-4 див.
- У кожен надріз покласти тонко нарізаному шматочку сала.
- Посипати сухими інгредієнтами, укласти на змащене соняшниковою олією деко.
- Накрити фольгою і відправити в заздалегідь розігріту духовку до температури 200°C.
- Готувати 40 хвилин.
- Зняти фольгу і залишити страву ще на 10 хвилин, до появи золотистої скоринки.
Подають на стіл в гарячому вигляді зі сметаною і зеленню.
Картопля з салом у фользі
Запечена картопля з салом у фользі, дуже соковите і неповторне на смак блюдо.
Інгредієнти:
- Картопляні бульби будь-якого однакового розміру – 10 шт.;
- Сало свиняче солоне – 150гр.;
- Сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Картоплю помити і очистити від шкірки, молодий тільки помити.
- Бульби відварити до напівготовності, дістати з каструлі і обсушити на рушнику.
- Розрізати кожну по полам і натерти спеціями.
- Фольгу нарізати на шматки, за формою бульби, щоб повністю його загорнути.
- Картоплю нарізати «гармошкою» і покласти в кожен розріз по шматочку сала.
- Обгорнути фольгою і розмістити на деко.
- В заздалегідь розігріту духовку до 220°С, поставити деко на 15 хвилин.
- Потім за бажанням. Фольгу розгорнути і дати страві зарум’янитися. Залишити ще на 10 хвилин.
- Подавати на стіл у фользі, в гарячому вигляді.
Приправити зеленню. На гарнір подають овочі.
Варіант запікання на шпажках
Інгредієнти:
- Картопля середнього розміру – 10 шт.;
- Сало свиняче листкове – 100-150 гр.;
- Приправа для страв з картоплі – 1 пакетик;
- Сіль, перець — за смаком.
Приготування:
- Картопля промити, обсушити, нарізати кружками 3-4 див.
- Сало порізати предпочитаемыми шматочками.
- По черзі на шпажки одягають підготовлені інгредієнти.
- Змащують рослинним маслом, всю конструкцію і укладають на деко.
- Зверху посипати сипучими інгредієнтами.
- Готувати в духовці при температурі 200-220 градусів протягом півгодини.
Готову страву подають в гарячому вигляді з різними соусными приправами.
Картопля, запечена з салом і беконом
Інгредієнти:
- Картопля середній – 8 шт.;
- Сало свіже свиняче – 100 гр.;
- Бекон – 100 гр.;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- Масло вершкове – 50 гр.;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Чебрець – 2 гілочки.
Приготування:
- Картоплю помити, очистити від шкірки, обсушити.
- Бульби тонко нарізати, для цього використовуйте овощечистку.
- На сковороді розтопити масло, додати всі сипучі інгредієнти і дрібно нарізану цибулю, добре перемішати.
- Всипати в сковороду нарізану картоплю і ретельно його обваляти в масляної суміші.
- Прибрати сковороду з плити.
- На деко викласти шарами картопляні слайсы, поставити в розігріту духовку і випікати 30 хвилин.
- Бекон і сало нарізати дрібними кубиками і обсмажити на сковороді.
- Коли слайсы будуть готові, дістати деко і одним шаром укласти сало з беконом.
- Поставити ще на кілька хвилин, готувати до рум’яної скоринки.
Готове блюдо подається в гарячому вигляді. Зверху прикрасити чебрецем і гілочками зелені.
Як приготувати часточками на деку
Печенная картопля часточками на деку, не залишить байдужим жодного гурмана.
Інгредієнти:
- Картопля – 10 шт.;
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком;
- Рафінована рослинна олія;
- Часник – 3 зубчики;
- Сухий кріп.
Приготування:
- Картопля вимити, очистити від шкірки і просушити.
- Нарізати на 4-6 часточок.
- В чаші змішати всі сухі приправи, влити олію. Кожну часточку бульби натерти часником, натертим на дрібній терці і обваляти в суміші приправ і масла.
- Дати постояти 10-15 хвилин.
- На деко в один ряд укласти часточки і запікати при температурі 180 градусів.
- Через 20 хвилин перевірити часточки на готовність дерев’яною паличкою. Якщо страва готова, то паличка безперешкодно увійде в часточку.
Подавати готову страву гарячим.
Приємного апетиту!