Картопля з салом в духовці – 9 рецептів приготування

Печена картопля, слова, які повертають у далеке дитинство. При їх вимові спливають солодкі спогади про картоплю, яку діставали з вугілля. Нічого в той момент смачнішого на світі не було. Роки пройшли, у смак дитинства залишився, правда трохи видозмінився, але основним інгредієнтом, як і залишилася улюблена картопелька.

У нашій підбірці рецептів приготування картоплі з салом в духовці, ви обов’язково знайдете варіант, який стане «коронним» стравою на вашому столі. Страви підкуповують своєю простотою приготування і доступністю продуктів, а смак не поступиться будь вишуканому ресторанного шедевру.

Класичний рецепт

Для приготування картоплі з салом по класичному рецепту знадобиться:

  • Картопля середніх розмірів – 10 шт.;
  • Сало свиняче свіже – 100-150 гр.;
  • Перець чорний мелений – 0,5 чл.;
  • Сіль – за смаком.

Приготування:

  • Увімкніть духовку на температуру 200°C.
  • Бульби промийте, очистіть від шкірки, обсушіть.
  • Розріжте їх навпіл і покладіть в чашку.
  • Посипте картоплю сіллю і перцем, перемішати.
  • Выгладите на змащене соняшниковою олією деко.
  • Зверху, на кожну половинку картоплі покладіть тонко нарізаний свинячий продукт.
  • Поставити на 30-35 хвилин в розігріту духовку.
  • Готовність перевіряють сірником або шпажкою, якщо половинки легко протикається, готово.
  • На стіл подавати в гарячому вигляді, зверху посипати зеленню.

Окремо поставити соуси для картопляних страв.

З додаванням часнику

Картопля в духовці з салом та часником, не залишить байдужим любителів гостренького.

Інгредієнти:

  • Картопля середнього розміру – 10 шт.;
  • Сало свиняче свіже – 100-150гр.;
  • Часник – 3-4 зубчики;
  • Соус томатний – 3 ст. л;
  • Сіль, перець — за смаком;
  • Зелень — 1 пучок;
  • Базилік або чебрець – 0,5 чл., за бажанням.

Приготування:

  • Картоплю помити, очистити від шкірки, обсушити серветкою.
  • Розрізати на дві половинки і на пару довести до напівготовності.
  • На змазану олією форму з високими бортами, укладаємо картоплю.
  • Зверху розкладаємо натертий на дрібній тертці часник і посипаємо сумішшю сухих інгредієнтів.
  • Змащуємо томатним соусом, можна покласти тонко нарізаний помідор.
  • Підготовлений продукт накрити салом, тонкість шматків регулюйте за бажанням.
  • На дно форма налити трохи води, щоб блюдо не вийшло сухим і не підгоріло.
  • Відправляємо в розігріту духовку до 200°C.
  • Готувати картоплю 20-25 хвилин.
Дивіться також:  Котлети з манкою – 8 кращих рецептів

На стіл подавати в гарячому вигляді. На гарнір підійдуть страви з овочів. Для приправи – майонез, сметана, різні соуси для картоплі.

Оригінальна картопля-гармошка

Картопля-гармошка в духовці, проста в приготуванні. Страва виглядає красиво і найголовніше, воно дуже соковите і смачне.

Інгредієнти:

  • Картопля будь, але однакового за розміром — 10 шт.;
  • Сало свиняче свіже, солене, копчене) – 150 гр.;
  • Сіль, перець, розмарин – за смаком.

Приготування:

  • Картоплю помити, очистити від шкірки, обсушити. Молоді бульби, досить промити і висушити.
  • Гострим ножем уздовж кожної картоплини зробити надрізи, відстань між ними 3-4 див.
  • У кожен надріз покласти тонко нарізаному шматочку сала.
  • Посипати сухими інгредієнтами, укласти на змащене соняшниковою олією деко.
  • Накрити фольгою і відправити в заздалегідь розігріту духовку до температури 200°C.
  • Готувати 40 хвилин.
  • Зняти фольгу і залишити страву ще на 10 хвилин, до появи золотистої скоринки.

Подають на стіл в гарячому вигляді зі сметаною і зеленню.

Картопля з салом у фользі

Запечена картопля з салом у фользі, дуже соковите і неповторне на смак блюдо.

Інгредієнти:

  • Картопляні бульби будь-якого однакового розміру – 10 шт.;
  • Сало свиняче солоне – 150гр.;
  • Сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  • Картоплю помити і очистити від шкірки, молодий тільки помити.
  • Бульби відварити до напівготовності, дістати з каструлі і обсушити на рушнику.
  • Розрізати кожну по полам і натерти спеціями.
  • Фольгу нарізати на шматки, за формою бульби, щоб повністю його загорнути.
  • Картоплю нарізати «гармошкою» і покласти в кожен розріз по шматочку сала.
  • Обгорнути фольгою і розмістити на деко.
  • В заздалегідь розігріту духовку до 220°С, поставити деко на 15 хвилин.
  • Потім за бажанням. Фольгу розгорнути і дати страві зарум’янитися. Залишити ще на 10 хвилин.
  • Подавати на стіл у фользі, в гарячому вигляді.
Дивіться також:  6 рецептів холодцю зі свинячих ніжок

Приправити зеленню. На гарнір подають овочі.

Варіант запікання на шпажках

Інгредієнти:

  • Картопля середнього розміру – 10 шт.;
  • Сало свиняче листкове – 100-150 гр.;
  • Приправа для страв з картоплі – 1 пакетик;
  • Сіль, перець — за смаком.

Приготування:

  • Картопля промити, обсушити, нарізати кружками 3-4 див.
  • Сало порізати предпочитаемыми шматочками.
  • По черзі на шпажки одягають підготовлені інгредієнти.
  • Змащують рослинним маслом, всю конструкцію і укладають на деко.
  • Зверху посипати сипучими інгредієнтами.
  • Готувати в духовці при температурі 200-220 градусів протягом півгодини.

Готову страву подають в гарячому вигляді з різними соусными приправами.

Картопля, запечена з салом і беконом

Інгредієнти:

  • Картопля середній – 8 шт.;
  • Сало свіже свиняче – 100 гр.;
  • Бекон – 100 гр.;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • Масло вершкове – 50 гр.;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Чебрець – 2 гілочки.

Приготування:

  • Картоплю помити, очистити від шкірки, обсушити.
  • Бульби тонко нарізати, для цього використовуйте овощечистку.
  • На сковороді розтопити масло, додати всі сипучі інгредієнти і дрібно нарізану цибулю, добре перемішати.
  • Всипати в сковороду нарізану картоплю і ретельно його обваляти в масляної суміші.
  • Прибрати сковороду з плити.
  • На деко викласти шарами картопляні слайсы, поставити в розігріту духовку і випікати 30 хвилин.
  • Бекон і сало нарізати дрібними кубиками і обсмажити на сковороді.
  • Коли слайсы будуть готові, дістати деко і одним шаром укласти сало з беконом.
  • Поставити ще на кілька хвилин, готувати до рум’яної скоринки.

Готове блюдо подається в гарячому вигляді. Зверху прикрасити чебрецем і гілочками зелені.

Як приготувати часточками на деку

Печенная картопля часточками на деку, не залишить байдужим жодного гурмана.

Інгредієнти:

  • Картопля – 10 шт.;
  • Сіль, чорний мелений перець – за смаком;
  • Рафінована рослинна олія;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Сухий кріп.
Дивіться також:  Пампушки до борщу – 7 простих і смачних рецептів

Приготування:

  • Картопля вимити, очистити від шкірки і просушити.
  • Нарізати на 4-6 часточок.
  • В чаші змішати всі сухі приправи, влити олію. Кожну часточку бульби натерти часником, натертим на дрібній терці і обваляти в суміші приправ і масла.
  • Дати постояти 10-15 хвилин.
  • На деко в один ряд укласти часточки і запікати при температурі 180 градусів.
  • Через 20 хвилин перевірити часточки на готовність дерев’яною паличкою. Якщо страва готова, то паличка безперешкодно увійде в часточку.

Подавати готову страву гарячим.

Приємного апетиту!

Прокрутка до верху