Картопля з сиром – 8 дуже смачних рецептів

Картопля і сир відносяться до двох категорій продуктів, які прекрасно поєднуються один з одним. Ця обставина особливо важливо, якщо мова йде про організації правильного харчування. Для основної ж маси населення картопля з сиром – це відмінний варіант смачної вечері. Причому, приготувати таку страву можна по-різному.

Картопля з сиром і майонезом в духовці

Цей варіант повинен дуже сподобатися чоловікам і тим, хто тільки починає освоювати велике кулінарне мистецтво. Тут немає нічого складного.

Так, і продукти теж знадобляться найпростіші:

  • 400 грам свіжого картоплі;
  • 1 зубок часнику;
  • 100 грам твердого сиру;
  • 20 грам масла рослинного;
  • 1 цибулина;
  • 10 грам свіжої зелені (кріп і петрушка);
  • сіль;
  • 50 грам майонезу;
  • ½ Чайної ложечки овочевої приправи;
  • перець.

Щоб зробити таку страву, треба:

  • Цибулю покришити чверть кільцями.
  • Очищений від шкірки і помиту картоплю порізати брусочками. Щоб надати заготовкам оригінальну форму, можна використовувати рифлений ніж.
  • Сир подрібнити на тертці з середніми отворами. Зелень дрібно порубати гострим ножем. Очищений часник довільно покришити або видавити через прес.
  • Підготовлені продукти скласти в миску, посолити і посипати спеціями. До речі, картопля з сиром в духовці виходить набагато смачніше, якщо її заправити майонезом.
  • Масу викласти на деко, зсередини оброблений маслом. Прикрити його фольгою і поставити в духову шафу.
  • Запікати 30 хвилин при 180 градусах. Зняти фольгу і продовжити теплову обробку ще 10 хвилин.

В результаті, зверху страви виходить красива хрустка скоринка, а всередині за рахунок майонезу і сиру картоплю залишається м’яким і соковитим. Хорошим гарніром до такої страви будуть свіжі овочі (огірки і помідори).

Ситне блюдо з фаршем

Будь-яке блюдо буде більш ситним та смачним, якщо в ньому присутній м’ясо. Причому, його не обов’язково використовувати цілісним шматком. Для приготування в духовці ідеально підійде фарш. Його можна зробити самостійно або придбати готовий напівфабрикат в магазині.

На вечерю зі свіжої картоплі можна приготувати, наприклад, чудову листкову запіканку з фаршем та сиром.

Для роботи знадобиться:

  • 0,6 кілограма картоплі;
  • 1 цибулина;
  • по 200 грам м’якоті яловичини і свинини;
  • 25 – 30 грам солі;
  • 200 грам сиру;
  • 10 грам зелені;
  • 2 щіпки меленого перцю;
  • 100 грам сметани.

Робити таку запіканку зовсім не складно:

  • Спочатку потрібно зробити фарш. Для цього м’ясо, цибулю і зелень треба подрібнити в блендері або прокрутити в м’ясорубці. Щоб маса не була занадто густий, її можна трохи розвести водою.
  • Очищений картопля нарізати тонкими кружечками. Для подрібнення сиру краще використовувати крупну тертку.
  • Форму добре промазати зсередини маслом. На дно викласти шар картоплі.
  • Посипати його сіллю, поперчити і змастити сметаною.
  • Наступним можна покласти шар сиру, а далі знову піде картопля зі сметаною.
  • На неї слід викласти частину фаршу. Продукти можна чергувати довільно, але останнім повинен бути картоплю, злегка присипаний сиром.
  • Духовку розігріти до 195 градусів. Поставити в неї форму і запікати 35 – 40 хвилин. Після цього страву повинно трохи постояти.
Дивіться також:  Макарони з куркою в вершковому соусі – 8 рецептів

Виглядає така запіканка дуже апетитно. Крім того, вона досить калорійна і корисна.

Осетинський пиріг з картоплею і сиром

З начинкою з картоплі і сиру в Осетії печуть чудові національні пироги. Їх роблять зазвичай у вигляді тонких круглих коржів діаметром близько 30 сантиметрів.

Щоб приготувати вдома осетинський пиріг, потрібні наступні компоненти:

Для тіста:

  • 0,5 літра молока;
  • 500 грам пшеничного борошна (плюс ще 50 – 70 грам для формування);
  • 35 грам рослинної олії;
  • 10 грам харчової солі;
  • 25 грам цукру;
  • пара чайних ложок дріжджів (швидкорозчинних).

Для начинки:

  • 1 кілограм сирої картоплі;
  • 50 грам масла вершкового;
  • 0,5 кілограма бринзи.

Додатково знадобиться приблизно 100 грам вершкового масла для промазування готових виробів.

Готується пиріг в кілька етапів:

  • Спочатку робиться тісто. Для цього потрібно змішати борошно з дріжджами. Окремо підігріти молоко і розчинити в ньому сіль з цукром. Об’єднати продукти разом, додати масло і перемішати. Тісто має постояти в теплому місці під кришкою приблизно 60 хвилин. Потім необхідно зробити обминку і знову залишити його вже хвилин на 40.
  • Для начинки картоплю спочатку потрібно очистити, порізати шматочками і скласти в каструлю. Потім залити її водою і відварити. Готову картоплю процідити і розім’яти товкачиком з маслом в пюре. Потім додати до нього тертий сир. З приготовленої суміші зліпити кульки. Це буде начинка.
  • Готове тісто розділити на частини (за кількістю кульок). Кожну з них спочатку трохи помісити, попередньо посипавши борошном обробну дошку, а потім розкотити в коржик.
  • По центру покласти картопляний кульку і, піднявши краю тесту, загорнути його. Заготівлю прим’яти рукою, а потім розкачати качалкою.
  • Виріб укласти на деко, застелене пергаментом і випікати 25 хвилин при 200 градусах.
  • Готові пироги складати на тарілку в стопку, промазуючи кожен з них маслом.

Після охолодження виходить м’яка коржик з ароматною соковитою начинкою.

Дивіться також:  Свиняча грудинка в духовці – 7 смачних рецептів приготування

В мультиварці

Дуже просто готується картопля з сиром в мультиварці. Причому, знаючи деякі секрети, з неї можна зробити оригінальне святкове блюдо.

Знадобляться вже звичні продукти:

  • 1 кілограм картоплі;
  • 100 мл майонезу;
  • сіль;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 100 грам сиру;
  • приправа (для картоплі).

Методика приготування:

  • Овочі очистити, вимити, а потім на кожній картоплині зробити кілька поперечних надрізів на відстані приблизно 1 сантиметр один від одного.
  • Підморожене масло нарізати тонкими пластинами. Сир подрібнити на крупній тертці. Майонез змішати з сіллю і приправами.
  • Обваляти в ньому картоплю й укласти її в чашу мультиварки (надрізами догори).
  • У кожен надріз покласти на платівці олії.
  • Встановити на панелі режим «Випічка» і готувати 45 хвилин.
  • Посипати картоплини тертим сиром і запікати їх ще приблизно чверть години.

Оригінальні картоплини у вигляді гармошки з ароматною сирною скоринкою будуть чудово виглядати на тарілці.

Деруни з сиром і картоплею

Особливої уваги заслуговують картопляні деруни з сиром. Незважаючи на свою високу калорійність, блюдо користується величезною популярністю.

Для його приготування потрібно взяти:

  • 6 картоплин;
  • 1 яйце;
  • сіль;
  • 90 грам сиру;
  • 1 цибулину;
  • перець і різні приправи (за бажанням);
  • 80 – 120 грам борошна;
  • зелень;
  • рослинна рафінована олія.

Щоб зробити ароматні деруни, треба:

  • Картоплю очистити, потерти (на дрібній або середній тертці), а потім віджати зайву вологу.
  • Додати до нього дрібно нарізану цибулю, рубану зелень, борошно, спеції і перемішати.
  • Ввести тертий сир і вбити яйце. Ще раз все перемішати.
  • З приготовленої маси формувати ложкою оладки і смажити їх з обох сторін у киплячому маслі.

Виходять ароматні деруни з ніжною м’якоттю рум’яною і хрусткою скоринкою.

Запікаємо з беконом

Не менш смачною виходить картопля, запечена у фользі з беконом. Іноді таку страву називають «картопляним мильфеем». З французької сама назва перекладається, як «тисяча аркушів».

По суті, це теж свого роду запіканка з картоплі з сиром в беконі.

Для такого незвичайного страви потрібно:

  • 0,5 кілограма картоплі;
  • сіль;
  • 300 грам бекону;
  • перець і спеції;
  • 50 грам масла вершкового;
  • 200 грам сиру.

Готувати такий оригінальний «мільфей» зовсім не складно:

  • Першим ділом треба подрібнити інгредієнти. Картоплю і бекон нарізати тонкими пластинками, а сир потерти на середній тертці.
  • Форму вистелити зсередини фольгою.
  • Поверх неї покласти бекон так, щоб пластинки частково звисали назовні.
  • Далі йде тонкий шар картоплі. Його треба посипати сіллю, перцем і спеціями.
  • Другий шар – це шматочки масла з тертим сиром. Їх треба рівномірно розподілити по поверхні.
  • Шари слід повторювати, поки не закінчаться інгредієнти.
  • «Конструкцію» прикрити звисаючими кінчиками бекону і щільно загорнути у фольгу.
  • Форму поставити в духовку на 45 – 50 хвилин при 185 градусах.
  • Розкрити фольгу і потримати страву в духовці ще 10 – 15 хвилин.
Дивіться також:  Хашлама з баранини – 6 смачних рецептів приготування

Подавати ніжну листкову запіканку з скоринкою з смаженого бекону краще гарячою.

З шинкою

Як форми можна використовувати і саму картоплю. Запечений у духовій шафі з начинкою з сиру і шинки, вона стає прекрасним варіантом порційного страви на вечерю.

З розрахунку на дві порції такої страви знадобиться:

  • 2 картоплини;
  • сіль;
  • 4 шматочка сиру;
  • 25 грам вершків;
  • 2 скибочки шинки;
  • перець.

Технологія виконання цієї страви буде зовсім інший:

  • Спочатку картоплю потрібно спекти. Для цього його слід вимити, акуратно загорнути у фольгу і відправити на 45 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів.
  • У кожної картоплини зробити зверху невеликий поздовжній зріз. Це буде «кришка».
  • З нижньої частини видалити м’якоть. Треба намагатися не пошкодити оболонку.
  • Шинку з сиром покришити кубиками, з’єднати їх з картопляної м’якоттю, додати інші компоненти і перемішати.
  • Помістити начинку «формочки» і накрити їх «кришками».
  • Запікати заготовки в духовці не більше 15 хвилин.

До столу таке оригінальне блюдо добре подавати зі свіжою зеленню.

C грибами

Багато цікавих і дуже смачних страв можна приготувати також і в мікрохвильовці. Наприклад, запекти картоплю з цибулею і грибами. А з сиром і майонезом страва стане ще більш соковитим і ароматним.

Для роботи знадобиться:

  • 2 великі картоплини;
  • 3 цибулини;
  • олія рослинна;
  • 2 зубки часнику;
  • твердий сир;
  • 6 печериць;
  • майонез;
  • спеції.

Все робиться дуже швидко:

  • Спочатку ємність для запікання потрібно зсередини промазати маслом.
  • Викласти по периметру порізаний дрібними шматочками часник.
  • Картоплю очистити, порізати кружечками. Помістити їх на дно ємності, а потім посолити і посипати спеціями.
  • Зверху викласти цибулю, так само порізаний витонченими кільцями.
  • Печериці покришити тонкими пластинками. Розподілити їх поверх лука.
  • Полити все майонезом і посипати тертим сиром.
  • Поставити ємність у камеру мікрохвильовки і запікати 10 хвилин при максимальній потужності.
  • Встановити режим «комбі» і продовжити обробку. Через 7 хвилин блюдо буде готово.

Цей рецепт можна використовувати у випадку, якщо треба дуже швидко приготувати що-небудь смачненьке.

Так, картопля з банального гарніру стає справжнім кулінарним шедевром. Пробуйте будь рецепт – кожен з них по-своєму привабливий.

Прокрутка до верху