Картопля і сир відносяться до двох категорій продуктів, які прекрасно поєднуються один з одним. Ця обставина особливо важливо, якщо мова йде про організації правильного харчування. Для основної ж маси населення картопля з сиром – це відмінний варіант смачної вечері. Причому, приготувати таку страву можна по-різному.
Картопля з сиром і майонезом в духовці
Цей варіант повинен дуже сподобатися чоловікам і тим, хто тільки починає освоювати велике кулінарне мистецтво. Тут немає нічого складного.
Так, і продукти теж знадобляться найпростіші:
- 400 грам свіжого картоплі;
- 1 зубок часнику;
- 100 грам твердого сиру;
- 20 грам масла рослинного;
- 1 цибулина;
- 10 грам свіжої зелені (кріп і петрушка);
- сіль;
- 50 грам майонезу;
- ½ Чайної ложечки овочевої приправи;
- перець.
Щоб зробити таку страву, треба:
- Цибулю покришити чверть кільцями.
- Очищений від шкірки і помиту картоплю порізати брусочками. Щоб надати заготовкам оригінальну форму, можна використовувати рифлений ніж.
- Сир подрібнити на тертці з середніми отворами. Зелень дрібно порубати гострим ножем. Очищений часник довільно покришити або видавити через прес.
- Підготовлені продукти скласти в миску, посолити і посипати спеціями. До речі, картопля з сиром в духовці виходить набагато смачніше, якщо її заправити майонезом.
- Масу викласти на деко, зсередини оброблений маслом. Прикрити його фольгою і поставити в духову шафу.
- Запікати 30 хвилин при 180 градусах. Зняти фольгу і продовжити теплову обробку ще 10 хвилин.
В результаті, зверху страви виходить красива хрустка скоринка, а всередині за рахунок майонезу і сиру картоплю залишається м’яким і соковитим. Хорошим гарніром до такої страви будуть свіжі овочі (огірки і помідори).
Ситне блюдо з фаршем
Будь-яке блюдо буде більш ситним та смачним, якщо в ньому присутній м’ясо. Причому, його не обов’язково використовувати цілісним шматком. Для приготування в духовці ідеально підійде фарш. Його можна зробити самостійно або придбати готовий напівфабрикат в магазині.
На вечерю зі свіжої картоплі можна приготувати, наприклад, чудову листкову запіканку з фаршем та сиром.
Для роботи знадобиться:
- 0,6 кілограма картоплі;
- 1 цибулина;
- по 200 грам м’якоті яловичини і свинини;
- 25 – 30 грам солі;
- 200 грам сиру;
- 10 грам зелені;
- 2 щіпки меленого перцю;
- 100 грам сметани.
Робити таку запіканку зовсім не складно:
- Спочатку потрібно зробити фарш. Для цього м’ясо, цибулю і зелень треба подрібнити в блендері або прокрутити в м’ясорубці. Щоб маса не була занадто густий, її можна трохи розвести водою.
- Очищений картопля нарізати тонкими кружечками. Для подрібнення сиру краще використовувати крупну тертку.
- Форму добре промазати зсередини маслом. На дно викласти шар картоплі.
- Посипати його сіллю, поперчити і змастити сметаною.
- Наступним можна покласти шар сиру, а далі знову піде картопля зі сметаною.
- На неї слід викласти частину фаршу. Продукти можна чергувати довільно, але останнім повинен бути картоплю, злегка присипаний сиром.
- Духовку розігріти до 195 градусів. Поставити в неї форму і запікати 35 – 40 хвилин. Після цього страву повинно трохи постояти.
Виглядає така запіканка дуже апетитно. Крім того, вона досить калорійна і корисна.
Осетинський пиріг з картоплею і сиром
З начинкою з картоплі і сиру в Осетії печуть чудові національні пироги. Їх роблять зазвичай у вигляді тонких круглих коржів діаметром близько 30 сантиметрів.
Щоб приготувати вдома осетинський пиріг, потрібні наступні компоненти:
Для тіста:
- 0,5 літра молока;
- 500 грам пшеничного борошна (плюс ще 50 – 70 грам для формування);
- 35 грам рослинної олії;
- 10 грам харчової солі;
- 25 грам цукру;
- пара чайних ложок дріжджів (швидкорозчинних).
Для начинки:
- 1 кілограм сирої картоплі;
- 50 грам масла вершкового;
- 0,5 кілограма бринзи.
Додатково знадобиться приблизно 100 грам вершкового масла для промазування готових виробів.
Готується пиріг в кілька етапів:
- Спочатку робиться тісто. Для цього потрібно змішати борошно з дріжджами. Окремо підігріти молоко і розчинити в ньому сіль з цукром. Об’єднати продукти разом, додати масло і перемішати. Тісто має постояти в теплому місці під кришкою приблизно 60 хвилин. Потім необхідно зробити обминку і знову залишити його вже хвилин на 40.
- Для начинки картоплю спочатку потрібно очистити, порізати шматочками і скласти в каструлю. Потім залити її водою і відварити. Готову картоплю процідити і розім’яти товкачиком з маслом в пюре. Потім додати до нього тертий сир. З приготовленої суміші зліпити кульки. Це буде начинка.
- Готове тісто розділити на частини (за кількістю кульок). Кожну з них спочатку трохи помісити, попередньо посипавши борошном обробну дошку, а потім розкотити в коржик.
- По центру покласти картопляний кульку і, піднявши краю тесту, загорнути його. Заготівлю прим’яти рукою, а потім розкачати качалкою.
- Виріб укласти на деко, застелене пергаментом і випікати 25 хвилин при 200 градусах.
- Готові пироги складати на тарілку в стопку, промазуючи кожен з них маслом.
Після охолодження виходить м’яка коржик з ароматною соковитою начинкою.
В мультиварці
Дуже просто готується картопля з сиром в мультиварці. Причому, знаючи деякі секрети, з неї можна зробити оригінальне святкове блюдо.
Знадобляться вже звичні продукти:
- 1 кілограм картоплі;
- 100 мл майонезу;
- сіль;
- 50 грам вершкового масла;
- 100 грам сиру;
- приправа (для картоплі).
Методика приготування:
- Овочі очистити, вимити, а потім на кожній картоплині зробити кілька поперечних надрізів на відстані приблизно 1 сантиметр один від одного.
- Підморожене масло нарізати тонкими пластинами. Сир подрібнити на крупній тертці. Майонез змішати з сіллю і приправами.
- Обваляти в ньому картоплю й укласти її в чашу мультиварки (надрізами догори).
- У кожен надріз покласти на платівці олії.
- Встановити на панелі режим «Випічка» і готувати 45 хвилин.
- Посипати картоплини тертим сиром і запікати їх ще приблизно чверть години.
Оригінальні картоплини у вигляді гармошки з ароматною сирною скоринкою будуть чудово виглядати на тарілці.
Деруни з сиром і картоплею
Особливої уваги заслуговують картопляні деруни з сиром. Незважаючи на свою високу калорійність, блюдо користується величезною популярністю.
Для його приготування потрібно взяти:
- 6 картоплин;
- 1 яйце;
- сіль;
- 90 грам сиру;
- 1 цибулину;
- перець і різні приправи (за бажанням);
- 80 – 120 грам борошна;
- зелень;
- рослинна рафінована олія.
Щоб зробити ароматні деруни, треба:
- Картоплю очистити, потерти (на дрібній або середній тертці), а потім віджати зайву вологу.
- Додати до нього дрібно нарізану цибулю, рубану зелень, борошно, спеції і перемішати.
- Ввести тертий сир і вбити яйце. Ще раз все перемішати.
- З приготовленої маси формувати ложкою оладки і смажити їх з обох сторін у киплячому маслі.
Виходять ароматні деруни з ніжною м’якоттю рум’яною і хрусткою скоринкою.
Запікаємо з беконом
Не менш смачною виходить картопля, запечена у фользі з беконом. Іноді таку страву називають «картопляним мильфеем». З французької сама назва перекладається, як «тисяча аркушів».
По суті, це теж свого роду запіканка з картоплі з сиром в беконі.
Для такого незвичайного страви потрібно:
- 0,5 кілограма картоплі;
- сіль;
- 300 грам бекону;
- перець і спеції;
- 50 грам масла вершкового;
- 200 грам сиру.
Готувати такий оригінальний «мільфей» зовсім не складно:
- Першим ділом треба подрібнити інгредієнти. Картоплю і бекон нарізати тонкими пластинками, а сир потерти на середній тертці.
- Форму вистелити зсередини фольгою.
- Поверх неї покласти бекон так, щоб пластинки частково звисали назовні.
- Далі йде тонкий шар картоплі. Його треба посипати сіллю, перцем і спеціями.
- Другий шар – це шматочки масла з тертим сиром. Їх треба рівномірно розподілити по поверхні.
- Шари слід повторювати, поки не закінчаться інгредієнти.
- «Конструкцію» прикрити звисаючими кінчиками бекону і щільно загорнути у фольгу.
- Форму поставити в духовку на 45 – 50 хвилин при 185 градусах.
- Розкрити фольгу і потримати страву в духовці ще 10 – 15 хвилин.
Подавати ніжну листкову запіканку з скоринкою з смаженого бекону краще гарячою.
З шинкою
Як форми можна використовувати і саму картоплю. Запечений у духовій шафі з начинкою з сиру і шинки, вона стає прекрасним варіантом порційного страви на вечерю.
З розрахунку на дві порції такої страви знадобиться:
- 2 картоплини;
- сіль;
- 4 шматочка сиру;
- 25 грам вершків;
- 2 скибочки шинки;
- перець.
Технологія виконання цієї страви буде зовсім інший:
- Спочатку картоплю потрібно спекти. Для цього його слід вимити, акуратно загорнути у фольгу і відправити на 45 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів.
- У кожної картоплини зробити зверху невеликий поздовжній зріз. Це буде «кришка».
- З нижньої частини видалити м’якоть. Треба намагатися не пошкодити оболонку.
- Шинку з сиром покришити кубиками, з’єднати їх з картопляної м’якоттю, додати інші компоненти і перемішати.
- Помістити начинку «формочки» і накрити їх «кришками».
- Запікати заготовки в духовці не більше 15 хвилин.
До столу таке оригінальне блюдо добре подавати зі свіжою зеленню.
C грибами
Багато цікавих і дуже смачних страв можна приготувати також і в мікрохвильовці. Наприклад, запекти картоплю з цибулею і грибами. А з сиром і майонезом страва стане ще більш соковитим і ароматним.
Для роботи знадобиться:
- 2 великі картоплини;
- 3 цибулини;
- олія рослинна;
- 2 зубки часнику;
- твердий сир;
- 6 печериць;
- майонез;
- спеції.
Все робиться дуже швидко:
- Спочатку ємність для запікання потрібно зсередини промазати маслом.
- Викласти по периметру порізаний дрібними шматочками часник.
- Картоплю очистити, порізати кружечками. Помістити їх на дно ємності, а потім посолити і посипати спеціями.
- Зверху викласти цибулю, так само порізаний витонченими кільцями.
- Печериці покришити тонкими пластинками. Розподілити їх поверх лука.
- Полити все майонезом і посипати тертим сиром.
- Поставити ємність у камеру мікрохвильовки і запікати 10 хвилин при максимальній потужності.
- Встановити режим «комбі» і продовжити обробку. Через 7 хвилин блюдо буде готово.
Цей рецепт можна використовувати у випадку, якщо треба дуже швидко приготувати що-небудь смачненьке.
Так, картопля з банального гарніру стає справжнім кулінарним шедевром. Пробуйте будь рецепт – кожен з них по-своєму привабливий.