Картопля, запечена в духовці у фользі є гідним варіантом щоденного або святкового столу. Недарма кажуть, що всенародною любов’ю користується тільки картопля.
Картопля, запечена в духовці у фользі
Харчова металева папір — прекрасний провідник інфрачервоних променів і тепла, завдяки чому запечені у фользі коренеплоди легко перетворюються з простого страви в справжній кулінарний шедевр.
Склад інгредієнтів:
- перець запашний;
- картоплю приблизно однакового розміру — до 10 шт.;
- петрушка, кріп;
- цибуля-ріпка;
- філе оселедця (слабосоленої) — 200 г;
- масло оливи;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Вибираємо цілі бульби без «вічок». Позеленілі коренеплоди, а також будь-яким чином пошкоджений продукт, краще не використовувати.
- Ретельно промиваємо овочі, просушуємо серветками. Оскільки будемо оформляти блюдо оселедцем, відразу робимо на бульбах невеликі хрестоподібні надрізи.
- Посипаємо кожен коренеплід крупною сіллю, щільно обертаємо в два шари фольги, розміщуємо в жароміцної формі. Для запікання картоплі не принципово, на яку сторону паперу його викладати. Головна умова — загортаємо овочі таким чином, щоб їх було легко розгорнути і подивитися ступінь готовності.
- Відправляємо ємність з картоплею на 40 хвилин у духовку, нагріту до 180 °C. Щоб переконатися в необхідності закінчення процесу запікання, відкриваємо папір, проколюємо бульби ножем.
- Дістаємо коренеплоди з духовки, знімаємо упаковку, охолоджуємо, після чого акуратно відкриваємо шкірку по лініях розрізів. Ложечкою витягаємо частину м’якоті, присмачую отриману порожнину маслом оливи.
- Поділяємо філе на невеликі тонкі пласти, звертаємо їх у трубочки, поміщаємо в кожен бульба. В середину рулетика з оселедця вставляємо гілочки кропу.
Викладаємо картоплю, запечену у фользі, на широкому блюді, сервіруємо часточками лимона. Хто ж відмовить цього чудового яству в російській «громадянство»?
Готуємо з салом
Дивно, як змінюється запечений у фользі картоплю з салом. Скибочки останнього «поділяться» із бульбами апетитними смаками і запашними ароматами.
Список продуктів:
- копчене сало або грудинка — 18 тонких пластин;
- якісний картопля — 6 шт.;
- кількість солі і перцю підбираємо по смакам.
Порядок приготування:
- Картопля добре промиваємо, промокаємо серветками, кожен бульба поділяємо на дві однакові частини.
- Злегка солимо овочі, потім беремо розрізаний коренеплід, маємо на одній половині скибочку сала або грудинки. Відновлюємо первісний вигляд картоплі, викладаємо на нього (зверху і знизу) додаткові порції копченості, герметично загортаємо виріб у два шари фольги.
- Таким способом оформляємо всі підготовлені компоненти страви, маємо на решітці духовки, випікаємо до 50 хвилин при t 110 °C.
- Не менш смачно і апетитно виглядають цілі бульби, розрізати впоперек тонкими пластами, між якими викладені слайсы сала.
Представляємо запечена картопля на сервірувальній посуді, подаємо з домашніми соліннями: томатами, огірками або апетитними грибами.
З курячим філе
Фольга не тільки забезпечує і зберігає букет взаємних смаків запеченої картоплі з курячим філе, але і дозволяє вирішити дизайнерські завдання з оформлення страви.
Перелік компонентів:
- сметана домашня — 150 г;
- сир твердий — 150 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- картопля — 4 бульби;
- куряча грудка;
- помідори — 2 шт.;
- цибуля-ріпка;
- масло пісне;
- сіль, паприка, перець, часник — використовуємо за уподобанням;
- майонез або кетчуп — 20 р.
Етапи приготування:
- Добре промиваємо куряче філе, просушуємо паперовими рушниками. Поділяємо грудку на пласти товщиною до 1 см, злегка відбиваємо. Щоб не забруднити навколишній простір, накриваємо плівкою продукт.
- Отримані скибочки нарізаємо смужками, покласти в чашу. Змішуємо в піалі спеції і прянощі, з’єднуємо з кетчупом/майонезом і сметаною (можна замінити кефіром або йогуртом). Обробляємо шматочки курки маринадом, витримуємо півгодини.
- Очищаємо і промиваємо овочі. Картоплю і помідори розрізаємо брусочками, подрібнюємо часник, шаткуємо півкільцями цибулю.
- Відрізаємо від рулону частина металевої папери, складаємо її в два шари. З допомогою банки або горщика виготовляємо форми з бортами висотою до 5 див.
- Обробляємо оформлені ємності маслом. Картопля промокаємо серветками, приправляємо спеціями і пісним олією, викладаємо на дно посуду з фольги. На шматочках бульб розміщуємо суміш цибулі і часнику, потім маємо смужки курки і томати.
- Наносимо на продукти тонку сіточку майонезу або кетчупу, посипаємо блюдо тертим сиром. Ставимо паперові ємності з їжею на деко, відправляємо в духовку на 35 хвилин (t 210 °C).
Посуді з паперу можна надати різну форму, в якій запечена картопля з курячим філе буде виглядати особливо ефектно і дуже апетитно.
Картопля зі свининою в духовці у фользі
Представлене страва хоч і готується в щільно закритій фользі, але ми знайдемо спосіб забезпечити продукти дивовижною підсмаженою скоринкою.
Необхідні продукти:
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- масло вершкове — 50 г;
- картопля — 4 шт.;
- свинина з жировими прошарками — 300 г;
- перець, сіль, зелень.
Методика приготування:
- Оброблене м’ясо поділяємо на невеликі порції, промокаємо рушниками.
- Цибуля звільняємо від лушпиння, рубаємо кільцями. Очищену картоплю нарізаємо кружечками або кубиками, підставляємо під струмінь води, позбавляючи коренеплоди від зайвого крохмалю. Просушуємо бульби серветками.
- Вистилаємо деко двома шарами фольги, залишаючи запас на обгортання продуктів. Внутрішню поверхню листа обов’язково змащуємо маслом, щоб картопля не прилип до паперу і не пригорав в процесі теплової обробки.
- Отже, коли утворений перший шар зі шматочків картоплі, викладаємо кільця цибулі, на них маємо свинину. Не забуваємо приправляти всі компоненти сіллю, перцем, улюбленими спеціями і нарубаною зеленню, якої завершуємо збірку страви.
- З’єднуємо вільну частину алюмінієвих листів, щільно фіксуємо, відправляємо на 40 хвилин у піч, нагріту до 180 °C.
Завершуємо процес приготування створенням золотистої скоринки. За 10 хвилин до закінчення запікання картоплі зі свининою, відкриваємо папір, включаємо режим верхнього нагріву, підрум’янюємо блюдо.
Як приготувати з рибою
Картопля у фользі чудово поєднується з різноманітними продуктами. Особливо смачною і святкової виходить запечена з рум’яною скоринкою риба, оточена підсмажений часточками коренеплодів.
Необхідні компоненти:
- масло пісне;
- перець солодкий, морква і цибуля — 1 шт.;
- стейки кефалі — 2 шт.;
- квасоля стручкова — 60 г;
- картопля — 5 шт.;
- лимон — ½ плода;
- кріп, сіль, приправи.
Як приготувати картоплю з рибою:
- Ретельно промиваємо кефаль, промокаємо серветками, поміщаємо в просторий посуд. Маринуємо продукт складом з пісного масла, спеції для риби, невеликої кількості солі. Ретельно руками все перемішуємо.
- Очищену картоплю нарізаємо великими частинами. Морква і перець без насіння шаткуємо смужками, рубаємо цибулю півкільцями.
- Збираємо овочевий склад в чаші, трохи солимо, викладаємо на деко, закритий двома шарами фольги (не забуваємо її обробляти маслом). Компоненти страви маємо на глянцевому поверхні металевої папери.
- Посипаємо овочі нарубаним кропом, поміщаємо на нього філе кефалі, кільця цибулі і тонкі часточки лимона. Щільно загортаємо фольгу, запікаємо страва до 60 хвилин при t 180 °C.
Представлений спосіб приготування картоплі з рибою дозволив отримати ситну низькокалорійну їжу, яку можна сміливо зарахувати до дієтичних страв.
З яловичиною
Відмінним варіантом запеченої у фользі картоплі стане блюдо з яловичиною. Особливо ніжним, соковитим і апетитним виходить м’ясо молодої тварини.
Перелік продуктів:
- масло пісне;
- картопля — 300 г;
- цибуля-ріпка;
- телятина — 250 г;
- спеції (перець, сіль, зелень.
Процес приготування:
- Ретельно промите м’ясо позбавляємо від плівок і жив, нарізаємо скибочками, відбиваємо до товщини кожного шару не більше 1 див.
- Очищаємо і шаткуємо овочі: картопля рубаємо кубиками, цибулю — півкільцями.
- Застеляємо деко листами фольги, промасливаем внутрішню поверхню паперу. Викладаємо шар з шматочків яловичини, приправляємо її сіллю, сумішшю перців і приправ, накриваємо продукти цибульним складом.
- Далі маємо картоплю. Збризкуємо його маслом, посипаємо спеціями і нарубаної запашною травою. Загортаємо фольгу, щільно фіксуємо, запікаємо страва 40 хвилин (180 °C). В кінці процесу відкриваємо папір, підрум’янюємо блюдо.
Яловичина не тільки просочилася власними соками, але і не «поскупилася» — і поділилася ними з картоплею. Вийшов дуже смачний і апетитний тандем!
Печена картопля в мундирі в духовці у фользі
Як часто ми не замислюємося про те, що саме печена картопля в металевій папері забезпечить наш організм корисними речовинами і вітамінами, прихованими під мундиром» улюбленого овоча.
Набір компонентів:
- масло пісне;
- картопля (невеликі бульби) — 1 кг;
- зубки часнику — 10 г;
- приправи для коренеплодів.
Особливості приготування:
- Добре промиваємо овочі, не менш ретельно їх просушуємо, щоб волога не перешкоджала вбирання масла.
- Поміщаємо в піалу подрібнений часник, приправи, сіль і пісний жир. Перемішуємо складу.
- Обробляємо кожен коренеплід отриманою сумішшю, викладаємо на деко, щільно накриваємо шаром фольги.
- Запікаємо бульби півгодини в папері при t 190 °C, наступні 30 хвилин готуємо у відкритому вигляді.
Представлений рецепт — базовий варіант отримання печеної картоплі в мундирі. Подати їжу можна в якості оригінального гарнір до м’ясних страв.
Рецепт з беконом
Як ми вже помітили, картопля, запечена у фользі, з задоволенням приймає сусідство м’ясних продуктів, ну а ніжному і ароматного бекону буде безмірно радий!
Склад інгредієнтів:
- масло вершкове — 30 г;
- сир (бажано «Адигейський») — 60 г;
- картопля — 6 шт.;
- якісний бекон — 100 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- перець білий, кріп сухий, сіль.
Приготування страви;
- Промиваємо і просушуємо бульби, прибираємо нижню «капелюшок», щоб забезпечити стійкість картоплин, які будемо встановлювати у формі.
- Тепер робимо збоку кожного коренеплоду до 5 надрізів, солимо і перчимо продукти, змащуємо жиром.
- Тонко шаткуємо бекон (можна і шинку), орієнтуючись на довжину насічок. З допомогою ножа вставляємо пласти в утворені пазухи, збризкуємо їх розтопленим маслом.
- Пакуємо кожен бульба у фольгу, встановлюємо в ємність для запікання, відправляємо на 45 хвилин у духовку, прогріту до 180 °C.
За 15 хвилин до завершення процесу відкриваємо папір, посипаємо порції стружкою «Адигейського» сиру, отримуємо чудову хрустку скоринку.
Яке приємне відчуття залишає картопля, запечена у фользі, при одному тільки знайомство з рецептами його приготування! Гарний настрій прокладе шлях до натхнення, а там і до створення кулінарних шедеврів недалеко!