Картопля, запечена в духовці у фользі – 8 смачних рецептів

Картопля, запечена в духовці у фользі є гідним варіантом щоденного або святкового столу. Недарма кажуть, що всенародною любов’ю користується тільки картопля.

Картопля, запечена в духовці у фользі

Харчова металева папір — прекрасний провідник інфрачервоних променів і тепла, завдяки чому запечені у фользі коренеплоди легко перетворюються з простого страви в справжній кулінарний шедевр.

Склад інгредієнтів:

  • перець запашний;
  • картоплю приблизно однакового розміру — до 10 шт.;
  • петрушка, кріп;
  • цибуля-ріпка;
  • філе оселедця (слабосоленої) — 200 г;
  • масло оливи;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Вибираємо цілі бульби без «вічок». Позеленілі коренеплоди, а також будь-яким чином пошкоджений продукт, краще не використовувати.
  • Ретельно промиваємо овочі, просушуємо серветками. Оскільки будемо оформляти блюдо оселедцем, відразу робимо на бульбах невеликі хрестоподібні надрізи.
  • Посипаємо кожен коренеплід крупною сіллю, щільно обертаємо в два шари фольги, розміщуємо в жароміцної формі. Для запікання картоплі не принципово, на яку сторону паперу його викладати. Головна умова — загортаємо овочі таким чином, щоб їх було легко розгорнути і подивитися ступінь готовності.
  • Відправляємо ємність з картоплею на 40 хвилин у духовку, нагріту до 180 °C. Щоб переконатися в необхідності закінчення процесу запікання, відкриваємо папір, проколюємо бульби ножем.
  • Дістаємо коренеплоди з духовки, знімаємо упаковку, охолоджуємо, після чого акуратно відкриваємо шкірку по лініях розрізів. Ложечкою витягаємо частину м’якоті, присмачую отриману порожнину маслом оливи.
  • Поділяємо філе на невеликі тонкі пласти, звертаємо їх у трубочки, поміщаємо в кожен бульба. В середину рулетика з оселедця вставляємо гілочки кропу.

Викладаємо картоплю, запечену у фользі, на широкому блюді, сервіруємо часточками лимона. Хто ж відмовить цього чудового яству в російській «громадянство»?

Готуємо з салом

Дивно, як змінюється запечений у фользі картоплю з салом. Скибочки останнього «поділяться» із бульбами апетитними смаками і запашними ароматами.

Список продуктів:

  • копчене сало або грудинка — 18 тонких пластин;
  • якісний картопля — 6 шт.;
  • кількість солі і перцю підбираємо по смакам.

Порядок приготування:

  • Картопля добре промиваємо, промокаємо серветками, кожен бульба поділяємо на дві однакові частини.
  • Злегка солимо овочі, потім беремо розрізаний коренеплід, маємо на одній половині скибочку сала або грудинки. Відновлюємо первісний вигляд картоплі, викладаємо на нього (зверху і знизу) додаткові порції копченості, герметично загортаємо виріб у два шари фольги.
  • Таким способом оформляємо всі підготовлені компоненти страви, маємо на решітці духовки, випікаємо до 50 хвилин при t 110 °C.
  • Не менш смачно і апетитно виглядають цілі бульби, розрізати впоперек тонкими пластами, між якими викладені слайсы сала.
Дивіться також:  Як варити фунчозу в домашніх умовах – 6 рецептів

Представляємо запечена картопля на сервірувальній посуді, подаємо з домашніми соліннями: томатами, огірками або апетитними грибами.

З курячим філе

Фольга не тільки забезпечує і зберігає букет взаємних смаків запеченої картоплі з курячим філе, але і дозволяє вирішити дизайнерські завдання з оформлення страви.

Перелік компонентів:

  • сметана домашня — 150 г;
  • сир твердий — 150 г;
  • часникові зубки — 2 шт.;
  • картопля — 4 бульби;
  • куряча грудка;
  • помідори — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка;
  • масло пісне;
  • сіль, паприка, перець, часник — використовуємо за уподобанням;
  • майонез або кетчуп — 20 р.

Етапи приготування:

  • Добре промиваємо куряче філе, просушуємо паперовими рушниками. Поділяємо грудку на пласти товщиною до 1 см, злегка відбиваємо. Щоб не забруднити навколишній простір, накриваємо плівкою продукт.
  • Отримані скибочки нарізаємо смужками, покласти в чашу. Змішуємо в піалі спеції і прянощі, з’єднуємо з кетчупом/майонезом і сметаною (можна замінити кефіром або йогуртом). Обробляємо шматочки курки маринадом, витримуємо півгодини.
  • Очищаємо і промиваємо овочі. Картоплю і помідори розрізаємо брусочками, подрібнюємо часник, шаткуємо півкільцями цибулю.
  • Відрізаємо від рулону частина металевої папери, складаємо її в два шари. З допомогою банки або горщика виготовляємо форми з бортами висотою до 5 див.
  • Обробляємо оформлені ємності маслом. Картопля промокаємо серветками, приправляємо спеціями і пісним олією, викладаємо на дно посуду з фольги. На шматочках бульб розміщуємо суміш цибулі і часнику, потім маємо смужки курки і томати.
  • Наносимо на продукти тонку сіточку майонезу або кетчупу, посипаємо блюдо тертим сиром. Ставимо паперові ємності з їжею на деко, відправляємо в духовку на 35 хвилин (t 210 °C).

Посуді з паперу можна надати різну форму, в якій запечена картопля з курячим філе буде виглядати особливо ефектно і дуже апетитно.

Картопля зі свининою в духовці у фользі

Представлене страва хоч і готується в щільно закритій фользі, але ми знайдемо спосіб забезпечити продукти дивовижною підсмаженою скоринкою.

Необхідні продукти:

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • масло вершкове — 50 г;
  • картопля — 4 шт.;
  • свинина з жировими прошарками — 300 г;
  • перець, сіль, зелень.

Методика приготування:

  • Оброблене м’ясо поділяємо на невеликі порції, промокаємо рушниками.
  • Цибуля звільняємо від лушпиння, рубаємо кільцями. Очищену картоплю нарізаємо кружечками або кубиками, підставляємо під струмінь води, позбавляючи коренеплоди від зайвого крохмалю. Просушуємо бульби серветками.
  • Вистилаємо деко двома шарами фольги, залишаючи запас на обгортання продуктів. Внутрішню поверхню листа обов’язково змащуємо маслом, щоб картопля не прилип до паперу і не пригорав в процесі теплової обробки.
  • Отже, коли утворений перший шар зі шматочків картоплі, викладаємо кільця цибулі, на них маємо свинину. Не забуваємо приправляти всі компоненти сіллю, перцем, улюбленими спеціями і нарубаною зеленню, якої завершуємо збірку страви.
  • З’єднуємо вільну частину алюмінієвих листів, щільно фіксуємо, відправляємо на 40 хвилин у піч, нагріту до 180 °C.
Дивіться також:  Заправка для вінегрету – 8 смачних і оригінальних рецептів

Завершуємо процес приготування створенням золотистої скоринки. За 10 хвилин до закінчення запікання картоплі зі свининою, відкриваємо папір, включаємо режим верхнього нагріву, підрум’янюємо блюдо.

Як приготувати з рибою

Картопля у фользі чудово поєднується з різноманітними продуктами. Особливо смачною і святкової виходить запечена з рум’яною скоринкою риба, оточена підсмажений часточками коренеплодів.

Необхідні компоненти:

  • масло пісне;
  • перець солодкий, морква і цибуля — 1 шт.;
  • стейки кефалі — 2 шт.;
  • квасоля стручкова — 60 г;
  • картопля — 5 шт.;
  • лимон — ½ плода;
  • кріп, сіль, приправи.

Як приготувати картоплю з рибою:

  • Ретельно промиваємо кефаль, промокаємо серветками, поміщаємо в просторий посуд. Маринуємо продукт складом з пісного масла, спеції для риби, невеликої кількості солі. Ретельно руками все перемішуємо.
  • Очищену картоплю нарізаємо великими частинами. Морква і перець без насіння шаткуємо смужками, рубаємо цибулю півкільцями.
  • Збираємо овочевий склад в чаші, трохи солимо, викладаємо на деко, закритий двома шарами фольги (не забуваємо її обробляти маслом). Компоненти страви маємо на глянцевому поверхні металевої папери.
  • Посипаємо овочі нарубаним кропом, поміщаємо на нього філе кефалі, кільця цибулі і тонкі часточки лимона. Щільно загортаємо фольгу, запікаємо страва до 60 хвилин при t 180 °C.

Представлений спосіб приготування картоплі з рибою дозволив отримати ситну низькокалорійну їжу, яку можна сміливо зарахувати до дієтичних страв.

З яловичиною

Відмінним варіантом запеченої у фользі картоплі стане блюдо з яловичиною. Особливо ніжним, соковитим і апетитним виходить м’ясо молодої тварини.

Перелік продуктів:

  • масло пісне;
  • картопля — 300 г;
  • цибуля-ріпка;
  • телятина — 250 г;
  • спеції (перець, сіль, зелень.

Процес приготування:

  • Ретельно промите м’ясо позбавляємо від плівок і жив, нарізаємо скибочками, відбиваємо до товщини кожного шару не більше 1 див.
  • Очищаємо і шаткуємо овочі: картопля рубаємо кубиками, цибулю — півкільцями.
  • Застеляємо деко листами фольги, промасливаем внутрішню поверхню паперу. Викладаємо шар з шматочків яловичини, приправляємо її сіллю, сумішшю перців і приправ, накриваємо продукти цибульним складом.
  • Далі маємо картоплю. Збризкуємо його маслом, посипаємо спеціями і нарубаної запашною травою. Загортаємо фольгу, щільно фіксуємо, запікаємо страва 40 хвилин (180 °C). В кінці процесу відкриваємо папір, підрум’янюємо блюдо.
Дивіться також:  Домашня локшина на яйцях – 4 рецепта

Яловичина не тільки просочилася власними соками, але і не «поскупилася» — і поділилася ними з картоплею. Вийшов дуже смачний і апетитний тандем!

Печена картопля в мундирі в духовці у фользі

Як часто ми не замислюємося про те, що саме печена картопля в металевій папері забезпечить наш організм корисними речовинами і вітамінами, прихованими під мундиром» улюбленого овоча.

Набір компонентів:

  • масло пісне;
  • картопля (невеликі бульби) — 1 кг;
  • зубки часнику — 10 г;
  • приправи для коренеплодів.

Особливості приготування:

  • Добре промиваємо овочі, не менш ретельно їх просушуємо, щоб волога не перешкоджала вбирання масла.
  • Поміщаємо в піалу подрібнений часник, приправи, сіль і пісний жир. Перемішуємо складу.
  • Обробляємо кожен коренеплід отриманою сумішшю, викладаємо на деко, щільно накриваємо шаром фольги.
  • Запікаємо бульби півгодини в папері при t 190 °C, наступні 30 хвилин готуємо у відкритому вигляді.

Представлений рецепт — базовий варіант отримання печеної картоплі в мундирі. Подати їжу можна в якості оригінального гарнір до м’ясних страв.

Рецепт з беконом

Як ми вже помітили, картопля, запечена у фользі, з задоволенням приймає сусідство м’ясних продуктів, ну а ніжному і ароматного бекону буде безмірно радий!

Склад інгредієнтів:

  • масло вершкове — 30 г;
  • сир (бажано «Адигейський») — 60 г;
  • картопля — 6 шт.;
  • якісний бекон — 100 г;
  • часникові зубки — 2 шт.;
  • перець білий, кріп сухий, сіль.

Приготування страви;

  • Промиваємо і просушуємо бульби, прибираємо нижню «капелюшок», щоб забезпечити стійкість картоплин, які будемо встановлювати у формі.
  • Тепер робимо збоку кожного коренеплоду до 5 надрізів, солимо і перчимо продукти, змащуємо жиром.
  • Тонко шаткуємо бекон (можна і шинку), орієнтуючись на довжину насічок. З допомогою ножа вставляємо пласти в утворені пазухи, збризкуємо їх розтопленим маслом.
  • Пакуємо кожен бульба у фольгу, встановлюємо в ємність для запікання, відправляємо на 45 хвилин у духовку, прогріту до 180 °C.

За 15 хвилин до завершення процесу відкриваємо папір, посипаємо порції стружкою «Адигейського» сиру, отримуємо чудову хрустку скоринку.

Яке приємне відчуття залишає картопля, запечена у фользі, при одному тільки знайомство з рецептами його приготування! Гарний настрій прокладе шлях до натхнення, а там і до створення кулінарних шедеврів недалеко!

Прокрутка до верху