Картопля – це другий хліб, переоцінити значення якого на наших столах неможливо. Існує величезна кількість рецептів його приготування. Серед оригінальних варіацій виконання великою популярністю користується картопля, запечена в духовці з сиром, який цілком може подаватися в якості повноцінного другого.
Простий рецепт картоплі, запеченої в духовці з сиром
Для виконання ситного гарніру з ароматним доповненням достатньо підготувати:
- 800 г картоплі;
- 200 г сиру;
- стопку рослинного масла;
- зубчик часнику;
- ½ Л молока;
- яйце;
- сіль і спеції.
Спосіб приготування:
- Картопляні бульби очищаються і нарізати кільцями.
- У змащену маслом форму поміщається картопля, який ретельно перемішується з подрібненим часником, сіллю, спеціями і половиною натертого сиру.
- В окремій тарілці збиваються яйце, молоко, сіль і перець.
- Вміст форми заливається молочною сумішшю, після чого картоплю відправляється в гарячу духовку на 50 хвилин.
- За 5 хвилин до завершення приготування картоплю посипається залишився сирної стружкою, яка в кінці придбає красивий коричневий відтінок.
Готуємо з грибами
Запечена картопля – універсальний гарнір, який у поєднанні з сиром і грибами може легко виступати повноцінним другим блюдом. Для приготування знадобиться:
- 130 г грибів;
- ½ Головки часнику;
- 900 р картоплі;
- 100 г сиру;
- шматочок вершкового масла;
- листя салату;
- листочки чебрецю, сіль і спеції.
Хід роботи:
- Гриби нарізати пластинками, які до рум’яності підсмажуються на топленому маслі.
- Подрібнений часник і листочки чебрецю на 1 хвилину відправляються до грибний засмажки.
- З картоплі готуються кружечки, ½ яких викладається нижнім шаром у вогнетривку форму.
- Далі викладається ½ сирної стружкою і грибна зажарка.
- Зверху прошарок покривається залишилися картопляними кружальцями, які притрушиваются сиром.
- Страва готується в розігрітій до 200°C духовці 40 хвилин.
З майонезом
Ситний гарнір для цінителів більш висококалорійної їжі можна підготувати з:
- 1 кг картоплі;
- 200 г майонезу;
- трохи меншої кількості сиру;
- ½ Головки часнику;
- цибулини;
- 30 мл рослинного масла;
- пучка зелені;
- солі і приправ.
Послідовність дій:
- Картопля очищається, ріжуть кружальцями, які відправляються в миску, де змішуються з приправами і сіллю.
- Сир натирається.
- Лук ріжеться кільцями.
- З майонезу і часникової кашки готується заправка.
- На деко, змащене маслом, викласти картоплю і цибулю, які заливаються майонезним соусом і покриваються сирної стружкою.
- Випікається страву при 200°C до готовності, після чого притрушивается рубаною зеленню.
Картопля-гармошка з сиром в духовці
Смачне і красиве блюдо з продуктів, які завжди знайдуться на кухні:
- 6 картоплин;
- 200 г вершкового масла;
- таку ж кількість сиру;
- сіль, перець і часник.
Основні кроки приготування:
- Картопля очищається і надрізається не до кінця, щоб вийшла гармошка.
- З сиру готують тонкі пластинки.
- Олія нарізати пластинками, які закладаються у всі надрізи.
- Випікається картопля 60 хвилин при 180°C.
- За 10 хвилин до закінчення приготування замість розтопленого масла поміщаються сирні шматочки.
З курячим філе
Картопля з м’ясом – ароматне блюдо, яке не залишить байдужим навіть найвибагливіших гурманів. Для виконання рецепта знадобляться:
- 1 кг картоплі;
- ½ Кг курячого філе;
- 150 г майонезу;
- ½ Головки часнику;
- 200 г сиру;
- сіль, перець і трохи рослинного масла.
Етапи підготовки полягають у виконанні таких маніпуляцій:
- Картопля очищається і нарізають часточками, які ретельно перемішуються з сіллю, спеціями та іншими улюбленими приправами.
- Картопляні часточки розподіляються по змащеного олією деку першим шаром.
- Промите філе нарізати квадратиками, які присаливаются і викладаються на овоч.
- З сирної стружки і майонезу готується соус з додаванням часникової кашки.
- М’ясо з картоплею покривається соусом і поставити в духовку на 1 годину.
- Готову страву з апетитною скоринкою нарізають квадратами, які розкладають по тарілках.
Як зробити з помідорами
Прекрасна ідея для дієтичного вечері, втілити яку можна з:
- 1 кг картоплі;
- удвічі меншої кількості помідорів;
- 20 г сиру;
- стопки масла;
- головки часнику;
- солі, спецій і зелені.
Щоб порадувати домочадців оригінально приготованим картоплею:
- Очищені картопляні бульби нарізати тонкими кружечками.
- З помідорів готуються колечка.
- На дно змащеної маслом форми викладається ½ картопляних кружечків, яка покриваються подрібненими томатами.
- З солі, рослинної олії і рубаною зелені готується заправка, половиною обсягу якої заливається овочеве вміст форми.
- Далі укладені шари посипаються сирної стружкою.
- Потім черговість дій з рештою продуктами повторюється в тій же послідовності.
- Форма накривається фольгою і відправляється в розігріту духовку на 40 хвилин.
Картопля, запечена у фользі з сиром
Завдяки використанню фольги картопля, приготована за цим рецептом, зберігає ніжність і неперевершений аромат.
Інгредієнти:
- 8 середніх бульб картоплі;
- цибулина;
- шматочок сиру;
- по 20 г вершкового масла і смальцю;
- сіль, спеції (перець мелений і паприка).
Черговість дій:
- На деку розстеляється фольга, по якій розподіляються смалець і цибульні півкільця.
- Картопля надрізається у вигляді гармошки, яка підсолювати, приправляється і викладається на цибульну подушку.
- Овочі накриваються фольгою і відправляються на 40 хвилин запікатися.
- По закінченні часу фольга знімається, а в надрізи в бульбах міститься масло.
- Блюдо посипається сирної стружкою і продовжує запікати 10 хвилин.
Отже, завдяки духовці з простих і доступних продуктів можна приготувати дуже смачні і красиві страви з ароматною рум’яною скоринкою.