Картопляна бабка – страва білоруської кухні, виконане з тертої картоплі, який вважається «білоруським хлібом». Воно знайшло визнання в литовській кулінарної традиції, де стало відомо, як кугелис. Ситна і ароматна закуска, яку готували ще в печах, сьогодні має безліч дивовижних варіацій з багатим смаком.
Картопляна бабка з салом в духовці
Щоб урізноманітнити щоденне меню, немає необхідності йти в магазин і купувати заморські дивини, достатньо взяти:
- 1 кг картоплі;
- вдвічі менше несолоного сала;
- 5 цибулин;
- сіль і перець.
Простий рецепт бабки з салом втілюється в життя наступним чином:
- Очищений картопля натирається на самій дрібній тертці або за допомогою кухонного комбайна зі спеціальною насадкою.
- Сало нарізають шматками, які відправляються на сковороду. Там з них витоплюється жир до утворення шкварок.
- Подрібнену цибулю викласти в сковороду з салом і пассеруется до золотистого відтінку.
- Підсолена і приправлена картопляна маса викладається в глибоку чавунну сковороду, де ретельно перемішується з салом і цибулею, після чого розрівнюється.
- Випікається страву в духовці 45 хвилин під закритою кришкою, яка знімається за 5 хвилин до готовності бабки для утворення рум’яної скоринки.
Готуємо з фаршем
Багата крохмалем страву можна приготувати з додаванням фаршу, що робить його підходящим для включення в дитячий раціон.
Будуть потрібні:
- фарш – 400 г;
- картопля – 10 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- трохи масла і сіль.
Спосіб приготування:
- Фарш солиться і змішується з ⅓ подрібненої цибулі.
- Картопля очищається і на 10 хвилин заливається водою.
- Залишився цибуля обсмажується.
- Картоплю і моркву труться на крупній тертці, після чого солятся і змішуються з яйцями і обсмаженою цибулею.
- На змащене маслом деко викладаються рівномірними шарами ½ овочевої маси, фарш і залишилася половина овочів.
- Випікається бабка при 180°C близько 50 хвилин.
У горщиках в духовці
Картопляна бабка в духовці може випікатися порційно за допомогою горщиків.
Продуктовий набір простий:
- картопля – 1 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 50 р;
- сало копчене – за смаком;
- сіль, зелень.
Етапи підготовки:
- Очищений картопля натирається і змішується з яйцем, борошном, сіллю, спеціями і пюрированным цибулею.
- Копчене сало ріжеться шматочками, які відправляються в рівній кількості по горщикам.
- На сало викладається картопляна маса і притрушивается зеленню.
- Запікається блюдо в закритих горщиках при 170°C близько 80 хвилин.
Картопляна бабка в мультиварці
При використанні мультиварки національне білоруське блюдо можна приготувати з таких продуктів:
- картопля – 12 шт.;
- шпик – 50 г;
- цибуля – 2 шт.;
- борошно – 15 г;
- вершкове масло – шматочок;
- сіль.
Запіканка готується за наступною схемою:
- Подрібнений і підсолений цибуля обсмажується на салі близько 10 хвилин в режимі «Смаження».
- Картопля натирається і змішується з борошном, сіллю і спеціями.
- Отримана картопляна маса викладається в чашу на цибулю і взбрызгивается розтопленим маслом.
- Випікання здійснюється протягом 60 хвилин при встановленні відповідної програми.
З додаванням грибів
Грибна добавка дозволяє зробити аромат і смак страви білоруської більш насиченим.
Для виконання варіації класичного рецепту знадобиться:
- 1 кг картоплі;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 300 г грибів;
- в 2 рази менше сметани;
- шматочок вершкового масла;
- яйце;
- трохи борошна, солі та зелені.
Щоб подати до столу апетитний обід:
- З лука готуються півкільця, з моркви – соломка, а з грибів – тонкі пластинки.
- Підготовлені овочі і гриби обсмажують з сіллю до рум’яної скоринки, після чого злегка подрібнюються за допомогою блендера.
- Картопля відварюється і пюрируется разом із зеленню і яйцем.
- У форму для випікання викладається половина картоплі, яка покривається шаром обсмажених овочів з грибами.
- Далі розподіляється друга половина картопляного пюре, яка покривається сметаною з тертим сиром.
- Випікання здійснюється близько 50 хвилин при 180°С.
Як приготувати з сиром
Любителі сирних страв можуть приготувати картопляну бабцю з додаванням сиру і сметани, які надають страві пікантності. Для виконання рецепта достатньо підготувати 1 кг очищеного картоплі, 100 г тертого сиру твердих сортів, 200 г сметани, соняшникову олію і трохи солі з приправами.
Основні кроки приготування:
- Картопля натирається і змішується з ½ тертого сиру, після чого притрушивается приправами, підсолювати і заправляється сметаною.
- Основа бабки викладається у вогнетривку форму і присипається залишилася сирної стружкою.
- Запікається блюдо 40 хвилин при 180°C.
Білоруська картопляна бабка
Класичний рецепт картопляного ласощі дуже порадує представників чоловічої статі, оскільки до складу будуть входити наступні ситні інгредієнти:
- 300 г грудинки;
- 1 кг картоплі;
- 2 цибулини;
- 100 г сметани;
- трохи борошна і солі.
У приготуванні виконуємо такі кроки:
- Картопля натирається, змішується з ложкою борошна для «скріплення» і присаливается.
- Дрібно нарізана грудинка обсмажується.
- Досить великі шматочки цибулі викладаються в жир від грудинки, де пассеруются до готовності.
- Жир зливається, шкварки і цибульні шматочки змішуються, після чого викладаються в картопляну масу.
- Основа страви рівномірно розподіляється в вогнетривкої формі, яка закривається кришкою і відправляється в розігріту до 200°C духовку на 45 хвилин.
- Перед подачею картопляна бабка поливається сметаною.
Рецепт з куркою
Для отримання більш дієтичного страви сало можна замінити м’ясом курки.
При такій інтерпретації складу картопляної бабки буде виглядати наступним чином:
- картопля – 1,5 кг;
- куряче філе – 1 кг;
- цибуля – 1 шт.;
- борошно – 80 г;
- сметана – 50 мл
- яйце – 1 шт.;
- сіль і олію.
Спосіб приготування:
- Філе ріжеться шматочками, які солятся і злегка обсмажують.
- Картоплю і цибулю натираються, після чого змішуються з борошном, яйцем, сметаною і сіллю.
- У форму для випікання викладаються шматочки м’яса, які ховаються картопляною масою.
- Випікання здійснюється в духовці близько 90 хвилин при 180°C.
Отже, з плином часу традиційне білоруське блюдо зазнала безліч змін і сьогодні може готуватися в різних варіаціях. І це чудово, оскільки тепер його можна ввести в раціон дітей, дорослих і людей, які дотримуються правильного харчування.