Картопляна запіканка в духовці – 11 рецептів: з м’ясом, куркою, грибами

Картопляна запіканка в духовці – універсальне блюдо, яке корисно буде навчитися готувати кожної господині. Правильний розподіл продуктів вважається важливою умовою раціонального харчування людини. Приготування дозволяє не витрачати час окремо, наприклад, на м’ясо і гарнір. Картопляні запіканки з всілякими добавками чудово виглядають на святковому столі в якості основного частування.

Картопляна запіканка в духовці — класичний рецепт з фаршем

Основою класичного рецепту стане ніжне пюре з картоплі. А доповнить його фарш з курки та свинини (350 г). Крім м’ясного продукту береться: 800 г пюре, сіль, яйце, цибулина, жменя панірувальних сухарів, вершкове масло.

  • Тільки що зняте з вогню картопляне пюре, розім’яте з невеликою кількістю води, присмачується вершковим маслом. Також в масу додається яйце.
  • Спочатку на будь-якому жирі обсмажується подрібнену цибулю, потім у ту ж посуд додається підсолений фарш. Разом продукти смажать до готовності останнього.
  • У форму викладається два шари пюре з картоплі, між якими розташовується начинка з фаршу і цибулі.
  • Залишилося присипати блюдо сухарями і випікати близько 25 хвилин в гарячій духовці.

Ще гарячою запіканка змащується майонезом і подається до столу.

З куркою

Замість м’яса начинку для обговорюваного страви можна готувати і з курки. Для цього береться м’якоть філе і стегенець (550 м), а також: 750 г не надто крохмалистої або вимоченого картоплі, сіль, цибулина, 2 часникового зубчики, 2 добірних яйця, 70 мл молока, шматочок вершкового масла, 190 г твердого сиру.

  • Спочатку картопля вариться в солоній воді, а потім він перетворюється в пюре з молоком і маслом.
  • Цибулю і часник подрібнюються, обсмажуються до рум’яності. Далі до них додається дрібно нарізане куряче м’ясо. В самому кінці обсмажування солиться. Можна доповнити улюбленими приправами.
  • В обраній промасленим формі викласти половину пюре, зверху викласти м’ясо з овочами. Накривається запіканка залишилася картоплею.
  • Яйця збиваються до пишноти з невеликою кількістю солі і виливаються поверх всіх інгредієнтів.
  • Залишилося посипати тертим сиром і випікати до рум’яності.

Перед подачею притрусити блюдо рубаною свіжої зеленню.

Запіканка з картоплі з м’ясом

Для начинки підійде не тільки фарш, але і цільні шматки м’яса. Для приготування страви буде використовуватися: 8 великих картоплин, половина пачки вершкового масла, сіль, жирне молоко 1,5 ст., 2 великих сільських яйця, 550 г свинини, 3 дрібні цибулини.

  • Картопляні бульби варяться в солоній воді до м’якості, після чого з половиною вершкового масла і молоком пюрируются. В отриману масу додається 1 яйце.
  • Свинина нарізається тонкими довгими брусочками і обсмажується разом з цибулею до готовності. М’ясо потрібно гарненько посолити.
  • На глибоке деко, щедро змащений вершковим маслом, викладається спочатку половина пюре, потім – м’ясо з цибулею. Накривається частування решті картоплею.
  • Картопляна запіканка в духовці з м’ясом після змащування верхівки страви збитим яйцем буде готуватися 20-25 хвилин.

Можна використовувати не тільки свинину, але також суміш з яловичиною.

З грибами

Навіть якщо під рукою не виявилося м’яса, без нього цілком вдасться зробити запіканку живильної і ситної. Для цього картоплю потрібно доповнити грибами (280 г). Підійдуть і лісові, і печериці. За рецептом буде використовуватися останній варіант. До складу входять компоненти: 650 г картоплі, сіль, цибулина, 2 яйця, велика ложка вершкового масла, жменя панірувальних сухарів, півсклянки вершків.

  • Цибулю тонко ріжеться і обсмажується на будь-якому маслі до готовності. Маса солиться.
  • Картопля відварюється до готовності в солоній воді, після чого мнеться з збитими яйцями і вершками.
  • Половина картоплі викладається в промаслений і засипану сухарями форму.
  • На картоплю відправляється цибульно-грибна зажарка.
  • Зверху – знову пюре.
  • Випікається картопляна запіканка в духовці з грибами до рум’яної скоринки.

Смачно подавати частування з підсоленим томатним соусом.

Готуємо з картопляного пюре

Дуже цікавим виявився рецепт запіканки з пюре з сиром і зеленою цибулею. У його складі також немає м’ясних продуктів, але частування все одно виходить ситним та смачним. Для страви потрібно взяти: 800 г картоплі, 170 г вершкового масла, 80 г панірувальних сухарів, сіль, 280 г сиру моцарелла, ароматні трави, 120 г зеленої цибулі, 8 середніх яєць.

  • Шість курячих яєць відварюють круто, крупно рубаються і перемішуються з подрібненим ошпаренным окропом зеленою цибулею. Також в начинку додаються сухарі, 70 г вершкового масла, при необхідності – сіль і спеції.
  • Картопля відварюється в солоній воді до готовності, після чого пюрируется з рештою маслом і яйцями.
  • Пюре стане основою запіканки – низом і верхом, між якими розташується начинка.

Подається страва порційно з маринованими овочами.

Рецепт з додаванням помідорів

Це ще один вдалий рецепт без м’яса. Він стане відмінним гарніром. Томати (2 шт.) додадуть частування соковитості. З продуктів береться: 4 картоплини, яйце, 170 мл жирних вершків, сіль, 90 г твердого сиру, 25 г вершкового масла.

  • В промаслений форму викладаються нарізана тонкими круглими скибочками картопля. Вона солиться і за бажанням посипається улюбленими приправами.
  • Окремо в чашці вершки збиваються з яйцем. Отриманою сумішшю залити картоплю.
  • Залишилося викласти на нього кружечки помідорів і крупно тертий сир.
  • Випікається страву в духовці до м’якості картоплі.

Щоб сир не пригорав, можна накрити форму шаром фольги.

Картопляна запіканка з сиром

У цієї страви найпростіший склад, який обов’язково потрібно розбавити часником і великою кількістю спецій. Також береться: 5 картопляних бульб, сіль, 190 г твердого сиру, 2 великих сільських яйця, 6 ст. л. майонезу. Кількість часнику визначається кулінаром за смаком.

  • Сир треться на тертці, після чого його половина з’єднується з майонезом, яйцем і пропущеним через прес часником. Також можна посолити і поперчити масу.
  • Картопля натирається на крупній тертці, з’єднується з приготованим в першому кроці соусом.
  • Суміш викласти у форму і залити збитим яйцем, змішаним з рештою сиру.

Готовність страви в духовці визначається за золотистої скоринки і аппетитному аромату.

З рибою

Для такого частування можна використовувати практично будь-яку рибу. Наприклад, добре підходить до нього філе минтая (800 г) – воно дешеве і доступне. Крім риби, потрібно підготувати: цибулину, 800 р картоплі, моркву, сіль, 320 г сметани.

  • Морква і цибулина подрібнюються будь-яким обраним способом, після чого з них на олії готується зажарка.
  • Рибне філе ріжеться невеликими шматочками і солиться за смаком.
  • Картопля миється, чиститься і нарізане тонкими слайсами.
  • Запіканка укладається наступними шарами: скибочки картоплі – риба — зажарка.
  • Поверхня частування щедро змащують сметаною, після чого воно відправляється в духову шафу.

Сметану можна замінити сумішшю часнику і майонезу.

Картопляна запіканка як у дитячому садку

Навіть самі маленькі гурмани дуже люблять картопляно-м’ясні запіканки. Тому вони часто подаються в дитячих садах. Краще всього брати для такої страви курячий фарш (480 м), а також: велика цибулина, сіль, яйце, 60 г вершкового масла, 900 г «старого» картоплі, 90 мл жирного молока, сухі італійські трави.

  • Картопля вариться в солоній воді до готовності, після чого пюрируется з молоком, маслом і яйцем. Вона стане першим і останнім шаром запіканки.
  • Для начинки пасеровану цибулю обсмажується до рум’яного кольору, після чого продовжує готуватися в сковороді, змащеній маслом, вже з підсоленим фаршем. У масу можна додати спеції.
  • Сформоване частування у формі відправляється в духову шафу.
  • Картопляна запіканка в духовці з куркою готується 35-45 хвилин при 185 градусах.

Для рум’яної скоринки можна посипати страву панірувальними сухарями і полити збитим яйцем.

Запіканка по-французьки

Французький варіант обговорюваного частування готується зі свининою. Береться не фарш, а м’ясна м’якоть (450 г), а, крім неї: 750 г картоплі, сіль, 140 г твердого сиру, 3 часникового зубчики, пучок свіжої зелені, 160 г несолодкого йогурту, 3 томати.

  • Першим шаром запіканки стануть тонкі картопляні слайсы. Зверху вони промащуються половиною йогурту, змішаного з пропущеним через прес часником. Шар також потрібно присолити.
  • Далі відправляються тонкі м’ясні скибочки. Попередньо їх потрібно гарненько відбити. Далі – знову часниковий соус.
  • Завершальним шаром стануть кружечки помідорів і тертий сир.

Подається страва порційно з рубаною зеленню.

З додаванням сосисок

Зробити запіканку недорогий допоможе використання сосисок. Їх достатньо буде взяти 450 р. Також потрібно підготувати: 7 картопляних бульб, півлітра молока, сіль, 220 г твердого сиру, 3 ст. л. майонезу, 2 сільських яйця, суміш перців.

  • Картопля відварюється в солоній воді до напівготовності, після нарізається тонкими скибочками і укладається у форму.
  • Зверху розподіляються подрібнені сосиски.
  • Далі суміш тертого сиру, молока, майонезу і яєць.
  • Отриману масу можна досолити і посипати приправами.
  • Випікається частування близько 20 хвилин.

Щоб поліпшити смак страви, можна поверх запіканки розкласти шматочки вершкового масла. Допускається попередньо не відварювати картоплю, але тоді час приготування вечері помітно збільшиться.

Прокрутка до верху