Картопляна запіканка з фаршем у духовці – це класична страва європейської кухні, де вона набула популярності у 17-18 століттях у зв’язку зі швидким повсюдним поширенням та дешевизною картоплі. Вся краса такої ситної запіканки в тому, що готується вона легко з найдоступніших основних інгредієнтів: фаршу, яєць, картоплі та спецій. Ми пропонуємо вам на вибір 9 найпростіших і найсмачніших рецептів, з яких перший рецепт – з фото.
Класична картопляна запіканка з фаршем у духовці
Класична картопляна запіканка з пюре з фаршем – це дуже ситна та проста їжа, яка не залишить байдужими всіх, хто любить добре поїсти. Крім фаршу та картоплі вам знадобляться: сир та яйця, масло та вершки, а також овочева суміш та спеції. Ну, і, само собою, вміння та бажання нагодувати свою родину смачно та різноманітно! На допомогу вам – рецепт із фото.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Для пюре:
- Картопля – 450 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Олія вершкове – 25 гр.
- Вершки – 3 ст.л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Для начинки:
- Фарш м’ясний – 300 гр. (яловичина + свинина)
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Томатная паста – 1 ст.л.
- Часник – за смаком
- Заморожена суміш овочів – 3 ст.л.
- Сіль за смаком
- Перець болгарський – за смаком
- Олія – для обсмажування
- Для заливання:
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сир – 50 гр.
- Вершки – 3 ст.л.
На порцію Калорії: 118 ккал Білки: 5.3 г Жири: 5.4 г Вуглеводи: 12.7 г
Процес приготування:
Як приготувати картопляну запіканку з фаршем у духовці за класичним рецептом? Почнемо з приготування начинки. Наріжте довільно цибулю, обсмажте або спасеруйте її злегка на розігрітій соняшниковій або будь-якій іншій олії. Поки цибуля не почне набувати золотистого кольору, помішуйте його.
Потім до цибулі до сковороди додайте фарш, приправте його спеціями і сіллю, підсмажте з цибулею, помішуючи, поки весь фарш не схопиться легкою скоринкою.
Додайте у фарш рубаний часник і томатну пасту, трішки окропу і згасіть разом не менше 7-10 хвилин.
Картопля наріжте невеликими шматочками і зваріть, поки фарш гаситься.
Пюруйте зварену картоплю. У пюре влийте вершки, додайте|добавляйте| масло|мастило| і рубаний свіжий кріп – за бажанням. У трохи охолоджене пюре введіть розбовтане яйце і розмішайте до однорідності, а також підсоліть і поперчіть пюре на ваш смак.
Купівлю мороженої суміші з овочів додайте в сковороду і трохи погасіть все разом на невеликому вогні, щоб овочі стали повністю м’якими.
Форму для запікання змастіть маслом і покладіть у неї шарами інгредієнти: половина пюре + фарш + залишки пюре + заливка (сирі яйця, розбовтані з вершками).
Готуйте запіканку в духовці, розігрітій до 180-190 градусів 30 хвилин, потім дістаньте і посипте сиром, натертим на тертку.
Поверніть запіканку в духовку і дайте їй постояти, поки на сирі не з’явиться рум’яна скоринка (ще 10-15 хвилин). Дайте класичній картопляній запіканці з пюре з фаршем трохи охолонути і подавайте її до столу.
Смачного!
Запіканка із сирої картоплі з фаршем
Картопляна запіканка з сирої картоплі з фаршем під скоринкою з сиру – це невибаглива, але водночас дуже смачна та апетитна повсякденна їжа. Якщо ви її ще не готували, тоді починайте швидше та насолоджуйтесь соковитим смаком! Зі спецій в запіканку можна додати паприку, мелений чорний і запашний перчик, орегано, майоран або розмарин – при їх виборі орієнтуйтеся на свій смак.
Інгредієнти:
- Картопля – 0,8-1 кг.
- М’ясний фарш – 0,5-0,7 кг.
- Сир – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Молоко – 1-1,5 ст.
- Яйце куряче – 1-2 шт.
- Приправи – до смаку.
- Олія – для обсмажування.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю вимийте, очистіть, наріжте на половинки кілець.
Крок 2. Обсмажте цибулю на розпеченій олії, додайте до цибулі м’ясний фарш і обсмажуйте всі разом хвилин 5-7. Крім м’яса у фарш можна додавати і відварені лісові гриби чи сирі печериці.
Крок 3. Фарш із цибулею посоліть, додайте спеції, якщо потрібно, додайте трішки води та тушкуйте під кришкою хвилин 10-15.
Крок 4. За цей час очищену картоплю наріжте кружальцями не товще 3-4 мм. Якщо бажаєте, картоплю не нарізайте, а натріть на велику тертку.
Крок 5. Форму для запікання змастіть олією, викладіть на неї половину сирої картоплі, посоліть, поперчіть і приправте її до смаку.
Крок 6. Зверху розподіліть фарш, закрийте його другою частиною картоплі, посоліть.
Крок 7. У мисці розбовтайте яйця з молоком, трохи посоливши. Заливкою, що вийшла, залийте запіканку і помістіть її в розігріту духовку на 45-50 хвилин (температура – 180-200 градусів).
Крок 8 Далі запіканку потрібно дістати, присипати натертим сиром і відправити назад в духовку до повного приготування. Готовність перевіряйте по картоплі.
Крок 9. Готову запіканку трохи остудіть і подавайте до столу, нарізавши порційні шматки. До запіканки можна подати сметану та рубану зелень.
Смачного!
Картопляна запіканка з фаршем як у дитячому садку
Як відомо, у дитячому садку готують дієтичну їжу, наприклад – картопляну запіканку з фаршем. Її відмінність від класичного рецепту в тому, що фарш робиться не з обсмаженого, а з м’яса. Така страва рекомендована всім маленьким дітям і дорослим, які дотримуються дієти за медичними показаннями.
Інгредієнти:
- Картопля свіжа – 0,5 кг.
- М’ясо – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія вершкове – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль за смаком.
- Молоко – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Сиру очищену картоплю наріжте на шматки і відваріть у підсоленій воді.
Крок 2. Відварене заздалегідь м’ясо прокрутіть на м’ясорубці разом із сирою цибулею, щоб вийшов фарш.
Крок 3. На сковороді протушкуйте фарш у воді зі спеціями та сіллю 5-7 хвилин, помішуючи (можна додати і одну ложку олії).
Крок 4. Коли картопля звариться, відцідіть її і зробіть пюре, додавши яйце, сіль та молоко, а також вершкове масло.
Крок 5. Форму для запікання змастіть олією, можна присипати панірувальними сухарями. На дно викладіть половину пюре, зверху – фарш, а потім другу частину пюре.
Крок 6. Змастіть запіканку зверху сметаною чи вершками, присипте панірувальними сухарями без смакових добавок.
Крок 7. Запікайте запіканку 30-40 хвилин|мінути| в духовці, розігрітій заздалегідь до 180-190 градусів.
Крок 8. Готова картопляна запіканка з фаршем буде як у дитячому садку: ніжна, з вершковим смаком та хрусткою скоринкою зверху. Їжте її зі сметаною, коли вона трохи охолоне.
Смачного!
Запіканка з картоплі з курячим фаршем
Картопляна запіканка з курячим фаршем у духовці – ще один варіант цієї поширеної страви. Виходить дуже ситною, але з іншим смаком за рахунок іншого фаршу та спецій. Особливо апетитно їсти цю запіканку разом із маринованими чи свіжими овочами.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг.
- Курячий фарш – 500 гр.
- Спеції “Прованські трави” – за смаком.
- Томати протерті (або паста) – 0,5 ст.
- Олія вершкове – 30 гр. + 30 грн. для верху запіканки.
- Сухарі панірувальні – для посипання.
- Олія – 2 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю та моркву очистити, нарізати цибулю на півкільця, а моркву – на тертку.
Крок 2. Обсмажте ці овочі на олії в сковороді, помішуючи, поки вони не розм’якшуться.
Крок 3. До овочів додайте часник рубаний, курячий фарш, обсмажте трохи і посоліть, а також приправте прованськими травами. Продовжуйте гасити під кришкою ще 5 хвилин.
Крок 4. Додайте у фарш протерті через сито свіжі томати без шкірки або готову томатну пасту (її можна замінити на томатний соус або кетчуп, але їх потрібно додати в 2 рази менше).
Крок 5. Гашіть фарш з томатами ще 10 хвилин під кришкою.
Крок 6. Поки фарш готується, відваріть у підсоленій воді картоплю до готовності. Щоб він зварився швидко, наріжте його дрібними кубиками, як суп. Така картопля буде готова через 10-15 хвилин після закипання.
Крок 7. Відварену гарячу картоплю відцідіть і міксером збийте в пюре разом із вершковим маслом. Посоліть до смаку.
Крок 8. Далі по одному введіть у фарш курячі яйця і добре перемішайте фарш.
Крок 9. Половину пюре викладіть у форму, змащену олією, зверху шар фаршу потім знову пюре.
Крок 10. Зверху на запіканку можна викласти маленькі шматочки вершкового масла|мастила| і присипати панірувальними сухарями – так у вас вийде красива скоринка, коли масло розтане в духовці.
Крок 11. Готуйте запіканку в духовці за температури не менше 180-190 градусів. Час – 30-40 хвилин, поки не утвориться гарна скоринка.
Крок 12. Гарячій картопляній запіканці з курячим фаршем дайте трохи охолонути, потім розрізайте її на шматки і подавайте до столу разом зі сметанним або вершковим соусом.
Смачного!
Дієтична запіканка з фаршем індички
Дієтична картопляна запіканка з фаршем індички – це нескладна страва, яку швидко освоїть будь-яка господиня. Живильне і легко засвоюване м’ясо індички рекомендовано при дієтичному харчуванні, а запіканку його краще додавати у відвареному вигляді. Пікантності картопляній запіканці додасть ароматна сирна скоринка.
Інгредієнти:
- Фарш із м’яса індички – 0,5 кг;
- Картопля – 7-8 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Вершки – 150 мл.
- Борошно – 1 ст.
- Сир твердий – 100 гр.
- Олія вершкове – 20 гр.
- Сіль за смаком.
- Приправи – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Щоб приготувати дієтичний фарш, грудку індички відваріть до готовності разом із сіллю та цибулею.
Крок 2. Відварене м’ясо перекрутіть на м’ясорубку разом з цибулею, посоліть. Якщо вам потрібно приготувати повністю дієтичне блюдо, тоді не додавайте жодних приправ, хіба що трішки свіжого кропу.
Крок 3. Далі додайте у фарш 1 яйце, сметану та ¼ склянки борошна. Розмішайте до однорідності.
Крок 4. Сиру картоплю натріть на тертці, відіжміть із неї зайвий сік. Можна готувати і відварену заздалегідь картопля, тоді її потрібно перем’яти в пюре картопляною м’ялкою і додати туди вершкове масло для смаку.
Крок 5. Додайте в картопля 1 яйце, сіль і приправи за смаком.
Крок 6. У фарш із сирої картоплі додайте борошно, що залишилося, і добре розмішайте (у пюре з відвареної картоплі борошно не додається).
Крок 7. Форму підмажте вершковим або олією, викладіть половину картоплі, потім – фарш з індички, далі – другу половину картоплі.
Крок 8. Розрівняйте картоплю ложкою.
Крок 9. Запікайте картопляну запіканку з фаршем індички за температури 180 – 190 градусів 30-40 хвилин.
Крок 10. Дістаньте запіканку з духовки, присипте натертим сиром і готуйте далі, поки не утвориться рум’яна скоринка на сирі (це можна робити при режимі «Гриль»).
Крок 11. Трохи охолоджену запіканку наріжте на порційні шматки і подавайте до столу зі сметаною або свіжими овочами.
Смачного!
Покроковий рецепт картопляної запіканки з рибним фаршем
Цей рецепт картопляної запіканки з рибним фаршем сподобається всім, хто дотримується дієти, оскільки така страва зі свіжої, а не відвареної картоплі виходить дуже легкою на смак. А фарш робіть із будь-якої риби нежирних сортів, витягнувши заздалегідь кісточки.
Інгредієнти:
- Картопля – 500 гр.
- Філе рибне – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вершки – 100-150 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль за смаком.
- Приправи для риби – до смаку.
- Перець білий мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Сире рибне філе без кісток за допомогою м’ясорубки перетворите на фарш, подрібнивши його разом з однією цибулею та морквою.
Крок 2. Додайте у фарш сіль та спеції, розмішайте його до однорідності.
Крок 3. Сиру картоплю очистіть і натріть на тертку, відіжміть від соку, що особливо важливо зробити, якщо картопля свіжа.
Крок 4. Яйце, сіль та білий мелений перець додайте у фарш, добре розмішайте.
Крок 5. Обмастіть олією ємність для запікання, на дно покладіть половину картоплі, натертої на тертці.
Крок 6. Укладіть на картопля фарш з рибного філе, а зверху – картопля, що залишилася.
Крок 7. Запіканку розрівняйте та змастіть сметаною.
Крок 8. Запікайте страву до готовності (температура: 180-190 градусів, час: 45-55 хвилин).
Крок 9. Картопляна запіканка з рибним фаршем нехай трохи охолоне у формі, після чого її нарізають порційно і подають до столу, можна з вершковим соусом.
Смачного!
Порада: так само можна приготувати запіканку, використовуючи пюре із заздалегідь відвареної картоплі, до якої додано одне яйце і вершкове масло. У цьому випадку час запікання зменшиться до 40 хвилин.
Рецепт запіканки з фаршем та сиром
Вам потрібно приготувати апетитну їжу до обіду чи повноцінну вечерю? Тоді зробіть просту картопляну запіканку з фаршем та сиром у духовці, і вийде саме воно! А якщо подасте до неї салат зі свіжих овочів зі сметаною, тоді вам взагалі не буде рівних!
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг.
- М’ясний фарш – 600 гр.
- Цибуля – 2-3 шт.
- Сметана – 2-3 ст.л.
- Яйця – 2-3 шт.
- Сіль за смаком.
- Спеції для фаршу – до смаку.
- Вода – 70 мл.
- Сир твердих сортів – 100 грн.
- Вершкове масло – 40 гр.
- Рослинне мало – 2-3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо з цибулею перекрутіть на м’ясорубку, додайте спеції для фаршу та посоліть, розмішайте.
Крок 2. У масло, вже розігріте на сковороді, викладіть фарш, обсмажте його трохи і потім згасіть, помішуючи (якщо потрібно, додайте трохи води, щоб фарш не був сухим).
Крок 3. Картоплю без шкірки наріжте кружальцями завтовшки 5 мм і відваріть у солоній воді. За 10-15 хвилин він буде готовий.
Крок 4. Гуртки картоплі відкиньте на друшляк, важливо, щоб вони були цілими. Перекладіть їх у миску.
Крок 5. Заливання для запіканки зробіть, змішавши між собою натертий сир, воду, сметану та яйця. Туди додайте сіль, чорний мелений перець і розмішайте ще раз.
Крок 6. Викладіть половину кружечків картоплі першим шаром у форму, змащену олією, а зверху – трохи невеликих шматочків вершкового масла.
Крок 7. Поверх картоплі вилийте 1/3 частину заливки.
Крок 8. Викладіть весь фарш.
Крок 9. Поверх – картопля, що залишилася, і трохи вершкового масла.
Крок 10. Все залийте заливкою, що залишилася, сир рівномірно розподіліть.
Крок 11. Помістіть запіканку в духовку до 180-190 градусів. Запечіть до готовності (час: 40-45 хвилин).
Крок 12. Готову картопляну запіканку з фаршем та сиром остудіть, присипте свіжим рубаним кропом і подавайте до столу.
Смачного!
Картопляна запіканка з фаршем, сиром та помідорами
Ще одна страва, якою ви можете впевнено поповнити свою скарбничку смачних повсякденних домашніх обідів або вечерь – це картопляна запіканка з фаршем, сиром та помідорами, приготовлена в духовці. Фарш у таку запіканку годиться абсолютно будь-який, як і спеції, які додавайте на свій розсуд.
Інгредієнти:
- Картопля – 6-7 шт.
- Фарш м’ясний – 400 гр.
- Помідори – 3-4 шт.
- Сметана – 4 ст.л.
- Сир твердий – 150 гр.
- Приправи – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Вода – 50 мл.
- Часник – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясний фарш викладіть у глибоку кулінарну ємність, присипте його спеціями, дрібно рубаним часником і сіллю, вимішайте.
Крок 2. Картоплю сиру очистіть, наріжте тонкими кружальцями, присипте її будь-якими спеціями та сіллю, а потім перемішайте, додавши 2 столові ложки сметани.
Крок 3. У форму для запікання, змащену олією, викладіть першим шаром нарізану картоплю.
Крок 4. Наступний шар – фарш, а зверху – кружки помідорів.
Крок 5. Підсоліть їх і поперчіть, присипте спеціями до смаку.
Крок 6. Дві ложки сметани розведіть у невеликій кількості теплої кип’яченої води та полийте помідори рівномірно.
Крок 7. Запікайте картопляну запіканку 45 хвилин при температурі 190-200 градусів, а потім дістаньте її з духовки та посипте тертим сиром.
Крок 8. Продовжуйте запікання до готовності, поки картопля повністю не пропечеться.
Крок 9. Гарячу запіканку нарізайте порційно та подавайте до столу, присипавши свіжою зеленню.
Смачного!
Порада: щоб запіканка не підгоріла зверху, її можна прикрити фольгою та готувати так 45 хвилин, а потім присипати сиром та готувати вже без фольги. Якщо ваша духовка готує повільно, тоді запікайте блюдо у фользі не 45 хвилин, а щонайменше 1 годину, а потім присипте сиром і доведіть до готовності вже без фольги.
Смачний рецепт запіканки з додаванням грибів
І наостанок вам рецепт ще однієї дуже апетитної, соковитої та ароматної запіканки з фаршем та грибами. Ситна, вона чудово підходить, щоб щільно та смачно пообідати. Картопляну запіканку зручно брати з собою на роботу, вона чудово розігрівається в мікрохвильовій печі, але не менш смачна і в охололому вигляді.
Інгредієнти:
- Картопля – 5-6 шт.
- Фарш свинячий – 300 гр.
- Гриби – 200 грн.
- Сир – 100 гр.
- Сметана – 3-4 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Часник – до смаку.
- Олія – 70 мл.
- Сіль, перець – до смаку.
- Молоті спеції – до смаку.
- Петрушка – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Відваріть заздалегідь картоплю, очищену та нарізану кружальцями товщиною 5 мм. Вариться він швидко, 12-15 хвилин після закипання у підсоленій воді.
Крок 2. Вийміть картоплю шумівкою з каструлі і перекладіть у миску, давши повністю стекти воді.
Крок 3. Свіжі печериці потрібно вимити, нарізати слайсами; цибулю нарізати півкухлями.
Крок 4. На сковороді в олії обсмажте швидко цибулю з печерицями, помішуючи. Час – 3-4 хвилини, щоб печериці не стали надто сухими. Посолити гриби з цибулею і приправити спеціями до смаку.
Крок 5. Обсмажені гриби з цибулею дістаньте шумівкою, викладіть в миску, а на маслі, що залишилося, обсмажте фарш, добре помішуючи.
Крок 6. Потім долийте у фарш окропу і дотушіть його під кришкою, посоливши і поперчивши за смаком.
Крок 7. Готовий фарш перекладіть до грибів.
Крок 8. Також додайте у фарш 1 помідор, нарізаний тонкими часточками, часник рубаний, зелень петрушки, дрібно нарізану. Фарш перемішайте.
Крок 9. У змащену маслом форму для запікання укладіть рівномірно половину картопляних кружків, поперчивши їх зверху – шар фаршу, потім – картопля, що залишилася.
Крок 10. Змастіть картопля сметаною, а нагору викладіть помідори, нарізані тоненькими півкухлями.
Крок 11. Присипте все зверху будь-яким твердим сиром, натертим на тертку.
Крок 12. Розігрійте духовку до 180-190 градусів і запікайте блюдо протягом 20-30 хвилин, поки зверху не утвориться гарна рум’яна скоринка.
Крок 13. Картопляна запіканка з фаршем та грибами повинна трохи охолонути у формі, потім її нарізають порційно та подають до столу зі сметаною.
Смачного!