Якщо після вчорашнього обіду залишилося картопляне пюре, то можна швидко перетворити його в зовсім нове ситне і смачне основне блюдо, або ж використовувати для запіканки тонкі скибочки свіжого овоча. Вийшло частування напевно припаде до смаку і дітям і дорослим. Картопляна запіканка з фаршем в духовці може включати в себе різні інгредієнти. Крім м’яса і картоплі — гриби, сир, різноманітні овочі.
Класична картопляна запіканка з фаршем в духовці
За класичним рецептом ніякі особливі інгредієнти не будуть потрібні. Тільки: 800 г готового картопляного пюре, 450 р фаршу, сире яйце, сіль, жменя панірувальних сухарів, 70 г вершкового масла, невелика біла цибулина.
- До ще гарячого або подогретому пюре додається вершкове масло і яйце. Якщо при варінні овоч не солился, то ще й дрібну сіль за смаком.
- Цибулина пассируется в невеликій кількості будь-якого жиру, а потім у тій же сковороді смажиться з фаршем до повної готовності останнього. Масу також потрібно посолити.
- Спочатку на дно форми укладається половина картоплі, потім фарш і знову — пюре.
- Для рум’яної скоринки блюдо щедро посипається панірувальними сухарями.
- Готується дуже швидко – 15-20 хвилин в добре розігрітій духовці.
Подається страва зі сметаною.
З додаванням грибів
Такий варіант прекрасно підійде для святкового вечері. Гриби можна використовувати будь-які, але найчастіше господинями вибираються саме печериці (320 грам). Також потрібно підготувати: 470 г фаршу, 800 р картоплі, сіль, 130 г твердого сиру, моркву, цибулю, сире яйце, півпачки вершкового масла, перець або будь-які ароматні трави.
- Картопля очищається і нарізається тонкими скибочками.
- Гриби обсмажують на великій кількості масла з дрібно нашаткованою цибулею і морквою. Маса солиться і перчится.
- Сіль і вибрані приправи додаються в фарш. В цю ж суміш відправляється яйце.
- У форму, рясно змащену маслом, викласти шар з картопляних скибочок. Поверх нього відправляється дві складові начинки – обсмажування з грибів з овочами і фарш. Закривається запіканка залишилася картоплею. Якщо ще не все вершкове масло витрачено, то можна укладати його тонкі скибочки поверх першого і другого шару картоплі.
- Випікається 30-35 хвилин в гарячій духовці.
Приблизно на 10 хвилин до готовності поверхню страви посипається тертим твердим сиром.
З картопляного пюре
Можна зробити основу запіканки з картопляного пюре ще ніжніше за допомогою жирної сметани. Крім цього молочного продукту (140 г), береться: 7 картоплин, 2 сирих яйця, сіль, 2 цибулини, приправи, 470 г нежирного м’ясного фаршу, шматочок вершкового масла.
- Картопля миється, чиститься, дрібно нарізається і вариться до готовності в солоній воді. Потім перетворюється на пюре з вершковим маслом і одним яйцем. У цю масу можна додати спеції.
- Подрібнений цибуля обсмажується до рум’яного кольору, після чого в тій же сковороді змішується з фаршем і залишається на вогні до повної готовності останнього. Продукти також потрібно посолити. З спецій з ними відмінно поєднується орегано і чорний перець.
- Картопляне пюре складе основу майбутньої запіканки. З нього у форму викладається нижня частина, а також теплою залишилася масою накривається начинка. Кожна з них змащують сметаною.
- Між картопляними шарами розташовується фарш з овочами.
- Запіканка готується в духовці близько 35 хвилин.
Подається частування з майонезом або будь-часниковим соусом.
Готуємо з курячим фаршем в духовці
З начинкою з курки запіканка виходить ніжною і легкою. Крім фаршу з птиці (570 м), потрібно підготувати: 1,5 кг картоплі, морква, 3 сирих яйця, сіль, 1 ст. протертих томатів або в два рази менше готової пасти, прованські трави, шматочок вершкового масла, зубок часнику, цибулина, 2,5 ст. л. оливкової олії.
- На розігрітій оливковій олії до м’якості готуються кубики моркви і цибулі. Далі в масу додається подрібнений часник, підсолений фарш, вибрані спеції. Разом продукти смажаться 10-12 хвилин.
- Після додавання томатів або пасти маса гаситься 25 хвилин під закритою кришкою.
- Зварений до м’якості картопля солиться і з вершковим маслом пюрируется блендером. У масу по одному вводяться яйця.
- 2/3 частини «тесту» вирушає у форму. На разровненную поверхню викладається фарш з овочами.
- Залишилося закрити запіканку залишилася картоплею і готувати її 45 хвилин у духовці.
Якщо верхній картопляний шар зробити у вигляді решітки, страва буде виглядати ще більш апетитно і привабливо.
З картоплею, фаршем та сиром
Дієтичний варіант страви готується без соусу. Якщо немає необхідності рахувати калорії, то краще використовувати майонез для промазування шарів. Також потрібно взяти: 0,7 кг картоплі, сіль, півкіло будь-якого м’ясного фаршу, сире яйце, 70 г жирної сметани, цибулину, 150 г твердого солоного сиру.
- Фарш ретельно вимішується з яйцем і солиться.
- Картоплю нарізати дуже тонкими кружальцями і викласти на дно форми.
- Перший вийшов шар поливається злегка збитою підсоленою сметаною з парою столових ложею кип’яченої води.
- Далі викладаються півкільця цибулі.
- Потім йде шар фаршу.
- Поверх м’яса «малюється» густа майонезна сітка і щедро насипається тертий сир.
- У духовці страва готується близько 50 хвилин.
Для більшої соковитості можна додати поверх фаршу тонкі скибочки томатів.
Як приготувати з рибним фаршем?
Набагато менш популярним рецептом картопляної запіканки є варіант з фаршем з риби. Дарма кулінари обділяють його своєю увагою, адже страва виходить смачним і корисним. Крім рибного фаршу (750 г), береться: 800 г картоплі, сіль, 3 ст. л. майонезу, 160 г сиру, луковичка.
- Картопля чиститься, миється і треться на тертці з найбільшими осередками. Далі маса солиться. Можна за смаком поперчити її або змішати з будь-якими ароматними травами.
- У змащену жиром форму викладається шар тертої картоплі, потім – риба. Вгорі розташовується залишився картоплю і подрібнений сир.
- Довільно нарізана цибулина викладається на самий верх.
- Випікається блюдо 45 хвилин.
В останні 5-10 хвилин температуру духовки можна підвищити до 220 градусів, щоб з’явилася скориночка.
З яловичиною в духовці
Рецепт картопляної запіканки з яловичиною пропонує використовувати м’ясо шматочками, а не фарш. Для цього м’ясної компонент, об’ємом 350 грамів, потрібно нарізати дуже дрібно і за бажанням додатково відбити. Крім яловичини, слід приготувати: 6 картоплин, сіль, 120 г будь-яких маринованих грибів, цибулину, по 2 великі ложки сметани і вершкового масла.
- Подрібнене м’ясо солиться, за бажанням перчится і змішується з дрібно порізаними маринованими грибами.
- Картопля ріжеться тонкими пластинками, які відварюються в підсоленому окропі не більше 6-7 хвилин.
- Частина колишніх скибочок укладаються в змащену маслом форму, поверх них висипаються кубики цибулі.
- Залишилося додати запіканці шар м’яса з грибами і закрити її картоплею.
- Верх змащують розтопленим вершковим маслом, змішаним зі сметаною.
- Випікається при середній температурі 35-40 хвилин.
За бажанням можна присипати верхній шар картоплі тертим сиром.
Готуємо по-французьки — покроковий рецепт
Ця страва завжди включає в себе сир і велику кількість приправ. Краще взяти для нього фарш з яловичини (650 г), а також не забути про жмені зеленої квасолі. Серед інших інгредієнтів: по півсклянки молока і жирних вершків, 800 р картоплі, сіль, шматочок вершкового масла, по щіпці мускатного горіха, чебрецю і розмарину, 2-3 зубки часнику, 180 г сиру (краще всього підійде пармезан). Отже, приступаємо.
- Шматочки фаршу смажаться разом з подрібненим часником до готовності. Далі в нього додаються всі зазначені спеції (крім мускатного горіха, сіль і зелена квасоля. Разом продукти готуються до м’якості бобових під закритою кришкою.
- Картопля вариться і перетворюється в пюре разом з молоком, вершками, вершковим маслом, сіллю і мускатним горіхом.
- Першим шаром запіканки стане м’ясо. Поверх нього шар викладається товченої картоплі.
- Залишилося посипати тертим сиром і випікати 35-45 хвилин на середньому вогні.
Таку страву смачно їсти з класичним рожевим соусом.
З фаршем, помідорами і сметаною
Томати додають страві соковитості. Потрібно брати стиглі, але досить тверді плоди(4 шт.), які легко нарізаються. Також до складу входить: 0,7 кг будь-якого м’ясного фаршу (краще всього – суміш курки та свинини) і картоплі, сіль, 170 г жирної сметани, 2 цибулини, ароматні трави.
- Картопля миється, чиститься і нарізається тонкими кружечками. Вся його маса викладається в підготовлену форму, змащують сметаною, солиться, посипається обраними спеціями.
- Далі відправляються цибульні кільця.
- Солоний фарш змішується з ароматними травами і розподіляється поверх картоплі і акуратно викласти ложкою.
- Потім викладаються кружечки помідорів, які також потрібно щедро змастити залишилася сметаною.
- У духовці форма буде нудитися 1,5 години. В самому кінці потрібно перевірити м’якості картоплі. Якщо скибочки ще залишилися твердими (це залежить від сорту овоча), слід продовжити час приготування.
Порада: Смак отриманого страви покращиться, якщо картоплю попередньо обсмажити до напівготовності.
При бажанні за пару хвилин до готовності можна посипати тертим сиром.
Ніжний і смачний рецепт з вершками
За таким рецептом приготувати запіканку вдасться дуже просто. Частування в підсумку вийде найніжнішим з французьким шармом. Крім 1 кг картоплі буде використовуватися: 2 ст. жирних вершків (можна взяти продукт для збивання), 4-5 часникових зубков, півкілограма курячого фаршу, 1 ч. л. дрібної солі, 120 г жирної сметани, шматочок вершкового масла.
- Першим ділом картопля миється, чиститься і ріжеться найтоншими гуртками (не товщі 2 мм).
- Часник подрібнюється будь-яким зручним способом. Можна і зовсім замінити його гранульованим продуктом.
- В обрану термостійку форму, змащену маслом, викласти картоплю в один шар.
- Далі – часник і трохи фаршу. Шари повторюються до тих пір, поки картопляні скибочки не закінчаться. Кожен з них за бажанням можна присипати сіллю і будь-якими ароматними травами.
- Щоб запіканка виглядала красивіше, можна викладати картоплю у вигляді черепиці.
- Перш ніж відправити частування в духовку, його інгредієнти потрібно залити вершками, а зверху змастити сметаною і розкласти кілька шматочків вершкового масла.
- У середньому страва готується 1,5 години. Більш точний час залежить від багатьох факторів: товщини картоплі, кількості шарів, особливостей духової шафи.
У процесі запікання вершки повинні повністю увібрати овоч, а верхівка – підрум’янитися. Якщо духовка сушить продукти, можна на перші півгодини зверху прикрити блюдо фольгою.