Невідомо кому і коли прийшла в голову блискуча ідея об’єднати м’ясо і картоплю в одній страві. Сполучень і способів приготування безліч, від самих простих до вишуканих. Картопляна запіканка з фаршем в мультиварці не вважається складним в приготуванні шедевром кулінарії, але ніхто не знає, як далеко може зайти фантазія кухаря, священнодействующего над картоплею і фаршем, особливо якщо в його розпорядженні розумна каструля – мультиварка.
Картопляна запіканка з м’ясним фаршем в мультиварці
Це класичне блюдо легко описати кількома словами: швидко, смачно і ситно.
Продукти за рецептом:
- 0,5 кг картоплі одного сорту;
- 0,3 кг свинячого фаршу;
- 0,2 кг яловичого фаршу;
- 2 цибулини;
- 5 курячих яєць;
- 1 склянку сметани (15%);
- 50 грам вершкового маргарину;
- 1/2 склянки пшеничного борошна;
- 2-3 щіпки приправи Хлели-сунелі;
- 3 столові ложки соняшникової з додаванням оливкової олії;
- Морська сіль за смаком.
Рецепт покроково:
- Картоплини очистити від шкірки, вимити. Нарізати кухонним комбайном або овочечисткою на тонкі чипсины;
- Зняти лушпиння з цибулі, розрізати кожне на 6-8 частин і тонко нашаткувати;
- У мисці змішати 2 види обробленого м’яса, додати цибулю, щіпку солі, пару щіпок приправи і ретельно вимісити руками;
- Підготуйте сполучну заливку, збивши яйця зі сметаною, чайною ложкою солі і дрібкою Хмелі-сунелі. Не поспішаючи просеивайте у рідку масу борошно, щоб не утворилися грудочки, перемішувати до однорідної консистенції;
- Тарілку з шматочками вершкового маргарину поставте в тепле місце. Коли кулінарний жир стане м’яким (але не рідким) змастіть їм каструлю мультиварки;
- Викладіть дно і бокові каструлі кількома рядами тонких сирих чипсин. Залийте їх невеликим шаром рідкого тіста. Рівномірно розкладіть фарш поверх картоплі;
- Накрийте м’ясну прошарок кількома рядами картопляних чипсин і залийте залишилися тестом;
- Виберіть у меню режим «Випічка» і запікайте при закритій кришці 1 годину з чвертю.
Рецепт приготування з курячим фаршем
Вам будуть потрібні:
- 0,4 кг картоплі;
- 2 добірних курячих яйця;
- 1 велика цибулина;
- 0,3-0,4 кг філе курячої грудинки;
- 0,1 кг твердого сиру;
- 1/2 склянки сметани (15-20%);
- 1 пучок зелені петрушки;
- 1/3 чайної ложки порошку чорного перцю;
- 20-30 мл рослинного масла для змащування форми;
- морська сіль за смаком.
Хід робіт:
- Зніміть з цибулини верхні злущуються шари, поріжте овоч тонкими півкільцями;
- Куряче філе витріть вологою серветкою, покладіть на обробну дошку і поріжте вздовж і впоперек. М’ясну крихту пару хвилин порубаєте ножем. Рубаний фарш складіть у глибоку тарілку, приправити цибулею і чорним перцем, посоліть і перемішайте;
- Почистіть картоплини, помийте, поріжте кубиками або невеликими брусочками, відправте в миску до курки;
- Окремо збийте яйця зі сметаною віночком, посоліть, покладіть вимиту подрібнену петрушку;
- З’єднайте всі складові запіканки в каструлі, злегка підсолити, перемішайте;
- Змастіть чашу приладу маслом, викладіть в неї суміш з каструлі. Потріть на крупній тертці сир і посипте їм вміст чаші;
- Закрийте кришку мультиварки і виставите в меню годину в режимі «Випічка». Виймайте запіканку з форми після того, коли вона охолоне.
Картопля і риба — запікаємо в мультиварці
Продукти:
- 0,6 кг картоплі;
- 0,3 кг охолодженого філе червоної риби;
- головка ріпчастої цибулі;
- 100-150 мілілітрів молока або вершків;
- спеції для риби;
- 1 червоний або помаранчевий солодкий перець;
- 2 плавлених сирка;
- 1,5 столових ложки оливкової олії
- 5-6 оливок без кісточок;
- 1 пучок зелені кінзи;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Плавлені сирки попередньо покладіть на 20-30 хвилин у морозилку;
- З рибного філе зніміть шкіру (якщо є), обмийте, поріжте невеликими шматочками. Додайте спеції рибу, пів чайної ложки солі, нарізану напівпрозорими чверть кільцями головку ріпчастої цибулі, і залиште маринуватися;
- Очищену картоплю наріжте середніми (до 1,5 см) цільними скибочками;
Випатрайте перець, сполосніть і поріжте тонкими кільцями. Порубаєте зелень кінзи. Оливки розрізати навпіл; - Змастіть оливковою олією каструлю. Викладіть на дно скибочки картоплі, залийте половиною від загальної кількості вершків. Укладіть зверху пряну рибну прошарок;
- Філе червоної риби посипте зеленню, покладіть половину нарізки перцю і оливок і залийте залишками вершків;
- Потріть плавлені сирки на тертці і посипте стружкою запіканку. Прикрасьте кільцями перцю і половинками оливок;
- Готуйте при закритій кришці близько години в режимі «Мультиповар». Для сучасної мультиварки, наприклад, Редмонд, досить виставити температуру для запікання в 125 градусів.
Оригінальна листкова запіканка з фаршем і грибами
Інгредієнти:
- 0,4-0,5 кг картоплі;
- 0,3-0,35 кг свинячого фаршу;
- 0,2 кг свіжих печериць;
- цибулина;
- 1 морквина;
- склянка сметани (15-20%);
- 3-4 курячих яйця;
- 1/2 склянки пшеничного борошна;
- 50 грам тертого сиру;
- 30 мл рослинного масла;
- 50 грам маргарину для змащування форми;
- сіль за смаком.
Хід робіт:
- Овочі та гриби очистити. Цибулину поріжте кубиками, моркву потріть на середній тертці. Печериці порізати пластинками;
- Обсмажте овочі та гриби на сковороді в невеликій кількості рослинного масла близько 7-10 хвилин. Посоліть;
- Очищені, промиті картоплини наріжте пластинками товщиною до 1 см;
- Приготуйте заливку для запіканки, змішавши яйця, сметану і борошно;
- Промажте чашу мультиварки розм’якшеним маргарином;
- Послідовно викладайте шари запіканки, присмачуючи їх сіллю: 2/3 від обсягу всього картоплі (полити 1/2 заливки), фарш, грибну обжарку, сирну посипання.
- Укладіть зверху залишилися пластинки картоплі і полийте заливанням;
- Встановіть чашу в прилад, закрийте кришку і запікайте близько 80 хвилин в режимі «Випічка».
З додаванням сиру і помідорів
Інгредієнти:
- 0,7-0,8 кг очищеного картоплі;
- 0,3 кг м’ясного фаршу;
- 30-40 мл оливкової олії;
- 20-30 грам вершкового масла;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 1-2 курячих яйця;
- 2-3 стиглих помідора;
- 1/3 склянки сметани (10-15%);
- 2 зубчики часнику;
- 80-120 г тертого сиру;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування страви:
- Картоплю відваріть до готовності. Товкачем або блендером зробіть пюре з додаванням вершкового масла, курячого яйця і солі за смаком;
- М’ясний фарш обсмажте на сковороді в оливковій олії разом з дрібно порізаною цибулею і двома подрібненими помідорами, приправити сіллю і спеціями;
- Залишився помідор наріжте тоненькими пластинками. Зубчики часнику потріть на дрібній тертці і змішайте зі сметаною і сиром;
- Злегка змастіть чашу приладу оливковою олією. Першим викладайте картопляне пюре, на нього обсмажений фарш, пластинки томату і гостреньку сирну шапку;
- У меню мультиварки виберіть режим «Випічка» і готуйте 40-45 хвилин при закритій кришці приладу.
Нюанси приготування в мультиварці: Редмонд, Поларіс
Моделей мультипомощниц і фірм-виробників неосяжне безліч. Основна відмінність приладів в їх вихідному функціоналі, потужності, якості виконання, додаткові аксесуари, покритті і об’єм чаші і, як наслідок, вартості. Лідируючі позиції на російському ринку не перший рік утримують світові бренди Редмонд і Поларіс. Основна відмінність мультиварок закладено в їх ціні. Редмонд обійдеться своєму власникові трохи дорожче. Як правило, електронні помічниці цього виробника володіють більшою потужністю, тому їжа готується в них швидше. Важко переоцінити значення опцій мультиповар і 3D нагрів, які значно полегшують і прискорюють процес готування. Насправді, нюанси приготування закладені у вбудованих функціях, а не в назвах брендів. Готуйте задоволення на радість рідним і близьким.