Це дуже ситне і апетитне блюдо, але є певні тонкощі в приготуванні. Після прочитання нашої статті, у вас вийде відмінна картопляна запіканка з грибами.
Як зробити по-французьки з сиром?
Інгредієнти:
- картопля (рожева) – 0,5 кг;
- горіх мускатний – пучку;
- слив. масло – 50 г;
- печериці – 0,3 кг;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- твердий сир (російський) – 0,2 кг;
- сіль;
- зелену цибулю і кріп – пів пучка;
- часник – 1 зубчик.
Приготування:
- Виберіть картоплю одного розміру і зніміть з нього шкірку.
- Розріжте на 4 частини.
- Присипте її зверху мускатним горіхом.
- Гриби промийте і зніміть з них шкірку. Розріжте на 4 частини.
- Часник натріть на дрібній тертці.
- Змастіть деко часником і покрийте його вершковим маслом.
- У великій ємності змішайте гриби і нарізану картоплю. Додайте сюди оливкова олія і сіль. Перемішайте, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.
- Сир потріть на крупній тертці.
- Перекладіть на змащене деко картоплю з грибами.
- Притрусіть запіканку сиром.
- Нагрійте духовку до 180 град. і випікайте близько півгодини. Це приблизний час, оскільки у всіх різна потужність духовки.
- Дрібно наріжте свіжу зелень.
- Коли запіканка з грибами і сиром буде готова, присипте її зеленню. Подавайте блюдо на стіл прямо в листі.
Запіканка з картопляного пюре і грибів
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- слив. масло – 50 грам;
- часник – 2 зубчики;
- гриби – 0,3 кг;
- молоко – 0,1 л;
- цибуля – 5 шт.;
- помідори сорту черрі – 4 шт.;
- сіль і перець за смаком;
- рослинне масло – для смаження овочів;
- сметана – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Очистіть картоплю, наріжте його невеликими шматочками. Чим вони менші, тим швидше звариться картопля.
- Залийте її холодною водою і варіть на середньому вогні до м’якості.
- Дрібно наріжте цибулю (кубиками).
- Часник натріть на крупній тертці.
- Гриби розріжте на 6 або на 8 частин.
- На неароматном маслі обсмажте цибулю і часник до прозорості.
- Тепер додайте гриби.
- Коли вони пустять сік, посипте перцем і сіллю. Обсмажте овочі.
- Додайте до грибів сметану. Вимкніть плиту.
- Коли картопля стане м’яким, злийте воду. Додайте вершкове масло і сіль.
- Нагрійте молоко.
- Потолките картоплю. Гаряче вливайте молоко невеликими порціями.
- Відкладіть 4 ложки картоплі. На деко постеліть пергамент і рівномірно викладіть пюре.
- Відкладену масу покладіть в кондитерський мішок і зробіть гарний бортик.
- На центр викладіть обсмажені гриби. Всі розрівняйте і відправляйте в духовку.
- Випікайте 20 хвилин при температурі 180-190 град.
- Наріжте помідори на 4 частини.
- Запіканка з картопляного пюре готова. Прикрасьте її помідорами сорту черрі і подавайте до столу.
Святковий картопляний рулет з грибами в духовці
Склад компонентів:
- борошно – 0,18 кг;
- паприка – 1 щіпка;
- печериці – 0,3 кг;
- цибуля – 1 головка;
- кунжут – 50 г;
- яйця категорії С1 – 2 шт.;
- твердий сир – 0,1 кг;
- картопля – 0,2 кг;
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- сіль, перець.
Готуємо послідовно:
- Подрібніть цибулину. Обсмажте до м’якості.
- Печериці наріжте тонкими пластинками і з’єднайте з цибулею.
- За пару хвилин до закінчення смаження овочів, насипте мелений перець, паприку, сіль.
- Відваріть картоплю і натріть на крупній тертці.
- Тепер потрібно зробити тісто. Для цього, змішайте у великій мисці такі компоненти: натертий картоплю, одне яйце, просеянная борошно, сіль.
- Промните картопляне тісто руками і розкачати його в тонкий пласт.
- Сир натріть на великій тертці і розкладіть його по всьому периметру тесту.
- Зверху розкладіть смажені овочі.
- Поверніть картопляний рулет. В кількох місцях проткніть його виделкою.
- Збийте яйце і змастіть їм рулет. Присипте зверху кунжутом і відправляйте в духовку. Час випікання підкаже підсмажена кірочка, близько 45 хвилин. Температура 180 град.
- Готовий святковий картопляний рулет розріжте на порційні шматочки і подавайте.
Картопляна запіканка з грибами в духовці — базовий рецепт
Інгредієнти:
- картопля (велика) – 7 штук;
- слив. масло – для змазування дека;
- опеньки (можна використовувати і інший вид грибів) – 0,4 кг;
- часник – 1 зубчик;
- італійські трави і сіль – за смаком;
- цибуля;
- сметана – 0,2 кг.
Приготування:
- Відваріть трохи картоплю в підсоленій воді. Приблизний час варіння – 6-7 хвилин. Наріжте його скибочками.
- Гриби дрібно наріжте, обсмажте їх на пісному маслі.
- В кінці додайте дрібно нарізану цибулю і сіль.
- Часник натріть на тертці або роздушіть через прес.
- Змастіть деко м’яким вершковим маслом.
- Викладіть лише половину картоплі.
- Тепер грибний шар.
- Притрусіть всі часником.
- Викладіть весь залишився картоплю.
- В окремому посуді змішайте сметану, сіль і італійські трави. Залийте готовою сумішшю запіканку.
- Надсилайте блюдо в гарячий духовий шафа на півгодини. Встановіть температурний режим – 180 град.
Коли з’явиться золотава скоринка, наша запіканка готова. На стіл подавайте разом з порцією свіжих овочів або улюбленими соліннями.
З маринованими грибами (у вершковому соусі)
Склад продуктів:
- картопля – 0,7 кг;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- рафінована олія – для смаження;
- мариновані шампіньйони – 0,4 кг;
- сир твердих сортів – 0,2 кг;
- сіль і чорний перець;
- вершки – 0,25 л
Приготування:
- Відваріть картоплю в мундирах до м’якості. Очистіть його від шкірки і наріжте кружечками.
- Цибулю наріжте кільцями і обсмажте на рафінованій олії до м’якості.
- На змащене деко викладіть відварену картоплю. На нього викладіть обсмажену цибулю.
- Розкладіть зверху мариновані шампіньйони і залийте запіканку вершками.
- Зверху викладіть решту картоплю і присипте все твердим сиром.
- Готуйте запіканку близько 30-40 хвилин, при температурі 180 градусів.
В мультиварці (запіканка з куркою і грибами)
Інгредієнти:
- куряче філе – 0,4 кг;
- часник – 2 зубчики;
- печериці – 0,4 кг;
- картопля – 5 штук;
- сметана – 1 ст. ложка;
- твердий сир – 0,15 кг;
- цибуля – 1 головка;
- сіль і перець – за смаком.
Приготування:
- Наріжте півкільцями цибулину.
- Печериці наріжте кубиками.
- Обсмажте гриби на змащеній олією сковороді. Додайте цибулю.
- Курку наріжте великими кубиками і обсмажте її до рум’яного відтінку.
- Наріжте картоплю тонкими пластинами (як на чіпси).
- Розведіть сметану в теплій воді.
- Змастіть чашу мультиварки рослинною олією і можна закладати інгредієнти. Вони викладаються шарами: 1 шар – картопля (половина); 2 – гриби з цибулею; 3 – обсмажена курка; 4 – сметанна заливка; 5 – подрібнений часник; 6 – картопля. Після кожного шару, обов’язково додайте сіль і перець.
- Зверху все посипте тертим сиром.
- Виставте на приладі режим «випічка» на 40 хвилин.
- Через зазначений час, картопляна запіканка в мультиварці готова. Викладайте її на листи салату і подавайте до столу.
З фаршем і грибами
Інгредієнти:
- картопля – 6 штук;
- куряче яйце – 1 штука;
- майонез – 0,1 кг;
- часник – 2 зубчики;
- сир твердих сортів – 0,1 кг;
- фарш (свинячий) – 0,4 кг;
- гриби – 0,15 кг;
- сметана – 0,1 кг;
- сіль і мелений перець – за смаком;
- ріпчаста цибуля – 1 головка.
Приготування:
- Очищену картоплю наріжте кружечками.
- Цибулю наріжте півкільцями.
- Гриби наріжте кубиками або соломкою, трохи присолите їх.
- До свинячого фаршу додайте за смаком сіль і перець.
- Змішайте в зручній ємності фарш і гриби.
- Сир наріжте тонкими пластинками або натріть на крупній тертці.
- Частина картопляних пластинок викладіть на змащене деко.
- Розкладіть зверху цибулю.
- Тепер повинен бути шар грибів з фаршем.
- Присипте все сиром.
- Викладайте залишився картоплю.
- У глибокому посуді змішайте сметану з майонезом. Додайте туди одне яйце і перець.
- Пропустіть через спеціальний прилад часник і додайте його до заливання.
- Залийте нашу запіканку часниковою підливкою і поставте її в духовку. Попередньо розігрійте до 180 градусів. Приблизний час випікання – 50 хвилин.
- Тепер картопляна запіканка з фаршем і грибами готова! Присипте її свіжою зеленню і подавайте до столу.
У горщиках
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- часник, сіль і мелений перець – за смаком;
- цибуля – 2 головки;
- білі гриби (сухі) – 0,1 кг;
- рослинне масло – 50 грам;
- сметана і зелень – за смаком.
Приготування:
- Лісові гриби залийте холодною водою і залиште на 2 години.
- Тепер поставте їх на середній вогонь. Після закипання, варити білі гриби близько 20 хвилин.
- Нашаткуйте цибулю кубиками і смажте до м’якості.
- Гриби відкиньте на друшляк і дуже ретельно промийте. Перекладіть їх до цибулі. Смажте овочі до золотистого відтінку.
- Картоплю наріжте середніми кубиками.
- У великій ємності змішайте білі гриби з картоплею. Додайте сіль, часник і мелений перець.
- Розкладіть овочі по горщикам.
- Закип’ятіть воду і залийте їм картоплю. Окропу повинно бути трохи більше половинки.
- Зверху покладіть сметану.
- Накрийте горщики і відправляйте їх у розігріту духовку. Її температура повинна бути близько 210-220 градусів. Приблизний час приготування – 50 хвилин.
- Готову страву притрусіть зеленню і подавайте до столу прямо в горщику. Така проста, але оригінальна подача, стане прикрасою будь-якого столу.