Якщо господиня хоче приготувати повноцінний ситний вечеря, але при цьому не має часу окремо займатися гарніром і доповненнями до нього, то кращим рішенням стане картопляна запіканка з м’ясом. Це блюдо можна нескінченно удосконалити на свій смак. А його основою стане м’який картоплю і соковите м’ясо.
Класична картопляна запіканка з м’ясом в духовці
Для приготування основного блюда можна взяти свинину, так і телятину. Крім м’яса (520 г), буде використовуватися: 5-6 картопляних бульб, сіль, цибулина, 220 г твердого сиру, 140 г майонезу, будь ароматні трави.
- М’ясо миється, сушиться серветками і нарізається тонкими смужками. Шматочки посипаються сіллю, обраними спеціями, змішуються з майонезом і залишають настоюватися.
- Картопля ріжеться тонкими слайсами, а цибулю – півкільцями.
- На дно форми, змащену жиром, викласти цибулю, далі – половина картоплі. Отримані шари промащуються майонезом, солятся, присипаються травами і невеликою кількістю тертого сиру.
- Потім йде м’ясний шар, також посипаний твердим сиром.
- Накривається випічка залишилася картоплею, яка також солиться, змащується майонезом і присипається сирної крихтою.
- Ємність затягується фольгою і запікається в добре розігрітій духовці 35 хвилин. Готовність перевіряється по м’якості картоплі.
Присипання шарів сиром необхідно для їх надійного з’єднання.
Рецепт приготування в мультиварці
Для страви по цьому рецепту в якості м’ясної складової краще вибрати змішаний фарш. Наприклад, свинини та курки (270 м). Також потрібно підготувати: 6-7 картоплин, 2 сирих яйця, пару часникових зубков, 75 г манки, сіль, трохи кетчупу, цибулину, маленьку ложку гірчиці, моркву, 130 г майонезу, щіпку шафрану.
- З солоного та змішаного з приправами фаршу ліпляться маленькі кульки.
- У програмі «Смаження» подрібнені цибулю, часникові зубки і морквина страхуються на будь-якому жирі.
- Картопля миється, чиститься і натирається на тертці з самими великими зубами. Далі він змішується з майонезом, яйцями і гірчицею, солиться, посипається шафраном і манкою.
- Залишилося з’єднати картоплю з засмажкою і викласти у змащену маслом чашку пристрою. Маса розрівнюється в ємності і покривається м’ясними кульками.
- Поверхню змащують кетчупом за смаком, після чого в програмі «Випічка» запіканка готується в мультиварці 50-55 хвилин.
При бажанні можна додати до м’ясних кульок помідор черрі, злегка вдавлюючи їх в картопляну масу.
Готуємо з м’ясного фаршу
Це найпростіший рецепт обговорюваного страви, який завжди вдається. Якщо є така можливість, то фарш (450 г) для запіканки краще приготувати самостійно з м’яса і цибулини. З інших продуктів буде використовуватися: 4 ст. л. сметани і така ж кількість білого борошна, сіль, 140 г пармезану, 6 картоплин, 40 г панірувальних сухарів, 3 сирих яйця, цибулина, суміш мелених перців.
- Картопля вариться в солоній воді до готовності, після чого розминається з борошном і яйцями в пюре.
- Цибуля обсмажується до рум’яного кольору, після чого гаситься 10-12 хвилин вже з м’ясним фаршем. Потрібно додати в масу сіль, перець і розбити грудочки.
- Форма змащується маслом і присипається панірувальними сухарями. Це необхідно для появи у страви апетитною хрусткої скоринки.
- Першим шаром стане половина пюре, яку потрібно присипати частиною тертого на середній тертці сиру.
- Далі йде овочевий фарш з піджаркою.
- Залишилося закрити частування картоплею, посипати рештою сиру і змастити сметаною.
- Готується блюдо близько 45 хвилин до підрум’янення.
Подається запіканка гарячої зі свіжими або маринованими овочами.
З відварною м’ясом
Нерідко від інших страв у розпорядженні господині залишається вареної м’ясо. Його можна використовувати для начинки в картопляну запіканку. Крім звареного в підсоленій воді м’яса (480 м), береться: 800 г картоплі, яйце, дрібка солі, 130 мл жирного молока, перець, 80 г панірувальних сухарів.
- Картопля вариться до м’якості, зливається від води, після чого з яйцем і теплим молоком воно перетворюється на пюре. Якщо рідина при варінні була несолоної, додати сіль можна на цьому етапі.
- М’ясо пропускають через м’ясорубку, а потім злегка обсмажується на змащеній олією сковороді.
- У форму викласти половину картоплі, потім фарш. Накривається залишилися пюре. Картопля рівно розподіляється по поверхні запіканки і присипається панірувальними сухарями.
Можна в процесі готування відмовитися від будь-обжарювання, тоді картопляна запіканка з м’ясом в духовці вийде більш дієтичної.
З куркою
Курятину теж можна використовувати для приготування картопляно-м’ясної запіканки. Для неї береться 350 г м’яса з грудки і стегенець, сіль, 450 г картоплі, 70 мл нежирних вершків, 2 ст. л. пшеничного борошна, 2 сирих яйця, зелень.
- Картопля вариться в солоній воді до готовності, після чого пюрируется з вершками.
- Курятина дрібно рубається ножем, змішується з картопляною масою, борошном, яйцями і подрібненою зеленню.
- Заготівля розподіляється по змащеній жиром формі і печеться 45 хвилин в духовій шафі.
При бажанні можна розділити картоплю і м’ясо на різні верстви, але це лише подовжить процес готування.
Запікаємо в духовці з сиром
Можна приготувати і інший варіант картопляно-курячої запіканки. До її складу увійде: 2 філе, 130 г жирної сметани, сіль, 3 помідора, 180 г твердого сиру, 2 цибулини, 8 картоплин.
- Філе промивається і нарізається соломкою. Далі його потрібно посолити. Можна також за смаком присипати спеціями.
- Картопля чиститься і ріжеться найтоншими слайсами. Далі вона солиться і перемішується з цибульними кільцями.
- На застелений промасленим фольгою деко викладаються картопляні скибочки з цибулею, далі – м’ясна соломка.
- Зверху шари покривають кружечки помідорів.
- Залишилося полити майбутнє частування підсоленою сметаною і щедро посипати тертим твердим сиром.
- Готується страва 50 хвилин.
Якщо хочеться отримати золотисту скоринку, потрібно сметану перемішати з подрібненим сиром.
З м’ясом і грибами
Гриби відмінно доповнюють обговорюване блюдо. Головне, брати свіжий або заморожений продукт, але не маринований. Крім грибів (210 м), береться: 2 великих картопляні бульби, сіль, цибулина, 360 г свинини, 1 ст. середньо жирних вершків, 90 г твердого сиру, мелений перець.
- Свинина миється, ріжеться на дрібні кубики і викладається у форму. М’ясо потрібно посолити і приправити перцем.
- Гуртки очищеного картоплі розподіляються поверх свинини і засипаються подрібненим цибулею.
- Гриби миються, при необхідності відварюються і ріжуться на шматочки, після чого викладаються на цибулю. Печериці буде достатньо обшпарити окропом.
- Вершки солятся, перчатся і виливаються у форму поверх всіх використаних продуктів.
- Після посипання тертим сиром картопляна запіканка з м’ясом і грибами відправляється в духовку на 50 хвилин.
Краще на перші півгодини накрити ємність фольгою, щоб сир не згорів в процесі приготування.
Готуємо в духовці для дітей
Якщо частування готується для малюків, то варто відмовитися від обсмажування продуктів, а, крім того, взяти корисний і нежирний фарш індички. Досить буде 120 г м’яса, а також: ¼ частини цибулини, 3 картоплин, сіль, перепелиного яйця, 120 мл води, шматочки масла.
- З картоплі пюре готується з додаванням перепелиного яйця, солі і вершкового масла.
- Фарш змішують з дрібно нарізаною цибулею.
- У змащену жиром форму викласти половину картоплі, потім фарш і зверху – частина пюре.
- Запіканка готується 35 хвилин в гарячій духовці.
Подається з жирною сметаною або несолодким йогуртом.
Запіканка з картоплі, м’яса та помідорів
Як і в будь-якому іншому блюді, свіжі стиглі томати відповідають тут за соковитість. Не варто брати для такої запіканки тверді або зеленуваті плоди. З продуктів використовується: 600 г картоплі, пара цибулин, 120 г сиру і така ж кількість сметани, 380 г будь-якого м’яса, 4 томати, сіль, чебрець.
- М’ясо з цибулею будь-яким зручним способом перетворюються у фарш. Маса солиться і приправляється чебрецем.
- Картопля чиститься, миється і нарізане тонкими скибочками, які потрібно до легкої скоринки смажити на сковорідці.
- Сир треться на середній тертці, змішується зі сметаною. Соус солиться і приправляється будь-якими спеціями за смаком.
- У форму спочатку викладається картоплю, потім – м’ясний фарш
- Зверху внапуск відправляються кружечки помідорів.
- Запіканка заливається соусом і запікається протягом 25-35 хвилин.
Подається страва до столу з асорті з свіжих овочів.
Як приготувати страву з яловичиною?
Кухарі відзначають, що для такої запіканки підходить будь-яке м’ясо. Можна взяти і яловичину (460 м), яка додасть частування більш м’який смак. З інших компонентів береться: 450 г пюре з картоплі, маленька цибулина, 230 г нежирної сметани, половина маленької ложки солі.
- З яловичини готується фарш, який далі солиться, посипається улюбленими приправами і гаситься разом з подрібненою цибулею 10-12 хвилин.
- Половина «толченки» викладається у форму, зверху розподіляється м’ясної компонент і підсолена сметана. Закривається блюдо залишилася картоплею.
- Випікається частування 45 хвилин в духовій шафі.
Якщо запіканка занадто довго запікалася і вийшла сухуватою, можна доповнити її будь-яким сметанним соусом.
З картоплі пюре і фаршу
Найчастіше досвідчені кухарі головними складовими обговорюваної запіканки використовують саме пюре з картоплі і м’ясний фарш. Такі компоненти гармонійно поєднуються між собою. В цілому для страви використовується: 7 середніх картопляних бульб, 470 г будь-якого нежирного фаршу, сіль, 2 курячих яйця, 120 мл вершків, цибулина.
- Картопля дрібно нарізається, щоб вона якомога швидше зварилася в солоній воді. Далі продукт перетворюється в пюре з вершками і яйцями. Зручно використовувати для цього спеціальну насадку блендера.
- Спочатку на олії в сковороді обсмажується подрібнену цибулю, потім овоч готується вже разом з фаршем до готовності останнього. Маса солиться за смаком.
- Картопля і м’ясо викладають у форму, змащену маслом шарами за наступним принципом: пюре-фарш-пюре.
- Готується частування 25-35 хвилин до рум’яного кольору.
Подається запіканка з маринованими огірочками.