Рецепт картопляного пюре знають всі, але адже його можна приготувати скоєного по-різному, та ще й зробивши більш насиченим за допомогою інших інгредієнтів.
Класичний рецепт картопляного пюре
Класичний рецепт пюре – це легке в приготуванні блюдо, але при цьому ситне і поєднується з будь-яким м’ясом і овочами.
Необхідні продукти:
- 50 грам вершкового масла;
- спеції;
- 0,2 літра молока;
- кілограм картоплі.
Процес приготування:
- Картопля очищаємо, якщо він дуже великий, то його можна порізати на половини (так вона швидше звариться). Заливаємо гарячою водою, додаємо сіль і на невеликому вогні варимо до готовності приблизно 20 хвилин.
- Зливаємо зайву рідину, трохи підсушуємо на мінімальному вогні. Вміст переминаем, вливаємо підігріте молоко, все перемішуємо, а потім викладаємо масло. Знову все ретельно перемішуємо і можна подавати.
Пюре з картоплі в мультиварці
Пюре з картоплі в мультиварці виходить таким же смачним, як і на плиті, а ось робиться трохи простіше.
Необхідні продукти:
- сіль за смаком;
- півтора кілограм картоплі;
- 0,1 кг вершкового масла;
- 0,25 літра молока.
Процес приготування:
- Потрібну кількість картоплі звільніть від шкірки, поріжте на частини, так щоб вони були не занадто дрібні. Покладіть в чашу мультиварки і покрийте водою, вона повинна бути вище вмісту на сантиметр, всипте сіль.
- Увімкніть режим «Суп» на 25 хвилин, після чого видаліть рідину, що залишилася, пам’ятайте картоплю будь-яким зручним способом, влийте гаряче молоко і масло, перемішайте до однорідності за допомогою виделки.
Рада! Щоб не пошкодити поверхню чаші, перекладіть бульби в іншу ємність.
Картопляне пюре з яйцем і молоком
Хочете не тільки смачне, але ще і повітряне страву? Тоді скористайтеся цим варіантом.
Необхідні продукти:
- 50 г вершкового масла;
- одне яйце;
- 150 мл молока;
- сіль;
- кілограм картоплі.
Готуємо по порядку:
- Очищену картоплю заливаємо водою, доводимо до кипіння, додаємо сіль на свій смак і чекаємо, поки вона не стане повністю готовою.
- Прибираємо рідина, даємо їй постояти кілька хвилин і починаємо переминати будь-яким способом. Викладаємо масло, молоко по частинах і робимо однорідну масу.
- Вбиваємо яйце, збиваємо за допомогою міксера або блендера.
Святковий варіант в духовці
Приготована за цим рецептом пюре цілком можна подати до святкового столу, воно виходить ситним і красивим.
Необхідні продукти:
- чотири яйця;
- кілограм картоплі;
- спеції.
Процес приготування:
- Звільняємо картоплю від шкірки, відправляємо варитися до готовності, потім зливаємо воду, що залишилася, перемішуємо з яйцями і сіллю.
- Добре перебиваємо міксером, викладаємо у форму для випікання, зверху промазуємо яйцем і посипаємо меленим перцем. Тримаємо в духовці 20 хвилин на 180 градусів, а при подачі можна нарізати на шматочки.
Як смачно приготувати без молока?
Якщо вдома не знайшлося цього продукту, але дуже захотілося картопельки, можна зробити пюре без молока.
Необхідні продукти:
- півтора кілограма картоплі;
- приправи;
- лист лавра;
- 0,1 кг вершкового масла.
Процес приготування:
- Очищаємо картоплю, нарізаємо на половини і ставимо варитися на 25 хвилин, помістивши злегка надірваний лист лаврушки після закипання.
- Рідину зливаємо, але не до кінця, перекладаємо з каструлі картоплю і в бульйоні, що залишився, топимо масло. Додаємо сіль і перець.
- Викладаємо туди картоплю, переминаем будь-яким способом.
З молоком і маслом
Картопляне пюре з молоком по цьому рецепту робиться майже так само, як і в класичному варіанті.
Необхідні продукти:
- 150 мілілітрів молока;
- 60 грам вершкового масла;
- 1,5 кілограма картоплі.
Процес приготування:
- Картопляні бульби очищаємо від шкірки, ділимо на половинки, заливаємо водою і ставимо на плиту готуватися. Коли вміст закипить, підсолюємо його.
- Прибираємо залишилася після варіння рідина, вливаємо до страви заздалегідь добре нагріту молоко, шматочки масла і перетворюємо на пюре будь-яким способом.
З сиром
Рецепт, за допомогою якого звичне блюдо можна зробити більш цікавим, з вершковим смаком.
Необхідні продукти:
- приправи;
- кілограм картоплі;
- 150 грам вершкового масла або вершків;
- 150 грам твердого сиру.
Процес приготування:
- Прибираємо з картоплі шкірку, ставимо варитися на 25 хвилин, не забуваючи посолити воду, після чого звільняємо від зайвої рідини і даємо постояти пару хвилин.
- Переминаем товкачем або міксером, вливаємо гарячі вершки або топлене масло і тертий сир, все добре вимішуємо, щоб він повністю розчинився у страві.
Пюре з картоплі з грибами
Рецепт більш ситного страви, яке може бути самостійним обідом або вечерею.
Необхідні компоненти:
- 0,3 кг грибів;
- два зубчики часнику;
- кілограм картоплі;
- 4 ложки вершкового масла;
- 0,2 літра молока;
- приправи.
Готуємо по порядку:
- Подрібнюємо гриби на шматочки, відправляємо на сковороду, смажимо кілька хвилин, потім додаємо порізаний часник і тримаємо на вогні ще п’ять хвилин.
- Очищену і порізану картоплю відварюємо до готовності, додаємо спеції, переминаем.
- Кладемо в пюре масло, ще раз перемішуємо і починаємо акуратно вводити молоко – точну кількість дивіться по консистенції маси.
- При подачі перемішуємо пюре з обсмаженими грибами або просто кладемо їх поруч.
Готуємо з м’ясним фаршем
Ще одне смачне поєднання: картоплю і м’ясо.
Необхідні продукти:
- 0,1 кг вершкового масла;
- кілограм картоплі;
- 150 грам сиру;
- спеції;
- 0,5 кг будь-якого фаршу;
- 150 мілілітрів вершків.
Процес приготування:
- Вибраний фарш обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору, не забуваючи приправити його сіллю і перцем.
- Картоплю відварюємо, з’єднайте з маслом і вершками, переминаем до стану пюре.
- У форму спочатку викладаємо картоплю, рівномірно розподіливши його по дну, зверху йде шар фаршу, а завершує все тертий сир. Відправляємо на 20 хвилин у духовку, встановивши нагрівання на 180 градусів.
Картопляне пюре з часником
Блюдо для тих, хто любить гостре і пікантне. Кількість часнику вказано приблизний, на свій смак його можна класти більше або менше.
Необхідні продукти:
- п’ять зубчиків часнику;
- півтора кілограма картоплі;
- 150 мілілітрів молока;
- спеції;
- 2 ложки вершкового масла;
- 100 грам твердого сиру.
Процес приготування:
- Очищену і нарізану картоплю, разом із зубчиками часнику залийте водою, приправити спеціями і варіть до готовності.
- Приберіть з каструлі воду, що залишилася, влийте туди молоко заздалегідь нагріту, покладіть масло і тертий сир. Скористайтеся міксером або блендером, зробіть з маси пюре.
З додаванням гірчиці
Часте блюдо в Ірландії. Гірчицю можна брати звичайну або зернисту, але бажано не дуже гострий.
Необхідні продукти:
- 2 ложки вершкового масла;
- кілограм картоплі;
- 150 мілілітрів молока;
- спеції;
- 40 г гірчиці.
Готуємо по порядку:
- Доведіть очищену картоплю до готовності на плиті. Розімніть її до стану пюре, змішайте зі спеціями, маслом і гарячим молоком. Бажано трохи збити міксером.
- Додати гірчицю і перемішати.
Гарбузово – картопляне пюре
Рецепт дуже корисного страви, яке можна їсти навіть під час дієти.
Необхідні продукти:
- 2 ложки оливкової олії;
- 2 зубчики часнику і спеції;
- 0,5 кг картоплі;
- 0,4 кг гарбуза.
Процес приготування:
- Очистити гарбуз і картоплю, перетворити на шматочки середнього розміру, залити водою і варити близько 25 хвилин, в процесі додавши сіль.
- Приберіть з ємності зайву рідину, викладіть роздавлений часник і зазначена кількість масла, передавите до стану пюре.
З кабачками
Цікавий рецепт, який рідко буває на наших столах. Якщо ви не знаєте, що приготувати з кабачків, щоб було ситно і смачно, то цей варіант саме для вас. Якщо ви дотримуєтеся дієти, то можна зробити страву без олії і вершків, воно буде корисним і малокалорійним.
Необхідні продукти:
- 100 мілілітрів вершків;
- 0,3 кг кабачків;
- близько кілограма картоплі;
- спеції;
- 30 грам вершкового масла.
Процес приготування:
- Очистити кабачки і картоплю, порізати не дуже дрібно, покрити водою, додати солі і тримати на плиті близько 20 хвилин до готовності.
- Рідина, яка залишається після варіння перелити в інший посуд, але не виливати.
- Овочі змішати з маслом, вершками і перебити блендером до однорідності. Додати трохи бульйону, вводячи його частинами і доводячи до потрібної консистенції пюре.