Смачне, колись піратське винахід, давно прижилася в кожному будинку. На сніданок, обід або вечеря, до будь-якого гарніру підійде картопляне пюре. Рецепт з молоком або овочевий піджаркою багатий калієм, необхідним для здорової роботи серця і мозку, речовинами, які борються з токсинами і патогенними мікроорганізмами. До рибці, м’ясних котлет, овочевого салату, на повсякденний або святковий стіл, завжди буде доречно ароматне картопляне пюре, приготовлене в різних варіаціях.
Класичний рецепт з молоком
Для приготування картопляного пюре не потрібні дорогі компоненти або досвід кухарського мистецтва. Однак, щоб зробити його по-справжньому смачним, рекомендується скористатися простими порадами. Вони допоможуть зробити блюдо пишним, ідеальної текстури, смачним і ніжним.
Готується страва з:
- картоплі – 1,5 кг;
- молока – 150 мл;
- солі.
Овочі почистити, помити, залити водою і поставити варитися. Якщо бульби невеликого розміру, різати їх не обов’язково. Після закипання рідини додається сіль за смаком. По закінченню 15-25 хвилин (залежно від сорту картоплі) овоч буде готовий.
Далі вода зливається, картопля подрібнюється товкачиком. Поступово вводиться підігріте молоко. Під час додавання всіх компонентів картоплю необхідно безперервно тиснути і помішувати.
Для того щоб зробити блюдо повітряним, після змішування всіх продуктів каструлю слід повернути на вогонь і тушкувати протягом 6 хвилин, продовжуючи вимішувати. Дуже зручно скористатися міксером. Тоді маса вийде особливо пишною.
Пюре з картоплі з молоком і вершковим маслом
Готується пюре з картоплі і вершковим маслом на основі:
- картопляних бульб – 1,3 кг;
- молока – 120 мл;
- вершкового масла – 70 г;
- лука;
- солі;
- свіжих гілочок кропу.
Бульби очищаються і промиваються проточною водою, складаються в каструлю. Зверху кладеться невелика очищена цибулина, ємність заповнюється водою, овочі варяться до готовності картоплі. Коли вона стане м’якою, видалити цибулю, бульйон відцідити в підходящу ємність, розвести з молоком у рівних пропорціях.
Спочатку картопля добре розминається, в неї потроху додається гаряча рідина. Коли страва буде потрібної консистенції, у нього вводяться шматочки масла, додається сіль за смаком. Далі з допомогою міксера продукт слід збити протягом 1-3 хвилин до пишноти. За бажанням додати аромат страви допоможуть мелкорубленые гілочки кропу. Така картопля підійде в якості начинки для вареників або пиріжків.
Готуємо з додаванням сирого яйця
Смачне і ситне виходить пюре з яйцем і молоком. Яєчко щільності додасть страві і красивий жовтий відтінок.
Готується страва на основі:
- картопляних бульб – 8 шт.;
- молока – 125 мл;
- вершкового масла – 60 г;
- яйця;
- солі.
Очистивши бульби, слід залити їх чистою рідиною і поставити варитися. Після закипання продукт солиться, а вогонь згасає ближче до середнього. Після приготування вода зливається. Картоплю важливо почати тиснути відразу після приготування, інакше потім вона буде непридатна для пюре.
Додавши шматочки масла, бульби необхідно ретельно придушити, ввести підігріте молоко. В кінці вводиться білок з жовтком і все ретельно перемішується блендером (міксером, виделкою). Вимішувати до однорідності маси і відсутність грудок. Подати з рибними або м’ясними котлетами і свіжими овочами.
В мультиварці з молоком
Для приготування простого, але смачної страви слід запастися:
- картоплею – 7 штук;
- молоком – 200 мл;
- маслом – 40 г;
- сіллю.
Бульби помити, нарізати великими шматками. Висипати в мультиварочную чашу, залити водою так, щоб вона була вище продукту на 10 мм. Посолити, готувати в режимі «Гасіння» 35 хвилин.
Коли бульби зваряться, воду злити. Товкачиком подрібнити картоплю, додати молоко і масло, ретельно вимішати. За бажанням додати спеції, сіль, зелень. Калорійність картопляного пюре буде приблизно 100-110 ккал (залежно від жирності молочних продуктів).
Рецепт приготування з смаженою цибулею
Як написано в одній відомій книзі, ще пірати, першовідкривачі картопляного пюре, заправляли його лимонним соком, овочевий піджаркою і салом. Дійсно, цей овоч унікальний тим, що практично будь доданий компонент тільки розкриває і посилює чудовий смак страви.
Для приготування страви з смаженою цибулею варто запастися:
- картоплею – 9 шт.;
- молоко – 120 мл;
- цибулею ріпчастою;
- рослинним жиром;
- сіллю.
Бульби, очищені від шкірки, відварити в невеликій кількості води, розім’яти, заправити підігрітим молоком, посолити. Окремо на сковороді підсмажити дрібно нарізану цибулю до рум’яності, ввести в картоплю, перемішати. Крім того, що це дуже смачна страва, воно ще підійде в якості відмінною начинки для вареників.
Оригінальний варіант з плавленим сиром
Практично ніщо не може зіпсувати картопляне пюре, а от покращити – дуже навіть під силу простому плавленому сырку. Хто пробував додавати продукт в готову страву, більше не хоче готувати по-іншому. Сирок надає соковитий, ніжний смак, робить ідеальним за структурою, кольором. Сир можна використовувати будь-який, в тому числі і з різними добавками. Добре підходить для цього вершковий сирок – він швидко тане, має ніжний смак. Головне, брати продукт натуральний, хорошої якості.
Готується страва з:
- картопляних бульб – 8 шт.;
- молока – 320 мл;
- масла вершкового – 65 г;
- плавленого сирка – 1 шт.;
- солі, спецій;
- свіжої зелені.
Овоч очищається, промивається, нарізають невеликими шматками. Далі заливається водою і вариться до готовності. Сіль краще додати в кінці.
Рідина після варіння картоплі вилити, самі бульби придушити, заправити кип’яченим молоком. Далі вводяться шматочки масла і сиру. Усе ретельно розминається товкачиком до однорідності. В кінці додаються мелкорубленые пір’я цибулі, гілочки кропу, петрушки. Все вимішується і подається до столу.
Як приготувати гарнір без грудочок
Щоб пюре не було неприємних грудок, готувати його потрібно з правильних сортів картоплі. Молода і розсипчаста картопля для цих цілей точно не підійде, а ось старі бульби, тверді, сортів «американка» та інших швидко разваривающихся будуть в самий раз.
Після того, як овоч звариться, його потрібно правильно придушити. Незважаючи на наявність величезної кількості побутової техніки, подрібнювати його краще за допомогою звичайної товкачика. Причому це потрібно робити відразу після варіння, слив воду. Щоб страва не потемніло, вводити молочні продукти необхідно підігріті або розтоплені. Сіль краще додати в кінці.
Спочатку пюре краще зробити злегка рідкуватим. Крохмаль, що міститься в картоплі, додасть страві потрібної щільності після охолодження. Хороший прийом зробити страву повітряним і без грудок – поставити його після приготування на плиту і злегка прогріти. Після, перед подачею на стіл, ємність з пюре слід укутати. Це допоможе йому придбати відмінну консистенцію і зберегти тепло. Поліпшити смак допоможе зелень, мускатний горіх, тертий сир або часникові часточки.
Калорійність картопляного пюре з молоком
Багато людей всерйоз переживають, що вживання страви з картоплі може призвести до змін фігури та ваги. Дійсно, в бульбах крім корисних речовин міститься велика кількість вуглеводів, жири і трохи білків. Але на підсумкову калорійність вплинуть додаткові продукти, молочні, які часто додають у страву. В середньому його калорійність складає близько 107 калорій. Якщо молоко знежирене, кількість калорій зменшиться до 90.
Дієтологи радять не їсти часто пюре разом з м’ясними котлетами або смаженим м’ясом. Це дуже смачно, калорійно і не дуже корисно, особливо людям з наявністю зайвої ваги. Добре подавати блюдо разом з овочевими салатами. Вони зроблять його більш корисним і ситним. Дітям і дорослим буде корисно їсти пюре з курячими котлетами, приготованими на пару. Всього у такому блюді буде близько 240 калорій, що цілком нормально для здорового організму.