Картопляні часточки в духовці – смачний і корисний варіант гарніру. Його зрідка можуть собі дозволити навіть люди, що стежать за вагою, так і на приготування йде мінімум часу. Підійдуть овочі будь-якого сорту і розміру, на смакових якостях страви це ніяк не відбивається.
Картопляні часточки по-селянськи в духовці
Один з найшвидших способів приготування картоплі. Бульби навіть чистити не треба. Вони ретельно промиваються щіткою під проточною водою. У зв’язку з цим краще використовувати молоді бульби, які мають чистою шкіркою.
Вам знадобиться:
- 5-6 великих бульб на 2 порції;
- 5-6 зубчиків пропущеного через прес часнику;
- сіль;
- рослинна олія;
- улюблені спеції (куркума, перець, орегано, прованські та італійські трави).
Покрокова інструкція:
- Підібрати бульби однакового розміру, щоб вони одночасно пропеклися, ретельно вимити і розрізати на четвертинки.
- На кожній часточці зробити подряпини, це дозволить аромату спецій краще просочити овоч.
- Скласти картоплю в глибоку ємність і додати залишилися інгредієнти.
- Полити рослинним маслом і добре перемішати.
- Деко змастити олією і рівномірно розподілити на ньому картоплю.
- Запікати в нагрітій до 200 градусів духовці до утворення хрусткої і ароматною скоринки. Готову картоплю повинен легко протыкаться сірником.
Як приготувати з часником
Смак готового блюда можна варіювати за допомогою різних приправ. Тому часточками картопля запечена з часником, ніколи не набридає. Регулювати гостроту гарніру можна за допомогою додавання гострого перцю або збільшення кількості часнику.
Вам знадобиться:
- від 10 до 12 штук бульб картоплі середньої величини;
- 3 або 4 зубчики часнику;
- 70 мл рослинного масла;
- сіль;
- приправи за смаком.
Покрокова інструкція:
- Картоплю почистити, нарізати на часточки необхідного розміру і залишити у воді на 10-15 хвилин.
- Очищений часник подрібнити.
- Картоплю дістати з води і промокнути від зайвої вологи.
- Посолити, приправити спеціями і часником і залишити настоятися 10 хвилин.
- Полити зазначеною кількістю рослинного масла і рівним шаром викласти на деко.
- Готувати трохи більше півгодини в духовій шафі.
- В кінці готування можна включити конвекційний режим, це дозволить отримати рум’яну скоринку.
Ситне блюдо з фаршем
При катастрофічній нестачі часу можна одночасно смачно приготувати картоплю і основне блюдо. Одним з таких способів є запікання з фаршем.
Вам знадобиться:
- 7 бульб картоплі;
- 250 г м’ясного фаршу;
- 1 цибулина;
- 75 г сиру;
- пара зубчиків часнику;
- 50 мл кетчупу;
- улюблені приправи;
- сіль;
- рослинна олія;
- ½ Склянки води.
Покрокова інструкція:
- Цибулю дрібно нашаткувати, додати сіль, спеції, часник і змішати з фаршем.
- Картоплю вимити і тонко нарізати кружечками.
- Глибоку ємність для запікання змастити маслом і викласти шар картоплі, посолити.
- Поверх картоплі рівним шаром розподілити фарш.
- Блюдо зверху полити кетчупом і водою.
- Запікати 1 годину, за 20 хвилин до закінчення готування посипати страву тертим сиром.
Запечені картопляні часточки з розмарином
Приємно урізноманітнити смак печеної картоплі допоможе розмарин. Додавання нового компонента процес готування не ускладнить, зате привнесе нові смакові нотки.
Вам знадобиться:
- 1 кг картоплі;
- 4 зубчики часнику;
- 2 гілочки розмарину;
- сіль, перець за смаком;
- 150 мл оливкової олії.
Покрокова інструкція:
- Приготувати розмаринове масло. Для цього дрібно порубати приправу і часник і змішати в глибокій мисці з оливковою олією. Дати настоятися 20 хвилин, а краще добу і потім процідити через сито.
- Картоплю нарізати однаковими шматочками і покласти в масло.
- Деко вистилати пергаментом, рівним шаром викласти на нього картоплю, посолити і поперчити.
- Запікати при 200 градусах від 20 хвилин до півгодини.
Простий рецепт зі спеціями
Існує спосіб приготувати картоплю в духовці, який не завдасть шкоди фігурі. За смаком він буде нагадувати картопля-фрі, але не буде володіти такою безмежною кількістю жиру і канцерогенів.
Вам знадобиться:
- 3 картопляні бульби;
- улюблені спеції;
- мінімальна кількість рослинного масла для змазування дека.
Покрокова інструкція:
- Картоплю помити і очистити від шкірки.
- Нарізати на шматочки однакового розміру.
- Перемішати підготовлений картопля з будь-якими спеціями, не забувши посолити, якщо вона не входить до складу суміші приправ.
- Викласти часточки на змащений лист і запікати при 180 градусах 20 хвилин (духовку потрібно попередньо нагріти до потрібної температури). Кінцевий час готування залежить від розміру часточок, ніж вони тонше, тим швидше пропечуться.
- Як тільки утвориться рум’яна кірочка – картопля готовий до вживання.
Як видно, існує маса рецептів запікання картоплі в духовці. Кожен зможе знайти для себе відразу кілька вдалих рецептів на всі випадки життя.