Картопляні драники – це рум’яна та ароматна страва, яка відома кожному з нас. Страва готується дуже швидко і просто, а в результаті завжди виходить неймовірно смачною, особливо, у поєднанні з порцією охолодженої сметани, зелені або часнику. Для більш яскравого та оригінального смаку, ви можете доповнити основний склад скибочками копченої ковбаси або тертим сиром. А для ситного та щільного прийому їжі, відмінно підходять драники, начинені фаршем, які також відомі під назвою «чаклуни».
Класичні картопляні драники на сковороді
Класичні картопляні драники на сковороді – це страва на швидку руку, яка подарує вам справжню гастрономічну насолоду і позбавить голоду. Для яскравості аромату додамо до складу трохи пекучого часнику, а для вишуканості смаку – жменю тертого сиру.
Інгредієнти:
на – 2 порції
- Картопля – 5 шт.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) – 400 гр
- Яйце куряче – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Цибуля зелена – 3 пера
- Мука – 3 ст.л.
- Олія – для смаження
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Паприка копчена – за смаком
Процес приготування:
Класичні картопляні драники на сковороді готуються дуже просто. Продукти, перелічені у списку інгредієнтів, викладаємо на робочу поверхню.
Картоплю чистимо і ополіскуємо, подрібнюємо бульби за допомогою терки з буряка.
До отриманої маси розбиваємо яйце, додаємо натертий на тертці сир, часник і рубані пір’я зеленої цибулі.
Підсипаємо до складу сіль, спеції та борошно.
Добре перемішуємо до рівномірного розподілу кожного компонента.
Розжарюємо олію в сковороді і столовою ложкою викладаємо картопляну масу.
Смажимо з двох сторін на помірному вогні 5-7 хвилин.
Для того, щоб позбутися зайвого жиру, промокуємо драники паперовими рушниками.
Картопляні драники за класичним рецептом готові! Гарно викладаємо на блюдо сервіровки і подаємо до столу, не чекаючи охолодження. Смачного!
Картопляні драники з фаршем на сковороді
Картопляні драники з фаршем на сковороді – це страва, яка відмінно підходить для ситного та поживного обіду, тому що до його складу входять як овочі, так і м’ясо. Відповідно, вам не доведеться одночасно готувати гарнір і основну страву, так давайте ж спростимо своє життя і побалуємо собі смачними оладками!
Час приготування – 25 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Картопля – 700 гр.
- Фарш м’ясний – 200 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля зелена – 40 гр.
- Паприка солодка мелена – 0,5 ч.л.
- Мука – 2 ст.л.
- Часник гранульований – 0,5 ч. л.
- Сіль – 0,3 ч.л.
- Перець чорний мелений – 0,3 ч. л.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Почищену та промиту картоплю натираємо на тертці з великими отворами, віджимаємо. У ту ж ємність висипаємо дрібні кільця зеленої цибулі.
Крок 2. Також до картоплі додаємо розморожений фарш, яйце, сіль та ароматні спеції – перемішуємо.
Крок 3. Для скріплення доповнюємо склад борошном та ретельно вимішуємо масу.
Крок 4. У сковорідку наливаємо олію і прогріваємо, за допомогою столової ложки викладаємо тісто, формуючи коржики. Готуємо на середньому вогні з двох сторін до утворення характерної рум’яної скоринки.
Крок 5. Перед подачею промокуємо драники паперовими серветками. Смачного!
Класичні картопляні драники з яйцем, борошном та цибулею
Класичні картопляні драники з яйцем, борошном і цибулею – це одна з мільйонів варіацій страв з даного бульби, яка користується величезною популярністю завдяки простоті не тільки складу, а й приготування. З, здавалося б, зовсім звичайних продуктів, можна запросто посмажити дуже смачні драники!
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 2-3.
Інгредієнти:
- Картопля середня – 6 шт.
- Мука – 2 ст.л.
- Яйце – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Бульби картоплі «звільняємо» від шкірки, обполіскуємо під струменем води та натираємо на тертці.
Крок 2. До подрібненого овоча розбиваємо яйце і засипаємо дрібнорубану цибулю та часник, пропущений через прес.
Крок 3. Суміш солимо і приправляємо.
Крок 4. Активно перемішуємо інгредієнти.
Крок 5. Вмішуємо вказану кількість борошна.
Крок 6. Отримане тісто викладаємо столовою ложкою на сковорідку з розпеченою олією. Обсмажуємо три хвилини з кожного боку на середньому вогні.
Крок 7. Позбавляючись від надлишків олії, на пару хвилин кладемо драники на паперові рушники і тільки потім перекладаємо на блюдо сервіровки. Смачного!
Драники з картоплі без яєць
Драники з картоплі без яєць можна легко приготувати, не маючи під рукою навіть тертки, за допомогою якої так складно подрібнювати тверді бульби. Все, що потрібно від кулінара, це почистити картоплю, пробити її в блендері разом з цибулею і обсмажити до рум’яності.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порцій – 3-4.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Приправи – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед чистимо і ополіскуємо бульби картоплі та головку цибулі.
Крок 2. Цибулю розрізаємо на кілька сегментів і пробиваємо в блендері до консистенції пюре.
Крок 3. Аналогічним способом пюруємо картоплю.
Крок 4. Змішуємо дві маси і відкидаємо на сито, залишаємо на 5-10 хвилин, помішуючи, щоб скло зайва рідина.
Крок 5. Після закінчення зазначеного часу, перекладаємо склад у глибоку ємність та додаємо улюблені спеції та сіль.
Крок 6. Сковорідку добре прогріваємо з олією і столовою ложкою викладаємо тісто тонким шаром, готуємо 3 хвилини на середньому нагріванні з одного боку.
Крок 7. Перевертаємо та підрум’янюємо з другого боку.
Крок 8. Перекладаємо гарячі та ароматні драники на плоску страву та подаємо до столу. Смачного!
Картопляні драники із сиром на сковороді
Картопляні драники з сиром на сковороді – це оригінальний рецепт, про який знають зовсім небагато кухарів-аматорів. Додавши до складу жменю тертого сиру, звичні нам картопляні оладки миттєво починають «грати новими фарбами». Ця страва повинна спробувати кожний!
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Картопля – 250 гр.
- Сир твердих сортів – 50 грн.
- Яєчний білок – 1 шт.
- Сметана – 2 ст.л.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу чистимо і ополіскуємо картоплю. Відокремлюємо білок від жовтка.
Крок 2. Картоплю подрібнюємо за допомогою терки або блендера, білок збиваємо з сіллю в піну і втручаємося в картопляну масу.
Крок 3. Також додаємо до складу сметану та трохи меленого перцю.
Крок 4. Столовою ложкою викладаємо тісто на сковорідку з олією і смажимо близько 5 хвилин на помірному вогні. Паралельно трьом сиром на тертці з дрібними отворами.
Крок 5. Оладки перевертаємо та присипаємо сиром, готуємо ще 5 хвилин під кришкою.
Крок 6. Страву сервіруємо і подаємо «з запалу, з жару». Смачного!
Смачні драники з м’ясом
Смачні драники з м’ясом – це збалансована та дуже ситна страва, яка підкорює своїм ефектним зовнішнім виглядом та неймовірно апетитною рум’яною скоринкою. У даному рецепті використовується курячий фарш, однак, ви можете замінити його м’ясним.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порцій – 4-5.
Інгредієнти:
- Картопля очищена – 1 кг.
- Філе куряче – 300 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Кріп рубаний – 1 ст.
- Майонез – 3 ст.л.
- Мука – 3 ст.л.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулину та картоплю очищаємо та промиваємо під струменем води, подрібнюємо за допомогою терки.
Крок 2. М’ясо прокручуємо через м’ясорубку або ріжемо дрібним кубиком і відправляємо до овочів.
Крок 3. Доповнюємо склад курячими яйцями, часником, пропущеним через прес, кропом, майонезом, борошном, сіллю та перцем.
Крок 4. Активно розмішуємо компоненти.
Крок 5. Розігріваємо олію і викладаємо картопляну масу столовою ложкою на дно сковороди, надаючи форму. Готуємо на середньому нагріві до рум’яності з двох боків.
Крок 6. Промокуємо паперовими рушниками.
Крок 7. Викладаємо на блюдо сервіровки і запрошуємо домочадців до столу. Смачного!
Картопляні драники без борошна
Картопляні драники без борошна – це страва, яка підкорить при першій же дегустації, тому що немає нічого смачнішого, смаженої подрібненої картоплі, доповненої сметаною та курячими яйцями. Виключивши зі складу борошно, страва виходить набагато повітряніша і ніжніша.
Час приготування – 25 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Картопля – 10 шт.
- Яйце С2 – 4 шт.
- Сметана 20% – 4 ст.л.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Очищену та промиту картоплю натираємо на тертці з дрібними отворами. Пюре викладаємо на сито і чекаємо, доки стікають надлишки вологи.
Крок 2. Змішуємо склад зі сметаною, сіллю та чорним перцем.
Крок 3. Тепер вбиваємо яйця та старанно вимішуємо масу.
Крок 4. Наливаємо і розігріваємо олію в сковорідці, викладаємо столовою ложкою невеликі оладки з тіста і обсмажуємо на середньому вогні до появи скоринки з одного боку.
Крок 5. Через 4-5 хвилин, піддаємо лопаткою і перевертаємо, підрум’янюємо з другого боку.
Крок 6. Не чекаючи остигання, дегустуємо драніки і насолоджуємося. Смачного!
Класичні драніки по-білоруськи
Класичні драники по-білоруськи – це рум’яні та похрумкуючі оладки з тертої картоплі. Зазвичай, картопляні «млинці» подаються до столу зі сметаною або з апетитною мачанкою з грибами. У цьому рецепті ви дізнаєтесь про всі подробиці приготування цієї смакоти!
Час приготування – 1 год. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Мука – 3 ст.л.
- Олія – для смаження.
- Сіль – 0,5 ч.л.
Для мачанки:
- Філе куряче – 250 гр.
- Печериці – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки – 100 гр.
- Мука – 1 ст.л.
- Молоко коров’яче – 150 мл.
- Сало – 20 гр.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. У ємності з високими бортами змішуємо терту на тертці картопля і цибулю, яйце, борошно та сіль.
Крок 2. Викладаємо столовою ложкою масу на розпечену сковороду з олією і готуємо з двох сторін по 3-5 хвилин.
Крок 3. І поки драники смажаться, готуємо мачанку: куряче філе, цибулю і гриби ріжемо на кубики середнього розміру.
Крок 4. В окремому жароміцному посуді пасеруємо цибулю і додаємо гриби, випарюємо сік і злегка підрум’янюємо. Закидаємо до компонентів курку, лаврушку та мелений перець, перемішуємо і гасимо під кришкою 10-15 хвилин.
Крок 5. На сухій сковороді витоплюємо жир із сала, шкварки прибираємо, а на дно вогнетривкого посуду насипаємо борошно. При постійному помішуванні обсмажуємо близько хвилини та заливаємо молоком, ретельно розмішуючи, доводимо до густої та однорідної консистенції.
Крок 6. З мачанки виймаємо лаврушку і вводимо сметану із сіллю, змішуємо з борошняною основою і при необхідності доводимо до бажаної густоти, влив ще трохи молока.
Крок 7. Апетитні драники розкладаємо по порційним тарілкам і зверху викладаємо мачанку. Знімаємо пробу. Смачного!
Драники з картоплі з ковбасою
Драники з картоплі з ковбасою – це проста і швидка в приготуванні страва, яка може стати для вас апетитним обідом або вечерею, після якої ви ще довго не відчуватимете почуття голоду. Додавши трохи копченої ковбаски, страва набуває неповторного смаку і приємного аромату.
Час приготування – 35 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Картопля – 300 гр.
- Ковбаса копчена – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Петрушка – 15 гр.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед очищаємо і промиваємо зубчики часнику та картоплю, обполіскуємо зелень і струшуємо надлишки води.
Крок 2. Картопляні бульби трьом на буряковій тертці і солимо, через 10 хвилин зливаємо рідину, що утворилася.
Крок 3. Ковбасу нарізаємо дрібними кубиками, а часник і зелень довільно шаткуємо. З’єднуємо компоненти з картопляною соломкою, яйцем, сіллю та чорним перцем.
Крок 4. Готуємо драники на розігрітій олії по 3 хвилини з кожного боку.
Крок 5. Страву сервіруємо і трапезуємо. Смачного!
Картопляні драники з часником
Картопляні драники з часником – це дивовижне поєднання простих інгредієнтів, які дарують справжнє задоволення гастрономів! Доповнивши склад невеликою кількістю пекучого часнику, овочеві оладки насичуються апетитним та спокусливим ароматом.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 7 прим.
Інгредієнти:
- Картопля велика – 3 шт.
- Яйце – 2 шт.
- Часник – 5 зубів.
- Олія – для смаження.
- Коріандр мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Картопляні бульби чистимо та ополіскуємо водою, подрібнюємо за допомогою терки з великими отворами.
Крок 2. Масу віджимаємо, всипаємо спеції та сіль.
Крок 3. Додаємо курячі яйця та зубчики часнику, пропущені через прес.
Крок 4. Добре перемішуємо.
Крок 5. Сковорідку ставимо на середній вогонь і вливаємо олію, столовою ложкою викладаємо «тісто», надаючи округлу форму.
Крок 6. Смажимо приблизно по 4 хвилини з кожного боку. Викладаємо на тарілку і за бажанням прикрашаємо зеленню та сметаною. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!