Хто сказав, що самі смачні і ситні страви приготовані з м’ясом? Спробуйте ніжні, м’які картопляні котлети. Їх можна подавати як смачний гарнір до м’яса, і як самостійне блюдо.
Котлети з картопляного пюре
Таке блюдо буде дуже до речі в пост або, якщо ви виявили, що в холодильнику немає м’яса.
Вам знадобиться:
- одне яйце куряче;
- шість бульб картоплі;
- панірувальні сухарі — 110 гр;
- сіль за смаком;
- борошно — 50 гр;
- масло рослинне — 60 мл;
- подрібнена зелень — 30 гр;
- щіпка чорного перцю.
Покрокова інструкція:
- Заздалегідь зваріть почищену картоплю і пюрируйте її.
- Пюре поставте охолоджуватися в холодильник, а вранці починайте готувати котлети.
- Розбити в картопляне пюре яйце, насипати перець, сіль, дрібно нашатковану петрушку і необхідну кількість просіяного борошна.
- Перемішати масу виделкою. Її консистенція не повинна бути занадто рідкою. При необхідності насипте ще борошна.
- Сформувати з отриманого тесту котлети, змочити їх в тарілку з панірувальними сухарями.
- Розігріти сковороду з налитим в неї маслом.
- Смажимо ніжні биточки до утворення рум’яної скоринки.
Рецепт з сирої картоплі
Список продуктів:
- вісім картоплин;
- борошно — 130 гр;
- жир — 120 гр;
- одне яйце;
- сіль за смаком;
- молоко — 100 мл
Спосіб приготування:
- Очищаємо картопляні бульби від бруду і шкірки.
- Обробляємо його на тертці, зайвий сік потрібно прибрати, а картопляну масу залишити.
- Кип’ятимо молоко і вливаємо в картоплю.
- Насипати в ту ж чашку сіль, додати сире яйце і насипати борошно.
- Замішуємо тісто.
- Столовою ложкою набираємо картопляну масу, руками допомагаємо формувати биточки.
- Налити в каструлю воду, посолити і довести до стану кипіння.
- Акуратно скинути в рідину котлети і продовжувати варити 7 хвилин.
Картопляні котлети з фаршем
Якщо ви виявили, що м’ясного фаршу не вистачає для котлет, то додайте до нього картоплю. Вийдуть апетитні котлетки до обіду.
Необхідні інгредієнти:
- два часникового зубчики;
- фарш м’ясний — 0,2 кг;
- три яйця;
- масло вершкове — 20 гр;
- картопля — 0,3 кг;
- одна цибулина;
- панірувальні сухарі — 100 гр;
- сіль за смаком;
- масло рослинне для смаження;
- мелений перець за смаком;
- зелень;
- жменю пшеничної муки.
Алгоритм дій:
- Посоліть воду в каструлі, покладіть очищену картоплю і зваріть його.
- Розімніть бульби в пюре без грудочок.
- Насипте в нього перець.
- Відокремте жовтки від білків, жовтки перекладіть в картоплю.
- Все перемішуємо і остуджуємо.
- Для приготування м’ясної начинки в сковороду покладіть шматочок вершкового масла і влийте соняшникову.
- Насипте подрібнену цибулю, продавлений часник, обсмажте овочі до золотистого кольору. Насипте борошно.
- Перекладіть фарш, насипте фарш і трохи свіжої або сушеної зелені.
- В окремому посуді змішайте сирої яйце, залишилися білки і трохи борошна. В отриманий кляр ми будемо вмочати наші котлетки.
- З остиглого пюре руками ліпимо котлету, в його центрі зробіть поглиблення і почніть його обсмаженою фаршем.
- Заліпіть поглиблення картоплею, умочіть в кляр, посипте зверху панірувальні сухарі і перекладіть на розпечене масло в сковороді.
- Продовжуйте процес, поки не закінчиться пюре або фарш.
З додаванням сиру
Склад рецепта:
- гілочка свіжого кропу;
- одне яйце;
- молоко — 0,1 л;
- сир — 100 гр;
- картопля — 1 кг;
- панірувальні сухарі — 20 г;
- масло вершкове — 100 гр.
Як приготувати котлети з сиром:
- Зваріть, посоливши при цьому воду, картоплю.
- Через півгодини вимкнути газ, налити до картоплі молоко, розбити яйце і кинути шматок вершкового масла.
- Всі разом перемелюємо в блендері.
- Промиваємо і дрібно ріжемо кріп.
- Обробляємо шматок сиру на тертці і пересипаємо до кропу. Так вийшла наша начинка.
- Тепер з пюре робимо вироби, в центр якого ложкою накладаємо сир.
- Загортаємо корж так, щоб нічого не було видно.
- Обвалюємо котлетки в сухарях і смажимо на сковороді в олії до утворення апетитною рум’яною кірочки.
З грибами
Ще один варіант приготування смачного пісного страви.
Вам знадобиться:
- борошно першого сорту — 75 г;
- цибуля — 150 гр;
- печериці — 0,2 кг;
- один лавровий лист;
- сіль — 10 гр;
- картопляні бульби — 0,7 кг;
- олія соняшникова;
- приправи.
Як зробити картопляні котлети з грибами:
- Почистити бульби, опустити в каструлю з водою, додати лавровий лист і сіль. Зварити до розм’якшення, перетворити на пюре.
- Очищені цибулини дрібно — дрібно нашаткувати ножем.
- Підсмажити шматочки в олії до рум’яного кольору.
- Піджарку перекладаємо в пюре.
- Насипаємо зверху свіжу зелень або ваші улюблені прянощі. Все змішуємо.
- Помиті гриби дрібно кришимо ножем і пересипаємо в картопляну масу.
- Насипаємо борошно і замішуємо тісто ложкою.
- Ліпимо з нього котлети і готуємо їх у сковороді під кришкою. Приємного апетиту!
Простий рецепт без яєць
Найкраще блюдо в пост, коли хочеться чого-небудь ситного і смачного.
Список продуктів:
- масло рослинне — 50 мл;
- чорний перець і коріандр — 10 гр;
- борошно — 40 г;
- картопля — 0,3 кг;
- щіпка солі.
Варіант приготування:
- Зробити пюре, зваривши картопляні бульби в солоній воді і розім’явши м’які бульби.
- Масу остудіть, поставивши в холодильник на годину.
- Якщо на ваш смак не вистачає солі — додайте ще.
- Насипте суміш приправ, перемішайте.
- Зробіть тісто, насипавши борошно і перемішавши все ложкою.
- Поділіть його на 15 частин. З кожної скачайте кульку.
- Трохи прbплюсніть і відправляйте їх на сковорідку з шиплячим маслом.
- Перекладіть котлети з золотистою скоринкою на серветку, щоб з них скло зайве масло.
Картопляні котлети в духовці
Основні інгредієнти:
- морква — 40 г;
- борошно — 0,1 кг;
- картопля — 900 гр;
- мелений перець — 4 гр;
- манна крупа — 40 гр;
- сіль — 10 гр;
- коріандр — 3 гр;
- соняшникова олія — 35 мл
Алгоритм дій:
- Очищені і помиті бульби запустити в каструлю з водою, додати солі і відварити до м’якості.
- Насипати манну крупу і розтовкти в пюре. Прибрати масу на 15 хвилин.
- Почищену моркву натерти на тертці і відправити до пюре.
- Насипати борошно, сіль, приправи, налити масло. Замісити картопляне тісто.
- Деко обробити маслом, зробити з пюре, биточки, перекласти їх на деко.
- Готуємо в духовці 35 хвилин. Температура — 190 градусів.
- Перевертаємо котлети на інший бік і випікаємо ще 10 хвилин.
- Подаємо гарячими зі сметаною. Приємного апетиту!
З грибною підливкою — покроково
Котлети з картоплі в грибному соусі вийдуть м’якими, ніжними і дуже соковитими.
Базові продукти:
- сіль — 10 гр;
- одне яйце;
- жир для смаження — 50 гр;
- картопля — 0,7 кг;
- жменя борошна;
- для підливи;
- шість сушених грибів;
- сметана — 60 г;
- одна цибулина;
- борошно — 25 гр.
Як приготувати картопляні котлети з грибною підливою:
- За 3 години до передбачуваної готування замочіть гриби в 400 мл води.
- Почищені бульби поріжте шматочками, промийте їх і складіть в каструлю.
- Залийте його окропом, додайте сіль.
- Готуйте на плиті протягом 25 хвилин.
- Після цього злийте всю рідину з картоплі.
- Самі бульби розімніть товкачиком.
- Вилийте туди сире яйце, змішайте.
- З отриманої маси вылепите колобки, трохи сплюсните їх по центру.
- Обробну дошку посипте борошном і обваляйте в них котлети.
- Розтопити жир в посуді для смаження, викладіть туди вироби.
- Готуйте з кожного боку по 5 хвилин.
- Приступаємо до грибного соусу.
- Промийте в іншій воді гриби.
- Ту воду, в якій замочували гриби, не виливайте. У ній ми будемо варити ці ж гриби.
- Готуємо їх протягом 20 хвилин. Не забудьте посолити.
- У сковорідці прогрійте борошно, обсмажуючи її протягом 3 хвилин.
- Налийте в неї трохи теплої води або бульйону.
- Пасеруйте цибулю протягом 6 хвилин в олії.
- Вийміть з води гриби, їх необхідно дрібно нарізати і з’єднати з цибулею.
- А у воду додайте розчин з борошна.
- Перекладіть туди суміш грибів і цибулі.
- Поваріть цю масу ще 5 хвилин.
- Покладіть в нього сметану, доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
- Готові котлетки викладіть на тарілку, залийте паруючим ароматним соусом. Смакота!
З бринзою і зеленню
Вам знадобиться:
- 6 картоплин;
- два часникового зубчики;
- бринза — 100 гр;
- масло рослинне — 40 мл;
- два яйця курячі;
- жменя сухарів панірувальних;
- свіжа зелень — 40 г;
- сіль з меленим перцем за смаком;
- манка — 80 гр.
Як приготувати котлети:
- Заливаємо манну крупу 400 мл води і варимо.
- В іншій каструлі готуємо картоплю в підсоленій воді.
- Як тільки він звариться, подрібніть в пюре і додайте манну кашу.
- Коли маса охолоне, розбийте в неї яйця.
- З’єднайте бринзу і розм’якшене вершкове масло. Завантажте в блендер і подрібніть.
- Зелень порубаєте, і пересипте до бринзі.
- З пюре зробіть вироби з поглибленням в центрі, покладіть туди начинку, краї заліпіть.
- Накалите сковороду, додайте масло і посмажте в ньому соковиті ніжні котлети.
З шинкою
Склад рецепта:
- масло вершкове — 20 гр;
- шинка — 200 гр;
- 10 картопляних бульб;
- сир — 100 гр;
- пшеничне борошно — 100 гр;
- два курячих яйця;
- панірувальні сухарі — 50 гр.
- сіль за смаком
Алгоритм дій:
- Робимо з звареної картоплі пюре. Не забудьте насипати в воду сіль при варінні.
- Додати м’яке масло і яйця. Пройтися по масі блендером.
- Насипати борошно. Залишити тісто на 30 хвилин.
- Обробляємо теркою сир і шинку.
- Можна капнути трохи майонезу. Змішати.
- Ложкою зачерпываем пюре, трохи приминаем його і формуємо пластинки
- В цент пластинки викладаємо начинку з шинки, закриваємо її краями котлети, обвалюємо в сухарях.
- Обсмажуємо з обох сторін за 6 хвилин. Приємного апетиту!